• No results found

5. Sammanfattning och analys

5.1 analyser och återkoppling till teori

I dagens samhälle använder sig människor dagligen av bil för att erhålla möjlighet att färdas mellan olika platser. En generell uppfattning bland allmänheten är att bilen allt som oftast har negativ påverkan på den egna ekonomin. Ständigt klagar individer på dyra bensinkostnader, dyra skatter och försäkringar. Trots denna vetskap används bilar i hög utsträckning.

Studien har bidragit till en större förståelse för vilka ekonomiska aspekter som påverkar

individers ekonomiska bedömning av bilpooler. Resultatet från studien skiljer sig en del från vad tidigare forskning uppger. Våra teman har tidigare forskats men som vi nämner i teoretiska delen så är forskningen än bristfällig. Syftet med studien var att använda våra teman i studien och undersöka om vi kan bidra med ny information till den tidigare forskning där det brister. Vi har även som syfte att undersöka om huruvida vår studie kan bekräfta det som tidigare forskning uppger.

Våra resultat går i viss mån emot tidigare forskning som uppger att bilpooler leder till mindre bilar i trafiken (Duncan, 2011), eller till och med att en bilpoolsbil ersätter i snitt fem privatägda bilar i trafiken (Trafikverket, 2013). Detta överensstämmer till viss del med våra resultat som indikerar på att bilanvändarnas resor planeras alltmer vid användning av bilpool, vilket leder till att impulsiva resor undviks i större utsträckning. Däremot indikerar våra resultat även på att bilpooler inte alltid innebär mindre bilar i trafiken eftersom en individ som tidigare inte ägt en egen bil, kan nu genom bilpooler få ökad möjlighet att köra bil. Därmed indikerar vår studie att bilpooler faktiskt kan öka bilar i trafiken i vissa fall.

När det gäller syftet med att använda sig av bilpooler så belyser tidigare forskning att det är mer lönsamt än att använda egen bil och att det är just den ekonomiska lönsamheten som påverkar individens val. Våra resultat visar dock att det inte alltid beror på den ekonomiska lönsamheten.

Det råder tillfällen då individen inte lägger stor vikt vid ekonomiska lönsamheten och priset. Det är exempelvis vid tillfällen en individ inte vill slita ut sin egen bil eller att exempelvis att

bilpoolsbilarna alltid finns tillgängliga i bra skick, vilket den egna bilen inte alltid gör. Däremot

överensstämmer studien med tidigare forskning vad gäller konstaterandet om att bilpoolen är som mest lönsam vid kortare sträckor (Lundin, 2008). Vår studie påvisar precis som den tidigare forskningen uppger att vid längre sträckor uppstår en del svårigheter att hålla kostnaderna låga.

Exempelvis angav en respondent att den hade använt sig av bilpoolen då den skulle åka till sin familj under en helg där bilen under större delen av tiden endast kommer stå still på parkeringen.

Vid det tillfället hade kostnaden blivit hög för respondenten eftersom man betalar för tiden man innehar bilen i sin besittning. Respondenten ansåg att om den använt sig av egen bil så hade kostnaderna varit lägre eftersom då bilen står still på parkeringen så uppstår inga kostnader.

När det gäller anledningar till att individer inte vågar lita fullt ut på bilpooler trots kännedom om dess ekonomiska lönsamhet, anger tidigare forskning att bristen på bekvämlighet i form av att behöva hämta och lämna bilen är det stora anledningen. Vårt resultat visar att bekvämligheten till en viss del spelar en stor roll men att en annan anledning till att inte våga lita fullt ut på bilpooler är rädslan över att en bil inte alltid finns tillgänglig. Individen fruktar att exempelvis bilpoolsbilen inte finns tillgänglig när en nödsituation dyker upp. Det kan även bero på att individer är i behov av daglig transport och av den anledningen behöver försäkra sig om att en bil alltid finns

tillgänglig. Av dessa anledningar föredras det hellre att äga en egen bil trots att det är mindre ekonomiskt lönsamt.

Vad gäller delningsekonomi och fenomenet att dela på resurser så uppger tidigare forskning att det råder delade meningar bland individer. Detta är något som den här studien bekräftar. En ändrad attityd bland individer har lett till att vissa individer inte lägger större vikt vid att dela på resurser än vad som tidigare gjorts (Cheng, 2008). Medan andra individer är helt emot att dela på resurser och föredrar hellre att äga resursen (Walton & Sunseri, 2012). Vid denna studie berättade en respondent att bilpooler och konceptet att dela på resurser är något som inte föll den i smaken.

Respondenten menade att vid delning av bilar uppstår en del svårigheter i att bilens inställningar i form av exempelvis sätten alltid ändras och att respondenten anser det som väldigt krävande att behöva ändra tillbaka inställningarna vid varje tillfälle. Precis som tidigare forskning uppgav fanns det även individer som var positivt inställda till delning av resurs. En respondent uppgav att

bilpoolskonceptet är något positivt då delning av bilar leder till att man slipper äga en bil som vid mindre frekvent användning endast kommer stå stilla på parkeringen och samla damm.

Vad gäller bekvämlighetsfaktorerna så påvisar vår studie att bekvämlighet är något som individer värderar högt. Studien överrenstämmer med forskningen som menar att individer anser att det är väldigt krävande att behöva utföra det extra arbetet som tillkommer vid användning av bilpool.

Just bekvämligheten tycks inneha starkt inflytande över valet över att fortsätta använda egna bilen eller använda bilpool, varför respondenterna ansåg att Wallenstam Drive bör parkera bilar utanför kundernas parkeringf ör ökad bekvämlighet.

Vi har därmed bildragit med empirisk data till forskningsfältet delningsekonomi, där forskning inom ekonomisk bedömning tidigare var mycket bristfällig.

Related documents