• No results found

Allmänt

Ersättningens storlek beslutas årligen av Lidingö stads fullmäktige. Utbetalning kan enbart göras till huvudman med beviljat godkännande och rätt till bidrag. Utbetalning av ersättning kan inte göras när en huvudman saknar F-skattebevis och i förekommande fall saknar registrering som arbetsgivare. Ersättning utgår endast för barn som är folkbokförda i Lidingö stad. Huvudmannen är ansvarig för att underlag för ersättning är rättvisande och att de lämnas in inom de tidsramar som förvaltningen fastställer.

Ersättningsrutiner

Ersättning utgår för varje inskrivet barn och betalas ut månadsvis. Justering av utbetald ersättning görs i efterskott vid nästkommande månad. Förändringar som påverkar ersättningen måste

omgående anmälas av huvudmannen. Ersättningen till verksamheten reduceras om det är begränsningar i vecko- och årsöppethållande.

F. VILLKOR FÖR BIDRAG

Underlag för utbetalning av peng (ersättning) med redovisning av gällande öppettider dagtid och under året ska vara utbildningsförvaltningen tillhanda vid ansökan. Huvudman ska publicera verksamhetens öppettider dagtid och under året i Lidingö stads webbverktyg för ansökan samt på

eventuell egen webbplats. Ändring av öppettider ska vara utbildningsförvaltningen tillhanda samt publiceras av huvudman enligt ovan, senast fyra månader innan ändringen träder i kraft.

Pengbeloppets omfattning

Pengbelopp till förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg beslutas av Lidingö stads fullmäktige.

Pengen till verksamheten är konkurrensneutral och innehåller den avgift som

utbildningsförvaltningen debiterar vårdnadshavarna. Den innefattar ersättning för samtliga

kostnader i verksamheten exempelvis för lokaler, material, måltider, blöjor, tjänster, personal och IT. Den enda avgift vårdnadshavare är skyldiga att betala är den statligt fastställda maxtaxan för barnomsorg.

Resursfördelning

Resursfördelning till förskola och pedagogisk omsorg för antal folkbokförda placerade barn per månad heltid eller 15 tim per vecka görs med avläsning den första i månaden. Resursfördelning till fritidshem och pedagogisk omsorg för antal folkbokförda placerade barn per månad görs med avläsning den första i månaden.

Regler och rutiner för resursfördelning

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg har möjlighet att utnyttja två dagar/termin för planering och utvecklingsarbete. Vid behov ska barn då anvisas plats i annan motsvarande verksamhet. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg har möjlighet att utnyttja tid från klockan 16.00 en dag/månad för konferens. Vid behov ska barn då anvisas plats i annan motsvarande verksamhet.

Regler för placering och uppsägning/omplacering i förskola och pedagogisk omsorg

Utbildningsförvaltningen administrerar ansökningar till samtliga enheter oavsett regi. Placering sker endast i verksamhet sökt via Lidingö stads webbplats. Uppsägning/ omplacering av plats i förskola och pedagogisk omsorg görs av vårdnadshavare via Lidingö stads webbplats.

Regler för placering och uppsägning/omplacering i fritidshem och pedagogisk omsorg

Utbildningsförvaltningen administrerar ansökningar till samtliga enheter oavsett regi i samband med val till förskoleklass och skolår 1 för de som inte har gått i förskoleklass. I övriga fall lämnas ansökan till respektive rektor och placeringen registreras av utbildningsförvaltningen.

Uppsägning/omplacering av plats i fritidshem och pedagogisk omsorg vid omplacering till annan verksamhet görs av vårdnadshavare på blankett som finns att hämta på Lidingö stads webbplats.

Barn i behov av särskilt stöd

Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska, enligt 8 kap 9§ skollagen, ges den omsorg som deras speciella behov kräver. Medel kan sökas hos utbildningsförvaltningen för extra kostnader för dessa barn.

Öppethållande dagtid i förskola och pedagogisk omsorg

Verksamheten ansvarar för att öppethållandet anpassas efter samråd med vårdnadshavare.

Familjedaghemmet/förskolan ska hålla öppet minst 50 tim/vecka. Tiden läggs i regel 7.30-17.30.

Behov av öppethållande mellan 6.30-7.30 eller 17.30-18.30 kan lösas i samordning med annan enhet. Öppethållande i familjedaghem över 40 timmar/vecka kan lösas i samverkan med annan enhet.

Öppethållande dagtid i fritidshem och pedagogisk omsorg

Verksamheten ansvarar för att öppethållandet anpassas efter samråd med vårdnadshavare.

Fritidshemmet och den pedagogiska omsorgen ska hålla öppet under den del av dagen då barnen inte är i skolan och under lov. Tiden läggs i regel 7.30-17.30. Behov av öppethållande mellan 6.30-7.30 eller 17.30-18.30 kan lösas i samordning med annan enhet.

Årsöppethållande i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg ska hålla öppet under hela året förutom helgdagar.

Vårdnadshavares behov av öppethållande kan lösas i samverkan med annan huvudman.

G. MILJÖ OCH SÄKERHET

Lokaler

Lokalerna bedöms utifrån skollagens krav på ändamålsenlighet, enligt nedanstående, men kan inte godkännas om det finns brister i förhållande till annan lagstiftning. Arbetsmiljöansvaret och ansvaret för barnens säkerhet vilar på huvudmannen.

Varje verksamhet ska ha lokaler som är anpassade till barn/elev antalet oavsett om aktiviteter ofta förläggs utanför lokalerna. Lokalerna ska ha en hög grad av tillgänglighet och säkerhet och erbjuda varje enskilt barn en rimlig yta. Rum där barn/elever vistas ska ha god ventilation och ett naturligt ljus. I lokalerna ska en trygg miljö som utmanar till lek och aktivet kunna skapas. Barnen/eleverna ska ha möjlighet att bl.a. uttrycka sig i och arbeta med det verbala och skriftliga språket,

matematik, rörelse, sång, musik, naturvetenskap, teknik, konstruktion, bild och form. Det ska även finnas möjlighet till styrd lek, fri lek och rollekar samtidigt som barnen/eleverna ska ges möjlighet till intag av mat, avslappning, vila och andra tillfällen då de kan reflektera.

Om annan lokal planeras användas i verksamheten än den huvudsakliga, exempelvis gymnastiklokal, ska detta anges i ansökan.

Barnsäkerhet

Huvudmannen är ansvarig för barnens säkerhet. Barn som är inskrivna i godkänd verksamhet omfattas av stadens olycksfallsförsäkring.

Dokumenterad barnsäkerhetsrond ska göras av utbildningsförvaltningen innan verksamheten startar. Därefter ska huvudmannen genomföra egenkontroll en gång per år och i samband med tillsyn i samarbete med huvudman. Genomförd egenkontroll redovisas på avsedd blankett från Utbildningsförvaltningen som finns på www.lidingo.se under blanketter.

Handlingsplaner för barnsäkerhet och kriser ska finnas och dessa ska uppdateras årligen.

Personal ska dagligen registrera barnens närvaro och frånvaro. Dessa uppgifter ska sparas för de senaste 12 månaderna.

Tillbud och olyckor ska dokumenteras och vårdnadshavare ska omgående informeras.

Huvudmannen ska vara behjälplig vid olycksfallsanmälan till försäkringsbolag. Allvarligare skador och tillbud ska anmälas till utbildningsförvaltningen.

Uteverksamhet

I ansökan ska verksamhetens planering för uteverksamhet beskrivas. Finns egen gård, ägd eller hyrd, ska den kontrolleras och besiktigas av huvudmannen utifrån barnsäkerhet och barnens behov.

H. MILJÖ- OCH STADSBYGGNADSKONTORET

Ansök om bygglov/bygganmälan

Verksamheten ska vara förenlig med detaljplan. Kontakta bygglovavdelningen för att kontrollera vad som gäller för bygganmälan och bygglov. Bygglov krävs vid åtgärder som innebär att

byggnader, helt eller till viss del, tas i anspråk för väsentligt annat ändamål än tidigare.

Begreppen familjedaghem och pedagogisk omsorg förekommer inte i plan- och bygglagen. Enligt miljö- och stadsbyggnadsnämndens riktlinjer lovprövas inte pedagogisk omsorg som omfattar max åtta barn och inte har någon anställd personal med arbetsplats i den bostad som utgör pedagogisk omsorg. En medhjälpare som deltar en mindre del av dagen vid t.ex. utelek och inte deltar i pedagogisk omsorg i bostaden innebär inte bygglovsplikt.

Utomhusmiljö

Utomhusmiljön ska vara ändamålsenlig och anpassad efter barnens ålder. Om förskolan har en egen gård ska EU-krav (EN 1176 och EN 1177) om tillsyn och underhåll samt lekredskap ska vara uppfyllda. Förskolans utemiljö ska ha tillgång till skugga.

Arbetsmiljöfrågor

Ritningar över lokalen ska granskas och signeras av fackligt ombud. Detta görs bland annat för att se till personalens behov av utrymme. Information sker i samband med bygganmälan.

Brandskydd

Utrymningsvägar och brandskydd ska kontrolleras av brandkonsult. Kopia på utlåtande ska biläggas ansökan om godkännande. Brandskydd kommer även att tas upp i bygganmälan

Anmälan om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Innan en förskola startar ska anmälan enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och

hälsoskydd göras till miljö- och stadsbyggnadskontoret. Anmälan avser lokalens lämplighet och utformning, bland annat ventilation, radon och hygienutrymmen. Blankett, med tillhörande information om hur lokalen ska utformas, finns att ladda ner på www.lidingo.se/företagare Till denna anmälan ska även ritning över lokalen bifogas. Anmälningsplikt gäller inte verksamhet som faller in under begreppet pedagogisk omsorg, men uppgift om radon ska inlämnas till

utbildningsförvaltningen.

Registrera livsmedelsverksamhet

Livsmedelshanteringen omfattas av livsmedelslagstiftningen. Anmälan till miljö- och

stadsbyggnadskontorets livsmedelsavdelning ska göras i god tid (två veckor) innan verksamheten påbörjas. Blankett finns att ladda ner på www.lidingo.se/företagare

Tillsyn enligt miljöbalken och livsmedelslagen

Miljö- och stadsbyggnadskontoret bedriver återkommande tillsyn på plats, undantaget pedagogisk omsorg som bedrivs i bostaden. Där kommer i dagsläget inte någon tillsyn att bedrivas på plats såvida inte faktiska problem eller relevanta klagomål uppkommer. I dessa fall tas en avgift ut enligt gällande taxa.

I. Styrdokument

Lagar

• Skollagen (2010:800)

• Diskrimineringslagen (2008:567)

• Socialtjänstlagen (2001:453)

• Plan- och bygglagen PBL (2010:900)

• Livsmedelslagen (2006:804)

• Miljöbalken (1998:808) Förordningar

• Skolförordningen (sfs 2011:185)

• Läroplan för förskolan reviderad 2010

• Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, lgr 11 Skolverkets allmänna råd

Skolverkets allmänna råd som är rekommendationer till stöd för hur lagar, förordningar, och föreskrifter ska tillämpas i verksamheten (www.skolverket.se);

• Allmänna råd för att främja likabehandling och förebygga disrkiriminering, trakasserier och kränkande behandling

• Allmänna råd och kommentarer för kvalitet i fritidshem

• Allmänna råd och kommentarer för kvalitet i förskolan

Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS)

Socialstyrelsens författningssamling innehåller föreskrifter och allmänna råd samt kungörelser.

Föreskrifter är bindande regler. Allmänna råd innehåller rekommendationer om hur en författning kan eller bör tillämpas. (www.socialstyrelsen.se)

J. KONTAKTER

Utbildningsförvaltningen svarar på frågor om utbildningsnämndens riktlinjer för godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg, förskolepengens storlek och

konstruktion, barn i behov av särskilt stöd, barnsäkerhetsfrågor, tillsyn med mera. Telefon 08-731 30 00, forskoleverksamhet@lidingo.se

Miljö- och stadsbyggnadskontoret svarar på frågor om detaljplan, bygglov/bygganmälan, lokalens krav och utformning samt livsmedelshantering.

Telefon 08-731 33 22, miljo.stadsbyggnad@lidingo.se

Lidingö Nyföretagarcentrum erbjuder personlig och kostnadsfri rådgivning till den som funderar på att starta företag eller precis har startat. Mer information hittar ni på deras hemsida

www.nyforetagarcentrum.se/lidingo

Skatteförvaltningen och Bolagsverket har en gemensam tjänst för den som vill starta företag.

Denna tjänst kan nås via www.bolagsverket.se

Via skolverkets hemsida, www.skolverket.se, kan ni ladda ner Skollagen, aktuella läroplaner, allmänna råd etc.

Arbetsmiljöverket, www.av.se

Related documents