• No results found

5.2 Bedömning av könsdiskriminerande reklam

6.1.9 Den andra reklamfilmen Frukosten

I den här reklamfilmen presenteras den kvinnliga karaktären för första gången. Hon heter Kajsa och spelas av Sanna Bråding. Bråding var med från början, men sade upp sig från jobbet som Kajsa våren 2002, men gästspelade några gånger efter det.

!

Handling


I den här reklamfilmen bjuder Stig sin personal på frukost. Han har dukat upp fint på ett bord och hans medarbetare ser frusna och trötta ut. Stig själv är nöjd och glad och visar stolt upp vad han har att erbjuda. Det finns bland annat yoggi, smör, knäckebröd och mycket annat som hör hemma på frukostbordet. Allt är stämningsfullt och fint tills Kajsa, den enda kvinnan bland personalen, avbryter Stig för att påpeka att det faktiskt är veckans billiga varor han har dukat upp. Stig ser aningen bestört ut och hans givmilda fasad håller på att fallera. Han försöker snabbt rädda situationen genom att erbjuda de andra något att dricka - en kopp kaffe, eller kanske ett glas kranvatten?

!

Analys


I det här avsnittet presenteras som sagt Kajsa, butikens enda kvinnliga personal. Hon är rättfram och säger vad hon tycker och tar betydligt mycket plats än männen, i alla fall i frukostavsnittet. Hon är, till skillnad från Ulf och Roger, inte rädd för att ta en diskussion med Stig.


ut. Ulf slumrar till och med till på stolen när Kajsa och Stig diskuterar frukostbordet. Han är ruffsig i håret och ser ut som om han precis klivit upp ur sängen. Samma sak gäller Roger. 


I förra reklamfilmen pratade inte Stig något alls, han stod bara rakt upp och ned och såg allvarlig ut. I den här filmen betedde han sig som raka motsatsen: han pratar mycket, framställer sig själv som en god, givmild chef som tänker på sin personal. Han reagerar inte ens på att Roger och Ulf är totalt ointresserade över maten. 


Kajsa är en självständig, rättfram kvinna som vet vad hon vill. Hon drar sig inte för en diskussion och hon framställs som både smartare och tuffare än de andra i personalen. Hon besitter

uppenbarligen stor kunskap på arbetet, med tanke på att hon genomskådade Stigs luriga plan som gick ut på att få personalen att tycka att han är generös och givmild. Hon är reklamfilmens ethos, den som har praktisk kunskap och kan mycket om varorna på jobbet. 


Vi får känslan av att företaget vill locka konsumenten med Kajsa som en bra kvinna: hon är vacker, smart och tar tid till att pyssla om sig själv. Hon är en kvinna som många skulle vilja kunna relatera till. Alla kvinnor har inte tid att fixa till sig, sminka sig och klä sig snyggt tidigt på

morgonen för att hinna med att äta frukost på jobbet innan arbetstid. Detta kommer vi fram till genom att använda oss av bildanalysen som Sturken och Cartwrite skriver om i sin bok. Företaget vill att så många som möjligt ska känna igen sig själva i bilderna och därför väljer de att gestalta en väldigt bra kvinna som skulle kunna vara en inspirationskälla för många.

Männen i den här reklamen framställs inte alls som lite utseendemedvetna som kvinnan. Ingen har några speciella kläder och både Ulf och Roger är gråa, trötta och har morgonfrisyr. De ser ut som om de i princip gått direkt från sängen till jobbet, utan något stopp där emellan. Ulf är än en gång den komiska karaktären som sitter och sover och snarkar högt. Han är inte speciellt brydd och ingen reflekterar något speciellt över honom. Han framställs lite som ett barn.


Roger är, precis som Ulf, utan repliker i det här avsnittet. Han är väldigt ruffsig i håret, hans jacka sitter snett och halsduken hänger slappt runt halsen. Även han struntar i hur han ser ut, till skillnad från den kvinnliga karaktären. Roger var i den förra filmen den som hade mest att säga, vilket är intressant med tanke på att han i den här filmen inte säger något alls. Företaget har lämnat mer plats åt den kvinnliga karaktären.


I det här avsnittet har Stig sina första repliker. Företaget har valt att framställa honom som den snälla chefen som ser till sina anställdas bästa. Han är morgonpigg och glad, vilket är väldigt bra egenskaper för en chef. Han försöker engagera sina anställda med sin givmildhet, men han

är för snål för att bjuda på annat än det som är rejält prissänkt. Stig blir reklamfilmens logos, eftersom han fortfarande är chefen och han som sitter på den yttersta kunskapen och expertisen. Kajsa framstår till ytan som en stereotyp kvinna. Hon är mån om sitt yttre och smink och skönhet är uppenbarligen såpass viktigt för henne att hon går upp tidigare för att göra sig fin till

jobbfrukosten. Om man bara ser till ytan hade karaktären alltså kunnat passa in på nivå ett, men hon är varken tvådimensionell eller icke-tänkande. Hon är, tvärt om, en väldigt skarp och tänkande person. Hon är stark på det viset att hon vågar stå upp emot Stig framför de andra anställda, trots att hon är väldigt trött och det är tidigt på morgonen. Vi skulle vilja säga att Kajsa faller inom nivå fem, företaget har undvikit könsstereotyper.


Stig å andra sidan, är auktoritär, stark, sakkunnig, bra på sina affärer, oberoende och behandlar sina anställda ganska dåligt på ett sätt. Han försöker framställa sig i bättre dager och vill med hjälp av den här frukosten vinna tillit och väcka entusiasm hos sina anställda. Stig faller, enligt oss under nivå ett, han är en stereotyp man.

!