• No results found

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av bostadshus samt fråga om överträdelse mot plan- och bygglagen

Planförutsättningar

För fastigheten gäller fastställd detaljplan för Klädesholmen (39).

Aktuellt område har i kommunens kulturmiljövårdsprogram utpekats som särskilt värdefullt ur kulturmiljövårdssynpunkt.

I kommunens översiktsplan (ÖP 03) har aktuellt område redovisats som område av primär betydelse för kulturmiljövård (RK16).

I tätortsstudien 2007 för Rönnäng, Bleket och Klädesholmen har aktuellt område redovisats som värdefull kulturmiljö.

Ärendebeskrivning

Prövning av bygglovsärendet

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av bostadshuset med takkupa avviker från gällande detaljplan beträffande byggnadshöjd.

Takkupan har utformats som någon form av fyrhus.

Utdrag ur Tjörn - Framtid med tradition, Tjörns kommun, Göteborg, 1988:

I Klädesholmens ytterområden och på Koholmen ser bebyggelsen ut som i ett villakvarter från det tidiga 1900-talet. Många hus har kvar sina ursprungliga ljusa träfasader medan andra har klätts med eternitplattor och ytterligare några med fasadtegel.

Utdrag ur Tätortsstudie Rönnäng, Bleket och Klädesholmen 2007:

Ortsbeskrivning av samhällena

Antalet fiskare ökade och en betydande sillkonservindustri utvecklades under 1930-talet. Bebyggelsen var då mycket tät på större delen av Klädesholmen samt på sydöstra delen av Koholmen. De flesta husen var ljust målade trähus med röda tegeltak. De bildade ett sammanhängande gytter /…/

Forts SBN § 47

Kulturmiljövärden

Den äldre bebyggelsen på Klädesholmen är utpekad som värdefull kulturmiljö och ingår i kommunens kulturminnesvårdsprogram från 1988-06-09. Det är den täta bebyggelsen och de stora beredningsmagasinen mot sjösidan som anses viktiga att bevara.

Antikvarisk observanda

Aktuell byggnad ingår i ett område med homogen bebyggelsestruktur och utformning. I närområdet finns ett fåtal 5-kantiga byggnadsvolymer placerade på gavelfasader. Dock inga takkupor med detta formspråk.

Till ansökan har bilagts grannehöranden från ägare till fastigheterna Koholmen 1:4, 1:34, 1:110 och 1:119. Grannehörandena kan inte ligga till grund för beviljande av bygglov då de formella kraven inte uppfylls. Bland annat saknas uppgifter om vilka ritningar, som ligger till grund för godkännandena. I det fall det skulle bli aktuellt att bevilja bygglov i efterhand krävs att berörda grannar i så fall formellt bereds tillfälle att yttra sig över ansökan.

Ansökan om bygglov i efterhand inkom 2012-12-20 och ska därför prövas enligt den nya plan- och bygglagen (NPBL).

Bebyggelse och byggnadsverk ska bland annat utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och

kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan (2 kap 6 § plan- och bygglagen).

En byggnad ska ha en god form-, färg och materialverkan (8 kap 1 § plan- och bygglagen).

Ändring av byggnad och flyttning av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden (8 kap 17 § plan- och bygglagen).

Prövning av överträdelse mot plan- och bygglagen

Vid besiktning av närbelägen fastighet 2012-04-19 konstaterades att bostadshuset på Koholmen 1:3 tillbyggts med takkupa.

Tillbyggnaden har utförts utan erforderligt bygglov under tiden 1 mars till 30 maj år 2009, enligt inkommen e-post daterad 2013-02-18. Överträdelsen ska därför prövas enligt gamla plan- och bygglagen (ÄPBL). Enligt övergångs-bestämmelserna i nya plan- och bygglagen (NPBL) ska dock den nya lagen tillämpas, om den leder till lindrigare påföljd.

Forts SBN § 47

Åtgärden har krävt bygglov (8 kap 1 § 1 st 2 punkten gamla plan- och bygglagen, ÄPBL).

Om någon utan lov utfört åtgärd, som kräver bygglov, ska så kallad

byggnadssavgift tas ut. Byggnadsavgiften bestäms till ett belopp, som motsvarar fyra gånger den avgift, som ska betalas om lov för samma åtgärd meddelats. Om överträdelsen är ringa, får byggnadsavgiften bestämmas till ett lägre belopp eller efterges (10 kap 4 § ÄPBL).

Samtliga delägare ska solidariskt svara för byggnadsavgift, som påförs dem i egenskap av ägare (10 kap 10 § ÄPBL).

Överträdelsen har begåtts inom preskriptionstiden på 10 år och också inom preskriptionstiden på 5 år för kommunicering enligt reglerna i den nya plan- och bygglagen (NPBL).

Byggnadsavgiften beräknas med utgångspunkt från gällande avgift för bygglov gällande år 2009. Bygglovsavgiften för tillbyggnaden uppgick år 2009 till 2592 kronor. Byggnadsavgiften uppgick därmed till

4 x 2592 kronor, det vill säga 10368 kronor.

Vid jämförelse mellan byggnadsavgift (ÄPBL) och byggsanktionsavgift (NPBL) konstateras att byggsanktionsavgift beräknad med stöd av 9 kap 7

§ 1 stycket 1 punkten plan- och byggförordningen skulle utfalla med högre belopp än beräknad byggnadsavgift.

Om samhällsbyggnadsnämnden inte är beredd att bevilja bygglov i efterhand för den utan lov utfärda åtgärden, ska åtgärden rättas.

När någon utan lov vidtagit åtgärd, som kräver bygglov får

samhällsbyggnadsnämnden förelägga ägaren av den fastighet eller

byggnad, som frågan gäller, att inom viss tid vidta rättelse (10 kap 14 § ÄPBL).

Föreläggandet får förenas med vite (10 kap 18 § ÄPBL).

Plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut Befintligt bostadshus ligger inom område med stora värden ur kulturmiljösynpunkt.

Föreslagen takkupa bedöms genom sin påtagligt avvikande utformning och placering inte vara anpassad till det egna huset eller till omgivande

bebyggelsemiljö på ett godtagbart sätt.

Föreslagen takkupa bedöms inte uppfylla kravet på god form-, färg och materialverkan.

Forts SBN § 47

Avvikelsen från gällande detaljplan bedöms inte vara liten och inte heller vara i överensstämmelse med detaljplanens syfte.

Kraven i 2 kap 6 § samt 8 kap 1 och 17 §§ plan- och bygglagen (NPBL) bedöms inte uppfyllas.

Förutsättningarna i 9 kap 30 och 31b § plan- och bygglagen för beviljande av bygglov bedöms inte uppfyllas.

Samhällsbyggnadsnämnden föreslås avslå ansökan samt besluta om byggnadsavgift och om rättelse (föreläggande förenat med vite).

Samhällsbyggnadsnämndens bedömning

Samhällsbyggnadsnämnden instämmer i plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut 1. Ansökan om bygglov i efterhand avslås.

2. Avvikelsen från gällande detaljplan bedöms inte vara liten och inte heller vara i överensstämmelse med detaljplanens syfte.

3. Kraven i 2 och 8 kap plan- och bygglagen (NPBL) uppfylls inte.

4. Byggnadsavgift om totalt 10368 kronor tas ut med stöd av 10 kap 4 § ÄPBL av fastighetsägarna då byggnadsarbeten utförts utan erforderligt bygglov.

Byggnadsavgiften ska inbetalas till Länsstyrelsen, Västra Götaland,

Rättsenheten, 462 82 Vänersborg, bg 5042-1312 senast två månader efter det att beslutet vunnit laga kraft.

5. Samtliga fastighetsägare svarar solidariskt för påförd byggnadsavgift.

6. Fastighetsägarna NN och NN föreläggs med stöd av 10 kap 14 § ÄPBL att senast den 30 juni 2013 ha borttagit den utan lov byggda takkupan och återställt bostadshuset i det skick det hade innan arbetet med takkupan påbörjades.

7. Föreläggandet förenas med stöd av 10 kap 18 § ÄPBL med löpande vite om 20 000 kronor per kalendermånad räknat från och med den 1 juli 2013. Det löpande vitet fördelas med 10 000 kronor på var och en av fastighetsägarna.

Det löpande vitet fördelas därmed enligt följande:

NN 10 000 kronor

NN 10 000 kronor

Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen, se bilagd skrivelse.

Delgivning:

Handläggare: Helén Thomasson

Ansökan om rivningslov och bygglov för uppförande av

Related documents