• No results found

Arbetet i ett vidare sammanhang

Lago et al. definierar begreppet hållbar utveckling i sambandet mjukvaruutveckling. Lago et al. skriver att det finns två definitioner av begreppet hållbarhet. Den ena är förmågan att hålla ut. Den andra är att bevara funktionaliteten av ett system över en längre period av tid. Utöver detta pratar Lago et al. även om fyra områden som mjukvaruutveckling kan påverka. Dessa fyra områden är ekonomi, socialt, miljö och teknik. De definierar teknisk hållbarhet som förmågan att underhålla långsiktigt användande samt förmågan att utveckla mjukva- ruintensiva system. Den sociala aspekten av hållbar utveckling definierar Lago et al. som förmågan att underhålla samhällen. Den ekonomiska hållbarheten definierar Lago et al. som förmågan att bevara värde och kapital. Lago et al. definierar den miljömässiga anpassningen som förmågan att bevara naturliga resurser. [34]

Dessa fyra aspekter måste uppfyllas för att hållbarhet ska uppfyllas. Härefter kommer det att undersökas hur Placeholder uppfyller de olika aspekterna.

6.4.1

Samhälleliga aspekter

Placeholder är utarbetad för att fungera på ett sjukhus och ska hjälpa personalen på en rönt- genklinik att göra sitt jobb mer effektivt. Detta medför att Placeholder bidrar till att uppehålla samhället vilket gör Placeholder hållbar inom den samhälleliga aspekten.

6.4.2

Miljöaspekter

Då Placeholder är en programvara som körs på en server kommer den att dra ström konstant för att alltid kunna vara tillgänglig. Men om servern är optimerad för att gå ner i sovläge när den inte har någon arbetsbörda gör det att servern drar mindre ström. Placeholder är

6.4. Arbetet i ett vidare sammanhang

utvecklad för att kunna köra på äldre och svagare maskiner vilket gör att datorerna som ska använda Placeholder inte behöver uppdateras lika mycket. Detta är bra för miljön då det kos- tar mycket naturliga resurser att uppgradera till nyare datorer. Vilket medför att Placeholder är neutralt i miljöaspekten.

6.4.3

Tekniska aspekter

Eftersom Placeholder är byggt med Node.js kan den uppdateras även när den körs. Detta gör att programmet inte behöver stängas ner när uppdateringen ska göras. Allt detta gör det en- kelt att utveckla Placeholder i framtiden med ny funktionalitet och uppdateringar för buggar. En fördel med att Placeholder är en hemsida är enkelheten att uppdatera Placeholder till en mobilapplikation. Detsamma gäller för andra operativsystem. Enkelheten att uppdatera och stödja nya plattformar gör Placeholder till en tekniskt hållbar produkt.

6.4.4

Ekonomiska aspekter

Ekonomisk hållbarhet av Placeholder är inte lika tydlig som de andra, men då Placeholder är byggd för att effektivisera arbetet med schemaläggningen hos kunden gör Placeholder att kunden kan arbeta mer effektivt, vilket är bra i den ekonomiska aspekten. Problemet i den ekonomiska aspekten är att Placeholder behöver mer arbete vilket medför att ekonomiskt kapital behöver införas för denna period. Efter det kan Placeholder användas som en pro- dukt och anpassas till fler företag. Problemet här är att Placeholder är specialanpassat för Röntgenkliniken Linköping vilket gör det svårare för Placeholder att säljas till andra kunder.

6.4.5

Etiska aspekter

Är Placeholder en etiskt hållbar produkt? Placeholder är byggd för att operera i en miljö med mycket känslig information. Detta betyder att Placeholder måste vara ett säkert program som inte ska kunna utnyttjas för att hacka informationen i resten av miljön. Placeholder har ett inloggningssystem och sparar lösenorden i krypterat tillstånd vilket gör det svårt att läcka lösenordsinformation, vilket är bra ur en etisk synvinkel.

Det kan diskuteras om ett sjukhus ska spendera tid och resurser på utvecklingen av en mjuk- vara specialanpassad för deras miljö när det redan finns fungerande alternativ ute på mark- naden, men eftersom Placeholder är anpassad för att fungera i den miljö som röntgenkliniken opererar inom fås en mjukvara som kan göra schemaläggningsarbetet mer effektivt än andra mjukvaror. Detta på grund av att Placeholder inte har någon extra funktionalitet som inte är väsentlig för sitt syfte. Detta betyder att schemaläggaren kan fokusera på att lägga schemat och undvika problem med funktionalitet som inte är designad för deras arbete. På detta sätt undviks extra arbete med utbildning av personal och allmänt teknikstrul. Allt detta talar för att en specialanpassad mjukvara ska utvecklas och användas. Att projektet har utförs av stu- denter som ett kandidatarbete gör att röntgenkliniken inte har behövt använda lika mycket resurser som hade behövts vid liknade utveckling av ett företag. Detta betyder att sjukhusets resurser har kunnat användas till patienterna istället för utveckling.

7

Slutsatser

I avsnitt 1.3 presenterades frågeställningarna som ska besvaras i denna rapport. I detta kapitel kommer dessa frågeställningar att besvaras med kortfattade slutsatser baserat på resultatet under avsnitt 5 och det som diskuterats under avsnitt 6.

7.1

Hur kan Placeholder implementeras så att man skapar värde för

kunden?

I resultatet under avsnitt 5.6.5 beskrevs värdet för kunden. Placeholder erbjuder en bättre schemaläggningsteknik för kunden då produkten erbjuder samma möjligheter som fanns i tidigare teknik med förbättringar så som dra-och-släpp-funktionalitet. Värdet för kunden är en prototyp för ett schemaläggningsprogram som kan användas för att undersöka hur pro- dukten ska utvecklas i framtiden. Trots att den slutgiltiga produkten inte kan sättas in som en praktisk lösning till det tänkta problemet är den ändå av värde för kunden då produkten kan utnyttjas för att få en klarare bild av det slutgiltiga systemet. Kunden kan lätt överväga vilka delar av systemet som ska tas in i den versionen som till slut sätts i bruk. Produkten Placeholder är en viss realisation av kundens koncept, och detta kan anpassas nu när kunden kan se hur dessa idéer fungerar i praktiken.

7.2

Vilka erfarenheter kan dokumenteras från programvaruprojektet

Related documents