• No results found

IBM TRIRIGA levererar standardnavigeringssamlingar och navigeringsobjekt som används för åtkomst till IBM TRIRIGA-portaler. Administratörer kan ändra ringsobjekt och navigeringssamlingar och kan skapa navigeringsobjekt och navige-ringssamlingar med verktyget Navigeringsbyggare.

Navigeringssamlingar är det centrala navigeringselementet för IBM TRIRIGA. Na-vigeringssamlingar innehåller navigeringsobjekt som är mål, t.ex. portaler, diagram, verktyg, menyalternativ och UX-applikationer. Alla IBM TRIRIGA-portaler kan nås via navigeringssamlingar och navigeringsobjekt. Användare ser i vanliga fall bara de navigeringskomponenter som är kopplade till deras användarroller.

Navigeringskomponenter

Navigeringskomponenter anger hur användare kan förflytta sig genom IBM TRI-RIGA-portaler. Administratörer använder verktyget Navigeringsbyggare för att hantera portalnavigering.

Navigeringskomponenter omfattar följande element:

Navigeringssamling

Hierarkiska strukturer som innehåller en eller flera navigeringobjekt. Navi-geringssamlingar kan associeras med ett flertal användare och kan anropas från mer än en plats i IBM TRIRIGA.

Navigeringssamlingar kan vara av följande typer:

Meny Innehåller menyalternativ som är avsedda för användning i en pri-mär meny. Navigeringssamlingen får inte omfatta mer än fyra na-vigeringsnivåer.

Snabblänkar

Innehåller länkar so m är avsedda för användning i avsnittet för portalen Snabblänkar. Navigeringssamlingen får inte omfatta mer än två navigeringsnivåer.

Relaterade länkar

Innehåller länkar som är avsedda för användning i valfritt portal-avsnitt. Egenskapen Relaterade länkar i formuläret för portalavsnitt associerar en navigeringssamling för relaterad länkar med ett por-talavsnitt. Navigeringssamlingen får inte omfatta mer än en navi-geringsnivå.

Navigeringsobjekt

Element i en navigeringssamling, t.ex. landningssidor, kalendrar, diagram, hierarkier, rapporter, applikationer och menygrupper. Ett navigeringsobjekt kan refereras till i ett flertal navigeringssamlingar.

Navigeringsmål

IBM TRIRIGA -innehåll eller externt innehåll som det går att navigera till, t.ex. formulär, frågemallar eller detaljvisningar, resultatprotokoll, Datamo-duleringsverktyget och externa URL-webbadresser.

Lägga till navigeringsobjekt

Lägg till navigeringsobjekt genom att använda komponenten för navigeringsobjekt-biblioteket för IBM TRIRIGA Application Platform. Navigeringsobjekt identifierar målen som användaren kan navigera till. Navigeringsobjekt är byggstenarna för navigeringssamlingar.

Innan du börjar

Navigeringsobjektet som du planerar att använda måste finnas i navigeringsobjekt-biblioteket som ingår i verktyget Navigeringsbygg.

Den här uppgiften

Du kan skapa navigeringsobjekt genom att lägga till ett navigeringsobjekt eller ge-nom att kopiera och ändra ett befintligt navigeringsobjekt. Förhindra att de nya navigeringsobjekten skrivs över när IBM TRIRIGA Application Platform uppgrade-ras genom att använda cst--prefixet istället för TRI--standardprefixet för namnen på de nya navigeringsobjekten.

Arbetsordning

1. Välj Verktyg > Byggverktyg > Navigeringsbygg och klicka på Lägg till.

2. Längst ned på sidan Navigeringsbygg klickar du på avsnittsfältet Navigerings-objektbibliotek.

3. Klicka på Lägg till.

4. I fönstret Navigeringsobjektredigerare anger du namn och etikett.

5. Klicka på Spara och sedan på OK.

6. Ange följande information för navigeringsobjektet:

Alternativ Beskrivning

Hjälptext Texten som visas när en användare håller markören över navigeringsobjektet.

Endast synlig på webbplatskarta

Navigeringsobjektet syns inte på menyn. Navigeringsobjektet syns på användarens webbplatskarta och när det inkluderas i ett portalavsnitt. Om navigeringsobjektet även angetts som en dyna-misk etikett, visas endast den statiska delen av etiketten på webbplatskartan.

Dynamisk etikett Etikettstexten som visas för användaren tills de dynamiska etikettsvärdena visas.

7. Beroende på vilka avsnitt som är öppna i Navigeringsobjektredigeraren, kan du ange följande information:

v I avsnittet Ikoninformation kan du ange en ikon som visas bredvid etiketten för navigeringsobjektet. Ikonnamnet tilldelas av IBM TRIRIGA när du har överfört ikonbilden till mappen userfiles\images för installationskatalogen IBM TRI-RIGA.

v I avsnittet Målinformation anger du navigeringsmåltypen och måltiteln. Bero-ende på vald måltyp kan följande fält visas:

Fält Beskrivning

Applikation UX-applikationen för målet.

Affärsobjekt Affärsobjektet för frågan som är associerad med den valda hierarkin.

Fält Beskrivning

Standardfråge-kolumner

Fälten som ska visas i formuläret för frågeresultat.

Standardrapport Rapporten som används som fråga i resultatpanelerna.

Extern URL-adress

Den fullständiga URL-sökvägen till målet.

Formulär Formuläret som visar resultaten av en fråga.

Ändra hierarki Hierarkin kan ändras via navigeringsobjektet.

Modul Modulen som ska användas för att fylla i målformuläret.

Lägg till post Modulen, affärsobjektet och rapporten som det valfria arbetsflödet ska köra innan formuläret visas.

Rapport Rapporten för frågan som är associerad med den valda hierarkin.

Specialvyer Specialvyerna som definierats för den valda hierarkin.

Används här Navigeringssamlingar som refererar navigeringsobjektet.

8. Klicka på Spara och stäng.

Anpassa navigeringssamlingar

Med verktyget Navigeringsbygg kan du skapa, kopiera, redigera och ta bort navi-geringssamlingar. Du kan exempelvis behöva ta bort objekt från en meny eller fått åtkomst till en ny portal för en ny användarroll.

Innan du börjar

Navigeringsobjekten som du behöver för nya eller anpassade navigeringssamlingar måste vara tillgängliga i biblioteket för navigeringsobjekt som ingår i verktyget Na-vigeringsbygg.

Den här uppgiften

Du kan skapa navigeringssamlingar genom att lägga till en navigeringssamling el-ler genom att kopiera och ändra en befintlig navigeringssamling. Förhindra att de nya navigeringssamlingarna skrivs över när IBM TRIRIGA Application Platform uppgraderas genom att använda cst--prefixet istället för TRI--standardprefixet för namnen på de nya navigeringssamlingarna.

Arbetsordning

1. Välj Verktyg > Byggverktyg > Navigeringsbygg och välj Lägg till.

2. På panelen Egenskaper för navigeringssamling anger du namn, etikett, beskriv-ning, hjälptext och typ för navigeringssamlingen.

3. Spara egenskaperna och klicka på OK.

4. Klicka på avsnittsfältet Bibliotek för navigeringsobjekt, markera varje navige-ringsobjekt och klicka på Lägg till i samling.

5. Klicka på Spara när du är klar.

6. Valfritt: På fliken Navigeringsobjekt kan du dra ett navigeringsobjekt till en annan plats på listan, rensa fälten i ett markerat navigeringsobjekt och ta bort ett markerat navigeringsobjekt.

Anpassa navigeringskomponenter för behörighetsgrupper

Administratörer kan dölja navigeringsobjekt i navigeringssamlingar från användare i en behörighetsgrupp. Administratörer kan även ange att ett navigeringsobjekt har ett specifikt mål för en behörighetsgrupp.

Arbetsordning

1. Välj Verktyg > Byggverktyg > Navigeringsbyggare, välj navigeringssamlingen som ska ändras och klicka på Redigera.

2. På fliken Gruppåsidosättning väljer du behörighetsgruppen.

3. Valfritt: För varje navigeringsobjekt som ska döljas från den valda gruppen väl-jer du Dölj för grupp.

4. Valfritt: För varje navigeringsobjekt som ska ha ett gruppspecifikt mål, klickar du på Redigera, anger måltypen, väljer Dölj från grupp och klickar på Spara

& stäng.

5. När du är klar klickar du på Spara och stäng och sedan på OK

Related documents