• No results found

Arbetet ur ett större perspektiv

I och med att Chronos skulle fungera som ett verktyg för att analysera busstrafik med syfte att ge förståelse för var busstrafiken idag fungerar dåligt, var tanken att produkten långsik- tigt skulle bidra till att busstrafiken kunde förbättras. Utifrån den idén går det att diskutera Chronos ur ett större perspektiv. I det här kapitlet diskuteras produktens eventuella påverkan på samhället ur ett miljömässigt, socialt, individuellt, tekniskt och etiskt perspektiv.

6.4.1

Miljömässigt perspektiv

Då syftet med Chronos var att identifiera problem i trafiken vilket i sin tur kan leda till förbätt- ringar, kan det leda till att bussar blir ett attraktivare transportmedel och väljs över bilåkning. Med färre bilar på vägarna minskas koldioxidutsläppen och trafikbullret, och vägar nöts ut långsammare vilket minskar de luftburna partiklar som associeras med vägars användning. Alltså skulle i fallet där Chronos ökar busstrafiken, ha en positiv inverkan på miljön och människors hälsa. Om Chronos används till dess fulla potential, det vill säga att det kommer användas för att undvika förseningar och dylikt, så kommer Chronos indirekt leda till en förbättring av busstrafiken, som i sin tur sedan har en positiv påverkan på miljön.

6.4.2

Socialt perspektiv

Som tidigare nämnts, kan Chronos i det långa loppet bidra till en bättre fungerande lokaltra- fik i Östergötland. Eftersom kollektivtrafik är ett billigare alternativ till bil skulle det i så fall kunna ses som att Chronos gör att socioekonomiskt utsatta grupper får bättre transportmöj- ligheter. Med bättre rörlighet blir dessa personer synligare i samhället, vilket kan öppna nya möjligheter för dem. På så sätt är Chronos bra ur ett socialt hållbarhetsperspektiv.

6.4.3

Individuellt perspektiv

Om bussar bättre följer sina tidtabeller, bidrar detta till ökad tillit för bussar som transport- medel. Detta kan leda till att folk blir mindre stressade av att behöva vänta på bussar, och därmed väljer dem över att åka bil.

Individuellt finns även fördelen att om fler åker buss, finns fler möjligheter att träffa nya människor och lära sig nya saker.

6.4. Arbetet ur ett större perspektiv

6.4.4

Tekniskt perspektiv

Systemet är byggt för att vara modulärt för att förhoppningsvis öka dess underhållbarhet. Detta kan i sin tur minska de framtida resurser som annars hade krävts underhållning. Även framtida utveckling på Chronos underlättas.

6.4.5

Etiskt perspektiv

Utifrån de eventuella miljömässiga, sociala, individuella och tekniska konsekvenserna av Chronos som nämns ovan, kan Chronos analyseras från ett etiskt perspektiv.

I fallet fler åker buss och miljön blir bättre. Kan man säga att Chronos har en positiv inverkan på samhället, vilket kan ses som etiskt bra.

Om bussåkande markant ökar i framtiden är det möjligt att vissa ändå föredrar att åka bil. Detta skulle kunna leda till en känsla av bussåkande mot bilåkande. Med detta utfall kan Chronos ses som att ha ett negativ inflytande på samhället, vilket är etiskt dåligt.

Eftersom systemet totalt använder flera datorsystem kommer elektrisk energi användas. Hur mycket som används beror bland annat på hur stora databaser som används och hur ofta data hämtas och lagras i dem. Dock är det mer sannolik att Chronos har en totalt positiv inverkan på energikonsumtion eftersom minskad bilanvändning troligen medför en ännu större reduktion av energikonsumtion än vad systemet använder, vilket är etiskt bra.

7

Slutsats

7.1

Hur kan Chronos implementeras så att värde skapas åt kunden?

Kunden hade följande viktiga krav för Chronos: plattformen ska visualisera trafikflöden, kunna ta in både historiska och lagrade realtidsdata, den ska vara modulär och existeran- de ramverk som exempelvis Tensorflow ska kunna integreras i den.

För att uppnå detta kan systemet byggas enligt en klient-server-arkitektur där systemet delas upp i två delar, vilket gör det mer modulärt. Eftersom mycket data behöver lagras och tunga beräkningar behöver göras, kommer en server där detta hanteras, centralisera systemet och göra det enklare att använda det.

Eftersom klienten är en webbsida kan denna köras var som helst. Detta gör det enkelt för användare att använda produkten även på till exempel en svagare bärbar dator utanför en dedikerad produktionsmiljö.

Ett modulärt system gör det enklare att uppnå en låg grad av koppling och en hög grad av kohesion. Detta gör det i sin tur enkelt för kunden att implementera och utöka systemet med ny funktionalitet, exempelvis maskininlärning. Alltså skapar ett modulärt system värde för kunden.

Förmågan att implementera maskininlärningsramverk i systemet var ett efterfrågat krav från kunden. Genom att implementera systemet i Python finns goda möjligheter till integra- tion med ramverket Tensorflow.

Kunden ville ha ett visuellt intressant och lättöverskådligt sätt att presentera trafikdata för exempelvis politiker. Kartor gör det möjlig att visuellt presentera information, utan siffror och annan tung statistik. De ger även en snabb spatial representation av var i den överskådade platsen det finns problem i trafiken, med hjälp av färger. Alltså genom att använda sig av kartor för visualisering av trafikdata uppfyller Chronos detta.

Med visualisering som Chronos tillåter, kan trafikflöden över valda tidsperioder analy- seras. Vägars: medel, minimi, maximi och medianfarter kan identifieras. Med denna infor- mation kan beslut som berör busstrafik tas med större säkerhet med avseende på vad som kan ha en positiv inverkan på trafiken. Alltså de vägar som har de lägsta värden av de fy- ra statistikerna kan identifieras och sedan åtgärdas. Vägar med höga värden har redan bra bussflöde och kan därför ignoreras.

7.2. Vilka erfarenheter kan dokumenteras från programvaruprojektet som kan vara

Related documents