• No results found

Appendix A Questionnaire in Swedish

Samtyckesformulär

Studiens huvudsakliga syfte är att upptäcka och påvisa det potentiella sambandet mellan oro inför att tala på engelska i klassrummet och kursprogression för att således bidraga till att fler lärare medvetandegörs gällande vikten av att uppmärksamma och motverka språkångest. Deltagande i denna studie är frivilligt och kan avbrytas närhelst det önskas. Detta innebär att du har rätt att självständigt bestämma om och hur länge du önskar medverka. Du kommer att ges högsta möjliga konfidentialitet. Alla möjligheter till personlig identifikation kommer att undanröjas. Dessutom kommer alla data i denna enkät bearbetas och undersökas statistiskt för att garantera oidentifierbara individuella svar. Ditt deltagande kommer således vara fullkom-ligt anonymt. De uppgifter som insamlas kommer ej användas för annat syfte än forskning. Det finns inga rätt eller fel svar och du kommer inte bli bedömd på något sätt, så svara helt enkelt efter hur du känner inför varje fråga. Dina svar är viktiga för min undersökning och det är avgörande för resultaten att du svarar ärligt. Tack så mycket för ditt deltagande!

Här med intygas att jag väljer att deltaga i denna studie och att denna enkät får användas som material för analys. Jag har erhållit muntlig och skriftlig information angående enkätstudiens syfte samt läst och accepterat ovanstående information.

____________________ __________________ Ort Datum

__________________________________

Namnteckning ________________________________________ Namnförtydligande Kontaktinformation Linnéuniversitetet (Växjö) Mattias Bergström mb222vx@student.lnu.se

Bakgrundsinformation

Är du man eller kvinna? Man Kvinna Vilket år är du född?

Vilket är ditt/dina modersmål?

Vilken kurs i engelska läser du just nu? Engelska 5 Engelska 6 Engelska 7 Hur ofta talar du engelska utanför skolan? Dagligen Veckovis Månadsvis Aldrig Ge exempel på när och med vem/vilka du talar engelska utanför skolan, t.ex. med engelsktalande vänner via datorspel.

Har du studerat i något annat land än Sverige, i sådana fall vilket/vilka? Har du besökt ett engelsktalande land, i sådana fall hur länge total?

Markera det alternativ som bäst överensstämmer med dina personliga upplevelser.

1 = Håller inte med alls; 2 = Håller inte med; 3 = Varken eller; 4 = Håller med; 5 = Håller med helt

Muntlig produktion

1 2 3 4 5 Jag kan binda samman fraser på ett enkelt sätt för att beskriva erfarenheter och händelser, mina

dröm-mar, förhoppningar och framtidsplaner.

Jag kan kortfattat ge skäl och förklaringar till mina åsikter och planer.

Jag kan berätta en historia eller återberätta händelseförloppet i en bok eller film och beskriva mina intryck.

Jag kan ge tydliga och detaljerade beskrivningar om varierande ämnen inom mina intresseområden. Jag kan förklara en ståndpunkt och ange för- och nackdelar med olika alternativ.

Jag kan ge tydliga och detaljerade beskrivningar av komplicerade ämnesområden med sidoteman och anknytningar.

Jag kan utveckla speciella aspekter samt runda av framställningen med en lämplig slutsats.

Jag kan presentera en klar och ledig beskrivning eller argumentation som i stil passar sammanhanget. Jag kan presentera en effektiv logisk struktur som hjälper mottagaren att lägga märke till och minnas viktiga punkter.

(Council of Europe, 2001:25f.)

Muntlig interaktion

1 2 3 4 5 Jag kan fungera i de flesta situationer som kan uppstå vid resor i länder eller områden där språket talas.

Jag kan utan förberedelser gå in i ett samtal om ämnen som är välbekanta, av personligt intresse eller har anknytning till vardagslivet, t.ex. familj, fritidsintressen, arbete, resor och aktuella händelser. Jag kan samtala och diskutera så pass flytande och ledigt att jag kan umgås med modersmålstalare på ett naturligt sätt.

Jag kan ta aktiv del i diskussioner om välkända ämnen och förklara och försvara mina åsikter. Jag kan uttrycka mig flytande och spontant utan att alltför tydligt söka efter ord och uttryck. Jag kan använda språket flexibelt och effektivt för sociala, intresse- och yrkesanknutna ändamål. Jag kan formulera idéer och åsikter med precision samt skickligt anpassa mig efter den person jag talar med.

Jag kan utan ansträngning delta i vilka samtal och diskussioner som helst och därvid effektivt välja vardagliga och idiomatiska uttryck.

Jag kan uttrycka mig flytande och förmedla nyanser med precision. Om jag ändå får svårigheter kan jag med omformuleringar kringgå dessa så smidigt att andra knappast märker det.

Markera det alternativ som bäst överensstämmer med dina personliga upplevelser.

1 = Håller inte med alls; 2 = Håller inte med; 3 = Varken eller; 4 = Håller med; 5 = Håller med helt

Jag upplever följande under mina engelsklektioner:

1 2 3 4 5 1. Jag känner mig aldrig särskilt säker på mig själv när jag talar under mina engelsklektioner.

2. Jag oroar mig inte över att göra muntliga fel under engelsklektionerna.

3. Jag darrar när jag vet att jag kommer att bli tillfrågad under engelsklektionerna. 4. Det skrämmer mig när jag inte förstår vad läraren säger på engelska.

5. Det skulle inte störa mig alls att läsa fler kurser i andra språk

6. Under engelsklektionerna finner jag att tänker på saker som inte har något att göra med kursen. 7. Jag slutar aldrig tänka att andra elever är bättre på engelska än vad jag är.

8. Jag är vanligtvis lugn under muntliga prov under mina engelsklektioner.

9. Jag drabbas av panik när jag måste tala utan förberedelse under engelsklektionerna. 10. Jag oroar mig över konsekvenserna av att underkännas på min engelskkurs. 11. Jag förstår inte varför vissa människor blir så upprörda över engelsklektioner.

12. Under engelsklektioner kan jag bli så nervös att jag glömmer saker som jag egentligen vet. 13. Jag finner det genant att frivilligt svara under mina engelsklektioner.

14. Jag skulle inte vara nervös över att tala engelska med modersmålstalare. 15. Jag blir upprörd när jag inte förstår vad läraren rättar.

16. Trots att jag är väl förberedd inför engelsklektionerna känner jag mig ängslig inför dem. 17. Jag känner ofta för att inte gå på engelsklektionerna.

18. Jag känner mig självsäker när jag talar under engelsklektionerna. 19. Jag är rädd att min engelsklärare är beredd att rätta vartenda fel jag gör.

20. Jag känner mitt hjärta slå när jag är på väg att bli tillfrågad under engelsklektionerna. 21. Ju mer jag studerar inför ett muntligt engelskprov desto mer förvirrad blir jag. 22. Jag känner ingen press över att förbereda mig mycket väl inför engelsklektionerna. 23. Jag känner alltid att andra elever talar engelska bättre än vad jag gör.

24. Jag känner mig väldigt förlägen över att tala engelska framför andra elever. 25. Engelsklektionerna har så högt tempo att jag oroar mig över att hamna efter.

26. Jag känner mig spändare och nervösare under mina engelsklektioner än under andra lektioner. 27. Jag blir nervös och förvirrad när jag talar under mina engelsklektioner.

28. När jag är på väg till engelsklektionerna känner jag mig väldigt säker och avslappnad. 29. Jag blir nervös när jag inte förstår vartenda ord som engelskläraren säger.

30. Jag känner mig överväldigad av antalet regler som man måste lära sig för att tala engelska. 31. Jag är rädd att andra elever ska skratta åt mig när jag talar engelska.

32. Jag skulle förmodligen känna mig bekväm runt modersmålstalare av engelska. 33. Jag blir nervös när engelskläraren ställer frågor som jag inte har förberett på förhand.

(Horwitz et al., 1986:129f.)

Related documents