• No results found

Arbetsförmedlingen Göteborg organisationen/systemet

Projektet Navigatören som var nytt i slutet på nittiotalet och hade ett helt annat upplägg när det gäller anskaffande av praktik /arbete och som krävde radikalt förändrade arbetsmetoder.

Förväntningarna på arbetsförmedlingen (AF) Praktik är att de skall skapa program för ökat samarbete för att så tidigt som möjligt målmedvetet och konsekvent arbeta för en sammanhängande kedja av aktiviteter mot målet arbete. Projektet integrerar skolan, föräldrar,

handikappsorganisationerna, Arbetsmarknadsinstitutet (AMI), Sius - konsulent samt SIH, deras kunskap, erfarenhet samt nätverk. Skillnaden i arbetssättet blir att arbeta med helheten, när det gäller uppdraget “Alla Unga Handikappade skall när de slutar gymnasieskolan, alternativt särskolan ha ett arbete, eller en konkret realistisk handlingsplan mot fortsatta studier, eller etablerade kontakter med annan myndighet”. Programmet skall vara så utformat att de kan integreras i AMI:s arbete med målgruppen, att konkreta program utvecklas för Unga Handikappade så att man redan under gymnasietiden tillsammans med eleven och skolan utreder, vägleder och får möjligheter att pröva olika arbetsuppgifter inom elevens gymnasieprogram. Målet är att projektet skall utveckla arbetssätt/program som innehåller de delar som krävs för att det efter avslutad utbildning skall finnas en arbetsgivare som är intresserad av att anställa eleven, en arbetsplats som är förberedd och att eleven fått introduktion. Projektet har som mål att kartlägga arbetsgivare/arbetsplatser som är lämpliga arbetsplatser för målgruppen Unga Handikappade och för att det skall leda till arbete efter utbildning för eleven har det framkommit att det krävs mycket arbete, noggrannhet och precision.

Förutom en gymnasiesärskola, som fungerar som ett huvudkontor, har den underlydande gymnasiesärskolor ca sex/sju skolor. Dessutom deltar ett gymnasium för rörelsehindrade elever i projektet. De är traditionellt upplagt så till vida att gymnasiet för eleverna med utvecklingsstörning har nationella program för elever med lindrig utvecklingsstörning och individuella program för de måttligt och gravt utvecklingsstörda eleverna. De program som erbjuds är Hotell- och Restaurang, Naturbruk, Industri, Administration, Media samt Hantverksprogrammet. Alla som går på skolan har samtliga intellektuellt arbetshinder. Det andra gymnasiet som ingår i projektet är för elever med rörelsehinder ett av fyra rh-anpassade (rörelsehinder) riksgymnasium som finns i Sverige. Eleverna garanteras undervisning, habilitering och boende efter behov. Alla sexton nationella program erbjuds samt möjlighet att välja individuellt program och förlängd studietid. Eleverna kan läsa på gymnasiesärskolan upp till fyra år och har därmed möjlighet att vara med på tre stycken sommarnavigatörer, d v s fyra veckor/sommar. Under höst- och vårterminen får eleven praktisera fyra veckor i taget de tre första åren och under det fjärde året minst 12 veckor gärna längre. Om allt stämmer från början kan en elev praktisera hos samma arbetsgivare mellan 40-50 veckor under gymnasietiden. Under höst- och vårterminen bemannar AF Praktik skolan en timme /vecka.

Information om Navigatören och anmälningsförfarande skickas ut till samtliga klasser.

Arbetsförmedlingen går igenom ansökningarna tillsammans med skolans personal. Sista året går arbetsförmedlingen, skolan, AMI och FUB igenom sista årselevernas framtida tillhörighet.

Handlingsplaner görs på varje elev sedan placeras eleverna på slutpraktik APU. Arbetsplatsbesök, uppföljning, diskussioner med arbetsgivarna angående anställning. Om det inte blir någon

anställning för eleven överlämnas eleven till AMI. Genomgång av önskemål om APU görs med skolan och med utgångspunkt från det anskaffas en praktikplats på ett företag. Sommarnavigatören anskaffar praktikplatser också med utgångspunkt från elevens önskemål. Allt som görs i Sommarnavigatören d v s APU praktiken utvärderas skriftligen både av elever och arbetsgivare som sedan redovisas till alla parter inom Navigatören. En hel del av utvärderingen redovisas också till gagn för framtida handläggning på Arbetsmarknadsverket exempelvis av Arbetsmarknadsinstitutet i något som kallas AF90.

Anskaffning av praktikplatserna sker via personliga besök hos arbetsgivarna. AF Praktik arbetar sökandeinriktat och de lägger stor vikt vid en rak och tydlig kommunikation med arbetsgivaren och handledaren när det gäller syftet med Navigatören och upplägget av Sommarnavigatören. De anser att det är viktigt att få se arbetsplatsen och de arbetsuppgifter som arbetsgivaren har att erbjuda eleven. För att få fram lämpliga prövningsplatser krävs det ca dubbelt så många arbetsplatsbesök.

Detta p g a att ett antal arbetsgivare säger nej till att medverka av olika skäl och att en del arbetsplatser inte är lämpliga som prövningsplatser utifrån de krav som ställs inom Navigatören. I Sommarnavigatören läggs grunden för arbetsplatsförlagd utbildning. Med utgångspunkt från sommarpraktiken skall eleven kunna fortsätta praktisera hos samma arbetsgivare under studietiden om alla parter är nöjda. Det maximala är att när eleven avslutat sin studietid, kanske har praktiserat hos samma arbetsgivare ca 40-50 veckor, att det leder till arbete med lönebidragsanställning. På våren kallar arbetsförmedlingen elever och föräldrar som sökt till Sommarnavigatören, till ett informationsmöte. Träffen är på kvällen för att ge alla en chans att vara med. Uppslutningen har varit stor. Syftet och upplägget av Sommarnavigatören och APU är det som informationen handlar om. På mötet får också eleverna sina prövningsplatser och uppdraget att till starten av Sommarnavigatören ha kontaktat sin handledare, tagit reda på arbetstider samt var företaget ligger.

Syftet med det är att eleven måste ta ett eget initiativ när det gäller att möta arbetsmarknaden.

Antal elever som deltog i Sommarnavigatören 1998

Totalt Flickor Pojkar Årskurs 1 Årskurs 2 Årskurs 70 26 44 28 19 23

Antal elever fördelade per program

Media Hantverks Textil Industri Kontor Natur Restaurang 4 5 5 6 13 15 22

Sommarnavigatören pågår i fyra veckor. Den första veckan är en väglednings- och gruppstärkande förmedlingsaktivitet. Veckan är uppdelad i olika block som blandas upp varje dag för att nå maximal effekt. Blocken har bestått av arbetsmarknadsinformation från arbetsförmedlingen och externa gäster. År 1997 hade Sommarnavigatören följande program. Bland de externa gästerna var en personalutvecklare från en restaurang, fackliga ombud och en produktionschef från en industri inbjudna. Sedan följer ett block innehållande studiebesök på olika företag t ex Volvo, Pripps samt Arbetsmarknadsinstitutet. Ett ytterligare syfte med Sommarnavigatören är att arbetsförmedlingen och eleverna får lära känna varandra. Målet med första veckan är att eleverna skall känna till parterna på arbetsmarknaden, fått insikt i hur de olika branscherna ser ut och vilka gemensamma krav som finns, såsom vikten av att passa tider, ringa arbetsplatsen när man blir sjuk och att vara uppmärksam på vad handledaren säger vad man får och inte får göra. Efter den första veckan görs en treveckors prövningspraktik inom respektive elevs gymnasieprogram. Sommaren 1998 har de inbjudna gästerna förutom arbetsgivare, fackliga representanter även utökats med Föreningen utvecklingsstörda barn och vuxna (FUB) bjudits in, en handikappidrottsförening, polisen gällande droger, närradion, Arbetsmarknadsinstitutet och Särskild introduktion uppföljningsstöd (Sius).

Studiebesöken har utökats med besök hos Sveriges Radio, Göteborgs Posten och Datortek. Under våren har eleverna som nu skall praktisera sin andra sommar redan under skoltid börjat arbeta med svar på frågor som skall vara klara innan Sommarnavigatören tar över. AF Praktik besöker eleverna minst två gånger på deras arbetsplats under sommarpraktiken. Där det fungerat mellan elev och arbetsgivare går man vidare och bygger upp en bra APU-praktik för eleven.

Sammanfattningsvis kan sägas att jag har utgått ifrån att gymnasiesärskolorna i Göteborg arbetar efter samma modell som Stockholm, med den skillnaden att man låtit ta hjälp av arbetsför-medlingen på ett mycket tidigt skede. Det finns ett utvecklat samarbete runt eleven redan från första sommarlovet. Arbetsförmedlingen har gått in och erbjudit alla eleverna oavsett om de går på individuellt eller nationellt program, arbete i form av praktikplats under sommarlovet.

Praktikplatsen kan de behålla för att sedan kunna använda sig av den under terminen. Tanken är att eleven skall använda sig av samma praktikplats så mycket som möjligt för att vid skolans slut kunna få anställning hos den arbetsgivaren.

Related documents