• No results found

I detta avsnitt analyseras resultatet med hjälp av anknytningsteorin som vi använt som analysmodell. Analysen görs för att tolka och kunna förstå resultatet på ett tydligare och mer vetenskapligt förankrat sätt.

33

8.1 Analys av resultatet inom positivt bemötande

Vid analys av observationsschemats resultat, kan vi se att de observerade pedagogerna vanligtvis bemöter barnens agerande med att tala lugnande och vägledande med dem, något vi i schemat kallat positivt bemötande. Det här bemötandet kan leda till att barnen lättare kan knyta an till pedagogerna vid inskolning, samt att barnen kan känna en trygghet om deras olika behov blir besvarade och bekräftade (Broberg, Hagström & Broberg 2012, ss. 22 - 23). Utifrån resultatet kan vi även se att de näst vanligaste sätten att agera från pedagogernas sida är att de bemöter barnens behov genom att de söker ögonkontakt med barnet eller att pedagogen sätter sig ner vid barnet. Pedagogernas agerande gentemot barnen kan innebära att barnen ges möjlighet att se pedagogerna som en trygg bas att utgå ifrån och en säker hamn att återvända till när deras anknytningssystem slås på alternativt att de behöver tanka trygghet eller närhet (Broberg, Hagström & Broberg 2012, ss. 44 - 45). Barnens agerande vid de tillfällen då anknytningssystemet slås på har betydelse för hur barnen ska få hjälp att slå av anknytningssystemet igen.

Om vi tittar närmare på exemplet där Kim (exempel 1) faller av en stol och börjar gråta kan vi se att hon visar ett behov av tröst. Pedagogen besvarar hennes behov genom att närma sig henne och lyfta upp henne när hon visar att hon behöver närhet. Barnet tar emot trösten genom att låta sig bli upplyft och håller om pedagogens arm. Utifrån Bowlbys anknytningsteori (Broberg, Hagström & Broberg 2012, s. 34) går det att tolka situationen som att Kim slår på sitt anknytningssystem då hon blir ledsen och att hon letar efter en säker hamn när hon ser sig omkring. Hon kan känna sig trygg nog att ta hjälp av pedagogen för att systemet återigen ska stängas av vilket kan tyda på att pedagogen är Kims trygga bas (Brandtzaeg, Torsteinson & Øiestad 2013, ss. 22 - 23). Pedagogen ger inte bara Kim tröst, utan Kim är även mottaglig för att ta emot trösten, vilket även det tyder på att hon börjar få en trygg anknytning till pedagogen på förskolan (Broberg, Hagström & Broberg 2012, s. 51).

I exempel 2 kunde vi se att leken stannade av när Nils oroligt tittade sig omkring. En tolkning av den här situationen kan vara att han med sin blick sökte en vuxen i form av en säker hamn. Detta är ett vanligt beteende då det ny inskolade barnet ofta behöver fylla på förrådet av närhet, trygghet och energi. Pedagogen bemöter Nils positivt genom att le mot honom. Detta kan innebära för Nils att han känner sig sedd, då hen genom sitt bemötande

34 agerar som en säker hamn (Broberg, Hagström & Broberg 2012, ss. 44 - 45). Nils kan då känna att han tryggt kan återuppta sin lek med klossarna, eftersom han bemöttes av en pedagog som tillgodosåg hans behov. Nils rör sig runt i Trygghetscirkeln och han hittar en balans mellan beroende och självständighet ( www.psykologiguiden.se. uå).

I exemplet där Olle (exempel 3) sitter vid bordet och precis har ätit klart sin frukost så lämnar pedagogen bordet varpå Olle vänder sig bort och börjar gråta. Även Olles anknytningssystem har här aktiverats och han är i behov av tröst (Brandtzaeg, Torsteinson och Øiestad 2013, s. 22). Han verkar dock inte söka efter den trygga hamnen eftersom han inte ser efter pedagogen då hen går iväg. Olle kanske inte vet hur han ska agera i den här situationen då han inte varit på förskolan så lång tid och därför inte hunnit arbeta upp några

inre arbetsmodeller om hur det fungerar på förskolan (Broberg, Hagström & Broberg 2012,

s. 48). När pedagogen kommer tillbaka och sätter sig bredvid Olle vänder han sig dock mot pedagogen och fortsätter att gråta. Pedagogen pratar lugnande med honom och sätter honom i sitt knä. Olle lutar då huvudet mot pedagogens axel och slutar gråta, vilket tyder på att han låter sig bli tröstad av pedagogen. Även om han inte sökte efter en trygg hamn fann Olle den dock i pedagogens knä då hen besvarade hans behov av tröst (Brandtzaeg, Torsteinson & Øiestad 2013, ss. 22 - 23).

8.2 Analys av resultatet inom negativt bemötande

Utifrån resultatet av observationerna som faller under benämningen negativt bemötande i observationsschemat, kan vi se att det vanligaste agerandet/bemötandet som observerades var att pedagogerna inte uppmärksammade barnens behov. Detta bemötande kan enligt vår analys leda till att barnen i sitt agerande inte kan se pedagogerna som en trygg bas som de kan utgå ifrån. Det kan vidare leda till att barnet får en otrygg anknytning till pedagogerna eftersom pedagogerna inte uppmärksammar deras behov (Broberg, Hagström & Broberg 2012, ss. 51 - 52).

Ytterligare ett beteende vi noterade var pedagoger som såg barnets behov, och inte verkade bemöta barnets agerande. Vår tolkning utifrån anknytningsteorin, är att det här agerandet kan leda till en otrygg bas eller till en ambivalent anknytning hos barnet (Broberg, Hagström & Broberg 2012, ss. 52 - 53). Det kan även leda till att de inre arbetsmodeller som barnet har blir otrygga. Förskolan och dess pedagoger innebär en ny miljö och nya människor att

35

lära känna för barnet som ska inskolas. Om barnet märker att pedagogen inte svarar på barnets behov kan det leda till att de nya inre arbetsmodeller som barnet försöker bygga upp blir något felaktiga, då de inte stämmer med de inre arbetsmodeller de redan har (Broberg, Hagström & Broberg 2012, ss. 46 - 49).

Exemplet där Lisa (exempel 4) står själv i det stora lekrummet och börjar gråta, utan synlig anledning, kan tolkas som att hon inte har hunnit bygga upp en trygg anknytning till pedagogen som skolar in henne. Detta då situationen uppstår hennes första dag i förskolan utan vårdnadshavare och anknytning är något som tar tid att bygga upp (Broberg, Hagström & Broberg 2012, s. 38). I situationen såg pedagogen flickan gråta, men gick inte fram till henne för att trösta. Utifrån en analys av situationen faller pedagogens bemötande under negativt bemötande. Eftersom pedagogen inte hörsammar Lisas behov av tröst så kan pedagogens agerande leda till att Lisa får en otrygg bas i förskolan (Broberg, Hagström & Broberg 2012, s. 56).

När Olle (exempel 5) gick ut i hallen och började gråta, så höll han i sina skor, tog på dörren och sa mamma. Barnets anknytningssystem slogs igång i och med att Olle blev ledsen, men han uppsökte inte någon pedagog för att få hjälp att stänga av systemet. Enligt anknytningsteorin tar det tid att bygga upp en anknytning till andra personer och det kan även här innebära att Olle inte hunnit bygga upp någon anknytning till pedagogerna än och därför inte söker tröst hos dem (Broberg, Hagström & Broberg 2012, s. 38). Olle väljer att gå undan istället för att söka upp en pedagog när han blir ledsen vilket även kan tyda på att han har en undvikande anknytning. Detta då han går undan och gråter i sin ensamhet, istället för att söka tröst hos någon vuxen. Eftersom pedagogen inte uppmärksammade att Olle gick iväg ensam så märkte inte pedagogen Olles behov. Pedagogens agerande kan därmed innebära att barnet får en otrygg anknytning till pedagogen (Broberg, Hagström & Broberg 2012, ss. 37, 52).

I vårt sista exempel (exempel 6) i resultatdelen kunde vi se att Lisa som gråter lämnas kvar ensam då de andra lämnar rummet för att gå iväg på samling. Pedagogen som skolar in Lisa, pratar med henne och frågar om hon vill följa med. Pedagogen säger när hon går, att Lisa är välkommen att följa med om hon vill. Lisa står dock ensam kvar i rummet och gråter. Vid analys kan man tolka även den här situationen som att bristande anknytning finns eller

36 inte hunnit byggas upp. Eftersom Lisa inte blir stöttad eller tröstad av pedagogen kan detta leda till att hon får en otrygg anknytning till den vuxne (Broberg, Hagström & Broberg 2012, s. 36).

Related documents