• No results found

APD- OCH TA-PLANER I 3D – GUIDE FÖR NYBÖRJARE

Bilaga 3: Urban Sketchupfiler Bilaga 4: Design Sketchupfiler

Bilaga 1 APD- och TA-planer i 3D – Guide för nybörjare

För att på ett enkelt sätt kunna skapa APD- och TA-planer i planeringsfasen av ett Folkboendeprojekt har NCC tagit fram 3D-modeller anpassade för programmet Google SketchUp.

Detta material kan även användas för att på ett enkelt sätt illustrera hur de olika modellerna av Folkboendet kan anpassas för att fungera på olika tomter.

I länkarna till vänster hittar ni de olika modeller av Folkboendet som finns framtagna i dagsläget, saknar ni er modell i listan kontakta Christoffer Ekman,

christoffer.ekman@ncc.se.

För användare med begränsad erfarenhet av SketchUp finns en Guide för att komma igång med arbetet, ni hittar länken längst upp till vänster i sidomenyn.

För den erfarne SketchUp-användaren laddar ni hem och använder modellen som en vanlig dynamisk modell, under Dynamic Options kan ni reglera våningshöjd på

modellen mellan 4 och 8 våningar. Ni kan reglera färgschema på modellerna genom att ändra färg på respektive material.

Kom-igång-guide:

Det program som modellerna är anpassade till heter SketchUp, programmet finns i en gratisversion och en betalversion, kallad SketchUp Pro. För att kunna skapa APD- och TA-planer räcker det med gratisversionen, vilket ni kan ladda hem via följande länk:

Sketchup 8 installationsfil

När ni har laddat hem och installerat SketchUp ska vi göra lite förberedande arbete. Vi börjar med att ladda hem ett NCC-specifikt objektbibliotek, i detta finns kranar, bodar, vägskyltar, fordon mm. Klicka på länken nedan och packa upp filen i mappen:

C:\Program files\Google\Google Sketchup8\Components\

NCC-objekt

När ni har packat upp filen i mappen ovan laddas samtliga objekt automatiskt in i

SketchUp för att enkelt kunna användas när vi ska sätta igång med APD-planen. För att få ett enhetligt utseende ska vi även ladda hem NCC:s färgbibliotek, klicka på länken nedan och packa upp den i: C:\Program files\Google\Google

Sketchup8\Components\Materials\Colors\

NCC-färger

Vi behöver även den Folkboende-modell som ni ska använda i projektet, klicka i länken till vänster som motsvarar den modell ni kommer använda, i mitt fall blir det

”Folkboende 6356”, även den här modellen lägger ni i: C:\Program files\Google\Google Sketchup8\Components\

Nu när vi har laddat hem alla NCC-specifika filer behöver vi göra ytterligare en

förberedande åtgärd innan vi påbörjar vår APD-plan. Gratisversionen av SketchUp är något begränsad i det underlag man tillåts använda, vi kan endast använda bildfiler, google earth-filer samt befintliga SketchUp-filer.

Vi börjar med att ta fram den ritning vi vill använda som underlag för vår APD-plan, i mitt fall plockar jag fram situationsplanen för projektet ”Rullstenen” i Umeå:

Därefter använder vi Skärmklippsverktyget, markerar det område som är intressant att få med och skapar en jpg-bild med denna yta. Se till att det finns med måttangivelser i bilden, de behövs för att få till skalan i SketchUp:

Nu har vi allt underlag vi behöver för att skapa en skalenlig APD-plan i SketchUp. Vi börjar med att starta programmet, följande startskärm visas, utseende kan variera något beroende på vilken version ni använder.

Rutorna till höger i bilden är inte förvalda och de är bra att ha framme, klicka därför på

”Window” och kryssa för ”Components” och ”Materials”. Därefter dyker rutorna upp, det är i dessa rutor de objekt och färger vi laddade in tidigare finns inlagda. Notera att Folkboendemodellen ligger där samt att det finns tre mappar, bland annat NCC – Objekt.

Vänj er gärna med navigationen på skärmen, håller ni inne mitt-knappen på er mus kan ni rotera bilden genom att flytta musen, håller ni inne Shift-knappen på tangentbordet

samtidigt som ni håller inne mitt-knappen på musen så kan ni flytta er i sidled. Scroll-hjulet på musen fungerar som zoom, högerknappen öppnar upp en informationsmeny gällande det ni markerar.

Vi ska nu börja med att importera vår situationsplan, klicka därför på ”File” och välj

”Import”:

Ni väljer därefter den jpg-fil ni skapade ur situationsplanen och öppnar den, bilden är nu importerad och ni ska ange placeringen på bilden, jag brukar utgå från punkten där axlarna möts i koordinatsystemet:

Klicka på den här punkten, ni får därefter välja storlek på bilden, dra ut den till en lämplig storlek och klicka på bilden så låser den sig, skalan ska vi fixa snart.

Nu när vi har en bakgrund klickar vi på ”Top”, detta är en vyangivelse, top anger att vi vill se bakgrunden uppifrån. Nu ska vi reglera bakgrundens skala, zooma in till ett mått som finns angivet på bakgrunden, gärna så stort/långt som möjligt, i mitt fall blir det kortsidan på huset. Vi klickar därefter på ”Tape measure tool”.

Klicka i början av den sträcka ni tänkt använda för måttsättningen och därefter i slutet, SketchUp kommer ange ett mått i den rödmarkerade rutan, skriv istället in det mått som gäller för sträckan i rutan och tryck Enter. Nu dyker följande ruta upp:

SketchUp frågar om ni vill skala om modellen, klicka på Yes så kommer bakgrunden att bli korrekt skalad.

Nu när vi har en korrekt bakgrund kan vi importera Folkboende-modellen som vi tidigare sparade i component-mappen. Klicka helt enkelt på modellen i ”Components”-rutan så dyker det upp ett hus som vi kan placera där vi vill ha det på bakgrunden. Här kan det vara bra att zooma in och rotera vyn något för att enklare se hur modellens hörn linjerar mot bakgrunden.

Klicka fast modellen på motsvarande hörn i bakgrunden, välj sedan ”Rotate” ur verktygsmenyn, välj sedan det hörn ni vill använda som bas för rotationen genom att

klicka på det hörnet, se nedan, observera att den blå cirkeln indikerar längs vilken axel rotationen sker.

SketchUp vill sedan veta vilken sida ni vill använda för att rotera, jag väljer kortsidan för att enkelt kunna se när den linjerar med bakgrunden. Följ kortsidan med muspekaren och klicka för att markera.

Vi kan nu rotera huset till rätt läge och klicka fast det:

Folkboendemodellerna är uppbyggda som Dynamiska komponenter, detta innebär att vi kan välja antal våningsplan efter behov mellan 4 och 8 våningar. Högerklicka på modellen och välj ”Dynamic Component” – ”Component Options”, vi kan nu reglera våningshöjden genom att markera önskat antal våningar i rullistan (jag anger 5) och klicka på ”Apply”.

I det här fallet kommer vi att bygga två folkboenden bredvid varandra, jag markerar därför modellen och använder snabbkommandot Ctrl+C på tangentbordet och därefter Ctrl+V. En ny modell dyker upp som jag klickar fast på rätt ställe i bakgrunden:

Nu är vi redo att påbörja arbetet med APD-planen, klicka på mappen ”NCC-Objekt”

under Component-rutan så kan vi börja placera ut kran, etablering osv. Vi väljer ett objekt genom att klicka på det och placerar därefter ut det på vår bakgrund:

Flera av de komponenter som finns i NCC-objekt är dynamiska, man kan reglera

kranhöjd, räckvidd osv. Ni får prova er fram och hitta den lösning som passar bäst för er APD-plan. Ett slutligt resultat kan se ut ungefär så här:

Jag hoppas att ni kan upptäcka fördelarna med SketchUp jämfört med traditionella tvådimensionella APD-planer, prova er fram och stöter ni på problem med modellerna eller har tips på förbättringar är ni välkomna att kontakta mig: Christoffer Ekman, christoffer.ekman@ncc.se, 090-16 81 40.

Related documents