• No results found

Du kan lämna in ansökan om undantag och om byggande på område utan detaljplan (avgö-rande om planeringsbehov) på vår e-tjänst (se nedan). Bifoga bilagorna i pdf-format.

Esbos elektroniska service för byggande och markanvändning

Du kan också beställa ansökningsblanketten jämte anvisningar hos teknik- och miljösektorns kundtjänst, tfn 09 816 25000, besöksadress Ämbetsplatsen 2 C, 1 våningen, Esbo centrum eller skriva ut blanketten på

Ansökan om undantag och avgörande som gäller planeringsbehov

Lämna in pappersblanketten med bilagor till teknik- och miljösektorns kundtjänst.

Vi handlägger inte ansökan innan vi har fått alla uppgifter och bilagor. Du ska moti-vera din ansökan väl. Det är sökanden som svarar för handlingarnas riktighet.

Det ska framgå om ansökan gäller en ny byggnad, en utbyggnad, en ändring av använd-ningsändamålet eller något annat och vilket slags byggnad det är frågan om (t.ex. villa, par-hus, flervåningshus). Eventuella friliggande ekonomibyggnader (t.ex. garage, förråd, bastu) ska också meddelas (se exempelansökan, bilaga 1).

Så här beräknar du våningsytan:

• I våningsytan ingår arean i alla våningar inklusive ytterväggens yttre yta. Om ytter-väggens tjocklek är mer än 250 millimeter eller tjockleken på en mellanvägg som av-gränsar en lägenhet är mer än 200 millimeter, får den tillåtna våningsytan överskri-das med arean av den överskridande tjockleken.

• Våningsytan samt antalet våningar och bostäder ska meddelas för varje byggnad.

• Med en tomts våningsyta avses den sammanlagda tillåtna våningsytan i alla byggna-der som får finnas på tomten.

När du ansöker om tillstånd för en tillbyggnad ska du endast meddela tillbyggnadens vå-ningsyta, antal våningar och antal nya, separata bostäder. När du ansöker om tillstånd att ändra användningsändamålet, meddela vilket ändamål du vill ha ändrat till vilket nytt ända-mål (t.ex. affärslokal till daghem) och meddela om ändringen som söks är för en viss tid eller permanent.

Om du också har för avsikt att riva en eller flera byggnader, meddela också för dessa bygg-naders del ovanstående uppgifter (staden fastställer själva rivningen i samband med bygglo-vet eller så kan du lämna en särskild anmälan om rivning).

I ansökan ska du så noggrant som möjligt redogöra för hur du vill avvika från detaljplanens bestämmelser och motivera varför du ansöker om undantag. I ansökan ska du presen-tera en uppskattning av de centrala verkningarna av projektet. Vid behov ska sökanden på egen bekostnad beställa en bedömning av verkningarna av projektet av en expert. Av an-sökningshandlingarna ska också vägförbindelserna, tillgången till bruksvatten, behandling och ledning av avfallsvattnet samt avfallshantering framgå.

Bilagorna ska vara tillräckliga för att vi ska kunna bedöma projektets verkningar på markan-vändning, landskap och omgivning. Det är sökanden som ska skaffa fram bilagorna.

5.1 Situationsplan

Situationsplanen ska lämnas in i skala 1:500 eller 1:1000. Situationsplanen ska visa platser-na för planerade byggplatser-nader, deras avstånd till fastighetens gräns, befintliga byggplatser-nader och deras användningsändamål, byggnader som är avsedda att rivas, infarter, bilplatser och dylikt. Dessutom ska situationsplanen visa en nordpil, datum, ritningens rubrik och ritarens namn (se Bilagorna 2 och 3).

5.2 Utredning av byggplatsens ägoförhållanden

Bifoga en utredning om vem som äger byggplatsen, d.v.s. ett lagfartsbevis. Om du inte har lagfart på fastigheten ännu, ska du bifoga en kopia av köpebrevet eller föravtalet. Beställ lagfartsbeviset hos stadsmätningens kundtjänst.

Om byggplatsen har flera ägare ska du bifoga fullmakter av de andra eller så skriver ni alla under ansökan.

Om sökanden är:

• en person som inte äger byggplatsen behövs en fullmakt eller annat befullmäkti-gande för ansökan,

• ett dödsbo behövs ett lagfartbevis som utfärdats på grundval av boutredningen. Det duger också med det gamla lagfartsbeviset över den avlidnes äganderätt jämte en av magistratet fastställd delägarförteckning ur bouppteckningen. Dessutom behövs full-makter eller underskrifter av dessa delägare.

• ett bolag eller en förening behövs ett utdrag ur handelsregistret eller föreningsre-gistret ur vilket namnteckningsrätten (prokura) framgår.

• ett bostadsaktiebolag behövs också ett utdrag ur bolagsstämmans protokoll som visar beslutet att ansöka om ifrågavarande tillstånd. I projekt av mindre betydelse räcker det med ett utdrag ur styrelsens protokoll.

5.3 Utredning om hörande av grannarna

Du kan höra grannarna själv eller låta staden göra det mot en avgift.

Om du hör grannarna själv ska du till ansökan foga den ifyllda blanketten Förteckning över grannarna, de nära grannarna som du har informerat om ansökan och gett tillfälle att lämna en skriftlig anmärkning. Om grannen inte har återlämnat brevet/svarsblanketten som du gett till grannen, ska du foga en kopia av brevet till grannen.

Grannarna ska ges sju dagars frist att lämna en anmärkning mot ansökan. Grannarna kan höras per brev.

Vem räknas som granne? En granne är en ägare eller innehavare av en fastighet eller out-brutet område som gränsar mot den ansökande fastigheten eller som är belägen mittemot denna (även på andra sidan en väg eller smalt mark- eller vattenområde). Som granne räk-nas också stundom den som har gett den ansökande fastigheten servitutsrätt till en väg som leder till byggplatsen. Också grannar vars fastighet/område har en gemensam hörnpunkt med den ansökande fastigheten ska i regel höras.

På bilderna visas de grannar som ska höras med en stjärna. De större rutorna är kvarter och de mindre rutorna är tomter eller fastigheter. Den ansökande fastigheten visas med en boll, gatorna/vägarna med namn och ett smalt grönområde med V.

Bild 4: Exempel på grannar som ska höras.

Bild 5: Exempel på grannar som ska höras.

På strandområden ska också nära grannar på den motsatta stranden höras.

Som innehavare av landsväg som ägs av staten räknas vid hörande ansvarsområdet för trafik och infrastruktur vid närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland.

Om en grannfastighet ägs av Esbo stad behöver staden i allmänhet inte höras särskilt. Vid oklara situationer kan du fråga tillståndshandläggaren vid stadsplaneringscentralen. Om staden har utarrenderat fastigheten/området är det arrendatorn som ska höras. Om du inte lämnar in en utredning över hörande av alla grannar, kan staden höra de återstående gran-narna mot en avgift som du får betala utan särskilt meddelande.

Om du begär att staden hör grannarna debiterar staden dig enligt byggnadstillsynens gäl-lande taxa. Om du vill att staden hör grannarna ska du meddela om detta och fylla i fakture-ringsuppgifterna i ansökan.

Om din ansökan har betydande verkningar på boende, arbete eller övriga förhållanden längre bort än de närmaste grannarna, kungörs den på teknik- och miljösektorns anslags-tavla och annonseras i en tidning.

Grannarnas namn och adresser får du hos stadsmätningens kundtjänst. Följande blanketter är finska på ena sidan och svenska på andra:

Förteckning över grannarna Brev/svarsblankett till grannen

5.4 Övrigt klargörande material

Du kan vid behov bifoga byggnadsritningar, fotografier eller andra bilagor som klargör pro-jektet. Om ansökan gäller en utbyggnad eller en ändring av tomtens användningsändamål i ett område med detaljplan, krävs det ofta en planritning och bilder av fasaden. Vid behov kan tillståndshandläggaren t.ex. begära en bullerutredning eller en utredning över gransk-ningen av byggnadens skick.

Related documents