• No results found

Appendix I

Follow-up questions for students with Somali background

1. Är du född i Sverige? Om inte, hur länge har du bott här?

2. Har du någon tidigare erfarenhet av studier vid universitet eller högskola i  a) Sverige?

 b) något annat land?

 I så fall, vad studerade du och fick du några instruktioner i akademiskt skrivande? 3. Anser du att dina tidigare studier har hjälpt dig i ditt senare akademiska skrivande? 4. Vad anser du kännetecknar det akademiska skrivandet?

5. Vad anser du är viktigast i det akademiska skrivandet?

6. Vad anser du är mest utmanande/svårast när det gäller att skriva akademiskt?

7. Har du fått några instruktioner eller annan hjälp beträffande akademiskt språk och skrivande samt källhantering i dina studier på universitet eller högskola i Sverige?

8. Hur anser du att universitet och högskolor i Sverige på bästa sätt kan stötta studenter som inte har svenska som modersmål i deras akademiska skrivande?

Appendix II

Follow-up questions for students with Swedish background

1. Har du någon tidigare erfarenhet av studier vid universitet eller högskola i  a) Sverige?

 b) något annat land?

 I så fall, vad studerade du och fick du några instruktioner i akademiskt skrivande? 2. Anser du att dina tidigare studier har hjälpt dig i ditt senare akademiska skrivande? 3. Vad anser du kännetecknar det akademiska skrivandet?

4. Vad anser du är viktigast i det akademiska skrivandet?

5. Vad anser du är mest utmanande/svårast när det gäller att skriva akademiskt?

6. Har du fått några instruktioner eller annan hjälp beträffande akademiskt språk och skrivande samt källhantering i dina nuvarande studier på Göteborgs universitet?

7. Hur anser du att Göteborgs universitet på bästa sätt kan stötta studenter i deras akademiska skrivande?

Appendix III

Instructions for an individual assignment in the course SOL140

Individuell slutuppgift inlämning: 7 juni omfång: 4 sidor

Handlingsplan för att ämnet modersmål och studiehandledning ska bli en framgångsfaktor för elever med annat modersmål än svenska.

Skriv en handlingsplan där du steg för steg förklarar vad som krävs för att modersmålslärarna och studiehandledarna ska kunna bidra till att elever med annat modersmål än svenska blir framgångsrika i skolan; vad krävs för att eleverna ska utveckla ett skolspråk, kunna skriva texter i olika genrer samt kunna läsa, förstå och inhämta kunskap från olika lärobokstexter?

Handlingsplanen har två syften:

 att få rektorn på din skola att förstå vikten av modersmålsundervisning och studiehandledning för att elever med annat modersmål än svenska ska bli framgångsrika i skolan

 att stärka modersmålslärarens och studiehandledarens roll på skolan.

Det är viktigt att du hämtar stöd och argument för de olika stegen i din handlingsplan från Skolverkets styrdokument beträffande modersmål och studiehandledning samt från de teorier vi gått igenom beträffande R2L, Genrepedagogiken och Cirkelmodellen för att bli så övertygande som möjligt.

Appendix IV

Instructions for a corpus investigation in the course SOL120 (1,5 credits)

Här följer några punkter som bör finnas med i rapporten över den undersökning som du har genomfört.

Man kan skriva rapporter och uppsatser på många olika sätt och om du är van vid andra rubriker så finns det ingenting som hindrar att du gör på ett annat sätt som du kanske är mera van vid.

Titel

Ge en kort och tydlig titel till din rapport så att man lätt förstår vad den handlar om. Inledning

Beskriv på ca 5–10 rader vad rapporten handlar om. Vad är det som du har undersökt? Varför tyckte du att det skulle vara intressant?

Frågeställning

Här utvecklar du mera i detalj det problem eller den fråga som du har undersökt.

Det är oftast ganska bra att försöka formulera sitt problem som en direkt fråga och markera den tydligt i sin text så att den syns tydligt för läsaren.

Du kan eventuellt också berätta lite mera om varför du anser att detta är intressant och varför det behöver undersökas.

Metod

Hur har du arbetat? Berätta hur du lade upp ditt arbete, t.ex. hur du beslutade vilka ord som skulle ingå. Vilka källor har du använt? Korpus, ordböcker, grammatikböcker, skolböcker, annat? Hur gjorde du sökningarna i korpusarna? Möjligen har du också genomfört en

enkätundersökning? Berätta i så fall om den.

Hur har du sedan bearbetade den information som du hittat? Resultat och diskussion

Vad kom du fram till?

Beskriv resultaten av din undersökning och diskutera hur du menar att man bör tolka dessa resultat. Försöka att dra övergripande, generaliserande slutsatser, inte bara redovisa de enskilda resultaten från källorna om varje enskilt exempelord. Försök att se lite mera allmänna mönster i materialet.

Avslutning

Sammanfatta kort de viktigaste/tydligaste resultaten av din undersökning och de allmänna slutsatser som du menar att man kan dra.

Referenser

Gör en lista över alla böcker, artiklar och webbplatser som du använt för din undersökning och som du har nämnt i texten i din rapport.

Listan bör se ut ungefär så här (bok/artikel/webbplats):

Cali-Guul-Warsame, Khaalid. 2008. Qaamuuska Af Soomaaliga: Koobaha Af Soomaaliga. Nairobi: Lino Typesetters.

Cali “Idaajaa”, Axmed F. 2015. Qoristii Af-soomaaliga iyo ururinta suugaantiisa: kalintii Shire Jaamac Axmed. I Ismaaciil, C.M. & Mansuur, C.C. & Sharci, S.A. (red.), Afmaal: Proceedings

of the Conference on the 40th Anniversary of Somali Orthography, Djibouti: The

Intergovernmental Academy of Somali Language, s. 183–188.

Korp. 2016-12-05. Hämtat från <https://spraakbanken.gu.se/korp/?mode=somali> Det finns många olika system för referenslistor. Det viktigaste är att man är konsekvent och följer ett enda system.

För den muntliga presentationen bör du koncentrera dig på resultaten. Du har inte så mycket tid, bara cirka 5 minuter, så du bör bara använda den första minuten till att presentera problemet och hur du genomförde undersökningen.

Använd 80% av tiden för att redovisa resultaten från undersökningen och de generella slutsatser som du vill dra.

Du bör förbereda en enkel powerpointpresentation eller ett worddokument eller pdf (med stora bokstäver) som stöd för din muntliga presentation

Related documents