• No results found

Utvecklingen av resurscenter

Skillnaderna mellan landets kommuner när det gäller arbetet med personer som utsatts eller riskerar utsättas för hedersrelaterat våld har lett till en rad åtgärder från Regeringens sida.

9 Operation Kvinnofrid, Regeringens strategi för att bekämpa mäns våld mot kvinnor 2020 – 2026.

Stockholm

10 Exempel på länder dessa kvinnor kommer från är: Rumänien, Nigeria, Colombia, Polen och Ryssland.

11 Siffrorna innefattar vad Jämställdhetsmyndigheten har identifierat via regionkoordinatorerna och samtalen till stödtelefon.

12 VÅLD OCH HÄLSA En befolkningsundersökning om kvinnors och mäns våldsutsatthet samt kopplingen till hälsa, Nationellt centrum för kvinnofrid 2014.

Regeringen gav 2017 Östergötlands länsstyrelse uppdrag och medel till att utveckla regionala resurscenter för arbetet med hedersrelaterat våld i fyra pilotlän under 2018 – 2020.13 Länsstyrelsernas länsrådsgrupp gav i april 2018 Länsstyrelsen i Östergötlands län i uppdrag att ta fram en förstudie14 med syfte att ge riktning för utvecklandet av resurscentra.

Förstudien avslutades i juni 2018 och utmynnade i ett antal rekommendationer, däribland att uppdraget skulle bedrivas i projektform i fyra pilotlän med varierande förutsättningar samt att det skulle knytas följeforskning till projektet. Rekommenderade län var Gävleborgs, Kronobergs, Norrbottens och Västra Götalands län. Därutöver rekommenderades att Länsstyrelsen i Östergötlands län skulle få i uppdrag att samordna arbetet på nationell nivå och att målgruppen skulle avgränsas till barn och unga 13–26 år som är utsatta, eller riskerar att utsättas för, hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor. Rekommendationerna i förstudien antogs vid landshövdingemötet i augusti 2018.

Målet med att utveckla regionala resurscenter är att säkerställa tillgången till likvärdigt stöd, hjälp och skydd av god kvalitet för den utsatta målgruppen oavsett plats i landet, stärka stödet till den utsatta målgruppen och att öka kompetensen bland yrkesverksamma. Ett tillkommande mål har blivit att ta fram en resurscentramodell som ger en vägledning till övriga län. Av uppdraget framgick också att resurscentra ska erbjuda stöd till personer som medverkar i brottsutredningar samt att resurscentra kan vara fysiska platser dit personer som utsatts för våld av en närstående kan vända sig för att få stöd, råd och vägledning. För att underlätta för den utsatta personen kan resurscentra samla relevanta aktörer på en och samma plats. Regeringen föreslog även att resurscentra kan vara en plats för metodutveckling och kunskapsstöd. I projektets rapport15 för arbetet 2018 – 2019 redovisas projektet.

Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland fick uppdrag att samordna arbetet på nationell nivå tillsammans med en styrgrupp och en samordningsgrupp. Detta genom bland annat stöd, kompetens och följeforskning. Nationella samordningen har också i uppdrag att samverka med relevanta myndigheter och andra aktörer på nationell nivå. På sikt har samordningen även ansvar för att sprida fungerande och beprövade arbetsformer till övriga län. Flera län har uttryckt stort intresse för att utveckla regionala resurscentra och följer pilotlänens arbete på nära håll.

Beskrivning av pilotverksamheterna

Gemensamt för de verksamheter som ingår i pilotprojektet är att verksamheten ska:

 vara ett komplement till ordinarie och skydd och stödstrukturer

 ge ett stöd till yrkesverksamma att själva stötta och ska inte ägna sig åt myndighetsutövning

Pilotlänen har genomfört insatser för att utveckla resurscentra och stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i sina län. De har getts utrymme att pröva arbetssätt, organisationsform. Det har resulterat i olika organisering av verksamheterna då det gäller målgrupper, huvudman, arbetsformer m.m. De har genom kartläggningar och behovsinventeringar identifierat förbättringsområden och på olika sätt utvecklat arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Den samlade bilden från genomförda kartläggningar i pilotprojekten visar att samordning och praktisk samverkan mellan olika aktörer behövs och efterfrågas av länens yrkesverksamma. Personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck

13 Regionalt uppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, Regeringsuppdrag 2017-12-18

14 Länsstyrelsen Östergötland, 2018. Förstudie inför att utveckla resurscentra. Dnr 4951–2018

15 Rapport 2020:4 Slutrapport 2018–2019 Regionala resurscentra för våldsutsatta med särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck, Länsstyrelsen Östergötland

måste i stor utsträckning själva driva sina processer. Många verksamheter och personal som möter våldsutsatta i sitt yrke saknar fortfarande kunskap om hedersrelaterat våld. Det påverkar både bemötande, hantering av ärenden, säkerheten och långsiktigheten, och riskerar att skada både trovärdigheten och tillförlitligheten hos dem som erbjuder stöd.

Vidare har det på flera håll skett ett arbete kring att ta fram rutiner för hanteringen av ärenden som rör hedersrelaterat våld. Utbildningssatsningar för yrkesverksamma, chefer och politiker har prioriterats och genomförts. Pilotlänen vet nu mer om vad som saknas i respektive län och vad olika aktörer behöver för att kunna ge stöd och hjälp till utsatta. Här nedan följer en beskrivning av pilotlänens verksamheter. Ytterligare beskrivning av pilotverksamheterna finns att läsa i bilaga.

Uppföljning av pilotprojektet

I rapporten16 redovisas centrala delar ur följeforskningens slutsatser. Följeforskaren17 har utifrån pilotlänens egna beskrivningar kring vad som har underlättat respektive försvårat arbetet kommit fram till några faktorer som har haft betydelse för utvecklingen av resurscenter.

De gynnande faktorerna är följande:

 Mandat och medvetenhet om behovet av mer kunskap om hedersrelaterat våld och om allvaret i problematiken.

 Engagemang och stark vilja hos professionella, och till viss del även hos ledningen, att förebygga och motverka hedersrelaterat våld.

 Förankringsarbete på ledningsnivå, tät dialog med viktiga samarbetspartners och nyckelaktörer.

 En lösning kring frågan om huvudman.

 Genomförda behovsinventeringar.

 Effektiv kommunikation och kontinuerliga möten.

 Kombinationen av personer med spetskompetens och den organisatoriska fördelen med att kunna förlägga arbetet med resurscentra till en redan befintlig verksamhet, såsom Barnahus.

Försvårande faktorer är följande:

 Svårigheter med att rekrytera och kunna förse resurscentra med personal som har adekvat kompetens.

 Långsiktig finansiering.

 Arbetet har bedrivits i projektform med oklarheter runt ledningsstrukturen i starten.

 Bristande samsyn mellan till exempel skolan och socialtjänsten kring hedersrelaterat våld.

 Sekretessbestämmelser i förhållande till hur samverkan/samråd ska ske med civilsamhällets aktörer.

Den nationella samordningens rekommendation är att huvudsakligt fokus ska ligga på HRV-utsatta men att pilotlänen även kan inkludera andra som utsätts för våld av närstående om länsspecifika omständigheter kräver det. Man avser även att ta fram en minimidefinition av vad ett resurscentra bör ha för form och innehåll. Ambitionen i pilotprojektet var att utforma verksamheter som erbjuder direkt stöd till målgruppen. Det har inte genomförts i det här projektet. Om resurscentra också ska kunna realiseras som regionala centra dit även utsatta kan vända sig behövs enligt pilotlänen ett behov av riktade uppdrag till nyckelaktörer som

16 Rapport 2020:4 Slutrapport 2018–2019 Regionala resurscentra för våldsutsatta med särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck, Länsstyrelsen Östergötland

17 Devin Rexvid, Stockholms Universitet

socialtjänsten, detta utifrån kommunalt självstyre, polis, regionerna och även skolan. Riktade uppdrag anses tydliggöra att samhällets arbete mot HRV är allas ansvar.

Slutredovisning och planer för fortsättning

Under våren 2021 kommer pilotprojektet att slutredovisas och i den kommande rapporten kommer följeforskningens resultat samt ett vägledningsdokument att bifogas. Vägledningen kommer att ligga till grund för framtida regionala resurscentra och beskriva en minsta gemensamma nivå för hur verksamheten ska se ut för att inrymmas i konceptet och därigenom även kunna söka och få ekonomiskt stöd för verksamheten.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att det nationella kompetensteam som finns vid Länsstyrelsen i Östergötland ska utvecklas och permanentas i form av ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld. Regeringen föreslår också en satsning för att öka kompetensen hos yrkesverksamma. Om detta innebär en fortsättning på Regeringens satsning på regionala resurscentra är idag oklart. I slutet av december 2020 kommer länsstyrelsernas regleringsbrev och någon gång under våren 2021 väntas länsstyrelserna kunna ge ytterligare information om möjligheterna till stöd för regionala satsningar inom området hedersrelaterat våld.

7. Arbetet med prostitution och människohandel

Related documents