• No results found

Ansökan om LONA-bidrag till naturvårdssatsning Nossan-promenaden

Herrljunga kommun, Box 201, 524 23 Herrljunga Besöksadress Torget 1, Herrljunga

Telefon 0513-170 00  Telefax 0513-171 33 org.nummer 212000-1520 www.herrljunga.se

Ansökan om LONA-bidrag till naturvårdssatsning Nossan-promenaden

Sammanfattning

Åtgärder behöver genomföras för att skydda naturen och göra den tillgänglig för människor genom att bevara och utveckla tätortsnära natur i Herrljunga. Att utveckla promenadstigen längst Nossan samt Orraholmens friluftsområde, inklusive det Natura 2000-område som finns där, kan göras genom installation av ledmarkeringar och informationsskyltar, sittbänkar och en grillplats vid Orraholms sjön. Länsstyrelsen erhåller ett bidrag för medfinansiering av lokala naturvårdsprojekt, LONA- bidrag, som täcker hälften av de beräknade kostnaderna. Kommunen ska ansöka om bidraget senast den 1 december 2017.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse daterad 2017-11-01 Förslag till beslut

Ansökan om LONA-bidrag hos Länsstyrelsen godkänns.

Kommunen medfinansierar 50% av den totala kostnaden för projektet i form av arbetskraft.

Birgitta Saunders Utvecklare

Expedieras till:

För kännedom till:

Birgitta Saunders, Besöksnäringsansvarig, Herrljunga Kommun Namn namn, titel, organisatoriskt tillhörighet

Ärende 15

KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Birgitta Saunders

Tjänsteskrivelse 2017-11-06 DNR KS 229/2017 388

Sid 2 av 3 Bakgrund

Nossan samt Orraholmens friluftsområde med natura 2000-område är områden som lyfts fram i översiktsplanen som antogs 2017. I översiktsplanen finns värdekärnor för natur och rekreation som ska värnas, det står också att tillgängligheten bör utvecklas. Mot denna bakgrund kan kommunen söka LONA-bidrag för att utveckla stigen som går från Haraberget vid Spegeldammen (Stolta maderna), vidare längst med Nossan till Natura 2000-området Orraholmsheden och vidare till Orraholmens friluftsområde. Ansökan kommer även att omfatta upprustning av de idag nästan obefintliga vandringslederna i området, där en av lederna anknyter till Skoghälla idrottsplats och Elljusspåret.

LONA-stöd kan möjliggöra och förbättra tillgängligheten i det tätortsnära området med förbättrade ledmarkeringar och med informationstavlor vid tre strategiska punkter vid Haraberget, Orraholmen och Skoghälla för att binda samman leder och områden. Vid Natura 2000-området Orraholmsheden ämnas söka stöd för skyltning om växter och djur samt naturvårdssatsningar i det naturskyddsvärda området. Kontakt har tagits med Naturskyddsföreningen för hjälp med skrifter om skyddsvärda växter och djur i området.

Längst med Nossan finns planer på utsättning av mindre informationsskyltar som lyfter djur, natur och historia samt att några bänkar placeras utmed stigen. Stigen behöver på vissa ställen förbättras med ytterligare spänger samt med grind eller stättor vid staket.

Projektet är tänkt att vara under 1-2 år med start 2018, 2019 och slutrapportering under 2020. Promenaden är tänkt att hålla sin nuvarande utseende med vissa förbättringar, detta för att göra så liten inverkan som möjligt på miljön men ändå göra den mer tillgänglig för invånare samt besökare i området. Promenaden kommer till vissa delar vara

tillgänglighetsanpassad men inte den del som går mellan området som kallas Svarta grytan fram till Kullingsvik.

Natura 2000-området går att nå via Orraholmens friluftsområde med en grind då det finns nötkreatur som betar i området. Idag finns det stättor över staketen men för att göra stigen mer tillgänglighetsanpassad kan dessa ersättas med självstängande grindar. Tanken är att göra ytterligare LONA-ansökningar framförvarande år för att utveckla ett

sammanhängande promenadstråk från Orraholmen till Östergården i Herrljunga.

Ekonomisk bedömning

Den uppskattade kostnaden för projektet är 300 tkr varav då kommunen går in med 50%, alltså med 150 tkr. Den uppskattade totalkostnaden är preliminär och kan komma att justeras uppåt eller nedåt vid närmare beräkning. Bidraget från länsstyrelsen kan ges upp till 50% av kostnaderna, resten måste kommunen bidra med. Görs uppdraget på två år så fördelas summan under dessa två år. I ansökan måste medfinansieringsintyg bifogas där kommunen åtar sig att själva står för kostnader med 50% .

Kommunens del av finansieringen föreslås ske i form av befintlig arbetskraft som kan utnyttjas för att ta fram kartor samt information på kartorna. Praktiska detaljer såsom

Ärende 15

KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Birgitta Saunders

Tjänsteskrivelse 2017-11-06 DNR KS 229/2017 388

Sid 3 av 3 samt material kommer ingå i det sökta stödet.

För föreningar och andra oavlönade aktörer värderas ideell arbetstid till 200 kr/timmen. De faktiska kostnaderna måste vara minst lika stora som det beräknade värdet av arbetstid.

Juridisk bedömning

Då vi inte gör några större ingrepp i naturen behövs inget samråd enligt Länsstyrelsen.

Miljökonsekvensbeskrivning

Området där Nossanpromenaden går längst med vattnet är till stora delar naturvårdsskyddat och därför är det viktigt att man tar detta i beaktande när man upprustar leden. Genom skyltning utmed leden hoppas vi kunna upplysa samt informera om områdets unika natur.

Samverkan

Samverkan med naturskyddsförening hölls 2017-10-31.

Någon samverkan utmed Nossan är inte nödvändig enligt länsstyrelsen då vi inte gör några större ingrepp i naturen utan lyfter den på ett miljömässigt sätt för att främja närheten till naturen samt folkhälsan.

Motivering av förslag till beslut

De föreslagna åtgärderna följer översiktsplanens intentioner och bedöms ha positiv inverkan på såväl folkhälsa som natur. Förslaget är väl i linje med kommunens inriktningsmål att här ska det vara gôtt att leva. Då kommunens kostnader till stor del räknas under befintlig arbetskraft betyder det inga utökade kostnader utanför befintlig budget.

Ärende 15

PLAN-OCH BYGGENHETEN TJÄNSTESKRIVELSE

EMIL HJALMARSSON 2017-10-31

DNR KS228/2017313

SIDA 1 AV 1