• No results found

Obecné seznámení s procesem výroby TO a jeho následnou úpravou. Obsahem této práce je jak proces výroby TO, tak i konečná úprava před expedicí. Tyto procesy na sebe navazují. Z hlediska technologické náročnosti procesy odděluje skladování. Postup výroby začíná navezením polotovaru, zde se jedná o přepravní boxy s masou o hmotnosti 450 kg, do plničky. Odkud je masa dopravována potrubím do extrudéru. Extrudér je označení pro strojní součást, která formuje tvar TO. Dle typu extrudéru je tvořen požadovaný průměr a tloušťka trubicového tvaru TO. Dále je TO tažen přes ostatní části výrobní linky, kde prochází dalšími procesy pro dosažení požadované kvality. Na navíjecí stanici se zmačkne, aby bylo možno navinout jej na roli. Dle průměru je možno na roli navinout 50.000 – 60.000 metrů. Normovaná rychlost výstupu je 9500 m/hod (záleží na kalibru) a tudíž k výměně a odvozu výsledné role do skladu dochází v rozmezí 4-6 hodin. Jak již bylo řečeno, na tento proces navazuje úprava. Jedná se o plisování TO do tzv. roubíků. Velikost roubíku závisí na typu TO a obsahuje desítky metrů TO dle požadavku zákazníků. Roubíky jsou před balením do krabiček kontrolovány obsluhou stroje. Po vakuovém balení následuje průchodu krabiček detektorem kovů. Dále jsou přepravovány do skladu, kde v kartonech čekají na vyexpedování.

Tab. 2.1: Procesní diagram pro proces výroby a následnou úpravu TO

V těchto dvou výrobních procesech je zaveden nepřetržitý provoz, dvanáctihodinové směny. Výrobní linky pracují nepřetržitě a k jejich zastavení dochází jen při technologických odstávkách. Další důvod zastavení či zpomalení je změna typu kalibru nebo nastavení linky. Obsluhy na výrobní lince se střídají bez zastavení linky. Obsluhy na úpravně mají společné dvě 15ti minutové přestávky a 30ti minutovou pauzu na oběd, kdy se stroje vypínají.

Pracovní náplň obsluhy výrobní linky je po navezení masy do plničky, což provádí obsluha plnících lisů, navedení polotovaru skrz výrobní linku. Toto navádění není automatizované a obsluha musí projít jednu ze dvou sekcí linky, rychlost linky je po tuto dobu snížena na polovinu. Jedná se o vzdálenost stovek metrů a při této operaci jsou otevřena víka jedné části linky, a tedy obsluha je vystavena teplotě sušení. Dále navede polotovar TO přes navíjecí stanici na roli. Následné navíjení je již automatické, rychlost navíjení je provázána s rychlostí výrobní linky. Obsluha také odebírá požadované vzorky. Dle analýz vzorků upravuje parametry nastavení výrobní linky. Dále obsluha zadává do řídící jednotky označení zakázky. Základní nastavení výrobní linky pro daný typ výrobku provádí tzv.

strojník.

Při poruše extrudéru nebo změně průměru TO je nutné vyměnit extrudér. Původní extrudér je přesunut do místnosti určené pro mytí, omyt a navrácen do skladu údržby. Toto je zaznamenáno do firemní databáze, aby oprávnění uživatelé věděli, jaké extrudéry jsou k dispozici na skladě a které jsou nasazeny na strojích. Databáze také udává, jaké úpravy jsou na daném extrudéru provedeny. Po výměně extrudéru dojde k seřízení stroje, k tomu slouží řídící panel. Na této obrazovce se obsluze ukazují provozní parametry včetně rychlosti výrobní linky. Toto seřízení provádí strojník určený pro výrobní linky. Celá operace seřízení, následného navedení a dosažení požadované hodnoty průměru má normovaný čas 1hod.

Pracovní náplň obsluhy stroje na úpravně je navedení TO do stroje a následné odebírání roubíku. Tyto roubíky padají na malý stolek, který je součástí stroje, v intervalu 6s. Tento čas je za předpokladu, že stroj upravuje TO o délce 12metrů průměrnou rychlostí, 2,09 m/s a nedochází k uzlíkování jednoho konce. Z tohoto stolku jsou odebírány obsluhou a vkládány s vymezujícími proložkami do krabiček. Dle typu zakázky jsou roubíky obsluhou

na jednom konci uzlíkovány. Čas na manipulaci s jedním roubíkem se navyšuje na 8 sekund. Nahrazení ručního uzlíkování za strojní je realizováno pouze na části zakázek.

Tvar uzlíku je stanoven firemní normou, kterou splňují jak ruční tak strojní uzlíky. Jestliže je krabička naplněna, obsluha ji odloží na stůl vedle pracoviště. Krabičky jsou odváženy manipulanty, kteří zajišťují tento svoz, následuje vakuové balení, kontrola detektorem kovů a ukládání do kartonů připravených na expedici. Manipulanti také zajišťují navážení rolí ke strojům. Nachystání vymezujících proloží a skládání krabiček provádí sama obsluha upravujícího stroje.

Změna průměru TO na strojích úpravy je časově náročná, seřizovači musí vyměnit až 6 položek, jedná se jak o celé sestavy, tak o samostatné díly. Normovaný čas této přestavby je 1 hod 30 min, následné doladění zařízení trvá 5-10 min, pak je teprve stroj připraven k práci. Během tohoto dolaďování jsou roubíky považovány za technologický odpad a tedy je snaha minimalizovat počet změn během úpravy TO z jedné role. Pro obsluhu změna průměru zpracovávaného TO může znamenat změnu obalového materiálu - krabiček.

Velikost krabiček závisí i na zakázce, zákazník si sám určuje kolik metrů TO má výsledný roubík obsahovat.

Related documents