• No results found

- Ansökan om bygglov för ändring av balkonger

Fastigheten är belägen inom kustzon enligt Kungälvs kommuns översiktsplan 2010 (ÖP 2010), riksintresse kulturmiljövård och naturvård samt inom detaljplan 894.

Befintliga balkonger på fastighetens ostfasad är placerade över ett annat planområde,

Stadsplan 878 ”Marstrands bevarandeplan”. Markanvändningen som balkongerna är placerade över är betecknad som Allmän plats, Gata eller torg i den detaljplanen.

Planerna medger ingen byggrätt utöver redan befintliga byggnader.

Bygglovsansökan inkom 9 september 2013. Ansökan avser tillbyggnad, förlängning av befintligt balkonger på österfasaden. Idag finns tre balkonger, en per våning. Balkongernas bredd är visuellt uppdelad i tre fält på ca 2 meter. Ansökan avser tillbyggnad av de två nedre balkongerna med ett fält på varje sida av de befintliga balkongerna.

Balkongerna bredd ökas från ca 5,2 meter till 10,0 meter.

Den nedre balkongen tillbyggnad på ca 6 m² utgör mätbar byggnadsarea (BYA) enligt SS 21054:2009. Byggrätt för balkongtillbyggnaden saknas.

Vid möte den 28 oktober 2013 med sökanden Leif Bernholdsson och Allan Lavén,

diskuterades bland annat att tillbyggnadens placering är på mark där byggrätt saknas, befintlig balkong är placerad på mark där byggrätt saknas, att balkongen utgör mätbar yta,

att bygglovenhetens bedömning är att man inte kan tillstyrka ansökan som liten avvikelse.

Sökande upplystes om att man kan välja på att:

-Ta tillbaka ansökan.

-Få ärende prövat hos Miljö- och byggnadsnämnden. Ett beslut om avslag som kan överklagas till högre instans.

Sökande meddelade att man skall inkomma med kompletterande uppgifter till ansökan och att man önskar få ärendet prövat i miljö- och byggnadsnämnden.

I styrelsemötesprotokoll daterat den 13 oktober 2013 som tillsänts bygglovenheten framgår det att man godkänner förslaget med en förlängning av befintliga balkonger.

Sökande har den 4 december 2013 inkommit med en skrivelse.

Bohusläns museum har i yttrande daterat den 4 november 2013 bland annat skrivit följande vid Utlåtande ur bebyggelsesynpunkt: ”Bohusläns museum har inget att erinra mot förslaget ur kulturhistorisk synvinkel, under förutsättning att detaljutformningen blir lika befintlig.”

Trafik Gata Park har i yttrande daterat den 17 december 2013 inget att erinra.

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign MOBN § 7/2014 forts

Ägaren till fastigheten Marstrand 29:1, 29:3 och 5:1 har fått möjlighet att yttra sig men ej begagnat sig härav.

Ägaren till Marstrand 21:3 har i skrivelse diarieförd 16 december 2013 anfört erinran.

Mark och exploatering har i yttrande daterat den 18 december 2013 framfört följande:

”Eftersom balkongerna skjuter ut över kommunal mark och gata vill vi att det är minst 3,6 meters fri höjd mellan mark och underkant, eller stödkonsoler, på tillbyggda balkonger. Den fria höjden behövs för att sopbil och räddningsfordon ska kunna köra under.

Även om befintliga balkonger inte uppfyller kraven på fri höjd vill vi inte att bygglov ges för fler balkonger på första våningen.”

Bygglovenheten har i brev daterat 14 januari 2014 tillsänt sökanden grannyttrande från ägaren till Marstrand 21:3 samt yttrandet från Mark och exploatering.

Vid sammanträde den 19 2013 december återremitterades ärendet för fortsatt handläggning.

Av detaljplanen framgår bland annat att marken där den planerade tillbyggnaden med balkongbreddningar skall göras utgör allmän plats för gata eller torg.

Den sökta byggnadsåtgärdens innebär att marken skulle komma att användas för ett i planen icke avsett ändamål så placering strider således mot gällande detaljplan.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från bygglovenheten daterad 14 januari 2014.

Yrkande

Robert Syrén (M): Avvikelser bedöms som små. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31b § plan- och bygglagen, (PBL 2010:900). Kontrollansvarig krävs inte i detta ärende.

Proposition

Ordföranden ställer proposition på yrkandet och finner att miljö- och byggnadsnämnden beslutar att anta Robert Syréns (M) yrkande.

Omröstning begärs inte.

Beslut

Avvikelser bedöms som små. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31b § plan- och bygglagen, (PBL 2010:900). Kontrollansvarig krävs inte i detta ärende.

__________

MILJÖ- OCH

Eva Lena Maria Gottlander Pontus Robert Svenson Birgitta Svensson Björn Michael Stensjö Lars Kristian Stensjö

Avgift, kr 5.646:-

Avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura för avgiften skickas separat.

Upplysningar

Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnadsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap. 3 § PBL).

Tekniskt samråd krävs ej i detta ärende.

Innan berörda byggnadsdelar får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats (enligt 10 kap 4 § PBL).

Om åtgärden har påbörjats inom två år gäller bygglovet i fem år från den dag som beslutet vinner laga kraft (enligt 9 kap. 43 § PBL).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Överklagandeanvisning

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Skrivelsen ska lämnas/skickas till

Kungälvs kommun, Miljö- och byggnadsnämnden, Stadshuset, 442 81 Kungälv

Nämnden ska ha fått din skrivelse inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet.

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer.

Skriv gärna varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du får också gärna skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Skicka i så fall med fullmakt.

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign MOBN § 8/2014

Harestads-Röd 2:43 - Ansökan om bygglov för nybyggnad av lagerlokal samt strandskyddsdispens (Dnr TMN 2013/1798-23219)

Ansökan avser ansökan bygglov för nybyggnad av lagerlokal samt om strandskyddsdispens.

Lagerlokalen avses att inrymma reningsutrustning till den planerade spolplattan samt uppställningsplats för en mobilkran som används i verksamheten.

Ansökan avser bygglov utanför planlagt område eller inom områdesbestämmelser.

Fastigheten är belägen utanför planlagt område och inom sammanhållen bebyggelse (nr 21) som omgärdas av Natura 2000-område och Nordre älvs estuarium.

Åtgärden är sådan att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 § PBL). Ägarna till fastigheterna Harestads-Röd 2:3 och 2:44 har inte begagnat sig av tillfället att yttra sig.

Vid bedömning av ärendet anser bygglovsenheten att föreslagen åtgärd uppfyller utformningskraven i 2 och 8 kapitlet PBL.

Miljöenheten anser att bygglov kan beviljas under vissa förutsättningar:

Miljöenheten bedömning är att en strandskyddsdispens kan beviljas då byggnaden inte kommer att påverka strandskyddet allmänna syfta negativt. Det vill säga att förutsättningarna för en god livsmiljö för växter och djur inte kommer påverkas/ändras då området i dagsläget utgörs av varvsverksamhet med hårdgjorda ytor(asfalt). Allmänhetens tillgänglighet kommer heller inte att påverkas utifrån rådande förutsättningar. Som särskilt skäl enligt 7 kap 18 c § hänvisas det aktuella ärendet till punkt nummer 4; området behövs för att utvidga en pågående verksamhet och att utvidgningen inte kan genomföras utanför området. Yttrandet bifogas.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från bygglovenheten daterad 20 januari 2014.

Beslut

1. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL. För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig. Som

kontrollansvarig godtas byggherrens förslag: Jan Westin.

2. Strandskyddsdispens beviljas enligt Miljöbalken 7 kap 18 c §.

__________

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign MOBN § 8/2014 forts

Expedieras till: Albrektsunds Fastigheter AB

Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Naturvårdsenheten Meddelande om

kungörelse: Anita Margareta Johansson Staffan Roth Marine AB

Avgift, kr Bygglov: 13 469:-

Strandskyddsdispens: 8 900:-

Avgifter enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat.

Upplysningar

Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnadsnämnden har lämnat ett startbesked (enligt 10 kap. 3 § PBL). Startbesked erhålles efter kontakt med kommunens

byggnadsinspektör.

Innan byggnaden får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats (enligt 10 kap. 4 § PBL).

Om åtgärden har påbörjats inom två år gäller bygglovet i fem år från den dag som beslutet vinner laga kraft (enligt 9 kap. 43 § PBL).

I detta ärende krävs utstakning och lägeskontroll. Behörighet krävs. Kostnaderna för utstakning och lägeskontroll debiteras separat och de utförs av kart- och mätenheten.

En dispens från strandskyddet upphör att gälla om den åtgärd som dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vann laga kraft, enligt Miljöbalken 7 kap 18 h §.

Länsstyrelsen kan besluta om överprövning senast 3 veckor från den dag Länsstyrelsen får dispensbeslutet. Om Länsstyrelsen begär in ärendet för prövning kan beslutet komma att upphävas. Ni rekommenderas därför att avvakta åtgärder tills tiden för överprövning gått ut och kontrollera om Länsstyrelsen begärt in ärendet för prövning.

Överklagandeanvisning

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Kungälvs kommun

Miljö- och byggnadsnämnden Stadshuset, 442 81 Kungälv

Om du delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Om du inte delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och inrikes tidningar.

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign MOBN § 8/2014 forts

Ange vilket beslut som överklagas och ärendets diarienummer.

Skriv varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du bör även skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se.

Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Skicka i så fall med fullmakt.

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign MOBN § 9/2014

Kungsljuset 18 - Ansökan om bygglov för inglasning samt uppsättning av

Related documents