• No results found

Angöring City

In document ÅTGÄRDSVALSSTUDIE METROBUSS (Page 49-52)

BRT/ Metrobuss

5. Trafikkoncept för Metrobuss 1. Trafikeringsprinciper

5.4. Angöring City

Analyser gjorda utifrån dagens expressbusslinjer visar att ca hälften av resenärerna på de

expressbusslinjer som idag passerar centrala Göteborg, har City som målpunkt. Det innebär att en stor del av framtidens kunder också har ett stort behov av att metrobusstrafiken angör City.

Framöver kommer inte de körvägar via Korsvägen28 som dagens express- och regionbusstrafik använder att vara tillräckliga. Således behövs, oavsett metrobuss, nya vägar identifieras på sträckorna Örgrytemotet, Södra Vägen, Parkgatan till centralen, Nordstan och Nils Ericssonterminalen. De alternativa körvägar som studerats inom ramen för denna ÅVS kan alltså nyttjas för både dagens express- och regionbussar liksom kommande metrobussar.

Metrobuss är tänkt att erbjuda nya snabbare resor runt City i Mellanstadsringen. Denna består av in- och utfartsleder samt kringleder med få stationer. Det innebär korta restider och möjligheter till att knyta ihop större bytespunkter och målpunkter. I de infartsstråk som inte har utbyggd pendeltågs-trafik till city kommer Metrobussen med vissa linjer också att erbjuda resor till målpunkten city. Dessa stråk är:

R40 Landvetter centrum - Göteborg city

Lv158 Särö, Billdal, Hovås och Askim - Göteborgs city Lv155 Torslanda - Göteborgs city

E6 Norr Kungälv och Kärra - Göteborgs city E20 Furulund - Göteborgs city

Exempel på stråk där Metrobuss inte skall angöra Göteborgs city är från Angereds centrum och Mölndal centrum. Här kommer istället att finnas förbindelser med spårvagn eller pendeltåg till centrum. Destinationer härifrån kan istället bli ex. Lindholmen eller Östra Sjukhuset.

Utifrån ovan beskrivna behov har tre alternativ studerats inom projektet, bland annat i två workshops arrangerade av Göteborgs stad under våren 2019. Alla tre alternativen använder Götaleden för trafikering i öst-västlig riktning, medan de skiljer sig åt för trafikering i nord-sydlig riktning. De tre alternativen illustreras i figur 25 nedan.

Figur 25 Studerade körvägar genom city för Metrobuss.

28Efter den ombyggnad av Korsvägen som görs i samband med Västlänken kommer all kollektivtrafik i markplan

Alternativ A (grön) – Götaleden

Bussar norrifrån och söderifrån kör in till city via Gullbergsmotet och Götaleden. Möjliga stationslägen i detta alternativ är ovanpå Götaleden vid Nordstan och vid Regionens Hus.

Fördelar

+ Metrobusskonceptet kan göras mer renodlat då det i större utsträckning går längs trafiklederna.

+ Färre kompromisser på exempelvis framkomligheten då nästan ingen trafikering sker i innerstadens gatunät.

Nackdelar

- En halvering av möjliga linjekopplingar och omledningsalternativ jämfört med övriga alternativ.

- Sämre tillgänglighet med mer ocentrala stationslägen

- Vändslinga med skaftkörning (blindtarm) för linjer i nord- och sydlig riktning

Alternativ B (blå) – Götaleden och Olskroksmotet

Bussar söderifrån kör in till city via Olskroksmotet och Burggrevegatan till Nils Ericssongatan för att sedan köra ut igen via Götaleden till Gullbergsmotet västerut eller Götatunneln/Oscarsleden österut. Möjliga stationslägen i detta alternativ är Svingeln samt ovanpå Götaleden vid Nordstan och vid Regionens Hus.

Fördelar

+ Möjliggör station vid Svingeln/Norra Gårda + Utnyttjande av befintlig bussgata

Nackdelar

- Svårigheter för bussarna att ta sig från city till E6 i södergående riktning i Olskroksmotet (”halv trafikplats”)

- Risk för flaskhals vid Åkareplatsen då Spårvagn, Citybuss och Metrobuss behöver samsas i korridoren mellan Centralstationen och Posthotellet

- Risk för kapacitetsproblem i Burggrevegatan vid samutnyttjande för Metrobuss och Citybuss. - Risk för negativ påverkan i komplex innerstadsmiljö pga fler fordonsrörelser förbi Nordstan.

Alternativ C (orange) - Götaleden och Ullevigatan

Bussar söderifrån kör in till city via Ullevimotet och Ullevigatan till Bangårdsviadukten för att sedan köra ut igen via Götaleden till Gullbergsmotet västerut eller Götatunneln och Oscarsleden österut. Stationslägen i detta alternativ är Ullevimotet, Bangårdsviadukten samt ovanpå Götaleden vid Nordstan och vid Regionens Hus.

Fördelar

+ Möjliggör station vid Ullevimotet/Gårda

+ Ullevigatans tvärsnitt har bättre förutsättningar (än Burggrevegatan) att skapa god framkomlighet för både Citybussar, Metrobussar och regionbussar.

Nackdelar

- Risk för ökad barriär i Ullevigatan

- Komplicerad korsningspunkt vid Stampbroarna/Bangårdsviadukten

- Risk för flaskhals vid Åkareplatsen om Bangårdsviadukten ej blir av, då Spårvagn, Citybuss och Metrobuss i så fall behöver samsas i korridoren mellan Centralstationen och Posthotellet.

- Risk för negativ påverkan i komplex innerstadsmiljö pga fler fordonsrörelser förbi Nordstan om Bangårdsviadukten ej blir av.

Andra varianter

De tre alternativ som presenteras ovan kan ses som huvudalternativ. Det kan även finnas varianter med andra körvägar, varav några omnämns här. Om Bangårdsviadukten inte byggs kan bussarna i alternativ C köra via Nils Ericssongatan i stället, se streckad orange linje i kartan.

Enligt uppgift kommer det inte att vara möjligt att angöra Bangårdsviadukten från Burggrevegatan med den föreslagna trafiklösningen vid Åkareplatsen. Detta behöver verifieras i det fortsatta arbetet. Annars kan en kombination av alternativ B och C vara möjlig, där metrobussarna kommer in via Burggrevegatan och sen kör upp på Bangårdsviadukten. Möjligheten att med en ny viadukt ta in metrobussarna till Kruthusgatan eller Gulbergsvassgatan har också nämnts.

Guidelines enligt Målbild Koll2035

I Målbild Koll2035 finns guidelines för de olika trafikkoncepten29 se kapitel 6.2 nedan. När det gäller Metrobuss är dessa guidelines utformade utifrån att Metrobussarna främst är avsedda att trafikera längs de större trafiklederna runt staden. När Metrobussarna ska köra in i innerstadens gatunät behöver anpassning till de aktuella förutsättningarna i den typen av stads- och trafikmiljö göras. Exempelvis bör hastigheten anpassas till omgivande trafik, varvid kraven enligt guidelines på 60 eller 80 km/h inte längre blir relevanta.

Slutsats och rekommendation

Alla tre alternativen är möjliga, men alternativ C via Ullevigatan bedöms ge bäst förutsättningar för Metrobuss. Den har också potential att kunna ersätta dagens körväg för express- och regionbussar via Örgrytevägen-Korsvägen-Södra vägen-Parkgatan. En Metrobusstation vid Ullevi/Gårda ger dessutom ökad tillgänglighet till Gårdaområdet. Oavsett körväg till city är det en komplex miljö där många intressen kommer att behöva samordnas på samma ytor. En fördjupad utredning kring Metrobuss angöring av City påbörjades i december 2020 och förväntas bli klar under våren 2021.

In document ÅTGÄRDSVALSSTUDIE METROBUSS (Page 49-52)