• No results found

Planarkitekt Hanna Faming föredrar ärendet via Teams.

Sammanfattning Fastighetens adress: X.

Fastighetsägare inkl. adress: X.

Anmälaren, inkl. adress: X.

Fastigheten Spjälkö X omfattas av generellt strandskydd om 100 meter.

Fastigheten är belägen intill Spjälköviken och har strandtomt i söderläge.

Fastigheten består av ett fritidshus samt tre mindre bodar/förråd och garage.

Miljö- och byggnadsnämnden har 2019-10-23 § 238 beslutat om dispens för ny bebyggelse inom fastigheten (ej påbörjad), i beslutet framgår att hela fastigheten är ianspråktagen, observera att byggplats ska vara bryggplats:

”I norr avgränsas tomtplatsen av en stenmur vilken på ett tydligt sätt markerar tomtplatsens utsträckning, medan i söder slutar tomtplatsen vid strandkanten och den befintliga byggplatsen. Tomtplatsens avgränsning sammanfaller i hög grad med fastighetsgränsen då fastighetsgränsen löper utmed befintliga stenmurar. Det finns därmed skäl att anse att området för ansökan är en väl hävdad tomtplats och att marken redan tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften.”.

Fastighetsägarna har sökt och fått strandskyddsdispens för förlängning av brygga samt stabilisering av stenkant. Beslutet fattades av länsstyrelsen 2020-02-19 i samband med att länsstyrelsen även beslutade om

vattenverksamhet för samma åtgärder.

Aktuellt tillsynsärende initierades efter att miljö- och byggnadsförvaltningen 2020-10-21 mottog en anmälan om brott mot strandskyddet. Enligt anmälan har åtgärder vidtagits i strid med det beslut som länsstyrelsen fattade.

Anmälan om brott mot strandskyddsdispens är kopplat till tre platser inom fastigheten och relaterar även till villkor som länsstyrelsen formulerat i sitt beslut 2020-02-19.

1. Strandlinjen och dess utformning och utbredning

2. Uppställning av arbetsfordon och vindstyrka vid tid för genomförande 3. Borttagning av stenar och jord i slänt.

2020-12-23

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Efter att förvaltningen informerat fastighetens ägare, X och X, om att det inkommit en anmälan, gjordes ett tillsynsbesök på platsen 2020-10-30. Vid besöket närvarade fastighetsägarna.

Ärendet inkluderar även en inkommen synpunkt från anmälaren 2020-11-10 angående gjutning på södra delen av fastigheten Spjälkö X. Det har

framkommit att gjutning gjorts för att i nivå eller cirka + 2 cm, i relation till gräsmattan, få en jämn yta för att placera några stolar på.

Bedömning

Nedan redovisas i korthet miljö- och byggnadsförvaltningens bedömning.

1. Miljö- och byggnadsförvaltningen bedömer att fastighetsägaren följt beslutet från länsstyrelsen och inte begått brott mot strandskyddet.

2. Huruvida fastighetsägarna åtföljt beslutet i denna del faller inte inom ramen för miljö- och byggnadsnämndens tillsyn då beslutet avser ett villkor kopplat till ett beviljat tillstånd för vattenverksamhet.

3. Miljö- och byggnadsförvaltningen gör bedömningen att åtgärden inte strider mot strandskyddets syften enligt miljöbalken 7 kap. 13 § och menar att åtgärden inte är dispenspliktig enligt miljöbalken 7 kap 15 §.

Brott mot strandskyddet har inte begåtts.

Vad gäller gjutning i södra delen av fastigheten konstaterar miljö- och byggnadsförvaltningen att åtgärden inte bedöms strida mot strandskyddets syften enligt miljöbalken 7 kap. 13 §. Detta eftersom platsen inte tidigare varit allemansrättsligt tillgänglig samt att åtgärden inte bedöms påverka djur- och växtlivet på land eller i vatten. Miljö- och byggnadsnämnden gör även bedömningen att åtgärden inte påkallar dispens från strandskyddet då det inte riskerar påverka djur- och växtlighet väsentligt inom redan ianspråktagen tomtplats och inte heller hindrar allmänhetens tillträde till ett område där den annars fått färdas fritt då området redan är ianspråktaget som tomt. Det är heller inte att bedöma som ett förberedelsearbete för byggnad eller anläggning. Brott mot strandskyddet har inte begåtts.

Anmälaren har haft möjlighet att läsa förslaget till beslut angående brott mot strandskyddet inför beslut i miljö- och byggnadsnämnden och inkommit med synpunkter 2020-11-30, vilka gås igenom och besvaras i underlaget miljö- och byggnadsförvaltningens svar på synpunkter angående beslut angående brott mot strandskyddet.

Miljö- och byggnadsförvaltningens bedömning är att det utifrån ovanstående genomgång samt tillhörande underlag inte begåtts något brott mot

strandskyddet inom fastigheten Spjälkö X.

2020-12-23

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att lämna klagomål avseende åtgärder inom strandskyddat område på fastigheten Spjälkö X utan åtgärd i enlighet med Beslut angående anmälan om brott mot strandskyddet, 2020-12-01.

Deltar i debatten

I debatten deltar ordförande Hillevi Andersson (C) samt ledamot Ola Robertsson (S).

Yrkanden

Ordförande Hillevi Andersson (C) yrkar bifall till tjänsteförslaget.

Propositionsordning

Ordförande Hillevi Andersson (C) ställer proposition på yrkandet och finner att nämnden bifaller detsamma.

Underlag

Anmälan, registrerad 2020-10-21.

Beslut angående anmälan om brott mot strandskyddet, 2020-12-01.

Ansökan om strandskyddsdispens och anmälan om vattenverksamhet för förlängning av befintlig brygga samt stabilisering av stenkant på fastigheten Spjälkö X, Ronneby kommun, 2020-02-19.

Tjänsteanteckning från tillsynsbesök, 2020-10-30.

Orienteringskarta.

Bryggor i omgivningen.

Synpunkter angående beslut om brott mot strandskyddet inkl. bilagor 2020-11-30, anmälaren.

Mejl 2020-12-01, anmälaren.

Miljö- och byggnadsförvaltningens svar på Synpunkter angående anmälan om brott mot strandskyddet, 2020-12-07.

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att lämna klagomål avseende åtgärder inom strandskyddat område på fastigheten Spjälkö X utan åtgärd i enlighet med Beslut angående anmälan om brott mot strandskyddet, 2020-12-01.

________________

Upplysningar

Miljö- och byggnadsnämnden bedömer inte att anmälaren är part i målet och har rätt att överklaga, men lämnar besvärshänvisning och slutgiltig

bedömning till länsstyrelsen.

2020-12-23

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Exp:

Med delgivningskvitto + besvärshänvisning till:

X X X X Övriga:

Länsstyrelsen Blekinge län + samtliga handlingar Expeditionen (avgiften)

Akten

Hur man överklagar:

Hos vem ska beslutet överklagas?

Miljö- och byggnadsnämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Blekinge län.

Var lämnas överklagandet?

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Miljö- och byggnadsnämnden Besöksadress: Karlshamnsvägen 4 Postadress: 372 80 Ronneby Tid för överklagande

Miljö- och byggnadsnämnden ska ha fått din skrivelse inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet.

Hur man utformar sitt överklagande

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer (MBN 2020-000014).

Skriv gärna varför du tycker att miljö- och byggnadsnämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du får också gärna skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

Underteckna överklagandet

Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Skicka i så fall med fullmakt.

2020-12-23

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Kallinge Flygfält X - Till/påbyggnad av flygledartorn