• No results found

Nästa ansökningsperiod om statsbidrag för förstelärare är 1 februari – 1 mars 2014. Då kan huvudmän ansöka om bidrag för läsåret 2014/2015.

Samtliga huvudmän som vill få bidrag för karriärtjänster måste söka då, även de som har karriärtjänster tillsatta sedan tidigare.

Hur många tjänster varje huvudman kan ansöka om pengar för – den så kallade bidragsramen – beräknar Skolverket utifrån antal elever och den totala summa som fördelas för karriärtjänster. Bidragsramen anger det sammanlagda antalet tjänster en huvudman kan ta emot bidrag för, de tjänster som redan tillsatts ingår i det antalet. För Strömsunds kommun är det möjligt att söka bidrag för 16 förstelärare läsåret 2014/2015 dvs. totalt få 1 360 000 kr i Statsbidrag. Hittills har kommunen anställt 5 förstelärare.

Av dessa är tre anställda inom grundskolan och två är anställda inom gymnasieskolan.

Statsbidraget ska täcka de ökade lönekostnaderna hos huvudmännen.

Ersättning från och med bidragsåret 2014/2015 blir:

85 000 kronor för en förstelärare 170 000 kronor för en lektor

Löneökningen för lärare med karriärtjänster ska bli:

i genomsnitt 5000 kronor mer i månaden för en förstelärare i genomsnitt 10 000 kronor mer i månaden för en lektor

För nyanställda gäller andra regler, då ska löneökningen vara minst 5000 kronor mer än medianlönen för samma kategori av lärare. Bidraget ska gå oavkortat till lön och ska täcka sociala avgifter. Regeringens avsikt är att tjänsterna med löneökningar ska vara permanenta.

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden föreslås besluta att

Barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans med Framtid- och utvecklingsförvaltningen ansöker om statsbidrag för 16 förstelärare läsåret 2014/2015.

Efter att ansökan är gjord uppdra till chefen för Barn- och utbildningsför-valtningen att tillsammans med chefen för Framtid- och utvecklingsför-valtningen under våren diskutera processen och formerna för dessa 11 ytterligare förstelärartjänster.

Justering (sign)

forts § 14

Motiveringen till beslutsförslaget är att detta förbättrar förutsättningarna att höja måluppfyllelsen i kommunen, vilket har varit ett utvecklings-område de senaste åren.

Yrkande

Ordföranden föreslår att man beslutar enligt följande:

Barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans med Framtid- och utvecklingsförvaltningen ansöker om statsbidrag för 16 förstelärare läsåret 2014/2015

När det gäller processen och formerna för de tjänster som avser grund-skolan kommer detta att diskuteras på nästa arbetsutskott den 13 mars 2014.

Arbetsutskottets förslag till barn-, kultur- och utbildningsnämnden 1. Barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans med Framtid- och utvecklingsförvaltningen ansöker om statsbidrag för 16 förstelärare läsåret 2014/2015

2. När det gäller processen och formerna för de tjänster som avser grund-skolan kommer detta att diskuteras på nästa arbetsutskott den 13 mars 2014.

____

Justering (sign)

§ 15

Dnr 2014.29 600

Initiativärende från Lena Johansson (s) till Barn, kultur och utbildningsnämndens au 2014-01-23 angående politiska rikt-linjer vid fritidsgårdsverksamheten.

Med anledning av att det saknas övergripande politiska riktlinjer för fritidsgårdsverksamhet i vår kommun, så föreslår vi Socialdemokrater att följande förslag antas av nämnden.

Riktlinjer för fritidsgårdsverksamheter i Strömsunds Kommun 2014-2017

Strömsunds kommuns riktlinjer ska fungera som ett styrdokument och ett planeringsunderlag för de som arbetar och har ansvar för fritidsgårds-verksamhet i Strömsunds kommun.

Strömsunds kommuns riktlinjer ska fungera som ett styrdokument och ett planeringsunderlag för de som arbetar och har ansvar för fritidsgårds-verksamhet i kommunen.

Organisation

Strömsunds kommuns fritidsgårdsverksamhet är organiserad under barn- och utbildningsförvaltningen. Fritidsgårdsarbetet sker i nuläget ut-ifrån en kommunalt driven fritidsgård i Strömsunds tätort och

övriga fritidsgårdar drivs av ideella föreningar med stöd från kommunen.

Verksamheten bedrivs på kvällar helger och lov.

Värdegrund

Strömsunds kommuns fritidsgårdar utgår från en tilltro till att det händer något när människor möts.

Fritidsgården ger unga möjligheten att utvecklas i samspel med vuxna som blir ett stöd för den unge att bli vuxen.

Verksamheten vilar på demokratiska grundläggande värderingar. Alla är lika välkomna.

Verksamheten ska bygga på ett främjande perspektiv där ungdomar blir sedda och möter vuxna med positiva förväntningar.

Fritidsgården som mötesplats är en viktig del av samhällets sociala, kulturella och demokratiska infrastruktur.

Justering (sign)

forts § 15

Målgrupp

Fritidsgårdens verksamhet riktar sig främst till ungdomar som går i årskurs 6-9 med inriktning på dem, vars resurser och intressen inte tas tillvara på annat sätt.

Ungdomar skall ha verklig tillgång till inflytande Ungdomar skall ha verklig tillgång till makt.

Övergripande mål Möten/träffar

Verksamheten ska erbjuda ungdomarna i kommunen en möjlighet att tillhöra en social struktur, att ingå i ett sammanhang och att verka för att undanröja hinder för gemenskap mellan människor.

Meningsfull och kul fritid

Verksamheten ska ha ett positivt värde, skapa en stimulerande fritid som vidgar och fördjupar den enskildes och gruppens

personlighets-utveckling.

Verksamheten ska också stimulera till förverkligande av livsmöjligheter och aktivt engagemang, skapa utmaningar och möjlighet att prova på, nya upplevelser.

Demokrati och delaktighet

Fritidsgården ska genom demokratiska arbetsformer ge medinflytande och ansvar till ungdomarna som leder till att ungdomarna vill påverka och ta ansvar. Genom detta skapas en konstruktiv samhällsdebatt och fördjupad demokrati.

Trygghet

Fritidgården ska vara en verksamhet som är fri från kränkningar och trakasserier. Alla ska ha möjligheten att delta i en trygg verksamhet där det finns tydliga gränser och där man blir rättvist behandlad.

Strategier

Den öppna verksamheten ska vara en attraktiv och tillgänglig verksamhet som ger möjlighet till informella och vardagliga möten.

Den ska medvetandegöra ungdomar om eget ansvar, att de har möjlighet att påverka sin egen vardag/framtid.

Pedagogiska metoder ska utformas med hänsyn till de grupper som inte är vana att organisera sig.

Justering (sign)

forts § 15

Man ska skapa såväl tillfälliga som mer varaktiga aktiviteter, där ungdomarna kan delta efter intresse och möjligheter.

Man ska erbjuda gruppverksamhet, som även den bygger på ungdomarnas intresse och behov.

Kopplingen skoltid och fritid ska stärka verksamheten utifrån det relationsskapande arbetet, som utgör ett av de viktigaste uppdragen i arbetet med ungdomar.

Tillgängliga vuxna är viktig utifrån ett främjande perspektiv.

Fritidsgården ska om möjligt vara aktiv i både Skolans och Folkhälso-rådets hälso- och demokratiuppdrag för att uppnå ett helhetsperspektiv i tid och verksamhet, samt ge en kontinuitet till kända vuxna.

Samverkan/Samspel

Det är samverkan som ger styrkan i verksamheten utifrån de relations-skapande möjligheter som detta ger för ungdomarna.

Fritidsledarna som arbetar med fritidsgårdsverksamhet behöver

samverka och samspela med föräldrar, skola, föreningar, polis, organisa-tioner och övriga verksamheter som arbetar med utvecklings- och

ungdomsfrågor.

Arrangemang

Ungdomarna ska erbjudas attraktiva drogfria arrangemang som leds och planeras av ungdomar tillsammans med vuxna.

Arrangemangen ska erbjuda nya upplevelser och möten mellan ungdomar från olika områden.

Uppföljning och utvärdering Årlig uppföljning

Redovisning från fritidsgårdarna sker efter årsskiftet.

1. Verksamhetsmått/nyckeltal:

Andel besök tjejer/killar i %

Andel unika besökare av kommunens totala antal ungdomar i målgrup-pen fördelat på tjejer/killar i %

Andel av arbetstid i öppen fritidsgårdsverksamhet

Fritidsgårdarna ska i samverkan erbjuda minst 10 kommunövergripande arrangemang varje år.

2. Intervjuer – varje år följa upp kvalitativa åsikter genom intervjuer med slumpvis utvalda ungdomar i målgruppen

Justering (sign)

forts § 15

Annan uppföljning

Lupp enkäten – Ungdomars uppfattning av sin situation mäts med lupp-undersökningen. Lupp är en förkortning av lokal uppföljning av

ungdomspolitiken.

Utvärdering 2015

Utvärdera riktlinjernas övergripande mål; Mötet, Meningsfull och kul fritid, Demokrati och delaktighet samt Trygghet. Utvärdering sker av hela

dokumentet och ev. nya riktlinjer utarbetas och antas.

Yttrande

Ordföranden föreslår att man beslutar anta dom politiska riktlinjer vid fritidsgårdsverksamheten samt att barn-, kultur- och utbildningsnämnden uppdrar till kultursekreteraren att tillsammans med fritidsledaren

utarbeta en handlingsplan för verksamheten, och finner bifall till detta.

Arbetsutskottets förslag till barn-, kultur- och utbildningsnämnden 1. Barn-, kultur- och utbildningsnämnden antar politiska riktlinjer vid fritidsgårdsverksamheten.

2. Barn-, kultur- och utbildningsnämnden uppdrar till kultursekreteraren att tillsammans med fritidsledaren utarbeta en handlingsplan för

verksamheten ____

Justering (sign)

Related documents