• No results found

I detta kapitel analyseras de resultat som kapitel 6 behandlar och det ges förklaringar till varför resultaten ser ut som det gör. Viktigt att komma ihåg att analysen endast är för den data som inkommit till studien.

7.1 Relevanta nyckeltal

I denna del kommer analysen för de nyckeltal som sågs vara mest relevanta till kommande anbud att behandlas. Detta examensarbete har det resulterat i fyra olika nyckeltal som ses som kritiska när det kommer till uppskattningen av ekonomin för ett uppdrag. Med hjälp av Excel skapades ett verktyg som tar fram medelvärden och span för olika nyckeltal med hjälp av varierande infallsdata. För användningen av anbudsverktyget är det en förutsättning att man har tillgång till denna infallsdata redan i anbudsförfrågan. Förfrågningsunderlagen måste då vara tillräckligt utförliga för att man ska kunna uppskatta ett värde för teknisk komplexitet samt för bruttoarea, vilket inte alltid är fallet.

7.1.1 TPR

Ett av de viktigaste nyckeltalen som togs fram i detta examensarbete är TPR. Eftersom ritningar är den produkt som produceras och att se hur lång tid det tar att producera denna produkt blir centralt för Tyréns. Vid anbudskalkyleringen är det viktigt att det finns en kvalificerad gissning för hur lång tid det tar att producera en ritning med specifika förutsättningar.

Tiden kan på ett enkelt sätt räknas om i löner, med en tydlig precision så finns det möjlighet att anpassa vilka som jobbar i ett specifikt uppdrag för att uppnå de marginalmål som finns för

uppdraget. De som kan jobba inom ett uppdrag kan antingen vara seniora konstruktörer med högre arvode eller juniora konstruktörer med lägre arvode.

TPR varierar mellan de olika projektfaserna då olika faser kräver olika mycket arbete och mängden ritningar varierar. Självklart så påverkas även uppdragets TPR bland annat av vilken objekttyp det är och vilken teknisk komplexitet som uppdraget kategoriseras som.

7.1.2 Marginal

För de flesta företag är marginalen ett viktigt nyckeltal, speciellt när det gäller anbudskalkylering. Att tidigt kunna se en indikation för ett uppdrags marginal skulle vara en stor hjälp eftersom det kan ligga till grund för beslutsfattande angående om man ska ta åt sig uppdraget eller inte. Inom detta examensarbete har marginalen varit ett viktigt nyckeltal för att kunna se vilka faser och objekttyper som har haft högst marginal.

7.1.3 Total Tid

Den totala tiden för ett uppdrag är ett intressant nyckeltal då det kan direkt kopplas till kostnader för konsultarvoden och vilken marginal som uppdraget har att åstadkomma. Det är även en viktig parameter till nyckeltalet TPR som beskrivs ovan. Att se vilka objekttyper och projektfaser som är mest tidskrävande och kunna fokusera på att effektivisera tidsåtgången.

7.1.4 TPm2

För att göra anbudskalkylens resultat säkrare är det klokt att räkna fram samma parameter från olika utgångspunkter. Av denna anledning är TPm2 och TPR bra komplimenterande vägar att räkna ut total tid för ett uppdrag. TPm2 är dock inte lika säkert som nyckeltal då det krävs att uppdraget har en relevant bruttoarea. Bruttoarea är inte alltid en relevant parameter i alla sorters uppdrag. En del ombyggnadsuppdrag som till exempel fasadrenoveringar arbetar inte utifrån en bestämd bruttoarea.

30

7.2 Identifierade samband

Analysen av de korrelationer som kunde påvisas behandlas i denna del. Vilka mönster som kan ses i resultatet och vilka anledningar som kan förklara varför just de resultaten fanns där.

7.2.1 TPR analys

I studiens resultat sågs ett samband mellan TPR och teknisk komplexitet. När den tekniska komplexiteten ökar så ökar även TPR. Detta beror på att den totala tiden som ett uppdrag har är högre vid teknisk komplexitet 3 respektive lägre vid teknisk komplexitet 1, vilket beskrivs mer i kapitel 7.2.2. Denna trend visar sig hålla till både för ombyggnationer och nybyggnationer (se Diagram 6.2.1.3). En intressant faktor att se till är hur stor spridning TPR:n har för de respektive teknisk komplexitet, det vill säga hur stor skillnaden är mellan det högsta och lägsta värdet. Ser vi endast till nybyggnad så varierar inte högsta och minsta värdet så mycket för teknisk komplexitet 1 och teknisk komplexitet 2, när det kommer till teknisk komplexitet 3 så stiger det högsta värdet markant från både minsta och medelvärdet. Detta högsta värde kan vara ett enstaka uppdrag som helt enkelt dragit iväg, då vi ser att medelvärdet fortfarande är relativt i linje med resterande värden i Diagram 6.2.1.1. En trolig förklaring är att detta värde kommer från ett uppdrag där det har det tillkommit väsentliga ÄTA/tilläggsarbeten. För ombyggnationer syns en mer oregelbunden spridning (se Diagram 6.2.1.2). Det finns en stor skillnad mellan högsta och minsta värdet för teknisk

komplexitet 2. Medelvärdet och lägsta värdet följer fortfarande trenden att högre teknisk

komplexitet ger ökad TPR, dock inte lika kraftig ökning som för nybyggnationer. När det gäller högsta värdet för teknisk komplexitet 2 så är det möjligt att det är ett enstaka uppdrag där det tillkommit väsentliga ÄTA/tilläggsarbeten eller att bedömningen av teknisk komplexitet varit svår att precisera.

De faser som jämfördes utifrån TPR var programhandling/förstudie, systemhandling och bygghandling. Utredning/Rapport och bygguppföljning ansågs inte vara relevanta för jämförelse baserat på TPR. Detta eftersom majoriteten av uppdragen i dessa faser inte innebar upprättandet av några ritningar, endast textdokument. Samma resonemang kan användas för

programhandling/förstudie. Uppdragen som kategoriserades som programhandling/förstudie innehöll betydligt färre ritningar än systemhandlingar och bygghandlingar vilket leder till att värdet för tid per ritning blev klart högre för denna fas (se Diagram 6.2.1.4).

Jämförs alla systemhandlingar med alla bygghandlingar syns ingen markant skillnad för hur många timmar man spenderar på en enskild ritning (se Diagram 6.2.1.4). Men när ombyggnationer och nybyggnationer separeras syns en tydligare skillnad. För nybyggnationer är TPR:en högre i systemhandlingsfasen jämfört med bygghandlingsfasen, medan för ombyggnationer är trenden motsatt. Det vill säga att bygghandlingsfasen har högre TPR än systemhandlingsfasen, sett till ombyggnationer. Exakt samma trend kan även ses för total tid per projekteringsfas. Detta beror troligtvis på skillnaden i detaljfokus mellan de olika faserna. Att bygghandlingar tar längre tid vid ombyggnation kan bero på att det måste göras speciallösningar och anpassningar till den existerande byggnaden.

I Diagram 6.2.1.5 visar hur tiden per ritning påverkas av vilken objektstyp som projekteras.

Nyckeltalet TPR varierar något mellan de olika objektstyperna. Den objekttyp som tar längst tid att producera en ritning för kan ses vara kontorsbyggnader. En anledning till detta kan att kunden värdesätter innovativa och kreativa lösningar för att skapa ett mer attraktivt arbetsklimat.

Medelvärdet för att producera en ritning ligger på cirka 32 h. För bostäder, historiska och tekniska byggnader som har en TPR något över snittet så är det tydligt att dessa objektstyper ändå är i linje med medelvärdet. De objektstyper som ligger under medelvärdet är bland annat speciella offentliga byggnader, vilket kan bero på att det produceras fler ritningar för denna objekttyp än de övriga objekttyperna och därför så sjunker TPR:n. För utbildningslokaler så är många av de resultat som inkommit varit ombyggnationer och med en stor variation i både tid och antal ritningar.

31 7.2.2 Total tid analys

Som kan ses i Diagram 6.2.2.1 ökar den totala tiden som läggs ner på ett uppdrag kontinuerligt desto högre teknisk komplexitet är. Detta beror oftast på att det krävs mer extern hjälp ju högre teknisk komplexitet som uppdraget har. En annan analys är att ombyggnader har en högre total tid än vad nybyggnad har vid teknisk komplexitet 3. Detta kan bero på att de tekniska svårigheterna med redan en befintlig byggnad kan vara mer omfattande än vad det är för nybyggnad, med andra ord så måste fler aspekter tas till hänsyn som till exempel att utföra nya lastberäkningar för en redan befintlig huskropp som nu ska brukas med en högre lastkapacitet. När det kommer till teknisk komplexitet 1 och teknisk komplexitet 2 så har nybyggnad en marginellt högre total tid, detta kan bero på att i dessa teknisk komplexitet så består ombyggnad av mindre åtgärder av den befintliga huskroppen som inte kräver samma tidsåtgång som vid teknisk komplexitet 3. En anledning till att teknisk komplexitet 1 har så låg total tid kan bero på att projektören har gjort liknande uppdrag tidigare och att det finns mer erfarenhet att utföra dessa uppdrag. Rutinen är då känd och projektören behöver inte söka information på annat håll än hos sig själv.

För objekttyper med hänsyn till total tid (se Diagram 6.2.2.4) så finns det en objekttyp som tar något längre tid än de övriga. Kontor är den objekttyp som i snitt tar längst tid att projektera, en förklaring till detta kan vara utvecklingen för hur just kontor brukas och att det eftersöks innovativa lösningar i utformningen. Även att kunderna har mer att säga till om när det kommer till utformningen av kontoren. En annan förklaring är uppdragens omfattning. De projekteringsuppdrag som Tyréns utför på kontor tenderar att vara större projekt, både i form av area och tidsåtgång. Den andra som sticker ut något är speciella offentliga byggnader där det kan finnas högre krav på sociala utrymmen och tillgänglighetsfaktorer. Det krävs även mer samråd med arkitekter och att det krävs speciella kunskaper för dessa projekt. Om vi ser till den objekttyp som tar i snitt den kortaste tiden att projektera som är tekniska byggnader, så har de inte samma krav på de sociala ytorna.

Konstruktioner har högre krav på högre laster, men konstruktören har en större frihet i utformningen och på så sätt lättare att lösa lastfördelningen.

I Diagram 6.2.2.3 som beskriver relationen mellan den totala tiden per projekteringsfas går det att se att i samtliga faser så tar nybyggnation i snitt längre tid att utföra, förutom när det kommer till systemhandlingar då ombyggnation tar i snitt längre tid. Analysen av detta är att det redan finns ett existerande system som måste tas hänsyn till under projekteringen och genom detta så krävs det en högre tidsåtgång i jämfört med vid nybyggnation då systemet börjar från noll.

7.2.3 Marginal analys

För marginalen när det kommer till projekteringsfaser (se Diagram 6.2.4.1) finns det ingen större skillnad mellan projektfaserna. Det som kan ses är att bygghandlingar och utredningar/rapporter har en marginellt högre medelmarginal.

När det kommer till marginalen för teknisk komplexitet så kan vi se att medelmarginalen minskar när teknisk komplexitet ökar (se Diagram 6.2.4.2). Detta kan bero på att det är svårare att förutse en marginal för mer komplicerade projekt genom att det kan finnas tekniska lösningar som man aldrig jobbat med tidigare och mängden medarbetare på ett mer komplicerat uppdrag kan variera från uppdrag till uppdrag. Vid teknisk komplexitet 1 och teknisk komplexitet 2 är det lättare att hålla marginalen högre, då det troligtvis är uppdrag som man har gjort på liknande sätt tidigare och vet vart marginalen låg då. Att differensen mellan högsta och minsta värden för de olika teknisk komplexitet är så stor kan bero på att enstaka uppdrag går ovanligt bra eller att det oförutsedda scenarion uppkommer som gör så att uppdraget går med förlust. Det skulle behövas mer djupgående data för varje uppdrag för att kunna se varför det gick med vinst eller förlust.

32

Marginalen per objekttyp (se Diagram 6.2.4.3) varierar inte så mycket mellan de olika objekttyperna.

Vilket tyder på att det inte spelar så stor roll vilken objekttyp som uppdraget har. Det är enstaka uppdrag som sticker ut på högsta och minsta värdena, men det kan finnas andra faktorer än vilken objekttyp det är som har påverkat detta värde. Medelmarginalen ligger på en relativt jämn nivå för alla objekttyper.

Marginalen skiljer sig inte så mycket beroende på om uppdraget var en om- eller nybyggnation (se Diagram 6.2.4.4). Det vi kan se är att ombyggnad har en lite högre marginal än nybyggnad, men skillnaden är inte så pass stor att det går att dra någon slutsats från detta resultat. Det är högsta och minsta värdena som skiljer sig, men detta är endast enstaka värden och det behövs en mer

djupgående analys av de specifika uppdragen för att kunna besvara varför de ser ut som de gör.

En analys för varför marginalen hamnar på ungefär samma värde oavsett objekttyp, projekteringsfas, total tid eller om- och nybyggnad är att Tyréns har en öppen dialog med kunderna för att se till att hamna på en jämn marginal (Diagram 6.2.4.5). Denna dialog kan ha att göra med om det tillkommer extra arbeten som inte var inräknat från förfrågningsunderlaget. Även erfarenhet och uppsatta mål om vilken marginal uppdrag bör hamna på skapar en motivation att hamna på den önskvärda marginalen.

7.2.4 TPm2 analys

När TPm2 jämfördes mellan de olika projekteringsfaserna sågs ombyggnationer i systemhandlingar vara klart högre än de resterande faserna, oavsett om man ser till ny- eller ombyggnad för de resterande faserna (se Diagram 6.2.3.1).

Diagram 6.2.3.2 visar tydligt att nybyggnationer kräver mindre tid per kvadratmeter jämfört med ombyggnationer. Att ombyggnationer tar mer tid per areaenhet än nybyggnationer är förståeligt då ombyggnationsprojekt måste ta hänsyn till den existerande byggnaden. Men att skillnaden är så extrem i systemhandlingsskedet kan bero på komplikationer som kan uppstå i och med demontering av det tidigare system som ska ersättas eller upprustas. Det är inte ovanligt att en temporär stomme eller stöd måste projekteras vid stora ombyggnationer.

Ett uppdrags specifika tekniska komplexitet hade ingen tydlig påverkan på TPm2. Resultatet i Diagram 6.2.3.3 visar att TPm2 är som högst vid teknisk komplexitet 1 och som lägst vid teknisk komplexitet 2. Detta följer inte de tidigare etablerade trenderna där tidsbehovet alltid ökat med den ökade tekniska komplexiteten. Med största sannolikhet är detta på grund av den lilla datamängden som används till varje medelvärde i denna jämförelse (se Tabell 6.2.3.3)

Vid jämförelsen av TPm2 mellan olika objekttyper hittades två objekttyper som skilde något från de resterande, kontor och speciella offentliga byggnader (se Diagram 6.2.3.4). Detta kan förklaras med att kontor och speciella officiella byggnader ofta är större byggnader som är designade för att stora folkmängder ska kunna nyttja byggnaden. Därför är de utformade med stora öppna areor som i många lägen går snabbt att projektera, vilket ger dessa objekttyper lägre TPm2. Detta resonemang borde då även gälla för utbildningslokaler, skolor, universitet. Anledningen till att utbildningslokaler, skolor, universitet inte har lika låg TPm2 verkar vara för att nästan alla uppdrag inom denna

objekttyp var mindre ombyggnadsuppdrag. Dessa ombyggnadsuppdrag har nästan alltid små areor.

7.3 Vilken typ av uppdrag ger störst marginal?

De uppdrag som vi kan se ger den största marginal kan ses i Tabell 6.4. För projektfaser så är det bygghandlingar som ger den högsta marginalen, men differensen mellan utredning/rapporter och bygghandlingar är marginell. Det är så små skillnader mellan alla faser och marginalen fluktuerar inte så mycket för att Tyréns har ett fungerande system att uppnå de önskade marginalerna för samtliga projektfaser.

33

För teknisk komplexitet så var det teknisk komplexitet 1 som har den största marginalen, dock marginellt högre än teknisk komplexitet 2. teknisk komplexitet 3 har tydligare mindre marginal.

Anledningen att teknisk komplexitet 1 har störst marginal kan vara för att det är lättare uppdrag som projektörerna troligtvis gjort väldigt många liknande uppdrag innan och arbetsgången är välkänd, detta leder till effektivare arbete och kortare projekteringstider. Genom detta så kan marginalen förbättras.

När det kommer till objekttyp så är det både kontor och historiska byggnader som är de med högst marginal. Differensen till de övriga objekttyperna är väldigt liten så det är svårt att dra någon direkt analys från detta. Men en förklaring varför just dessa två objekttyper har en något högre marginal kan vara att för kontor så är Tyréns kända för att bygga kontor och då kan de ta ett högre timpris för dessa uppdrag. För historiska byggnader så kan det tillkomma många avancerade tekniska lösningar som gör att Tyréns kan ta ett högre timpris för dessa, även att tilläggsarbeten kan tillkomma som kan höja marginalen.

Ombyggnation har en tydligt högre marginal än nybyggnation. Detta kan bero på att ombyggnationer kräver en högre teknisk kunskap och eftersom Tyréns har den kompetensen så har de möjlighet att ta ett högre timpris när det kommer till ombyggnation. För nybyggnationer så är det mer

standardiserat och det finns fler i branschen som har liknande kompetens för nybyggnation och då anpassar man priserna efter marknaden.

34

Related documents