• No results found

● Soha ne irányítsa a légsugarat személyek, állatok vagy a saját teste felé (Használjon védőszemüveget, hogy védje a szemét a légsugár által felvert idegen testek ellen).

● Soha ne irányítsa a kompresszorhoz kapcsolt

szerszámokból fecskendezett folyadék sugarat a kompresszor felé.

● Nem használja a berendezést mezítláb vagy vizes kézzel és lábbal.

● Ne húzza a csatlakozó vezetéket a dugó kihúzásához, vagy a kompresszor áthelyezéséhez.

● Ne tegye ki a berendezést az időjárás viszontagságainak (eső, napsütés, köd, hó).

● Ne szállítsa a kompresszort nyomás alatt lévő tartállyal.

● A tartályon ne végezzen hegesztést vagy gépi megmunkálást. Meghibásodás vagy rozsdásodás esetén teljes egészében ki kell cserélni.

● Ne engedélyezze a kompresszor használatát nem képzett személyeknek. Tartsa távol a gyerekeket és az állatokat a munkaterülettől.

● Ez a készülék nem használható csökkentett fizikai, érzéki avagy mentális képességekkel rendelkező személyek által (beleértve a gyerekeket is), valamint a tapasztalat és megfelelő hozzáértés hiányában, hacsak nem egy a biztonságukért felelős személy felügyelete alatt vagy annak útmutatásai alapján használják a készüléket.

● A gyerekeket felügyelet alatt kell tartani, így biztosítva, hogy nem játszanak a készülékkel.

● Ne helyezzen a kompresszorhoz közel és/vagy a kompresszorra gyúlékony tárgyakat vagy nylonból és szövetből készült tárgyakat.

● Ne tisztítsa a gépet gyúlékony folyadékokkal vagy oldószerekkel. Csak nedves rongyot használjon és előtte bizonyosodjon meg arról, hogy a dugót kihúzta a hálózati csatlakozóból.

● A kompresszor használata szigorúan a légsűrítéshez kötődik. Ne használja a gépet semmiféle más gáztípussal.

● A gép által előállított sűrített levegő nem használható gyógyszerészeti, élelmiszeri vagy kórházi téren, illetve csak különleges eljárás után, és nem használható búvár palackok töltésére.

● A súlyos égés elkerülése érdekében soha ne érintse meg a hengerfej alkatrészeit vagy a csöveket üzem közben vagy közvetlenül utána.

TUDNIVALÓK

Az elektromotor túlhevülésének elkerülésére ezt a kompresszort szakaszos működésre tervezték. (Ne működtesse 25% feletti bekapcsolási aránnyal. Ha a légkompresszor óránkénti 25%-nál hosszabb ideig szivattyúzza a levegőt, akkor csak az alkalmazáshoz szükséges mennyiségnél kevesebb levegő biztosítására képes. Mindig egyeztesse

H U

2. FUNKCIÓK (1-2. kép)

A. Be/Ki (I/O) kapcsoló: Ez a kapcsoló a kompresszor indítására és leállítására használt aktiváló mechanizmus. Ha a kapcsoló „Be”

állásban van, akkor a motor és a szivattyú levegőt sűrít mindaddig, amíg a tartály nyomása eléri a gyárilag beállított működési nyomás felső határértékét. Ha a tartály nyomása a gyárilag beállított „bekapcsolási” nyomás alá esik, akkor a kompresszor ismét automatikusan elkezdi a levegő sűrítését.

B. Emelő-/hordfogantyú.

C. A szabályozott nyomás nyomásmérője: A szabályozott nyomás nyomásmérője a kimeneti vezetékben uralkodó nyomás értékét mutatja, a szabályozó beállításának megfelelően.

D. Beállítógomb: A beállítógomb a kimeneti vezetékben rendelkezésre álló levegőnyomás beállítására szolgál. A kimeneti levegőnyomás a gomb óramutató járásával megegyező irányú forgatásakor nő, ellenkező irányú forgatásakor csökken.

E. Ürítőszelep: Golyósszelep, amelynek kinyitásakor leereszthető a tartályban levő nedvesség.

F. Gyorscsatlakozó: A gyorscsatlakozó a levegővezeték szerszámhoz csatlakoztatására

szolgál.

G. Biztonsági szelep: A biztonsági szelep úgy van beállítva, hogy ne alakulhasson ki túlnyomás a levegőtartályokban. A szelep gyári beállítása 10 bar (145 PSI), és addig nem lép működésbe, amíg a tartály nyomása el nem éri ezt az értéket.

Ne módosítsa és ne távolítsa el a biztonsági készüléket!

A szelep elállítása súlyos sérüléseket okozhat.

Ha a berendezés javítást vagy karbantartást igényel, kérje hivatalos szervizközpont segítségét.

3. ALKALMAZÁSI TERÜLET

A kompresszor, a préslég által meghajtott szerszámok-hoz a préslég létreA kompresszor, a préslég által meghajtott szerszámok-hozására szolgál.

Kérjük vegye figyelembe, hogy a készülékeink a meg- határozásuk szerint nem kisipari, kézműipari vagy ipa-ri üzemek területén történő bevetésre lettek tervezve.

Ezért a nem vállalunk szavatosságot, ha a készülék kis-ipari, kézműipari vagy ipari üzemek területén valamint egyenértékű tevékenységek területén van használva.

A gépet csak rendeltetése szerint szabad használni. Ezt túlhaladó bármilyen használat, nem számít rendeltetés-szerűnek. Ebből adódó bármilyen kárért vagy bármilyen fajta sérülésért a használó ill. a kezelő felelős és nem a gyártó.

a tartozék vagy felszerelés levegőigényét a kompresszor szállítási képességével). Túlhevülés esetén működésbe lép a motor hőkioldója, amely automatikusan megszakítja az áramellátást, ha a hőmérséklet túl magas. A normál hőmérsékleti körülmények helyreállása után a motor automatikusan újraindul.

Ha a kompresszort elektromos áramforrásra csatlakoztatják és a Be/Ki kapcsoló „BE” állásban van, akkor automatikus ciklikus működés kezdődik.

– Ne érjen a mozgó részekhez.

– Tartsa távol a testrészeit, haját, ruházatát és ékszereit a mozgó részektől.

– Soha ne működtesse a légkompresszort, ha nincs a helyén az összes védőberendezés.

– Soha ne álljon rá a kompresszorra.

● A kompresszor biztonsági szeleppel rendelkezik, amely a nyomáskapcsoló működési hibája esetén a gép biztonsága érdekében kiold.

● A nyomásmérőn látható piros rovátka nem a beállított nyomást, hanem a tartály maximális üzemi nyomását jelzi.

● Egy pneumatikus szerszámnak a kompresszorból kibocsátott sűrített levegő csövére való felszerelési művelete alatt feltétlenül szükséges a magából a csőből történő levegő kiáramlás megszakítása.

● A sűrített levegő felhasználása a különféle előírt alkalmazásokhoz (felfúvás, pneumatikus szerszámok, lakkozás, tisztítás csak vízalapú tisztítószerrel stb.) megkívánja az egyes esetekre érvényes előírások ismeretét és betartását.

● Soha ne lépje túl a kompresszorral együtt használt tartozék vagy felszerelés gyártója által ajánlott maximális megengedett nyomást.

● Ellenőrizze, hogy a használni kívánt pneumatikus szerszám és a kompresszorhoz vezető csatlakozócsövek levegőfogyasztása és maximális üzemi nyomása megegyezik-e a nyomásszabályozón beállított nyomás értékével és a kompresszor által kibocsátott levegő mennyiségével.

H U

4. HÁLÓZATI CSATLAKOZTATÁS

A kompresszor egy védőérintkezős dugós hálózati ve- zetékkel van felszerelve. Ezt minden olyan védőérintke- zős dugaszoló aljzatra 230V ~ 50 Hz, rá lehet kapcsol-ni, amely 16 A-al le van biztosítva. Ügyeljen arra, hogy a hállózati feszültség a gépteljesítményi tábla szerinti üzemfeszültségnek megfeleljen. Hosszú vezetékek, va-lamint hosszabítók, kábeldobok stb. feszültségeséshez vezetnek és meg tudják akadályozni a motor indítását.

Alacsony hőmérsékleteknél +5°C nehéz járóság miatt veszélyeztetve van a motor indítása.

5. ELŐKÉSZÍTŐ LÉPÉSEK

● Vizsgálja felül a készüléket nem e sérült meg a szál-lításnál. Az esetleges sérüléseket jelentse azonnal annál a szállítási vállalatnál, amelyik a kompresszort szállította.

● Ellenőrizze, hogy a tartályok ürítése megtörtént-e, és nincs-e bennük bármilyen folyadék vagy szennyeződés.

● Telepítse a kompresszort lehetőleg a fogyasztó köze-lébe.

● Kerülje el a hosszú légvezetőt és hosszú bevezetést (hosszabbítókat).

● Ügyeljen arra, hogy a beszívott levegő száraz és por-mentes legyen.

● Ne telepítse a kompresszort egy nedves vagy vízes helyiségben.

● A kompresszort csak megfelelô termekben (jól szellôztetet, a környzetehômérséklet +5°C - +40°C) szabad üzemeltetni. A teremben nem szabad por-nak, savpor-nak, párápor-nak, robbanékony vagy lobbané-kony gáznak lennie.

● A kompresszor száraz termekbeni használatra alkal-mas. Tiltott a használata az olyan környezetben, ahol fröccsenôvízzel dolgoznak.

6. ÜZEMELTETÉSI UTASÍTÁSOK 6.1 Indítási lépések

1. A Be/Ki kapcsoló legyen Ki állásban.

2. A tartály nyomása legyen 0 PSI.

3. Csatlakoztassa a levegőtömlőt a kimeneti vezetékhez.

4. Csatlakoztassa az egységet egy megfelelően földelt csatlakozóaljzatba.

5. Állítsa a Be/Ki kapcsolót Be helyzetbe. A Be/Ki kacsoló a kompresszor bekapcsolt állapotának jelzésére világítani kezd. A kompresszor a tartály nyomásának fenntartására automatikusan be- és

kikapcsol.

6. Állítsa a nyomásszabályozót a szerszámhoz szükséges megfelelő nyomásra.

6.2 Kikapcsolási lépések

1. Állítsa a Be/Ki gombot Ki helyzetbe.

7. TISZTÍTÁS ÉS KARBANTARTÁS

Figyelem!

Tisztítás és karbanartási munkálatok előtt kihúzni a hálózati csatlakozót.

Figyelem!

Várja meg amig a tömörítő teljesen le nem hült!

Megégetés veszélye!

Figyelem!

A kazánt minden tisztítási és karbantartási munká-lat előtt nyomás nélkülire tenni.

7.1 Tisztítás

● Tartsa a védőberendezéseket annyira por és szeny-nyeződés mentesen amennyire csak lehet. Dörzsölje a készüléket egy tiszta posztóval le vagy pedig fújja, alacsony nyomás melett présléggel le.

● Ajánljuk, hogy a készüléket direkt minden használat után megtisztítsa.

● Tisztítsa meg rendszeresen a készüléket egy nedves posztóval és valamennyí kenőszappannal. Ne hasz-náljon tisztító vagy oldószereket, mivel ezek meg tudják támadni a készülék műanyag részeit. Ügyeljen arra, hogy ne juthason víz a készülék belsejébe.

● Tisztítás előtt le kell vállasztani a tömlőt és a perme-tezőszerszámokat a kompresszorról. Nem szabad a kompresszort vízzel, oldószerekkel vagy hasonlóak-kal tisztítani.

7.2 A tartály leeresztése

A kicsapódott vizet naponta le kell ereszteni a leeresztőszelep (E) kinyitásával (a nyomástartó edény alján található).

Hogyan engedjük ki a tartályból a kondenzvizet (A leeresztőcsap helyes használata - 3. ábra):

1. Ellenőrizzük, hogy a kompresszor ki van-e kapcsolva.

2. A fogantyút tartva, döntsük a kompresszort a csap irányába úgy, hogy a leeresztőcsap a lehető legalacsonyabban legyen.

3. Nyissuk ki a leeresztőcsapot.

4. Addig tartsuk a kompresszort megdöntve, amíg az összes kondenzvíz ki nem folyik a tartályból.

5. Zárjuk el a leeresztőcsapot.

H U

Figyelem!

A nyomótartályból levő kondenzvíz olajüredékeket tartalmaz. A kondenzvízet egy megfelelő gyűjtőhe-lyen a természetnek megfelelően megsemmisíteni.

7.3 Biztonsági szelep (lásd. G)

A biztonsági szelep a nyomótartály legnagyobb enge-délyezett nyomására van beállítva. Nem engeenge-délyezett a biztonsági szelep elállítása vagy ólomzárjának az eltávolítása. Annak érdekében, hogy a biztonsági sze-lep szükség esetén rendesen működjön, időröl időre üzemeltetni kellene. Huzzon olyan erősen a gyűrűn (4.

ábra), amig a préslég hallhatóan le nem ereszt. Azután engedje ismét el a gyűrűt.

7.4 Tárolás

Figyelem!

Húzza ki a hálózati csatlakozót, szellőztesse ki a készüléket és minden csatlakoztatott préslég szer-számot. Állítsa a kompresszort úgy le, hogy jogo-sulatlanok ne tudják üzembe venni.

Figyelem!

A kompresszort csak száraz és jogosulatlanok szá-mára nem hozzáférhető környezetben tárolni.

Ne döntse meg, csak állva tárolni!

8. MEGSEMMISÍTÉS ÉS ÚJRAHSZNOSÍTÁS

A szállítási és annak a tartozékai különböző anyagokból állnak, mint például fém és műanyagok. A defekt alkat-részeket vigye a különhulladéki megsemmisítéshez.

Érdeklődjön utánna a szaküzletben vagy a községi köz-igazgatásnál!

9. LEHETSÉGES RENDELLENESSÉGEK ÉS AZ EZZEL KAPCSOLATOS MEGENGEDETT BEAVATKOZÁSOK

Megjegyzés: Bármilyen javítás vagy beállítás megkezdése előtt szüntesse meg az áramellátást, és nyomásmentesítse a tartályt.

RENDELLENESSÉG OK BEAVATKOZÁS

Levegőszivárgás a kikapcsolt kompresszor nyomáskapcsoló szelepéből.

A visszacsapószelep az elkopott vagy piszkos záróütköző miatt nem működik rendesen.

Csavarja le a visszacsapószelep hatszögletű fejét, tisztítsa ki a helyét és a különleges gumibetétet (ha elkopott cserélje ki). Szerelje össze és gondosan csavarozza vissza.

Teljesítmény csökkenése. Gyakori

beindulás. Alacsony nyomásértékek. Túlságosan nagy teljesítmény elvárások.

Szivárgás.

A szívószűrő esetleges eltömődése.

Ellenőrizze az esetleges szivárgást a csatlakozásoknál és a csővezetékeknél.

Cserélje a csatlakozások tömítését, tisztítsa meg, vagy cserélje a szűrőt.

A kompresszor leáll, majd néhány

percen belül magától elindul. Hővédelem üzembelépése a motor

túlmelegedése miatt. Tisztítsa a vezetékek légjáratait.

Szellőztesse a helyiséget.

Néhány beindítási próbálkozás után

a kompresszor leáll. Hővédelem üzembelépése a motor túlmelegedése miatt ( hálózati csatlakozás kikapcsolása menet közben, gyenge tápfeszültség).

Szellőztesse a helyiséget. Várjon néhány percet és a kompresszor magától beindul.

A kompresszor nem áll le és

működésbe lép a biztonsági szelep. Kompresszor szabálytalan működése vagy a nyomáskapcsoló üzemzavara.

Húzza ki a hálózati csatlakozót és forduljon a szervizhez.

Minden egyéb beavatkozást az engedélyezett Vevőszolgálatoknak kell elvégezniük, eredeti alkatrészek igénylésével. Ha a gépen módosításokat végez, az kockáztathatja a biztonságot, és mindenképpen érvényteleníti a vonatkozó garanciát.

C Z Uložte tuto příručku s pokyny pro použití na vhodném místě, abyste ji mohli kdykoli použít.

1. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ

Před montáží, obsluhou nebo údržbou tohoto vzduchového kompresoru musí všichni uživatelé přečíst a plně porozumět všem informacím obsaženým v této uživatelské příručce.

Pečlivě si zopakujte následující pravidla bezpečné činnosti a plně pochopte všechny výstrahy.

Hodnota AKUSTICKÉHO TLAKU naměřená ze 4 metrů ve volném poli se rovná hodnotě AKUSTICKÉHO VÝKONU uvedené na žlutém štítku, který je umístěný na kompresoru, méně než 20 dB.