• No results found

Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för mycket av den verksamhet och de aktiviteter människor gör under sin fria tid, innan och efter arbetet. Nämndens verksamhet är strategiskt viktig när det gäller kommunens attraktionskraft och därigenom också den ekonomiska tillväxten. Nämndens ansvarsområden påverkar utvecklingen av människor och av samhället inom de flesta samhällsområdena och är inte begränsade till den så kallade kultur- och fritidssektorn.

Simhall/upplevelsebad, badplatser, idrottsplatser, anläggningar för kultur- och

fritidsverksamhet, motionsspår, Ungdomens hus-verksamhet, föreningsstöd/utveckling, bidragshantering och lokalbokning. Bibliotek, kulturhus, allmänkulturell verksamhet så som konst, kultur- och fritidsaktiviteter i vård och omsorg, Skapande Skola, kulturmiljö och offentliga arrangemang finns inom nämndens ansvarsområde. Likaså Kulturskolan och kommunens fyra fritidsgårdar för unga mellan 12-20 år.

Kultur- och fritidskontoret leds av en kultur- och fritidschef. Kontoret har drygt 90 medarbetare och från 2021 fem avdelningar; bibliotek, kultur, unga, fritid och idrott och förening samt en stab. Kontorets verksamheter samverkar med övriga kontor, privata aktörer och civil samhället för att erbjuda ett tillgängligt, attraktivt och angeläget kultur- och fritidsliv för alla åldrar i kommunen. Kontoret finns med sina verksamheter i hela kommunen men med koncentration till Kungsängen och Bro.

Kultur- och fritidsnämnden, Verksamhetsplan 2021 4(10)

2 Verksamhetsåret 2021

Upplevelsekommunen Upplands-Bro ska erbjuda ett brett utbud inom kultur- och fritidsområdet. Kultur- och fritidsnämnden har en mycket bred verksamhet med barn och ungdomar som den viktigaste målgruppen.

Samhället är fullt av krav och tidspress. Det innebär att bibliotek, fritidsgårdar, kultur- och föreningslokaler blir allt viktigare som kravlösa mötesplatser som möjliggör en meningsfull, hälsofrämjande fritid men också ett informellt lärande. Behov av

verksamhet anpassad för invånarna oavsett, kön, sexuell läggning, funktionsvariationer, ekonomiska förutsättningar, intressen och olika åldersgrupper ökar. Nämnden erbjuder ytor för kommuninvånarna, där målet är att alla ska kunna vara delaktiga i den grad de själva önskar. Det ställer också krav på flexibilitet, tillgänglighet och effektivt

användande av anläggningarna.

En viktig uppgift för Kultur- och fritidsnämnden är att värna demokratin och människors lika värde. Genom att spegla samhällets olika behov och mångfald och tillgodose önskemål av mediebestånd (litteratur, film, magasin mm), verksamhet, arrangemang och mötesplatser vill nämnden erbjuda en inkluderande, tillgänglig plats och verksamhet där alla är välkomna. Kommuninvånarna ska ges möjlighet att bidra till verksamheternas utveckling.

Ett utvecklat kultur- och föreningsliv utgör grund för social hållbarhet och skapar trygghet och förtroende mellan människor. Estetik, konst och kulturhistoria har stor betydelse för skapande av identitet, trygghet och hemkänsla. Konst, kultur, tillgängliga mötesplatser och fritidsliv ska användas medvetet för att öka kommunens

attraktionsvärde för boende, investerare och besökare. Konsten, kulturen och den öppna ungdomsverksamheten ska också ses för sitt egenvärde och inte användas som

kompensation för misslyckanden inom andra politikområden.

Under 2021 kommer nämnden införa ett checksystem inom kulturskolans område. Det innebär implementering av föreslagen modell enligt projektplan och beslutat reglemente för att säkerställa kvalité och uppföljning av verksamhet oavsett utförare. Omställning av egen verksamhet kommer att behöva ske under året.

Två viktiga verktyg för nämndens verksamheter framåt kommer bli den kultur- och fritidspolitiska strategi som kommer att arbetas fram under året samt antagandet av reviderat stöd till kultur- och fritidsverksamhet i Upplands-Bro.

Ungdomsåren är en tid då många prövar och utvecklar den egna identiteten vilket är utmanande och svårt för många ungdomar. Det behövs mer kunskap om ungdomars levnadsvanor, fritid och dess inverkan på hälsa och skolresultat. Utanförskap kan leda till sociala risker och sociala problem som blir mycket kostsamt för samhället på sikt.

Under 2021 fortsätter utvecklingsarbetet som syftar till att unga i större utsträckning använder sina möjligheter till inflytande. En förutsättning för detta är en vuxenvärld som är beredd att även på riktigt föra en diskussion med unga och låta sig påverkas.

Unga bör också i högre grad uppmuntras och stödjas i att skapa och driva sina egna verksamheter för att öka egenmakten.

Genom Trygghetscenter och Aktivitetshus Bro ska tryggheten öka i Bro centrum. Fler aktiviteter för barn och unga samt deras föräldrar ska öka besöken i centrum på kvällar och helger. Liksom övrig gårdsverksamhet ska Aktivitetshus Bro bygga på ungars egna

Kultur- och fritidsnämnden, Verksamhetsplan 2021 5(10)

önskemål, drivkrafter och behov. Detta för att stärka frisk- och skyddsfaktorer för att förhindra rekrytering till gäng och en eventuell kriminell bana. Särskild uppmärksamhet ska under året riktas till barn mellan 9-12 år i Bro.

Fritidsgårdsverksamheten ska bygga på ungdomarnas egna önskemål, drivkrafter och behov. Den ska vara berikande, kvalitativ och inspirerande. Verksamheten ska ha ett främjandeperspektiv och arbetet ska inrikta sig på att stärka frisk- och skyddsfaktorer.

Kultur- och fritidsnämndens vision

Tillsammans med förenings- och näringslivet ska Kultur- och fritidsnämnden skapa upplevelsekommunen Upplands-Bro. Upplevelsekommunen har ett rikt utbud och är så attraktiv att den lockar människor från hela Mälardalen, placerar Upplands-Bro på kartan och långsiktigt bidrar till att kommunen växer sig starkare med fler arbetsplatser och företag. Kommuninvånare och besökare ska enkelt kunna ta sig till närbelägna anläggningar för att till exempel spela handboll, fotboll, ishockey, simma i simhall, golfa eller utöva e-sporter, styrke- och löpträna, vandra i vacker natur, paddla kanot, rida, cykla mountainbike eller utöva andra sporter, fritidsaktiviteter och kulturella arrangemang. Det ska finnas hotell, restauranger, caféer och showrooms för näthandel.

En upplevelsekommun som lockar alla åldrar och kön att prova nya sporter och fritidsaktivitet. Det ska dessutom vara lätt och säkert att ta sig till och från aktiviteter med pendeltåg för de som inte har bil.

Kultur- och fritidsnämnden, Verksamhetsplan 2021 6(10)

3 Prioriterade områden med mål och indikatorer

3.1 Övergripande mål: Hållbar hälsa och liv

Beskrivning

Målet: För att skapa hållbar hälsa och liv: “Invånare i Upplands-Bro mår bra både fysiskt och psykiskt och känner trygghet i vardagen.”

Hälsa är ett samspel mellan många faktorer som till exempel goda matvanor, fysisk aktivitet och gemenskap. En förutsättning för god hälsa är friska ekosystem, ren luft och rent vatten. Uppdrag inom hälsa är ofta kopplat till förebyggande och främjande

åtgärder och kunskap om skydd – och riskfaktorer. Det går också att se hälsa som att stärka friskfaktorer. Att skapa ett jämlikt samhälle är en viktig förutsättning för ett socialt hållbart samhälle.

Hållbar hälsa och liv tilltalar och är tätt sammanflätat med kommunens vision och samtliga mål, och är ett samspel mellan olika främjande och förebyggande faktorer.

Tillsammans skapar Upplands-Bro trygga levnadsvillkor som på kort och lång sikt möjliggör hållbar hälsa och liv för invånarna. Rätten till frihet och personlig säkerhet är mänskliga rättigheter. Upplands-Bros utsatta område ska genom aktiva åtgärder tas bort från Polismyndighetens lista över särskilt utsatta områden.

3.1.1 Nämndmål: Besökare ska känna sig trygga i samtliga verksamheter.

Beskrivning

Vi vill öka tryggheten i simhall, bibliotek och andra offentliga lokaler. Var och en ska kunna känna sig trygg och inte råka ut för ofredanden, övergrepp eller kränkningar när de nyttjar kommunens anläggningar.

3.1.2 Nämndmål: Alla människor ska vara inkluderade i Upplands- Bros kultur- och fritidsliv.

Beskrivning

Vi vill minska ojämlikheten i enlighet med Agenda 2030 mål 10.2 . Fokus ska ligga på utövarnas egna önskemål och behov inom idrott, fritids- och kulturområden.

Målsättningen är att aktivitetsgraden ska vara lika hög oberoende av kön och aktivitet.

Målet stödjer även Barnkonventionens artiklar om alla barns rätt till fritid, vila samt till kultur. En del i detta är att ta fram en kultur- och fritidspolitisk strategi.

Kultur- och fritidsnämnden, Verksamhetsplan 2021 7(10)

4 Ekonomi

4.1 Driftbudget 2021

Tkr

Från 1 januari 2021 har Kultur- och fritidskontoret fem avdelningar och en stab enligt ovan.

4.2 Investeringsbudget 2021

Investeringsprojekt

4.3 Förändringar i taxor och ersättningar

En revidering av nämndens taxor och avgifter är nödvändig då ingen justering gjorts sedan 2012. Sedan 2012 har nämnden flera nytillkomna ytor och anläggningar. Det har under den här perioden också varit en viss inflation vilket Kultur- och fritidsnämnden inte har fått kompensation för i budget.

Kultur- och fritidsnämnden, Verksamhetsplan 2021 8(10)

Det är också nödvändigt att ta beslut om nya kundkategorier enligt nedan:

A kund: Bidragsberättigade föreningar, studieförbund och politiska partier registrerade och verksamma i kommunen, för barn och ungdomsverksamhet till och med 25 år.

B kund: Bidragsberättigade föreningar, pensionärer och funktionshinderområdet, studieförbund och politiska partier registrerade och verksamma i kommunen, för vuxenverksamhet från 26 år.

C kund: Övriga föreningar och privatpersoner folkbokförda i Upplands Bro kommun.

D kund: Företag samt kunder utanför Upplands Bro kommun.

E kund: Friskolor, fristående förskolor och kommunens verksamheter

De föreslagna höjningarna skulle innebära en prognostiserad ökning på 100 000 kr för B-kund och 400 000 kr för övriga externa kunder under förutsättning att

bokningsgraden inte minskar nämnvärt. Intäktsökningen för B-kund föreslås återföras stödet för kultur- och fritidsverksamhet. Resterande föreslås att tillföra driften och förvaltningen av nämndens fastigheter som är kraftigt eftersatta. Detta gynnar direkt föreningsverksamheten i kommunen.

Då hälften av alla bokningar är interna kan inte nämnden öka intäkterna på dessa objekt men har ändå ett högt slitage. Kultur- och fritidsnämnden kommer därför ta ut en ersättning även på interna bokningar för att kunna upprätthålla lokalvård, teknik och slitage av golv och inventarier vilket skulle generera cirka 300 000 kr för E-kunder.

Samtliga förändringar och tillägg till tariffen redovisas i separat bilaga. Nedan följer beskrivningar av vilka förändringar som skett:

Tabellen visar nuvarande taxa och förlag till ny taxa (NT=ny taxa) 1. Alla taxor redovisas per timme om inget annat anges.

2. För Ekhammarscenen, Stora scenen och Trappan ingår alltid teknik men kostnad för tekniker tillkommer alltid. Minsta bokning för kulturscenerna är 3 timmar om annan tid än 08.00-17.00 måndag-fredag.

3. Fotboll konstgräs plan 3 – uppvärmd”; ändras från ”taxa per tillfälle” till en enhetlig timtaxa. Taxan har tidigare varierat beroende på om planen använts till träning eller match. Vid träning har taxa tagits ut för 1,5 timme och vid match för 2 timmar.

4. Lägsta taxa- Denna avgift stryks helt. Tidigare mellan 150–300 kr/timme beroende på kundkategori.

5. Deponi – Deponi vid fest; avgiften är ej relevant i förhållande till den administration som den medför. Vid behov av högre kostnadstäckning till exempel extra lokalvård utöver den som redan debiteras, faktureras hyresgästen i efterhand. Avgiften förslås tas bort helt.

6. Städavgift- Hyresgästen ska alltid städa vid fest men debiteras för en timmes

lokalvård för att säkerställa lokalens skick inför verksamhet dagen efter. Avgiften är ny.

7. Ej avbokad lokal- Hyresgäst som ej avbokat tid enlig gällande avbokningsregler blir debiterad med avgift för att förhindra överbokning av lokaler och möjliggöra för andra att boka. Avgiften är ny.

8. Föreningshyra för utrymmen med exklusivt nyttjande i anläggningarna – I dag finns ingen enhetlig taxa för föreningslokaler som de har exklusivt nyttjande av.

Kultur- och fritidsnämnden, Verksamhetsplan 2021 9(10)

4.4 Fördelning av driftbudget i verksamheterna

4.4.1 Bibliotek

Tkr

Kostnad

2021 Intäkt 2021 Netto 2021

Budget netto

2020 Förändring

Bibliotek 12 519 -474 12 993 13 397 -404

Summa 12 519 -474 12 993 13 397 -404

Förändring inom budgetramen beror på minskade avskrivningskostnader samt ombudgetering av vissa delar av kulturchefens lön på grund av omorganisering.

4.4.2 Unga

Tkr Kostnad

2021 Intäkt 2021 Netto 2021 Budget netto

2020 Förändring

Unga 8 402 -190 8 592 7 466 1 126

Summa 8 402 -190 8 592 7 466 1 126

Förändring av budgetram beror på ett stort underskott sedan starten av Bro:n samt avsaknad av verksamhetsmedel i den öppna ungdomsverksamheten. Tillskottet till budgetramen 2021 täcker endast ordinarie drift.

4.4.3 Kultur

Tkr Kostnad

2021 Intäkt 2021 Netto 2021 Budget netto

2020 Förändring

Kultur 17 077 -1 755 18 832 18 875 -43

Summa 17 077 -1 755 18 832 18 875 -43

Förändring av budgetramen beror på justering av löner vid omorganisering inom Kultur- och fritidskontoret.

4.4.4 Fritid

Tkr Kostnad

2021 Intäkt 2021 Netto 2021 Budget netto

2020 Förändring

Fritid 9 423 -1 991 11 414 11 831 -417

Summa 9 423 -1 991 11 414 11 831 -417

Förändring av budgetramen beror på att verksamheten är klar med stora

avskrivningskostnader inom badhus & reception. Stora avskrivningskostnader väntas in till sista tertialet 2021 då ombyggnation av friluftsgård Lillsjön förväntas vara färdig.

Kultur- och fritidsnämnden, Verksamhetsplan 2021 10(10)

4.4.5 Idrott och förening

Tkr

Kostnad

2021 Intäkt 2021 Netto 2021

Budget netto

2020 Förändring

Idrott & förening 31 609 -1 200 32 809 29 683 3 126

Summa 31 609 -1 200 32 809 29 683 3 126

Ökad budgetram beror på nya sporthallens samt stallets stora kapitalkostnader.

Intern kontrollplan 2021

Kultur- och fritidsnämnden

2021

Kultur- och fritidsnämnden, Intern kontrollplan 2021 2(10)

Innehållsförteckning

1 Inledning ... 3

2 Kommunens arbete med intern styrning och kontroll ... 3

3 Organisation för intern styrning och kontroll ... 5

4 Årets prioriterade risker... 7

5 Årets planerade kontrollmoment ... 9

5.1 Effektivitet och produktivitet i verksamheten ... 9

5.2 Efterlevnad av tillämpliga lagar och regler... 9

6 Årets planerade åtgärder ... 10

6.1 Efterlevnad av tillämpliga lagar och regler... 10

Kultur- och fritidsnämnden, Intern kontrollplan 2021 3(10)

1 Inledning

Kultur- och fritidskontoret har identifierade risker som redovisas i planen för 2021.

Riskerna i listan har analyserats utifrån risk- och väsentlighet. Med grund i risk- och väsentlighetsanalysen har sedan ett antal risker valts ut som prioriterade av kontorets ledningsgrupp. Dessa finns i den interna kontrollplanen. Till de prioriterade riskerna har det sedan planerats kontrollmoment och/eller åtgärder till som ska genomföras under 2021.

2 Kommunens arbete med intern styrning och kontroll

Under 2014 antogs ett uppdaterat reglemente för kommunens arbete med intern styrning och kontroll.

Syfte

Reglementet syftar till att Upplands-Bro kommun ska ha en god intern styrning och kontroll i sin verksamhet. Till reglementet finns tillämpningar samt

nämndernas/bolagens anvisningar och mallar för arbetet med intern styrning och kontroll i den egna verksamheten.

Reglementet gäller för den kommunala verksamheten i sin helhet samt för de kommunägda bolagen, vilka ägs av kommunen till minst 50 %.

Definition

”Intern styrning och kontroll är generellt definierad som en process, utförd av en organisations styrelse, ledning och annan personal, utformad för att ge rimlig försäkran om att målen uppfylls inom följande kategorier:

 Effektivitet och produktivitet i verksamheten.

 Tillförlitlig (finansiell) rapportering.

 Efterlevnad av tillämpliga lagar och regler.”

Ur COSO: s ramverk för ”Internal Control” 1992

Intern styrning och kontroll (ISK) definieras som ett gemensamt angreppssätt för en organisations interna styrning (t ex mål, processer, riktlinjer och rutiner) och dess uppföljning (rapportering, analyser, kontroller och undersökningar), samt hur styrningen och uppföljningen hänger ihop och stödjer varandra.

Intern styrning och kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa:

 att verksamheten lever upp till målen och är kostnadseffektiv, det vill säga god ekonomisk hushållning,

 att informationen om verksamheten och om den finansiella rapporteringen är ändamålsenlig, tillförlitlig och tillräcklig,

 att de regler och riktlinjer som finns följs,

 att möjliga risker inringas, bedöms och förebyggs.

Kultur- och fritidsnämnden, Intern kontrollplan 2021 4(10)

För att allt detta ska kunna säkerställas blir det uppenbart att den interna kontrollen behöver vara en integrerad del av det vardagliga arbetet, att den inte är en isolerad aktivitet. Den vävs in i och berör många delar och processer i verksamheten: –

organisationen med tydliga och dokumenterade åtaganden, ansvar och befogenheter; – personalens förutsättningar, kunskaper och attityder; – verksamhetens styr- och rapporteringssystem.

Det innebär

 Genomtänkt och fungerande styr- och kontrollprocess krävs för att nå målen

 Risker att inte nå målen är fokus för processen

 Processen syftar till att ge en rimlig försäkran om att målen nås

 Processen ska vara ett stöd för och inkludera ledningen, inte reduceras till formalia

 Processen bör utformas från en gemensam grund, för att skapa transparens och tillgodose krav från externa intressenter

 Att man tar till åtgärder det vill säga styrsignaler och kontroller, för att reducera riskerna

 Att verksamhetsledningen ansvarar och stödjer COSO-ramverket

COSO-ramverket är ett amerikanskt ramverk som vedertaget används för arbetet med intern styrning och kontroll både i privat och offentlig verksamhet, men främst inom offentlig verksamhet. Ramverket innehåller verktyg för ett systematiskt arbete med intern styrning och kontroll och är grunden för arbetet i Upplands-Bro kommun.

COSO-ramverket består av fem komponenter.

Kontrollmiljö. Det är viktigt att sätta in den interna kontrollen i sitt sammanhang, i den omgivning som den interna kontrollen verkar i och påverkas av. Kontrollmiljön utgörs bland annat av lagar och andra regelverk, organisation, ansvar och befogenheter.

Informella faktorer som värdegrund, intern kultur och ledarskap är minst lika viktiga.

Tillåter klimatet en öppen dialog om brister eller problem? Hur agerar ledningen i olika situationer?

Riskanalys. Det konkreta arbetet med intern kontroll behöver bygga på en riskbedömning. Vilka risker eller hot kan finnas? Hur troligt är det att dessa förekommer och hur allvarliga bedömer vi deras konsekvenser på förtroende, verksamhet och ekonomi?

Kontrollaktiviteter. Intern kontroll består i praktisk gärning av många olika rutiner och kontrollaktiviteter. Det är både sådana som är inbyggda i det löpande arbetet och

särskilda uppföljande kontrollinsatser vid bestämda tidpunkter. Kontrollaktiviteterna syftar till att förebygga, upptäcka och korrigera fel och brister.

Information och kommunikation. Ett starkt system för intern kontroll behöver tydlig och löpande information och kommunikation mellan medarbetare och ledning.

Informationen fungerar som smörjmedel och skapar också motivation – alla behöver veta vad som gäller. Medarbetare behöver information om uppdrag, ansvar,

förutsättningar, rutiner m m. Ledningen behöver information för att kunna styra.

Förtroendevalda behöver information för att kunna besluta, följa upp, omprioritera.

Kultur- och fritidsnämnden, Intern kontrollplan 2021 5(10)

Tillsyn. Det är viktigt att hålla efter hur den interna kontrollen fungerar så att inte rutiner glöms bort, förringas eller blir förslappade. En kontinuerlig uppföljning och utvärdering säkrar att systemet hålls igång och förbättras.

Upplands-Bro kommun tillämpar alla komponenterna och fokus ligger på riskhantering – riskanalys, kontrollplan och tillsyn.

3 Organisation för intern styrning och kontroll

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen ansvarar för den övergripande interna styrningen och kontrollen för hela kommunen. Dessutom ansvarar Kommunstyrelsen för att säkerställa

tillfredsställande intern styrning och kontroll i de verksamheter de är direkt ansvariga för samt att följa upp och bedöma nämndernas och bolagsstyrelsernas hantering av den interna styrningen och kontrollen för sina verksamheter. Kommunstyrelsen ansvarar för att upprätta en övergripande organisation för att säkerställa arbetet i

tjänstemannaorganisationen.

Nämnderna

Kommunallagen 6 kap 7 §:

”Nämnderna skall var och en inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De ska också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt.”

För Upplands-Bro kommun innebär detta att nämnderna ansvarar för intern styrning och kontroll i sina egna verksamheter genom att:

 Fastställa anvisningar för arbetet med intern styrning och kontroll i de egna verksamheterna och årligen uppdatera dessa.

 Årligen fastställa kontroll- och åtgärdsplan med bas i verksamhetens riskanalyser

 Årligen följa upp arbetet med intern styrning och kontroll

 Årligen rapportera till kommunstyrelsen nämndens arbete med intern styrning och kontroll

Bolagsstyrelsen

Bolagsstyrelserna för de kommunägda bolagen har motsvarande ansvar som nämnderna har för sin verksamhet, det innebär att

 Bolagsstyrelsen ansvarar för att bolaget, inom ramen för detta reglemente och tillhörande ramverk, säkerställer den interna styrningen och kontrollen inom bolaget

 Bolagsstyrelsen fastställer anvisningar, mallar och/eller rutiner för arbetet med intern styrning och kontroll i den egna verksamheten

 Bolagsstyrelsen rapporterar årligen till Kommunstyrelsen hur bolagets interna styrning och kontroll fungerar, vilka kontroller och åtgärder som genomförts samt resultatet av dessa

Kultur- och fritidsnämnden, Intern kontrollplan 2021 6(10)

Kommundirektör

Kommundirektören ansvarar för att ta fram det underlag som årligen stödjer det övergripande arbetet med intern styrning och kontroll.

Kontorschef samt verkställande direktör

Kontorschef respektive VD har det yttersta verksamhets- och resultatansvaret inför nämnden respektive bolagsstyrelsen samt uppgiften att tydliggöra mål och ansvar i organisationen. I detta ansvar ligger att kontorschef respektive VD ska leda arbetet med att åstadkomma och upprätthålla en god intern styrning och kontroll. Det innebär att:

 Med utgångspunkt i de fastställda tillämpningarna organisera verksamheten för att på effektivaste sätt nå målen

 Ha det yttersta ansvaret för att verksamhetens processer och rutiner finns dokumenterade och följs upp

Kontorschef respektive VD är skyldig att löpande rapportera till nämnden om hur den interna kontrollen fungerar. Eventuella avvikelser ska snarast rapporteras till nämnd

Kontorschef respektive VD är skyldig att löpande rapportera till nämnden om hur den interna kontrollen fungerar. Eventuella avvikelser ska snarast rapporteras till nämnd

Related documents