• No results found

Anvisningar för nämndernas arbete med Mål och budget 2019 med plan 2020 - 2022

Kommunstyrelsen beslutade den 11 april 2018 om förutsättningar för nämndernas yttrande till Mål och budget 2019 med flerårsplan 2020 - 2022. Kommunfullmäktige fastställer

förutsättningarna den 26 april. Förutsättningarna innehåller kommunfullmäktiges mål 2019, preliminära budgetramar 2019 - 2022 samt uppdrag till nämnder.

Dessa anvisningar är ett komplement till de politiskt beslutade förutsättningarna för nämndernas yttrande till Mål och budget 2019 med flerårsplan 2020 - 2022. När det gäller målstyrningen, ekonomiska läget, preliminära budgetramar och investeringsramar så finns det beskrivet i förutsättningarna.

Nämnderna redovisar senast den 5 september 2018 till kommunstyrelsen hur de bidrar till att uppnå kommunfullmäktiges mål genom att ange egna nämndmål och målsatta mått. Nämnderna redovisar även förslag till eventuella justeringar av preliminära budgetramar och investeringar 2019 - 2022 samt ger en skriftlig återrapportering av de uppdrag nämnden är berörd av.

Mål och budget 2019 med flerårsplan 2020 - 2022 beslutas av kommunstyrelsen den 26 november och av kommunfullmäktige den 18 december 2018.

I slutet av januari 2019 rapporterar nämnderna till kommunstyrelsen en internbudget som innehåller nämndmål och målsatta mått, en fördelning av den av kommunfullmäktige tilldelade budgetramen på olika verksamheter samt de volymer, nyckeltal, årsarbetare och anställda som ligger till grund för fördelning av internbudgeten. När internbudgetarna lämnas in till

kommunstyrelsen ska de vara beslutade av respektive nämnd.

Tidplan

Nedan redovisas tidplanen för det fortsatta arbetet med Mål och budget 2019 med flerårsplan 2020 – 2022.

11 april Beslut i KS – Förutsättningar för nämndernas yttrande till Mål och budget 2019 med ……

12 april Kommunledningsförvaltningen skickar ut förutsättningar och anvisningar till nämnderna

26 april Beslut i Kommunfullmäktige – Förutsättningar för nämndernas yttrande till Mål och budget 2019 med ……

15 maj Förvaltningschefer lämnar in förvaltningarnas förslag till eventuella budgetäskanden till Kommunledningsförvaltningen, enheten ekonomi- och verksamhetsstyrning

22 maj Förvaltningarnas förslag till äskanden bereds i ”SPUG planera och följa upp”

28 maj Kommunledningsgruppen prioriterar äskanden från förvaltningarna

Därefter överlämnar förvaltningscheferna kommunledningsgruppens förslag till äskanden till nämnden

14 - 15 juni Kommunledningsförvaltningen och respektive förvaltning har dialog kring förslag till nämndmål och målsatta mått 28 - 30 augusti Kommunledningsförvaltningen och respektive förvaltning har dialog kring förslag till nämndens yttrande till Mål och

budget 2019 med flerårsplan 2020 - 2022

5 september Nämnderna lämnar in yttranden till Mål och budget 2019 med flerårsplan 2020 - 2022 25 sept - 24 okt Kommunstyrelsens budgetberedningar

9 - 16 oktober Nämndvisa genomgångar i kommunstyrelsens budgetberedning 16 november Utskick till kommunstyrelsen

26 november Beslut i kommunstyrelsen 18 december Beslut i kommunfullmäktige

BOTKYRKA KOMMUN 2018-04-11 Kommunledningsförvaltningen, Ekonomi- och verksamhetsstyrning

5 [15]

Tjänstemannaberedning av föreslagna ramjusteringar utöver preliminära budgetramar

Nytt för årets budgetarbete är att förvaltningschef tillsammans med sin förvaltning analyserar nämndens preliminära budgetramar och utifrån analysen gör antaganden om behov av justeringar av driftbudgetramen. Justeringarna ska i första hand finansieras genom omfördelningar inom befintlig budgetram inklusive tillkommande volymkompensation.

En justering av budgetram (äskande) får föreslås under förutsättning att den är utifrån någon av följande kriterier:

• Volymäskanden- om volym över- eller understiger förväntad volymförändring

• Tidigare politiska beslut

• Att kunna effektivisera verksamheten

• Politiska satsningar

Senast den 15 maj lämnar förvaltningschef in en sammanställning på föreslagna ramjusteringar, (bilaga 3) samt bilaga till varje föreslagen justering med beskrivning och motivering (bilaga 4 eller 6 A/B) till kommunledningsförvaltningen, enheten för ekonomi- och verksamhetsstyrning.

Dokumenten skickas digitalt till Johan Westin och Annette Ödalen.

Den 22 maj kommer ”SPUG planera och följa upp” bereda respektive förvaltnings förslag till ramjusteringar.

Den 28 maj kommer kommunledningsgruppen (KLG) bereda och prioritera förvaltningarnas förslag till ramjusteringar. Därefter lämnar förvaltningschef förslaget till nämnden.

Dialog

Den 14 och 15 juni har kommunledningsförvaltningen, Enheten för ekonomi- och

verksamhetsstyrning, bjudit in förvaltningarna till dialog kring nämndernas förslag till nämndmål och målsatta mått. Syftet med dialogen är ett gemensamt lärande, att uppnå samsyn av

formuleringar av mål och typ av mått samt att vi gemensamt säkerställer att vi täcker upp mål och mått för hela målområdet.

Den 28 till 30 augusti har kommunledningsförvaltningen, Enheten för ekonomi- och

verksamhetsstyrning, bjudit in förvaltningarna till dialog kring nämndernas yttranden till Mål och budget 2019 med flerårsplan 2020 - 2022. Syftet med dialogen är att räta ut eventuella frågetecken kring nämndens måldokument och ekonomi inför de nämndvisa genomgångarna i kommunstyrelsens budgetberedning den 9 - 16 oktober.

Nämndernas medskick till kommunstyrelsens budgetberedning

Nämndernas yttranden kan börja med medskick till kommunstyrelsens budgetberedning.

Medskicken kan handla om sådant som en nämnd särskilt vill uppmärksamma budgetberedningen på.

BOTKYRKA KOMMUN 2018-04-11 Kommunledningsförvaltningen, Ekonomi- och verksamhetsstyrning

6 [15]

Väsentliga områden

Utifrån nämndernas årsredovisningar och förvaltningarnas omvärldsanalyser redovisas de områden som nämnderna bedömer som viktigast inför 2019 och framåt. Redovisningen får max omfatta två sidor. Tänk på att skriva i klarspråksanda samt undvik förkortningar och ett allt för internt sätt att skriva då texten kommer att användas i kommunens slutliga dokument - ”Mål och budget 2019 med flerårsplan 2020 – 2022”.

Mål och målsatta mått

Kommunfullmäktiges målstyrning är indelat i sju målområden som vart och ett består av en politisk inriktning och ett eller flera utvecklingsmål med tillhörande målsatta mått. Den politiska inriktningen, utvecklingsmål och målsatta mått för respektive målområde ses som en helhet som är styrande för de nämnder som berörs av målområdet.

Ambitionen för nämndernas målarbete är att utifrån processen som helhet omsätta

kommunfullmäktiges politiska inriktning, utvecklingsmål och målsatta mått i väl förankrade och koordinerade mål och målsatta mått för de nämnder som bidrar till respektive process. I detta arbete ansvarar processägarna för att utifrån respektive process/målområde bistå nämnderna i koordineringen mellan förvaltningar och nämnder. Enheten för ekonomi- och

verksamhetsstyrning på kommunledningsförvaltningen stödjer gärna processägarna i arbetet.

Genom målstyrningen ska nämnden tydliggöra prioriteringar om vad som ska uppnås med verksamheten. Vad brukare och medborgare kan förvänta sig och vilka resultat som ska uppnås.

Mål och målsatta mått kan utgå från att mäta resurser, produktion och resultat.

Mätningar kan ske i alla dessa tre perspektiv, men det är främst resultaten som är viktiga ur ett medborgar-/brukarperspektiv. Därför ska nämndernas mål och målsatta mått i första hand anta ett medborgar-/brukarperspektiv med verksamhetsresultatet i fokus.

Kommunen deltar tillsammans med drygt 250 andra kommuner i Kommunens Kvalitet i Korthet, KKiK. Kommunernas Kvalitet i Korthet består av ett antal viktiga områden för

kommuninvånarna som beskriver kvalitet och effektivitet. Som grund för att förbättra

kommunens resultat bör respektive nämnd använda de KKiK-mått som är relevanta för nämnden som målsatta mått. Enheten för ekonomi- och verksamhetsstyrning på

kommunlednings-förvaltningen stödjer gärna i arbetet.

Länk till Sveriges Kommuner och Landsting - KKiK

https://skl.se/demokratiledningstyrning/kvalitetstyrafoljaupputveckla/kommunenskvalitetikorthet .672.html

BOTKYRKA KOMMUN 2018-04-11 Kommunledningsförvaltningen, Ekonomi- och verksamhetsstyrning

7 [15]

Samtliga nämnder ska för sina mål använda bifogat målsäkringsunderlag, bilaga 2.

Målsäkringsunderlaget innehåller stöd för målformulering enligt SMART-metoden och stöd för att målsätta jämlikt.

Nämndernas målsatta mått ska kunna mätas och källa och mätmetod anges i målsäkringsunderlaget.

Nämndmål och målsatta mått skrivs i kommunens verktyg för planering och uppföljning (Stratsys).

Driftbudgetramar 2019 - 2022 Preliminära budgetramar

Som grund till beräkning av nämndernas budgetramar 2019 - 2022 ligger nämndernas

budgetramar i Mål och budget 2018 med flerårsplan 2019 - 2021 samt de tilläggsanslag som har beslutats av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige under januari till mars 2018 och som får ekonomiska effekter 2019 och framåt. Därutöver har nämndernas budgetramar räknats upp i enlighet med kommunens resursfördelningsmodell vilket innebär justeringar för årliga volymförändringar utifrån kommunens befolkningsprognos. Budgetramarna har även räknats upp för pris- och löneökningar.

Den befolkningsprognos som har använts är den som är framtagen mars 2018.

För pris- och löneökningar har Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) prisindex för kommunal verksamhet (PKV) använts.

Nedan redovisas de index som har använts för uppräkning av pris- och löneökningar i de preliminära budgetramarna. Om SKL kommer med reviderade index under hösten kan ramuppräkningen för pris- och löneökningar komma att ändras under höstens budgetarbete.

Procent 2018 2019 2020 2021 2022

*Inklusive förändringar i arbetsgivaravgifter och kvalitetsjustering.

De budgetfinansierade verksamheterna har i förutsättningarna fått effektiviseringskrav de kommande åren. För att även de verksamheter som inte är budgetfinansierade ska få ett likande effektiviseringskrav så får priserna för interna tjänster och varor inte höjas med mer än 1,15 procent 2019 och 1,30 procent per år 2020 - 2022.

Nämndernas budgetramar har i förekommande fall reducerats för medel av tillfällig karaktär, till exempel medel för tidsbegränsat projekt, som nämnder har fått under tidigare år.

BOTKYRKA KOMMUN 2018-04-11 Kommunledningsförvaltningen, Ekonomi- och verksamhetsstyrning

8 [15]