• No results found

Anslag under utgiftsområdena 10-12, punkterna 6, 39 och 44

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn

3. Anslag under utgiftsområdena 10-12, punkterna 6, 39 och 44

Gunvor G Ericson (mp) anför:

Miljöpartiet har presenterat sitt förslag till ekonomisk politik och budgetpo-litik i budgetmotion Fi246, skattemotion Fi223 och tillhörande kommittémotioner.

Utgångspunkten för våra förslag är de stora utmaningar vi ser att Sve-rige står inför. Vi måste ta vårt ansvar för att avstyra hotet mot vårt gemensamma klimat. Vi måste se till att nya jobb kan skapas och att förut-sättningarna för att nya företag kan växa fram är goda. Vi måste se till att förbättra levnadsvillkoren för de individer som har det sämst ställt. Det är en folkhälsofråga helt i linje med det andra målområdet i de av riksdagen beslutade nationella folkhälsomålen, ekonomisk och social trygghet. Något som den nya regeringen tycks bortse ifrån.

Klimathotet ställer stora krav på fortsatt omställning nationellt i Sverige och globalt. Klimatförändringarna påverkar inte bara miljön utan även män-niskors hälsa. Genom investeringar i ny teknik, satsningar på biobränslen

och miljöbilar, satsningar på ett nationellt biogasprogram, ökade invester-ingar i järnväg, sänkt moms för E 85 och fortsatt skatteväxling som vi föreslår skapas drivkrafter och möjligheter för att möta klimatutmaningen och därmed också dess hälsokonsekvenser.

Miljöpartiets budgetförslag syftar också till att frigöra individens kreati-vitet och kraft. Då skapas möjligheter för entreprenörer som kan skapa nya företag och nya jobb. Sveriges små och medelstora företag har goda förutsättningar att växa och utvecklas. Denna positiva kraft måste bejakas och vi måste se att dessa företag är de som skapar förutsättningar för en ansvarsfull och långsiktigt hållbar utveckling. Att fokusera på individens kreativitet och kraft ska också vara vägledande i all rehabilitering. Då kla-rar vi också ekonomin och skapar förutsättningar för långsiktigt hållbar utveckling, både ekonomiskt, socialt och ekologiskt.

Miljöpartiet tar i sitt budgetförslag fasta på att förändring också skapar spänningar. I ett modernt samhälle där det sker snabba förändringar av eko-nomin riskerar människor att komma i kläm. Människor som känner sig trängda och hotade och inte känner tillit till samhället riskerar att skapa påfrestningar som slår hårt mot vår förmåga att skapa långsiktig föränd-ring. Miljöpartiet menar därför att det är viktigt att värna lika rättigheter för alla människor och ge människor den hjälp och det stöd som de behö-ver för att kunna komma vidare i livet. Av den här anledningen avvisar vi också regeringens budgetförslag med dess negativa konsekvenser för dem som har det sämst ställt.

Finansutskottet har ställt sig bakom regeringens budgetproposition och de utgiftsramar och beräkningar av inkomster som föreslås där. Samtidigt har finansutskottet avstyrkt Miljöpartiets förslag till utgiftsramar och beräk-ningar av inkomster och därmed förutsättberäk-ningarna för vårt budgetförslag.

Av den här anledningen tar vi inte del i beslutet om anslag under utgifts-områdena 10–12. I stället redovisas här vår fördelning av anslag under utgiftsområdet som förordas i vår anslagsmotion Sf296.

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp När det gäller ohälsosituationen i Sverige kan vi konstatera att det allt högre tempot på arbetsplatserna och den höga sjukfrånvaron inte löses genom försämrade socialförsäkringar. Det leder snarare till en ökad ekono-misk stress som spär på den ojämlika hälsoutvecklingen i Sverige och därmed till en försämrad folkhälsa. Vi anser att det i stället behövs ett före-byggande synsätt i samhället. Insatser ska fokusera på att främja hälsa i stället för att vänta till dess att ohälsa och sjukdom har manifesterats. Indi-vider ska ges mer makt och inflytande över sin situation. Det är viktigt att inte fastna i byråkratiska system för att det inte är tydligt vem som har ansvar för rehabilitering.

19:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m.

Vi föreslår en ökning av anslag 19:1 med 460 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.

Vi anser inte att SGI ska ändras till att beräknas på historiska inkoms-ter. Det riskerar medföra att människor får ekonomiskt försämrade livsvill-kor, vilket drabbar i synnerhet dem som blir långvarigt sjuka. Vi anser följaktligen att förslaget att reducera dagersättningar genom att SGI multi-pliceras med faktorn 0,989 vid beräkningar är ett felaktigt tillvägagångssätt som drabbar redan utsatta. Det rimmar även illa med målet för folkhälsan.

Vi vänder oss mot att sjukpenningtaket för arbetslösa ska sänkas. Ersätt-ningen är inte lätt att leva på. Arbetslösa sjukskrivna har också barn och dessa barn drabbas extra hårt. Förslaget stärker klyftorna och motverkar målet för folkhälsan.

19:2 Aktivitets- och sjukersättning

Vi föreslår en ökning av anslag 19:2 med 1 700 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.

Det är helt klart att regeringen tänker sig att personer med aktivitets-eller sjukersättning ska pressas tillbaka till arbetslivet med ekonomiska styrmedel. Det ska bli tufft att vara sjukpensionär med andra ord. När det gäller förslaget att sänka den inkomst som kan läggas till grund för pen-sion, så tycker vi att detta är ett rent märkligt förslag. Personer med aktivitets- och sjukersättning drabbas dubbelt genom att också få sänkt pen-sion. Vi avvisar således detta förslag.

Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom 20:1 Garantipension till ålderspension

Vi föreslår att garantipensionen generellt höjs med 1 000 kr per år fr.o.m.

den 1 januari 2007, och för detta ändamål avsätter vi 500 miljoner kronor 2007.

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn 21:2 Föräldraförsäkring

Miljöpartiet vänder sig mot regeringens försämringar av socialförsäkrings-systemet. Det gäller i första hand den sänkta sjukpenninggrundande inkoms-ten, vilken även inverkar på föräldraförsäkringen. Däremot delar vi regeringens och majoritetens uppfattning om vikten av att behålla det högre inkomsttaket för föräldrapenningdagarna. Det är viktigt för att mäns uttag av föräldrapenning ska fortsätta att öka. Vi föreslår starkt förbättrade möjligheter till tid med barn genom förlängd föräldraförsäkring med en månad och en ny barntidsförsäkring. Reformen gör det möjligt att arbeta deltid med särskild ersättning för föräldrar med barn mellan ett och tre år.

många saknar möjligheter att själva finansiera en arbetstidsförkortning. Vi anser att det är viktigt att öka föräldrarnas närvaro i barns liv de första åren och vill ge reella ekonomiska förutsättningar för detta. Därför anvisar vi ytterligare 1 315 miljoner kronor utöver regeringens förslag till den eko-nomiska familjepolitiken.

Related documents