• No results found

Jag vill börja med att understryka ett ledord som är av vikt för denna uppsats och speciellt denna kategori i analysen är medvetenhet. Att ha en medvetenhet om vem man är och vad

man står för som företag. Den många gånger förenklade begreppsbild som leder fram till bilden av en nation, och i detta fall Sverige, är komplex och mångfasetterad. Trots detta finns

det faktorer och nationstypiska drag som har en tendens att bilda den allmänna bilden som flest människor känner till och vill anknyta till nationen. Som jag visar på under studien är den nationella imagen trögrörlig och därmed kräver det tid, mycket kunskap och samlade

krafter för att ändra på den om man så skulle önska.

Så vill företagen medvetet använda de associationer som varumärket Sverige ger, vill man koppla det svenska till sitt varumärke?

Undersökningsmodellen

Jag tycker att dessa ord sammanfattar enkel och bra det val som förteget bör göra i sitt strategiska varumärkesarbete.

”Sverige står för god design, bra kvalitet och kreativa lösningar. Vill man som företagare ladda sitt varumärke med dessa värderingar, ska man göra det. Volvo och Ikea vill förknippas med Sverige, medan företag som Hennes & Mauritz och Ericsson hellre ser sig själva som globala koncerner. Inte för att de ogillar Sverige, utan för att man vill ha en annan profil på företaget” (Bühl, 2006)

Dock är det ju så att en nations varumärke ofta är en förenkling av ett stort antal associationer och informationsbitar som kan kopplas samman med en nation. Detta gör att man inför denna fråga om man som företag medvetet vill använda de associationer som varumärket Sverige ger och koppla det svenska till sitt varumärke måste utgå från just att det är en förenklad bild.

Klässbols linneväveri

Jag anser att linneväveriet i Klässbols har en självklar och naturlig koppling till Sverigebilden eller varumärket Sverige. Det är vad jag kan se även den bild man önskar positionera och stå för. Så varumärket står för många av de värden som Sverige står för och bidrar nog även till att skapa och/eller förstärka de samma med sin internationellt erkända och Sverigeprofilerade produkt. De har även kunnat knyta an till varumärket Sverige indirekt genom exempelvis dess samarbete med Orrefors och Volvo vilka är starka svenska varumärken. De har en hög medvetenhet i sitt arbete för ett starkt varumärke och har en klar bild i sin strategi.

Thermia AB

Företagets produkt, värmepumpen är av svenskt ursprung och det vet företaget att ta tillvara på och kommunicera till på sina marknader. Det är just produktens ursprung framför andra faktorer i svenskheten som är av störst vikt för företaget. Man väljer medvetet att inte köpa hela paketet med svenska attribut och anser att igenkännande i produkten av kunder på andra marknader är viktigt, att till exempel en tysk ska känna att det är en tysk produkt med svenskt ursprung. Som marknadskommunikationschefen Hans Malmberg uttrycker företagets sin strategi:

Det är en medveten strategi från företaget att marknadsmaterialet inte får vare sig se svenskt eller skandinaviskt ut när de går in i miljöer och så vidare, utan att det ska vara en miljö som kunden kan identifiera sig med. (Malmberg, 2008)

Jag anser att även Thermia visar en mycket klar medvetenhet i sin relation till varumärket Sverige och att dess strategi är klar.

Analysen är härmed avslutad. Jag presenterar en avslutande konklusion nedan och går sedan vidare med min slutdiskussion och rekommendation för fortsatt forskning inom området.

Konklusion av analys

För att avsluta analysen vill jag påtala några faktorer som jag under studiens gång funnit intressanta att framhålla som indikatorer på att man lättare kan eller bör använda sig av varumärket Sverige i sin varumärkesstrategi. Jag presenterar dem här i punktform och tar

med dem för vidare utveckling i slutdiskussionen.

• Bransch och produkt spelar roll i valet! Sverige är förknippat med ett antal värden som man kan koppa mer till vissa branscher och produkter än andra. I min studies fall har Klässbols fler gemensamma nämnare med den generella bilden av Sverige och dess attribut än vad Thermia har.

• Kunskap är makt! För att kunna medvetet göra valet mellan att anknyta till

svenskheten eller ej så måste man först vara medveten om vad den står för och vad man själv som företag vill stå för.

• Så länge man valt att strategiskt inkludera varumärket Sverige i sitt varumärke och kan leva upp till dessa värderingar är det rätt att inkludera svenskheten men det är även lika rätt att välja att exkludera om detta är vad varumärket står för.

7.

Slutdiskussion och rekommendationer för

fortsatt forskning

Inledning

:

Vad har jag kommit fram till? Vad har denna studie mynnat ut i och vad vill jag poängtera i de resultat jag fått? För att ge rätt fokus vill jag inleda denna slutdiskussion med att anknyta till forskningsfrågan samt de underliggande frågorna som jag ställer upp i

problemformuleringen. Jag återkopplar till dessa frågeställningar och har dem som ramverk när jag diskuterar runt och ger rekommendationer för fortsatt forskning inom ämnesområdet min studie.

På vilket sätt anknyter svenska företag till svenska värden i sitt eget

varumärkesarbete?

• Hur skapar man bilden av ett varumärke? Den imageskapande processen. Ett större globalt perspektiv på varumärket som fenomen.

• Används varumärket Sverige medvetet i denna process?

• Vad är det som avgör om man kan/bör utnyttja Sverigebilden eller ej i sitt varumärkebyggande?

Related documents