• No results found

Ansökan om bygglov för nybyggnad av industriverksamhet med padelhall

In document SBN protokoll 2021-06-15 Pdf, 3 MB. (Page 23-34)

Ärendebeskrivning

Ärendet avser en ansökan om bygglov för nybyggnad av industriverksamhet med padelhall på fastigheten i Munka-Ljungby. Fastigheten ligger inom planlagt område (DP 1004, som vann laga kraft 2008-07-17). Byggnaden uppförs om totalt 1 881 m2 byggnadsarea (BYA). I lokalen skall på 300 m2 med infart från Lärlingsgatan tillverkas bl.a. produkter som kompletterar padelverksamheten med tryck på bollar, padelrack och kläder. Ansökan avviker endast mot ändamålet som är bestämt i planen dvs. ”JKH” (industri, kontor och handel med skrymmande varor dock ej livsmedel). Bygglovsenheten har skickat ärendet på remiss till Miljöenheten. Även berörda grannar har hörts. Sista svarsdag är 2021-06-21.

Sökanden har kontaktat kommunen med önskan om snabbt beslut i ärendet för att kunna komma igång med byggandet så fort som möjligt i samband med pågående avstyckningen av fastigheten Verksamheten föreslår att delegation i ärendet lämnas till nämndens ordförande.

Beslutsunderlag

• Tjänsteutlåtande 2021-05-31

Föredragande tjänsteperson Anders Pålsson, bygglovshandläggare Yrkande

Staffan Laurell (M) yrkar bifall till förslaget från tjänsteutlåtandet. Magnus Jonsson (S) yrkar avslag på förslaget från tjänsteutlåtandet.

Proposition och omröstning

Ordförande ställer förslagen mot varandra och finner en majoritet för bifall.

Votering begärs och verkställs Den som röstar för bifall till förslaget i

tjänsteutlåtandet röstar JA. Den som röstar avslag på förslaget i tjänsteutlåtandet röstar NEJ. Resultatet av omröstningen blev 9 JA-röster och 4 NEJ-röster. De som röstade JA var: Hans-Åke Jönsson (C), Per Skantz (M), Staffan Laurell (M), Bo

Tyrling (M), Anders Källström (M) och Tomas Fjellner (M). Röstade NEJ gjorde:

Magnus Jonsson (S), BrittMarie Hansson (S), Gert Nilsson (S) och Benny Persson (V).

Beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

att delegera till nämndens ordförande att fatta beslut i ärendet om bygglov för nybyggnad av industriverksamhet och padelhall på fastigheten med dnr SBN 2021/133 och B 2021-000584.

Reservation

Det finns ingen anledning att skaffa en gräddfil i Ängelholms Kommun med det i åtanke att en ledamot i SBN är kontrollansvarig.

Ansökan kom in 2021-05-10 och har ej nått 10-veckorsgränsen samt att ansökan avviker ifrån detaljplanen antagen i KF. Handläggning av ärendet ska vara klar innan det kommer till nämnden för beslut.

SBN ska följa dom beslut som har fattats i KF.

/

Magnus Jonsson(S), BrittMarie Hansson(S) och Gert Nilsson(S)

Beslutet ska expedieras till Bygglovsenheten

SBN § 116 Dnr. SBN 2021/112, B 2021-000062

. Ansökan om bygglov för tillbyggnad och utvändig ändring av enbostadshus samt rivning av komplementbyggnad

Ärendebeskrivning

Ansökan avser tillbyggnad och utvändig ändring av enbostadshus samt rivning av komplementbyggnad.

Byggnaden omfattas av förvanskningsförbud enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Åtgärden bedöms utföras varsamt och byggnaden förvanskas inte.

Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende delvis placering på korsprickad mark (74 % av tillbyggnaden, 25.9 % av hela byggnaden).

Tillbyggnaden placeras även närmare tomtgräns än 4.5 meter, som minst är avståndet 2.31 m.

Den sammanlagda avvikelsen bedöms inte utgöra en sådan liten avvikelse som avses i 9 kap. 31 b § PBL och bedöms därmed inte vara lämplig. Bygglov kan inte beviljas för åtgärden

Beslutsunderlag

• Tjänsteutlåtande

• Ansökan inkommen 2021-01-24

• Förenklad nybyggnadskarta inkommen 2021-03-21

• Plan-, fasad- och sektionsritning inkommen 2021-03-21

• Fasadritning inkommen 2021-03-21

• Projektbeskrivning inkommen 2021-03-21

• Yttrande från sökande inkommen 2021-05-10

• Ordförandeförslag daterat 2021-06-07

Föredragande tjänsteperson Anders Pålsson, bygglovshandläggare

Yrkande

Magnus Jonsson (S), BrittMarie Hansson (S) och Benny Persson (V) yrkar bifall till förslaget från tjänsteutlåtandet.

Staffan Laurell (M) och Anders Källström (M) yrkar bifall till bygglovsansökan.

Proposition och omröstning

Ordförande ställer de två förslagen mot varandra och finner en majoritet för att lämna bifall till bygglovsansökan. Votering begärs och verkställs. Den som röstar för bifall till bygglovsansökan röstar JA. Resultatet av omröstningen blev 9 JA-röster och 4 NEJ-JA-röster. De som röstade JA var: Hans-Åke Jönsson (C), Per Skantz (M), Staffan Laurell (M), Bo Salomonsson (SD), Anita Rosén (L), Niklas Oddson (KD), Stephan Persson Tyrling (M), Anders Källström (M) och Tomas Fjellner (M). De som röstade NEJ var: Magnus Jonsson (S), BrittMarie Hansson (S), Gert Nilsson (S) och Benny Persson (V).

Beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att lämna bifall till bygglovsansökan.

Reservationer

Vi socialdemokrater tycker att vi ska följa liggande tjänsteutlåtande .

Att ordförande tycker att 74% av byggnaden hamnar på prickat mark enligt ordförandeförslaget är liten avvikelse som i slutändan verkar till att detaljplaner ,policyer samt PBL inte gäller i Ängelholms Kommun.

Sist och inte minst är att ordförande inte följer de beslut som har fattats i KF i Ängelholm.

/Magnus Jonsson(S), BrittMarie Hansson(S) och Gert Nilsson(S)

Jag motsätter mig beslutet att bevilja bygglov då åtgärden avviker i för stor del i förhållande till detaljplanen. Att 74% av tillbyggnaden hamnar på korsprickad mark är inte förenligt med intentionerna vad gäller detaljplanen. Detsamma gäller

tillbyggnadens placering i förhållande till tomtgräns, vilket för mycket understiger det tillåtna avståndet.

Beslutsmotivering

Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att tillbyggnaden är underordnad i storlek och utformning. Tillbyggnaden utförs varsamt och förvanskar inte befintlig byggnads kulturhistoriska värden. Åtgärden avser även möjliggöra ett sovrum och badrum som tillgänglighetsanpassas. Byggnaden blir fortsatt lämplig för sitt ändamål och kan med enklare medel uppfylla kraven på tillgänglighet än i dagsläget. Avvikelserna från detaljplanen bedöms därmed som godtagbara och åtgärden bedöms utgöra en sådan liten avvikelse som avses i 9 kap. 31 b § PBL.

Beslutet ska expedieras till

• Sökanden via bygglovsenheten

SBN § 117 Dnr. SBN 2021/114, B 2021-000260

. Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

Ärendebeskrivning

Ansökan avser förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten .

Beslutsunderlag

• Tjänsteutlåtande

• Ansökan inkommen 2021-03-14

• Karta inkommen 2021-03-14

• Projektbeskrivning inkommen 2021-03-14

• Yttrande inkommen 2021-04-15

• Fotografi inkommen 2021-04-28

• Fotografi inkommen 2021-05-20

• Yttrande från VA-enheten inkommen 2021-05-27

• Yttrande från Miljöenheten inkommen 2021-05-27

• Ordförandeförslag daterat 2021-06-07 Föredragande tjänsteperson

Anders Pålsson, bygglovshandläggare Yrkande

Hans-Åke Jönsson (C) yrkar på att lämna positivt förhandsbesked. Magnus Jonsson (S) och BrittMarie Hansson (S) yrkar bifall till förslaget från tjänsteutlåtandet.

Proposition och omröstning

Ordförande ställer förslagen mot varandra och finner en majoritet för att lämna positivt förhandsbesked. Votering begärs och verkställs. Den som vill lämna positivt förhandsbesked röstar JA. Den som röstar för bifall till förslaget från tjänsteutlåtandet röstar NEJ. Resultatet av omröstningen blev 9 JA-röster och 4 NEJ-röster. De som röstade JA var: Hans-Åke Jönsson (C), Per Skantz (M), Staffan

som röstade NEJ var: Magnus Jonsson (S), BrittMarie Hansson (S), Gert Nilsson (S) och Benny Persson (V).

Beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

att lämna bifall till ansökan om förhandsbesked.

Reservation

Vi socialdemokrater har yrkat på bifall till tjänsteutlåtandet med slutsatsen avslag på det sökta förhandsbeskedet .Vi vill lyfta att ordförandeförslaget strider mot 3 kap 14 paragraf MB samt 9kap 17 paragraf PBL.

Vi vill påminna ordförande i SBN att följa dom lagar och förordningar som Sveriges Riksdag har beslutat om, samt att samme ordförande följer de beslut som Ängelholms kommunfullmäktige har beslutat om och antagit.

/Magnus Jonsson(S), BrittMarie Hansson(S och Gert Nilsson(S).

Beslutsmotivering

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja ansökan om förhandsbesked på fastigheten Skörpinge 84:6. Fastigheten Skörpinge 84:6 ligger intill befintlig bebyggelse, vilken är att ses som ett kluster av byggnader. Att bygga på platsen skulle knyta väl an till befintlig bebyggelse på platsen och bedöms inte utgöra sådan utökning av området att detaljplanering krävs. Fastigheten är avstyckad sedan tidigare för bostadsändamål och frågan om platsens lämplighet för bostad bedöms därmed redan vara utredd i ett tidigare skede. Sökande anger även att platsen inte brukas som jordbruksmark i dagsläget. Åtgärden bedöms överensstämma med kommunens antagna policy för bebyggelse på landet och innebär således en god hushållning av mark och resurser.

Samhällsbyggnadsnämnden bedömer därmed att föreslagen placering är lämplig och kan beviljas enligt 9 kap 17 § PBL.

Beslutet ska expedieras till

• Sökanden via bygglovsenheten

SBN § 118 Dnr. SBN 2021/129, B 2020-001171

. Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

Ärendebeskrivning

Ansökan avser förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten .

Fastigheten ligger utanför detaljplanerat område och utanför sammanhållen bebyggelse. Fastigheten ligger inom yttre område för grundvattenskyddsområde.

Marken som sökande önskar bebygga består av brukningsvärd jordbruksmark (betesmark).

Bygglovsenheten bedömer att föreslagen åtgärd inte till fullo överensstämmer med intentionerna i gällande översiktsplan. Åtgärden strider även mot 3 kap. 4 § MB avseende ianspråktagande av brukningsvärd jordbruksmark (betesmark) för ett enskilt intresse. Åtgärden kan inte beviljas i enlighet med 9 kap. 17 § PBL.

Beslutsunderlag

• Tjänsteutlåtande

• Ansökan inkommen 2020-11-26

• Situationsplan inkommen 2020-11-26

• Fasadritning inkommen 2020-11-26

• Fasadritning inkommen 2020-11-26

• Fasadritning inkommen 2020-11-26

• Karta inkommen 2021-02-15

• Fotografier inkommen 2021-02-15

• Yttrande från miljöenheten inkommen 2021-03-15

• Yttrande från VA-enheten inkommen 2021-03-26

• Yttrande från sökande inkommen 2021-05-11 Föredragande tjänsteperson

Anders Pålsson, bygglovshandläggare

Yrkande

Magnus Jonsson (S) och BrittMarie Hansson (S) yrkar bifall till förslaget från tjänsteutlåtandet. Hans-Åke Jönsson (C) yrkar bifall till ansökan om

förhandsbesked.

Proposition och omröstning

Ordförande ställer de två förslagen mot varandra och finner en majoritet för att lämna bifall till ansökan om förhandsbesked. Votering begärs och verkställs. Den som röstar för bifall till ansökan röstar JA. Den som röstar för bifall till förslaget från tjänsteutlåtandet röstar NEJ. Resultatet från omröstningen blev 9 JA-röster och 4 NEJ-röster. De som röstade JA var: Hans-Åke Jönsson (C), Per Skantz (M), Staffan Laurell (M), Bo Salomonsson (SD), Anita Rosén (L), Niklas Oddson (KD), Stephan Persson Tyrling (M), Anders Källström (M) och Tomas Fjellner (M). De som röstade NEJ var: Magnus Jonsson (S), BrittMarie Hansson (S), Gert Nilsson (S) och Benny Persson (V)

Beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

att lämna bifall till ansökan om förhandsbesked.

Reservation

Vi Socialdemokrater har yrkat bifall på liggande tjänsteutlåtande om avslag på förhandsbesked .Att tillåta nybebyggelse inom vattenskyddsområdet Brandsviks tillför risker i Ängelholms vattenförsörjning .Att riskera 1/4 av vattenförsörjningen mot enskild villabebyggelse är oansvarigt. VA svarar endast i sitt yttrande att tomten ligger utanför ledningsnät, i VAs yttrande nämns inte ett ord om vattenskyddsområdet som kan tyckas anmärkningsvärt.

/Magnus Jonsson(S, )BrittMarie Hansson(S) och Gert Nilsson(S) Beslutsmotivering

Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att föreslagen placering är lämplig. Placering sker intill befintlig bebyggelse och vägnät. Betesmarken som tas i anspråk bedöms inte vara sådan brukningsvärd jordbruksmark, vars bevarandeintresse väger tyngre än intresset av en levande landsbygd. Platsen är att ses som en lucktomt mellan två befintliga bostadsfastigheter som bebyggs vilket bedöms vara lämpligt.

Landskapsbilden kommer inte väsentligt förändras då området fortsatt kommer ha

Förslag till villkor: Byggnaderna skall anpassas till befintlig bebyggelse i området, med särskild hänsyn till befintliga byggnader på fastigheten Toarp 4:15. Tillstånd ska, inför bygglovsansökan, finnas för enskilt avlopp, vatten och

anläggningsarbeten om så krävs enligt vattenskyddsföreskrifterna för brantviks vattenskyddsområde.

Beslutet ska expedieras till

• Sökanden via bygglovsenheten

SBN § 119 Dnr. SBN 2021/131, B 2021-000266

.- Ansökan om bygglov för nybyggnad

In document SBN protokoll 2021-06-15 Pdf, 3 MB. (Page 23-34)

Related documents