• No results found

4. Empiri

4.1 Apoteket AB

Frågor har ställts till Therese Hansen som arbetar med hållbarhet och juridik på Apoteket AB (Apoteket). Företaget är statligt ägt och grundades år 1971 och sysselsätter ca 3470 personer.

Apoteket har 370 stycken apotek i Sverige samt e-handel och finns även på 60 sjukhus, 700 vårdavdelningar och via 671 apoteksombud (Apoteket, 2013). Sortimentet består utav läkemedel, tjänster och hälsoprodukter till privatpersoner, vården, organisationer och företag (apoteket.se).

4.1.1 Dagens hållbarhetsarbete och framtiden

Apoteket arbetar mot ett flertal uppsatta mål; hälsa, sortiment, miljö, mångfald och lönsamhet.

En annan viktig del i Apotekets hållbarhetsarbete är ansvarstagandet för hela försörjningskedjan och ambitionen är att hållbarhetsarbetet ska vara integrerat inom hela verksamheten (Apoteket, 2014). Detta uppnås genom att en central enhet koordinerar hållbarhetsarbetet och där alla områden inom verksamheten är delaktiga och ansvarar för att nå uppsatta mål.

Lagar och regler samt förändringar bevakas ständigt av Apoteket. De är regeltunga utifrån ett flertal tillsynsmyndigheter vilket gör att de regelverk som berör Apoteket är inbyggda i deras interna rutiner. Apoteket har en ISO 14001-certifiering och är medlemmar i Apoteksföreningen. Istället för att använda sig av tredjepartscertifieringar, tillämpar de egna kvalitetskontroller för de varor som inte är läkemedel. Företaget ger varje år ut en hållbarhetsredovisning som utgår ifrån GRI:s (Global Reporting Initiatives) riktlinjer (Apoteket, 2014).

Företaget är noga med att ställa både de egna samt kundernas miljökrav på de transportörer som de anlitar genom att enbart skapa samarbeten med transportörer som bidrar till kostnadseffektiva och miljöanpassade lösningar. De ställer därför höga krav när de upphandlar transporttjänster gällande andelen förnyelsebara bränslen som transportören använder, nivå av miljöklassning på fordon, däckkvalitet, trafiksäkerhet och punktlighet.

Apoteket strävar även efter att ständigt effektivisera och utveckla transportlösningar för att minska utsläppen (apoteket.se).

Produktsortimentet som Apoteket erbjuder ska också vara skonsamma för både miljön och människor. Därför kontrolleras produkternas miljöpåverkan utav experter. Hänsyn tas också till människan eftersom alla ingredienser kontrolleras för att minimera risken att produkten orsakar till exempel allergier, irritationer eller hormonstörningar. Även utsläppen av läkemedelsrester vid tillverkning kan leda till miljö- och hälsoproblem. För att förhindra detta har Apoteket under året inlett en dialog med deras läkemedelsleverantörer (Apoteket, 2014).

Företaget arbetar även med att ta emot överblivna läkemedel som lämnas in på apotek. En ytterligare faktor i hållbarhetsarbetet är att Apoteket arbetar för att förpackningarna ska vara återvinningsbara.

I tillverkning- och produktion ställer Apoteket krav på alla sina leverantörer utifrån sin uppförandekod och granskar leverantörerna utifrån tre kriterier; kvalitet, miljö samt sociala och etiska krav (Apoteket, 2014). Företaget arbetar även med intern kommunikation och interna arbetsförhållanden där de bland annat genomför medarbetarundersökningar och arbetar med kompetensutveckling. Detta sker bland annat genom en intern utbildningsportal där utbildningar och föreläsningar erbjuds de anställda.

Apoteket anser att dimensionerna miljö- och socialt ansvarstagande hänger nära ihop och påverkar varandra. De har däremot svårt att uttala sig om hur den ekonomiska dimensionen påverkas, eftersom förändringar som görs i den sociala-och miljömässiga dimensionen först är synbara på lång sikt. De kortsiktiga förändringarna i den ekonomiska dimensionen kan bero på en mängd faktorer.

I framtiden planerar Apoteket att fortsätta med kommunikationsinsatsen som påbörjades under 2014. De har tidigare inte kommunicerat detta externt men genom detta har de lyckats tydliggöra en viktig del i sitt hållbarhetsarbete för sina kunder. Apoteket tror att intresset för

hållbarhet kommer att öka i framtiden, främst på grund utav det som händer i omvärlden gällande klimatförändringar och mångfaldsfrågor.

4.1.2 Drivkrafter för hållbarhetsarbetet

Apotekets hållbarhetsarbete har fått allt större uppmärksamhet där ett ökat intresse är tydligt från dess intressenter; Ägaren, kunder, medarbetare, leverantörer, intresseorganisationer, myndigheter och media. Ägaren har skärpt sina krav på hållbarhetsmål för statliga bolag.

Privatkunder ställer fler frågor via mejl och i butikerna, gällande bland annat produktinnehåll och tillverkningsförhållanden. Vård- och företagskunder ställer höga krav på miljöarbete där transporter är i fokus. Företagets anställda har visat intresse för att driva hälsofrågor och rådgivning mot kund, men även inom den egna arbetsmiljön. Trycket från leverantörerna kretsar kring en nära dialog angående tillverkningsförhållanden och produktinnehåll. Det finns även en del intresseorganisationer som intresserar sig av allt ifrån förebyggande hälsoarbete till arbetsvillkor hos leverantörer och läkemedels miljöpåverkan. Politiker och myndigheter fokuserar på att läkemedlet skall finnas tillgängligt och att läkemedelsanvändningen är tydlig. Även media för påtryckningar genom att bland annat lyfta fram frågor rörande kvalitet, tillgänglighet och produkter.

4.1.3 Barriärer

Apoteket anser att hinder är svåra att identifiera, men att kommunikationen kan vara en utmaning. Inom den interna kommunikationen handlar det om att kunna kommunicera hållbarhetsarbetet och följande förväntningar. Varför man inte kommunicerat hållbarhet externt förrän år 2014 är för att det nu rör sig om en generell trend bland de svenska företagen, vilket det inte gjort tidigare.

Ett framtidsmål är att öka andelen kunder som lämnar in sina överblivna läkemedel på Apoteket. Detta mål uppnås genom rådgivning till kund eftersom kassationen, och därmed den negativa miljöpåverkan, minskar när privatkunder och vårdpatienter använder läkemedlen på rätt sätt (apoteket.se). Svårigheten är att nå ut med information om varför det är viktigt, eftersom alla i dagsläget inte är medvetna om det. Det handlar mer konkret om att kommunicera och att utbilda.

Related documents