• No results found

ansvarsutövandet 2012

In document Landstingsfullmäktiges protokoll (Page 25-31)

Dnr 693-12

Ärendebeskrivning

PwC har på uppdrag av landstingets revisorer granskat patientnämndens an-svarsutövande under 2012.

Revisorernas samlade bedömning är att patientnämnden i allt väsentligt vidta-git aktiva åtgärder för att styra/leda, följa upp och kontrollera den verksamhet nämnden ansvarar för.

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 17 APRIL 2013

Revisorerna konstaterar också att patientnämndens genom sin verksamhets-rapport för 2012 synliggjort kopplingen mellan mål och aktiviteter.

Patientnämnden har också informerat och verkat för att göra sin verksamhet känd. Granskningen visar dock, likt tidigare år, att kunskap om patientnämn-dens ansvar och uppdrag kan göras än mer känd inom framför allt länets kommuner och hos privata vårdgivare.

Beslut

Enligt beslutsförslaget.

§ 31

Ansvarsfrihet för år 2012

Dnr

Ärendebeskrivning

Landstingets revisorer har granskat landstingsstyrelsens, fullmäktigebered-ningarnas och patientnämndens verksamhet. Granskningen har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal verksamhet och landstingets revisionsreglemente.

I sin revisionsberättelse redogör revisorerna för granskningens inriktning och resultat. De sakkunnigas rapporter och en förteckning över dessa bifogas rapporten.

Revisorerna tillstyrker att landstingets årsredovisning godkänns samt att landstingsstyrelsen, fullmäktigeberedningarna och patientnämnden samt de enskilda ledamöterna i dessa organ beviljas ansvarsfrihet.

- - -

Propositionsordning

Följande propositionsordning godkänns:

1 Proposition på av revisorerna tillstyrkt ansvarsfrihet för landstingsstyrel-sen och dess ledamöter.

2 Proposition på av revisorerna tillstyrkt ansvarsfrihet för fullmäktiges be-redningar och dess ledamöter.

3 Proposition på av revisorerna tillstyrkt ansvarsfrihet för patientnämnden och dess ledamöter.

Propositionsordning 1

Ordföranden ställer proposition enligt punkt 1 och finner att ansvarsfrihet beviljas.

Propositionsordning 2

Ordföranden ställer proposition enligt punkt 2 och finner att ansvarsfrihet beviljas.

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 17 APRIL 2013

Propositionsordning 3

Ordföranden ställer proposition enligt punkt 3 och finner att ansvarsfrihet beviljas.

Beslut

Landstingsstyrelsen, fullmäktigeberedningarna och patientnämnden samt de enskilda ledamöterna i dessa organ beviljas ansvarsfrihet.

Jäv

I beslutet om ansvarsfrihet för respektive organ och dess ledamöter deltar inte de som under år 2012 varit ledamot eller ersättare i organet.

§ 32

Årsredovisning för år 2012

Dnr 1-13

Ärendebeskrivning

Kommuner och landsting ska enligt lagstiftning ha mål för god ekonomisk hushållning. I Landstingsplan för 2012–2014 finns både finansiella mål och mål för verksamheten. Dessa mål utgör utgångspunkten för årsredovisningens struktur och uppföljning.

Attraktiv region

Antalet norrbottningar ökade under det gånga året. I december 2012 hade Norrbotten 248 637 invånare – det är en befolkningsökning med 92 personer.

Födelseöverskottet var negativt, dvs det föddes färre än som dog.

Vad gäller befolkningens uppfattning om tillgång till vård och förtroende för vården har målen uppnåtts delvis. Utvecklingen är positiv men inte tillräcklig.

Förtroendet för sjukvården vid sjukhusen är större än vid vårdcentralerna.

Bedömningen är att landstinget med satsningen Kraftsamling 2011-2015 bi-drar till en ökad medvetenhet och kunskap om att öppenhet, mångfald och nya perspektiv är viktigt för en attraktiv region.

Ett nytt sätt att få in ungdomsprojekt – en riktad utlysning – prövades och resulterade i att målet (minst 20 % av medlen för regional utveckling ska gå till ungdomsprojekt) uppnåddes för första gången.

Utvecklingen på arbetsmarknaden är positiv då sysselsättningen varit god un-der året. Antalet lediga jobb var näst störst i landet i juli samtidigt som arbets-lösheten var lägre än riksgenomsnittet och fler personer kom ut i arbete. Det är en positiv rörelse men värt att notera är ändå att ungdomsarbets-lösheten är en fortsatt utmaning.

En utmaning för länet är den samlade utbildningsnivån. Även om andelen ele-ver som avslutar gymnasiet inom 4 år ökar så har Norrbotten ett sämre resul-tat än riket i övrigt, och då särskilt avseende pojkar. Utvecklingen av andelen

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 17 APRIL 2013

personer med eftergymnasial utbildning är positiv i länet men ändå sämre än utvecklingen i riket för männen.

Målet att öka antalet resenärer från länets flygplatser bedöms som endast del-vis uppnått. Antalet resenärer ökar från Luleå och Kiruna men minskar från de regionala flygplatserna.

Måluppfyllelsen avseende ett dynamiskt kultur- och näringsliv bedöms god.

Fler företag startas och trenden avseende länsverksamheten i samtliga kom-muner är positiv förutom för hemslöjden.

Det interna miljöarbetet har gett goda resultat avseende minskad elförbruk-ning och antal tjänsteresor med bil. Vad det gäller värmeförbrukelförbruk-ningen och avfall per vårdtillfällen måste ytterligare åtgärder vidtas för att målen ska uppnås.

God hälsa

Det är en positiv rörelse mot målen att norrbottningarna ska ha Sveriges bästa självskattade hälsa 2020, må bra och leva ett långt liv på ett sätt som gör att medellivslängden ökar samt att allt fler skattar sin hälsa som god. Eftersom den självskattade hälsan ökar även i andra delar av landet, behöver ökningen i Norrbotten stärkas gentemot flera andra län för att målet ska nås. Trots att hälsoutvecklingen över lag är positiv kvarstår dock skillnaderna i hälsa och levnadsvanor mellan olika grupper, till exempel med avseende på kön, sexuell läggning och utbildningslängd. Landstinget är långt ifrån att nå målet om psykisk hälsa bland flickor. Målen på befolkningsnivå kan inte nås av lands-tinget som ensam aktör, men landslands-tinget är en mycket viktig aktör för att verka för positiv och jämlik hälsoutveckling både i egen verksamhet och i samverkan med andra. Hastigheten mot hälsomålet bör kunna ökas med bättre resultat på jämlik hälsoutveckling. Av prioriterade områden är framför allt psykisk hälsa och övervikt där arbetet behöver intensifieras för att målen ska nås.

Landstinget har under året bedrivit intensivt arbete för att förstärka det hälso-främjande och sjukdomsförebyggande arbetet i hälso- och sjukvården. Med hälsofrämjande arbete i beställning av primärvård, beslut om inrättande av ett folkhälsocentrum och genom att ha infört hälsosamtal vid alla länets vårdcen-traler för 30-åringar, har ett första steg tagits för att i den egna verksamheten aktivt bidra till god hälsa.

God vård

Tillgängligheten till primärvård såväl per telefon som läkarbesök bedöms ge-nerellt som god inom landstinget, likaså tillgängligheten till besök och behand-ling för specialiserad vård. Däremot uppnås inte målen för väntetiden vid akutmottagningarna och de åtgärder som hittills vidtagits har inte haft avsedd effekt.

För fallskador hos inneliggande patienter och vårdrelaterade trycksår har landstinget en nollvision. Visionen uppfylls inte. Fallskador bland landstingets patienter minskar medan trycksår ökar något. Andelen vårdrelaterade infekt-ioner tycks öka, även om förändringen håller sig inom vad som kan anses vara en normal variation. Landstingets mål att minska riskfyllda läkemedelskombi-nationer uppnås.

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 17 APRIL 2013

Målen uppnås inte för andelen personer med undvikbara slutenvårdstillfällen och personer som ofta besöker akutmottagningarna. Detta har även nationellt visat sig vara parametrar som är svåra att snabbt förändra.

När det gäller kvalitativt likvärdig och jämlik vård uppnås inte landstingets mål förutom för kvinnors återinsjuknande i stroke.

Sammantaget uppnår landstinget målet att kostnaden per DRG-poäng inte ska överstiga jämförbara nationella mått. Däremot har kostnaderna för hälso- och sjukvård per invånare ökat. Utfallet för kostnad per DRG-poäng respektive hälso- och sjukvård per invånare avser år 2011 eftersom sammanställningen görs nationellt och endast en gång per år. Utfall för 2012 finns tillgängligt under senare halvan av 2013.

Engagerade medarbetare

Fyra av medarbetarområdets 13 mål uppnåddes under 2012. Fyra av målen är delvis uppnådda och fem uppnåddes inte. Uppnådda mål är arbetstillfreds-ställelse, ledarskap (kvinnor), kompetens och andel heltidstjänster.

Nöjdheten bland sjuksköterskestudenter gällande den verksamhetsförlagda utbildningen har stadigt förbättras men har fortfarande en bit kvar till målvär-det 100 procents nöjdhet.

Jämställdhetsmålen om fördelning mellan kvinnor och män bland högre che-fer, uttag av föräldraledighet och tillfällig föräldrapenning (vård av barn) är inte uppnådda men en förbättring kan ses mellan åren. Stor utvecklings-potential finns däremot inom jämställda yrkeskategorier samt medarbetarnas upplevelse av att ha möjlighet att kombinera arbete, familj och fritid. Det krävs långsiktigt arbete för att på sikt få fler jämställda yrkesgrupper samt åstadkomma upplevelsen bland alla medarbetare om möjlighet att kombinera arbete, familj och fritid.

Medarbetarnas upplevelse av målkvaliteten, dvs om målen är tydliga, realist-iska, påverkningsbara och utvärderingsbara är inte uppnått. I syfte att öka upplevelsen av målkvaliteten pågår förbättringsarbeten i verksamheten.

Inom området frisknärvaro och sjukfrånvaro är inte målvärdena uppnådda.

Sjukfrånvaron ökar både för män och kvinnor och därmed också totalt för landstinget. Frisknärvaron i procent minskar, det vill säga färre medarbetare har noll till fem dagars frånvaro. Antalet friska medarbetare minskade med 150 medarbetare mellan åren 2011 och 2012.

Stark ekonomi

Landstinget redovisar för 2012 ett positivt resultat med 176 miljoner kronor.

Överskottet förklaras till stor del av engångsintäkter bestående av återbetal-ning av avtalspremier samt en skiljedom till landstingets fördel. Återbetal-ningen av avtalspremier beror på att AFA Försäkrings styrelse beslutat att återbetala premier för år 2007 och 2008 vilket för landstinget motsvarade 94 miljoner kronor. Skiljedomen påverkade resultat positivt med 19 miljoner kronor, varav 6 miljoner var ränta. Om man bortser från engångsintäkterna är årets resultat 63 miljoner kronor.

Minskade kostnader för läkemedel och riks- och regionsjukvård samt ökade patientintäkter, skatteintäkter och ett bra utfall från kömiljarden har påverkat

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 17 APRIL 2013

årets resultat positivt. Att landstinget inte fullt ut anpassat sina kostnader uti-från färre antal listade patienter har försämrat resultatet. Ökade kostnader för inhyrda läkare och minskat antal elever i naturbruksskolorna har också påverkat resultatet negativt.

Landstingets divisioner redovisar ett underskott på 135 miljoner kronor, vilket är en förbättring med 92 miljoner sedan 2011. I landstingsplanen var målet att verksamheterna högst skulle ha ett underskott 120 miljoner kronor för 2012.

Även om underskottet har minskat jämfört med tidigare år är målet inte nått.

Landstingsstyrelsen antog i maj en ekonomisk handlingsplan för att nå en ekonomi balans år 2014. Åtgärderna finns inom områdena effektiva vårdpro-cesser, struktur, läkemedel, riks- och regionsjukvård, sjuktransporter och lo-kaler. Målet för 2012 var 113 miljoner kronor, landstingets verksamheter lyckades bättre än så och nådde 118 miljoner kronor.

För att nå målet om en långsiktig och uthållig finansiering av verksamheten är det viktigt att verksamhetens nettokostnad över tid inte ökar mer än skattein-täkter och statsbidrag. För att nå resultatmålet på 2 procent bör verksamhet-ens nettokostnadsandel av skatteintäkter och statsbidrag inte överstiga 98 procent. Nettokostnadsandelen 2012 uppgick till 97,3 procent, att jämföra med 99,8 procent 2011. Om ovanstående engångsposter räknas bort så är net-tokostnaden 98,9 procent.

Under 2012 minskade nettokostnaden med 34 miljoner kronor eller 0,5 pro-cent. Om engångsposterna ovan utelämnas är ökningen 73 miljoner kronor eller 1,1 procent samtidigt som skatter, statsbidrag och utjämning ökade med 2,1 procent.

Landstinget har uppnått de finansiella mål för god ekonomisk hushållning som fullmäktige fastställt för 2012.

Kommunallagens balanskrav uppfylls år 2012 och det negativa justerade re-sultatet från 2011 är återställt.

Balanskravet, mkr:

2012 2011 2010 2009 2008

Ingående resultat -7 0 0 -193 0

Resultat enligt resultaträkningen 176 -140 193 179 -264

Avgår samtliga realisationsvinster - -3 -2 -1 -1

Synnerliga skäl, sänkt diskonteringsränta på pens-ionsskuld

- 136

Synnerliga skäl, omstruktureringskostnader 56 3

Synnerliga skäl, nedskrivning av värdepapper 69

Utgående justerat resultat 169 -7 191 41 -193

Styrelsens förslag till beslut

1 Årsredovisningen för år 2012 godkänns.

2 Eget kapital ökas med 175 776 083 kr.

Beslut

Enligt beslutsförslaget.

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 17 APRIL 2013

Protokollsanteckning

Mattias Karlsson (M) avbryter tjänstgöringen och ersätts av Sari Hedlund (M).

§ 33

Borgensåtagande för lån till

In document Landstingsfullmäktiges protokoll (Page 25-31)

Related documents