• No results found

Andra pelletsfabriker och åkerier

6.1 Genomförd benchmarking

6.1.2 Andra pelletsfabriker och åkerier

För att erhålla erfarenheter och förbättringsförslag har några kolleger inom pelletsbranschen kontaktats, samt de åkerier som dessa köper transporterna av. Nedan följer resultatet från dessa kontakter.

Mellanskogs Bränsle

Mellanskogs Bränsle AB driver en pelletsfabrik i Valbo. De säljer 90 % av produktionen till köpare som beställer minst 35 ton per leverans. Övriga 10% säljs till mindre värmeverk och villakunder.

Ett basavtal har slutits med ett lokalt åkeri som utför transporter med bulkfordon, liknande dem som används vid transport av djurfoder. Utöver pelletstransporterna transporteras kalk med samma bilar. Disciplinerad

rengöring mellan de olika transporterna har inneburit att de olika materialen ej påverkar varandra.

Leveransrutterna läggs upp i samråd mellan pelletsfabrikens egna

transportledare och åkeriets dito. De flesta körningarna ligger inom 5-10 mil, men det förekommer transporter upp till 20 mil. Det finns idag även en lokal återförsäljare som levererar pellets till kund med cellmatarteknik. Företagets uppfattning är dock att det inte är någon kvalitetsmässig skillnad mellan dessa olika transportsätt.

Det finns inga planer idag på att börja köra transporterna i egen regi.

Anledningen till det är den begränsade volymen samt att man vill koncentrera sig på basverksamheten, det vill säga produktionen av pellets.

Vid lossning till medelstora förbrukare används ett övertryck på 1 bar och vid leverans till villakunder används 0,6 bar.

Vid leverans inspekterar chauffören att kundens förråd uppfyller kraven i Pelletsindustrins riksförbunds kravlista. Det finns i dagsläget ingen utarbetad checklista för detta och olika chaufförer, vars huvudsakliga arbetsuppgift inte är att besiktiga förråd, kan därmed göra olika bedömningar. Diskussioner i samband med denna rapport har dock väckt frågan om att utarbeta en checklista.

SBE Svensk BrikettEnergi AB

Brikettenergi bedriver tillverkning av briketter, träpellets samt

pulverproduktion vid sex produktionsanläggningar i Sverige samt en i Lettland. Huvudägare är Kinnarps i Falköping AB och Brikettenergis VD Jarl Mared. Den träpellets som produceras vid Brikettenergis produktionsanläggning i Ulricehamn levereras till villakunder samt mellanstora värmeverk.

Genomsnittsavståndet mellan produktionsanläggningen och kunderna uppgår till 6 mil.

I stort sett samtliga transporter till kunderna utförs av Älmestads Kvarn & Transport. Man garanterar leverans inom 10 dagar. Expressleverans kan dock erbjudas inom 24 timmar. Om samordning då ej är möjlig, debiteras 625 kronor per leverans.

När kunden beställer en mängd som understiger 2,5 ton debiteras 300 kronor per leverans. Om en slanglängd över 20 meter krävs vid leverans, måste detta påtalas vid beställning. Då debiteras en extra avgift på 200 kronor, över 30 meter debiteras 375 kronor.

Beställning från kunder och återförsäljare går antingen direkt till åkaren eller via Brikettenergi. Man använder sig av ett enhetspris mot kunden för

fraktkostnaden. Det är alltså inte dyrare för kunden även om han är lokaliserad långt från produktionsanläggningen.

Varken Brikettenergi eller Älmestads Kvarn & Transport genomför någon besiktning eller inspektion av kundens förråd innan leverans. Man är dock väl medveten om att mottagarens förhållande styr hela försäljnings- och

leveransprocessen. Därför skulle man gärna se en utökad samordning mellan de olika aktörerna, med kunden i centrum, enligt nedanstående figur. Kanske kan denna samordning ske med hjälp av Pelletsindustrins riksförbund (PIR).

Kund Lev. av brännare Installatör Transportör Lev. av bränsle

Älmestads Kvarn & Transport AB

Som tidigare nämnts, utför Älmestads Kvarn & Transport AB största delen av leveranserna från Brikettenergis fabrik i Ulricehamn. Till detta använder man fyra bulkbilar, som även transporterar djurfoder.

Rutterna planeras manuellt av Ronny Bengtsson. Detta arbete försvåras av att varje kund måste kontaktas innan leverans, samt att de ofta har önskemål om en viss leveranstid. Leveranser sker mellan klockan sju på morgonen och nio på kvällen.

Ersättningen mellan Brikettenergi och Älmestads Kvarn & Transport AB

bygger på tre delar. Dessa är levererad kvantitet, antal stopp samt ersättning för transport från sista kunden. Den sista komponenten beräknas antingen på

sträckan från sista kunden tillbaka till fabriken, eller på sträckan från sista kunden till nästa ort för utförande av annan transport.

Enligt Ronny Bengtsson krävs det att bilarna rullar 20-22 timmar per dygn för att ekonomin ska gå ihop. Därför blandas transporter av träpellets med andra transporter. Bulkbilarna är utrustade med flakväxlarteknik och kan därför användas till såväl säckleveranser som andra typer av transporter.

Mellan leverans av djurfoder och träpellets utförs ingen speciell rengöring, annat än att behållarna naturligtvis töms ordentligt. Det sker däremot en tvättning invändigt var fjortonde dag på grund av att djurfodertransporter kräver detta.

Vid lossning används ett övertryck på en bar, och mängden hjälpluft minimeras i möjligaste mån. Detta innebär att tre ton lossas på 10-12 minuter, vilket ger en total ställtid vid villaleveranser på 30 minuter. Ett helt ekipage lossas på 1,5 timmar.

Bionorr AB

Bionorr AB driver en pelletsfabrik i Härnösand. Cirka 70 % av produktionen säljs till Hässelbyverket. Övrig produktion levereras till små och mellanstora kunder. Dessa kunder finns i huvudsak efter kusten mellan Örnsköldsvik och Stockholm.

Transporterna sker med bulkfordon i samarbete med Fori, som även använder ekipagen för transport av djurfoder. Fori sköter även största delen av

leveransplaneringen. Lastbilarna är utrustade med vågar som fungerar på ett tillfredsställande sätt. Det har bara uppstått problem i samband med vägning

vid ett tillfälle. Orsaken till det var att marken som lastbilen stod på vid vägningen lutade kraftigt.

I dagsläget har Bionorr inga konkreta planer på att förändra distributions-systemet. Företaget upplever inte några större problem med finandelen i pelletsen, annat än när omblåsning sker mellan släpvagn och lastbil. Deras erfarenhet är att det inte finns ett direkt samband mellan lossningshastighet och slitagen på pelletsen. Däremot har slangens längd och utformning stor

betydelse.

Bionorr har tidigare även genomfört transporter med lastväxlare och cellmatare. Problemet med detta var dock att hålla uppe utnyttjandegraden av ekipagen. Dessa gick ofta tomma på returresan. Därför var det svårt att få ekonomi i den typen av transport.

Försök har även gjorts med flisbilar. Dessa har haft en skruv monterad längs hela långsidan. Lastbehållaren har sedan lutats mot denna långsida vid lossning. Tekniken kräver vidare utveckling för att fungera på ett tillfredsställande sätt. Det har dock ej ansetts ekonomiskt försvarbart att satsa på denna utveckling. När en villakund beställer pellets frågar Bionorr alltid om det finns bulk-koppling samt avluftning till förrådet. De har även tagit fram ett eget

informationsmaterial med tips för utformning av förrådet. Om det finns tid vid lossning inspekterar chauffören förrådet. Det sker dock ingen besiktning och finns heller ingen upprättad checklista.

Bionorr skulle vilja komma i kontakt med nya kunder i ett tidigare skede. Idag sker oftast första kontakten när kunden redan har utformat sitt förråd och därför är det svårt att påverka utformningen.

För att motverka problemet att villakunder ofta beställer en större mängd än vad som ryms i deras förråd har man infört ett rabattsystem. När kunden verkligen kan ta emot den mängd som de har beställ ges en rabatt på 100 kronor. Detta medför att kunderna tänker efter en extra gång innan de bestämmer den aktuella mängden.

Härnösand Energi & Miljö

Härnösand Energi & Miljö (HEMA) har bedrivit försök med att utnyttja befintliga sopbilar för pelletstransporter. Dessa sopbilar står delvis oanvända under vinterhalvåret när ingen tömning sker i sommarstugeområden.

Sopbilarna har en lucka i taket där pelletsen fylls på. Vid lossning används tryckplattan som finns invändigt i sopbilen. Den trycker pelletsen bakåt mot en påhängd kassett. Den påhängda kassetten innehåller två transportband, liknande skotermattor. I denna kassett hängs sedan två soptunnor. Dessa soptunnor är av standardmodell och försedda med hjul. Soptunnorna rullas sedan in i kundens förråd. Matningen ur dessa kan till exempel ske genom en nerstoppad skruv. En provbil har byggts. Det som saknas på denna är ett vågsystem som läser av den mängd som har lossats. Tanken är att sopbilen ska åka runt till kunderna med jämna tidsintervall och fylla upp soptunnorna.

Systemet har ej använts i stor skala. Anledningen till det är att HEMA har bedömt att det ej går att få ekonomi i detta projekt. Vinstmarginalen anses vara för låg för att täcka de kostnader som uppstår i samband med nödvändig

omorganisation samt utökande av öppettider.

Related documents