• No results found

arbetsmarknadsdag på Kungliga Tekniska högskolan, Samhällsbyggnadssektionen

In document ÅRS- REDOVISNING 2009 (Page 37-40)

J M å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 9

35 MEDARBETARE

JM samarbetar med den drogförebyggande organisationen Mentor för att stärka relationen mellan vuxna och ungdomar – där ibland elever med invandrarbakgrund.

INTERNKOMMuNIKaTION

Allt vi säger och gör påverkar bilden av JM och det är därför viktigt att medarbetarna har en gemensam bild av affären, JMs varumärke och arbetsprocesserna. Medarbetare som är kunniga, engagerade och vill bidra till affären är viktiga framgångsfaktorer.

Den interna kommunikationen ska präglas av tydlighet, öppenhet och dialog och tar sin utgångspunkt i det personliga mötet med chef och kollegor.

Med arbetarna ska få de grundläggande kunskaper som behövs för att sköta sitt jobb och kunna bidra till företagets utveck-ling på ett bra sätt och tryckta och elektroniska kanaler är viktiga komplement och stöd. På JM har vi personaltidningen JMnytt, ett intranät, en väggtidning till arbetsplatserna och ett ledningsforum.

aRBETSKlIMaT

JM är ett stort företag med det lilla bolagets fördelar, bland annat genom korta beslutsvägar. Här är det lätt att bli sedd och upp-märksammad. Ett stort mått av frihet stimulerar även till eget ansvar och utveckling, vilket är en av de viktigaste faktorerna i att säkerställa att all kompetens kommer till sin rätt. Inom JM finns en tradition av dialog och samförstånd. Detta tros vara en bidragande faktor till att endast ett fåtal konflikter som lett till tvist och för-handling har rapporterats på företagets arbetsplatser.

Det finns från JM en uttalad strävan efter att koncernens med-arbetare ska uppnå god balans i livet – mellan jobb och familjeliv.

Vartannat år genomförs medarbetarundersökningar på JM och senast i augusti/september 2009 genomfördes en enkätunder-sökning som framför allt mätte arbetsklimat, ledarskap och orga-nisation. Trots den senaste tidens anpassning av organisationen uppger hela 85 procent (89) av medarbetarna i undersökningen att de kan rekommendera JM som arbetsgivare.

Personalomsättningen 2009 var 6 procent (10) i Sverige och genomsnittlig anställningstid var cirka 12 (11) år.

hälSa Och SäKERhET

Medarbetarnas hälsa, välbefinnande och utveckling är centralt för JM som arbetsgivare. JM arbetar aktivt med förebyggande friskvård och för att begränsa antalet olycksfall i arbetet.

FöREBYggaNDE FRISKvåRD

Förebyggande friskvård är det viktigaste verktyget i arbetet med att minska sjukfrånvaro och arbetsrelaterade skador. Bland åtgärderna kan nämnas ”Byggjympa” – daglig uppvärmning och stretching på arbetstid, som sedan 2007 är obligatoriskt på våra byggarbetsplatser. Därtill erbjuder vi styrketräning, massage och sjukgymnastik.

FOKuS på TIDIg REhaBIlITERINg

Under 2009 var den totala sjukfrånvaron på JM i Sverige 3,6 (4,3) procent av totalt arbetad tid. Sänkningen är ett resultat av ett

aktivt och målinriktat rehabiliteringsarbete som påbörjades 2006 då sjukfrånvaron uppmätts till 6,0 procent av totalt arbetad tid under helåret 2005.

Arbetet kännetecknas av en effektiv rehabiliteringsprocess, som tidigt identifierar signaler på ohälsa samt ett mer systema-tiskt arbete med de sjukskrivningar som finns inom JM. Fokus lig-ger på att minska behovet av rehabiliterande åtgärder och istället förflytta insatserna mot hälsofrämjande och förebyggande åtgär-der. JMs rehabiliteringsverksamhet bygger på samverkan mellan den centrala personalfunktionen, ansvarig chef, den sjukskrivne och facket. För att stärka den arbetslivsinriktade rehabiliteringen med en offensiv medicinsk rehabilitering, har vi utvecklat sam-arbetet med en rikstäckande företagshälsovård.

JM är aktivt under rehabiliteringsprocessen genom att initiera och finansiera åtgärder i syfte att möjliggöra för medarbeta-ren att vara kvar i sitt arbete eller återgå till arbetet så snart som möjligt. Insatserna är målinriktade, tidssatta och utvär-deras kontinuerligt. Exempel på behandlingar är samtalsstöd, hälsocoaching, behandlingar av sjukgymnaster och vid behov yrkesvägledning. JM arbetar för att på ett tidigt stadium identi-fiera stress tendenser och erbjuda coachande samtal. Detta för att förhindra stressrelaterade sjukdomar, som numera är allt mindre vanligt förekommande.

jMs ETISKa RIKTlINjER värnar om våra medarbetare

• vi respekterar varje enskild medarbetare

• vi accepterar inte diskriminering eller trakasserier i någon form, varken i våra relationer med medarbetare eller med människor utanför företaget

• vi är uppmärksamma på, och informerar närmaste chef, om med-arbetare far illa.

ansvarsfulla

• vi riskerar inte att kortsiktiga beslut kan urholka värdet på JMs varumärke

• vi tar ansvar för att hålla oss informerade om vår egen verksamhet, även om detta kan medföra att besvärliga beslut fattas

• vi accepterar inte att tids- och kostnadskraven går ut över arbetar-skydd och god arbetsmiljö

• vi lämnar inte utfästelser mot bättre vetande

• vi accepterar självklart varken snatteri eller stöld

• vi följer självklart gällande lagstiftning.

Seriösa avtal

• vi efterlever och respekterar ingångna avtal och överenskom-melser

• vi accepterar inte svart arbetskraft på våra arbetsplatser

• vi accepterar inte prissamverkan.

affärsmässiga relationer utan personlig vinning

• vi agerar inte på ett sådant sätt att vi eller vår motpart hamnar i personlig beroendeställning

• vi bör vara mycket restriktiva avseende gåvor till eller från leveran-törer och affärspartners

• vi låter inte leverantörer och affärspartners bekosta resor och uppe-hälle för oss. Inte heller bekostar JM resor och uppeuppe-hälle för leveran-törer och affärspartners (om så ej redan finns reglerat i avtal)

• vi utnyttjar inte företagets resurser för privat bruk.

36 MEDARBETARE

Bland hantverkarna beror långtidssjukskrivningarna främst på belastnings- och förslitningsskador samt på fritids- och arbets-olycksfall.

ORDNINg Och REDa på BYggET

En trygg och säker arbetsplats är något varje medarbetare måste kunna förvänta sig att möta i sitt dagliga arbete. JM har en noll-vision när det gäller olycksfall i arbetet och arbetar aktivt med förebyggande skyddsarbete, bland annat genom den så kallade

”Ordning och Reda-kontrollen” på JMs byggarbets platser. Den innebär att det förebyggande skyddsarbetet kontrolleras vad gäller till exempel hantering av risker, användande av person-lig skyddsutrustning, välstädade arbetsplatser, att kontroller genomförs och att tillstånd finns.

Arbetsolycksfallsfrekvensen (antalet arbetsolyckor med minst en dags sjukfrånvaro på 1 miljon arbetade timmar) var 7,4 (10,5) för både tjänstemän och hantverkare. För enbart hantverkare var siffran 15,8 (20,1). Antalet arbetsolyckor med minst en dags sjukfrånvaro var 21 (36) under år 2009.

ID06 – Allmänna bestämmelser om legitimationsplikt och när-varoregistrering – är en del av byggbranschens krafttag mot svart-arbete och ekonomisk brottslighet. Implementeringen av ID06 pågår sedan 2007 i JMs samtliga nya projekt och etapper.

MEDElTal aNSTällDa pER laND

2009 2008 2007

Sverige 1 848 2 180 2 067

Norge 208 294 262

Danmark 17 31 31

Finland 7 12 9

Belgien 15 16 16

Totalt 2 095 2 533 2 385

MEDaRBETaRSTRuKTuR – KONcERNEN

2009 2008 2007

Antal medarbetare per 31 dec 1 850 2 365 2 415

– antal tjänstemän 973 1 243 1 214

– antal hantverkare 877 1 122 1 201

Snittålder, tjänstemän 45 43 43

Snittålder, hantverkare 42 40 39

Andel akademiker bland tjänstemännen, % 28 26 26

Andel kvinnor bland tjänstemännen, % 31 34 32

SjuKFRåNvaRO – SvERIgE

% 2009 2008 2007

Total sjukfrånvaro 3,6 4,3 4,6

29 år eller yngre 4,6 4,6 4,5

30–49 år 3,1 3,5 3,7

50 år och äldre 3,9 5,5 6,2

Sjukfrånvaro under sammanhängande tid

av minst 60 dagar/total sjukfrånvaro 51 50 47

Kvinnors sjukfrånvaro 2,3 2,4 3,3

Mäns sjukfrånvaro 3,9 4,7 5,0

INTERvju MEDaRBETaRE

joakim averland har arbetat som betongarbetare på jM i 10 år. han håller som bäst på med gjutning av botten-plattan till ett flerbostadshus i kvarteret Tornet i centrala uppsala.

Joakim har nyligen bytt arbetsplats, men känner de flesta av de nya arbetskompisarna sedan tidigare.

– Jag är facklig företrädare och i den rollen besöker jag alla arbetsplatser i min region minst två gånger om året, säger Joakim.

För hantverkarna i hans region ingår många olika moment i arbe-tet. Samma person som sätter en storform för gjutning kan sedan sätta upp kök och den som armerar bottenplattan spacklar också badrumsgolv och väggar. Det ger en naturlig arbetsrotation och yrkeskunnandet blir mer allround.

Joakim medverkade i referensgruppen för det förändrings projekt som internt kallas ”Strukturerad Produktion”. En grundläggande framgångsfaktor i arbetet blir införandet av ett enhetligt arbetssätt i hela produktionen vilket påbörjas under 2010 och beräknas pågå under flera år framöver.

– Några kommer säkert att känna att de inte får göra saker på samma sätt som de alltid gjort, säger Joakim. Men när man inser att vi inte ska jobba snabbare utan effektivare och dessutom får en bättre arbetsmiljö på köpet kommer det i slutänden att bli bra.

Joakim har arbetat på flera olika byggföretag men säger att JM har en ”humanistisk” syn på medarbetarna och är därför den bästa byggarbetsgivaren han har haft.

Morgongymnastiken på 10 minuter är obligatorisk och uppskat-tas av de flesta.

– Gympan gör att man kommer igång och känner sig redo för en arbetsdag, säger Joakim. Vi har även ändrat våra lunchtider på bygget och äter nu runt klockan elva. Det gör att vi har mer ork till eftermiddagens arbete.

J M å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 9

37 MEDARBETARE

KONTROllERaT

In document ÅRS- REDOVISNING 2009 (Page 37-40)

Related documents