• No results found

5 ANALYS MED HJÄLP AV SIMULERINGSMODELLEN

5.2 Analys för ökad produktionskapacitet

5.2.1 Prognostiserad processmix kvartal 4, 1996

Exponeringsutrustningarna är enligt tidigare simuleringar flaskhalsar. För att öka

produktionskapaciteten ska man enligt OPT styra produktionen så att flaskhalsen avlastas så mycket som möjligt. Ställtider ska elimineras i flaskhalsen, man bör ha en säkerhetsbuffert framför flaskhalsen, kvalitetskontroller ska ske framför flaskhalsen så att inget onödigt bearbetas och produktionsstopp ska omedelbart åtgärdas. Det som inte är uppfyllt av detta är de två senaste påståendena. Hur mycket som bearbetas i onödan kan inte kontrolleras i nuvarande

simuleringsmodell då det kräver data på vid vilka mätningar och inspektioner som skivor och satser kasseras. Det är däremot möjligt att kontrollera hur produktionsstoppen påverkar

kapaciteten. En av tre exponeringsutrustningar har varit trasiga 20 % istället för högst 10 % som denna typ av utrustning ska klara förutsatt att underhåll sköts som det ska. Det skulle därför vara rimligt att man kan öka kapaciteten genom att förbättra underhållsrutiner.

Flaskhalsen, exponeringsutrustningen står onyttjad den tid som det tar att mäta provskivor. Det är möjligt att tiden skulle kunna utnyttjas bättre genom att exponera satsen medan provskivan mäts. Det är då risk att utrustningen är felinställd och att satsen måste omarbetas. Men för de väl

etablerade processerna stämmer intällningarna oftast väl. Mer tid skulle kanske vinnas i flaskhalsen genom att använda den outnyttjade maskintiden än vad som skulle gå förlorad genom

omarbetningar.

Andra förbättringsåtgärder som kan göras med nuvarande maskinpark, som inte kan undersökas i simuleringsmodellen är exempelvis att förbättra rutiner för ordning och reda på satser och masker, utbilda servicepersonal etc.

I och med att behoven av olika utrustningar kommer att förändras då processmixen ändras har inga simuleringsförsök gjorts för att öka kapaciteten i exponeringsutrustningen.

5.2.2 Prognostiserad processmix kvartal 1, 1998

I takt med att processen P28 ersätter processen CS11S blir metalletsen allt mer begränsande för produktionskapaciteten. Det finns flera alternativa metoder för att underlätta för metalletsen: - Ändra prioriteringsregel från FIFO (först in först ut) till SSU som prioriterar satser som inte kräver omställning av utrustningen. På så sätt kan ställtider minskas.

- Uppgradera de två metalletsutrustningarna så att de blir jämbördiga.

- Investera i ytterligare en metallets som ska beläggas med en viss operation (trenchning) som smutsar ner utrustningen. Detta skulle inte bara öka kapaciteten även minska ställtiderna i och med att det är långa ställtider efter trenchningen.

Det första alternativet att byta prioriteringsregel för att minska ställtider ligger närmast till hands då man i verkligheten använder en prioriteringsregel som är ett mellanting av SSU och FIFO.

SIMULERINGSFÖRSÖK - ÄNDRADE PRIORITERINGSREGLER

Ett försök gjordes med prioriteringsregeln SSU för metalletsarna. Det innebär att satser prioriteras så att ställtider minimeras.

Produktionskapaciteten blev i genomsnitt 90 satser/månad med med 95 % konfidensintervall [88, 92], bilaga 6. Det motsvarar 23 % ökning av produktionskapaciteten. Metalletsen visade sig vara flaskhals även efter förändringen.

För att ytterligare öka produktionskapaciteten är det möjligt att uppgradera de två metalletsutrustningarna så att de blir jämbördiga eller att investera i ytterligare en metalletsutrustning.

SIMULERINGSFÖRSÖK - LIKVÄRDIGA METALLETSAR

Ett försök gjordes med likvärdiga metalletsar samt prioriteringsregeln SSU för metalletsarna. Att göra metalletsarna likvärdiga är en åtgärd som är planerad i verkligheten.

Det visade sig att kapaciteten för metalletsarna fördubblades och de så kallade oxidetsarna blev nya flaskhalsar. Produktionskapaciteten blev i genomsnitt 110 satser/månad med med 95 % konfidensintervall [104, 116], bilaga 6. Det motsvarar 24 % ökning av produktionskapaciteten.

SIMULERINGSFÖRSÖK - YTTERLIGARE EN METALLETS

En annan planerad åtgärd för att underlätta för metalletsarna är att investera i ytterligare en metalletsutrustning (Trenchets). Denna är avsedd att användas till en operationstyp som kräver långa ställtider i form av rengöringar.

Ett försök gjordes med ytterligare en metalletsutrustning samt prioriteringsregeln SSU för metalletsarna. Det visade sig att även denna åtgärd underlättade för metalletsarna tillräckligt mycket för att oxidetsarna skulle bli nya flaskhalsar. Produktionskapaciteten blev i genomsnitt 112 satser/månad med med 95 % konfidensintervall [104, 119], bilaga 6. Det motsvarar 23 % ökning av produktionskapaciteten.

För att jämföra de två åtgärderna ”likvärdiga metalletsar” och ”ytterligare en metallets” kan man säga att efter förbättringarna stod de onyttjade 21 respektive 27 procent av tiden i genomsnitt. Alltså, ”ytterligare en metallets” ökade kapaciteten i metalletsarna något mer än förändringen ”likvärdiga metalletsar”.

SIMULERINGSFÖRSÖK - YTTERLIGARE EN OXIDETSUTRUSTNING

För att underlätta för oxidetsarna som visat sig vara flaskhalsar i tidigare försök används ytterligare en utrustning (Lamoxidets, 21Lamox) i detta försök. Den används som alternativ utrustning för vissa operationer (kontakthålsetsningar). Vidare används prioriteringsregeln SSU för metalletsarna samt att metalletsarna är likvärdiga. Den ytterligare oxidetsen är en befintlig utrustning som idag används för andra operationer (bondhålsetsning). Den har dock ledig kapacitet och de operationer som den idag används till kan överföras till andra utrustningar. Därför kan det vara lämpligt att använda denna utrustning till oxidetsning som visade sig vara en flaskhals i tidigare simuleringsförsök. Även denna förändring planerades för framtiden.

Produktionskapaciteten blev i genomsnitt 120 satser/månad med 95 % konfidensintervall [108, 132], bilaga 7. Det motsvarar 9 % ökning av produktionskapaciteten. Utrustningstypen CD-mätning blev den främsta flaskhalsen i försöket tätt följt av oxidetsarna och exponeringen. I verkligheten ska antal CD-mätningar minskas framöver på processen P28 som är den största processen. Istället för att mäta två skivor i varje sats ska endast en mätas på de flesta operationer, vilket innebär att CD-mätningen inte är lika begränsningar som det framstår i modellen. En sammanställning är gjord på hur mycket de mest begränsande utrustningarna har varit onyttjade i simuleringsförsöket, tabell 5.2.

Utrustning Outnyttjad maskintid [%] Oxidets 21AMEOX 5 Oxidets 22AMEOX 9 Exponeringsutrustning 2GCSTEPP 8 CD-sem 21 HITA 0

Tabell 5.2 Onyttjad maskintid för begränsande utrustningar.

De utrustningar som är medtagna i de statiska kapacitetsberäkningarna men som inte har varit de mest begränsande utrustningarna i simuleringarna är polyets (21ET2PO) och nitridpassivering (21P5000). I detta försök var de outnyttjade i genomsnitt 13 % respektive 19 %. Dessa utrustningar har en större ledig kapacitet än de utrustningar som utnyttjas mest, tabell 5.2.

Polyetsen och nitridpassiveringen är ändå bland de mest begränsande utrustningarna eftersom antal utrustningar är 150 och de flesta har en låg utnyttjandegrad.

5.2.3 Simuleringsresultat

Den slutliga förbättringsåtgärden som undersöktes i simuleringsmodellen var att använda en befintlig utrustning till oxidetsoperationer. För att denna åtgärd ska öka produktionskapaciteten i simuleringsmodellen krävs det att andra åtgärder också görs. De förändringar som analyserats i modellen ökar modellens produktionskapacitet om de görs i den ordning som illustreras i figur 5.1. Naturligtvis kan samma kapacitetshöjning erhållas genom att genomföra alla förändringar

samtidigt. Ingen åtgärd SSU metalletsar Metalletsarna likvärdiga Ytterligare en metallets Alternativ oxidets-utrustning

Figur 5.1 En illustration över de förbättringsåtgärder som undersökts i simuleringsmodellen för kvartal 1, 1998. Två alternativa vägar är möjliga för att erhålla den ökning av produktionskapacitet som analysen gett. ”Alternativ oxidetsutrustning” är den sista förbättringsåtgärd som simulerats.

Förbättringsåtgärdena gav en total kapacitetshöjning med 33 % i medeltal. Denna siffra gäller förutsatt att man räknar med att förändringen som innebar att metalletsarna prioriterar satser så att ställtid minimeras (SSU) inte är någon förbättringsåtgärd. Anledningen till att det inte räknas som en förbättringsåtgärd är att prioriteringen av satser i verkligheten är ett mellanting av FIFO och SSU.

Simuleringsresultaten är sammanställda i tabell 5.3. Åtgärd Produktionskapacitet [antal satser / mån] 95 % konfidensintervall Ingen åtgärd 73 [69, 77] SSU metalletsar 90 [88, 92] Metalletsarna likvärdiga 110 [104, 116] Ytterligare en metallets 112 [104, 119] Alternativ oxidetsutrusting 120 [108, 132]

Tabell 5.3 Simuleringsresultat på produktionskapacitet efter förbättringsåtgärder. Resultaten baseras på prognostiserad processmix för kvartal 1, 1998.

Related documents