• No results found

29

Till pedagoger

Att arbeta med matematik i förskolan behöver inte i första hand handla om att lära barnen räkna addition och subtraktion. Utan det viktiga är att låta barnen få erfara matematiken på ett lustfyllt sätt.

Barnen använder redan matematiken omedvetet i leken. De kan namnge färger och former, tala om olika lägesord som under och över, lika så kanske de redan kan ramsräkna. Pedagogen behöver kunna göra matematiken urskiljbar i barnets omgivning. Det räcker inte att säga att barnet lever i en matematisk värld och att den finns i barnets vardag. Utan vi behöver först lära oss att själva se den, för att kunna lära vidare till barnen. Du behöver agera vägledare och leda dem till att erövra matematiken och att förstå innebörden i den och dess begrepp.Barnen behöver matematiska erfarenheter av att matematiken både kan vara nyttig, men framför allt rolig och lika så att den ingår i våra vardagssittuationer.

Arbetsmaterialet

Med mitt material vill jag att barnen upplever matematik och där vi kan utveckla ett gemensamt språk och en förståelse för olika matematiska begrepp. Barnen får chansen till att samarbeta och lösa problem i aktiviteter och lekar.

Materialet innehåller sex olika kapitel där varje kapitel belyser matematiska begrepp. Det ingår handledningar på olika lekar och en faktabakgrund för varje begrepp. Materialet är inriktat mot utemiljön då jag anser att den har mycket att erbjuda inom ämnet matematik. Ingen större planering ska behövas av dig som pedagog, utan det mesta ska finnas i arbetsmaterialet. Endast någon enstaka förberedelse kan behöva göras för de olika kapitlen och dess lekar. Det ska kunna användas i ett tematiskt arbete där ett kapitel i veckan kan belysas, men det ska också kunna gå att använda lekarna var för sig i samlingar eller på utflykten.

Varför uteverksamheten?

För att arbeta med matematik i utemiljön behöver du oftast inte gå så långt. Detta kan naturligtvis variera beroende på var förskolan är belägen, men ibland kan det räcka att bara gå ut på förskolegården. Naturen har att erbjuda en mängd olika material som du kan använda dig utav i lekar och aktiviteter. Här följer några tips på vad olika naturföremål har att erbjuda:

Stenar: Barnen kan räkna antal, sortera, klassificera, jämföra, mäta, få förståelse för större än,

mindre än, jämföra vikt som lätt eller tung.

Pinnar: Barnen kan räkna antal, sortera, kategorisera, jämföra, mäta längd, större än, mindre

än, förståelse för kort och lång.

Kottar: Barnen kan räkna antal, ordna och sortera, kategorisera, se mönster, symetri och färg. Löv och blad: barnen får se olika mönster och symetri i löven och bladen, de får förståelse

för färger och dess olika nyanser.

Vatten: Barnen gillar oftast att leka med vatten, så det är ett tacksamt material. Barnen kan

ösa vattnet mellan olika kärl och få förståelse för att olika saker har olika volym och innebörden i vad volym är.

Sand: Barnen kan testa olika kärls olika volym. De får en känsla av vikt och olika sakers

massa. Att fylla olika storlekar av kärl med sand ger barnen en uppfattning om att ju större ett kärl är, desto tyngre blir det med mer sand i.

Bygga och konstruera: Naturen erbjuder oändligt med material att konstruera med. Det är

bara fantasin som sätter gränserna. Barnen får chansen till att skapa något och att lösa problem.

30

Tips

Att ha en gåkompis till utflykten är ibland viktigt för barnen men kan också skapa konflikter. En påse med olika kort eller föremål kan vara ett bra alternativ. Till exempel kan du ha föremål som två kottar, två pinnar, två löv, två stenar etc. Barnen får ta varsitt föremål och sedan leta reda på sin gåkompis med samma föremål. Barnen får utveckla förmågan till att parbilda.

Om det ofta är bråkigt om vem som ska gå först, eller som inte vill gå sist. Kan man även ha kort med ett antal prickar eller sträck på. Varje par få ta varsitt antalskort som talar om på vilken plats i ledet de ska stå.

Ha alltid med en vit duk i väskan. Den skapar möjligheter för barnen att sortera. Till exempel kan den på ert utflyktsmål läggas så att alla ser den. Sen kan barnen få i uppdrag att under dagen leta något från naturen som de anser vara fint. Innan ni går tillbaka till förskolan kan ni samtala om det barnen hittat och ge dem en stund till att sortera föremålen efter en specifik kategori.

31 Sagan

Det här är Doris och hon är en krokodil. Hon älskar att vara ute i naturen och att leka med matematik. Vet ni vad matematik är?....

En dag när Doris var ute på sin dagliga skogspromenad hittade hon en flaska med ett papper i. Hon tog ut papperet ur flaskan och såg till sin förtjusning att papperet var en karta.

- Men åh titta! Det är en karta. Jag tror bestämt att det är en matematikkarta, sa Doris.

Doris vill gå på upptäcksfärd och se vad hon kan hitta vid de olika platserna på kartan.

- Ni kan väl följa henne på hennes matematikäventyr, så ska hon visa er allt hon kan om matematik!

32  Bakgrund

Former och färger finns överallt i barnens vardag och det är något som barnen redan i tidig ålder gärna uppmärksammar. De upplever dem genom hela kroppen och med alla sina sinnen. De undersöker olika föremål i sin omgivning genom att de ser, känner smakar, vrider och vänder. Detta blir synligt i leken då man ofta ser barnen välja ut olika föremål efter färg och form och grupperar dem utefter dessa egenskaper. Att kunna beskriva ett föremål efter färg och form är en viktig del i matematiken.

Lekarna i kapitlet är utformade så att barnen får erfara de olika grundformerna i naturen. Som är kvadrater, cirklar, rektanglar och trianglar. Det är också viktigt att barnen får en förståelse för att en form kan också vara formen på lövet och att något kan vara kantigt eller runt.

Barnen får också upptäcka färgerna och dess alla olika nyanser som finns genom att titta på olika naturföremål.

Begrepp: Färg, form, geometri

Sagan

Första punkten på kartan ser ut att vara vid blomsterängen.

Doris, hon älskar blommor! Hon gillar att ligga i gräset och lukta på dem. Blommorna i naturen kan ha många olika färger. De kan vara röda, gröna gula, vita…

De kan även se olika ut med olika former.

Doris brukar ibland gå runt och leta efter former och färger i naturen. Det är kul tycker hon.

33

Lekar

Begrepp: Färg, form, geometri

Leta färg med kort:

Till den här leken behöver du förbereda färgkorten som finns längst bak i bilagorna.

Barnen tar ett varsitt kort med en färg på. Låt dem leta ett föremål från naturen med samma färg som på kortet. Sedan får barnet komma och visa upp sin upptäckt för dig. För att sedan ta ett nytt kort med en ny färg.

Låt barnen leta först själva ett tag, för att sedan samlas tillsammans i en ring.

Diskutera upptäckterna i naturen. Vilka färger finns det? Hittade alla samma föremål för samma färg? Till exempel hittade alla ett blad för färgen grön, eller var det någon som hittade något annat.

Leken visar på färgernas olika nyanser som finns. Grön kan vara grön även om den ser olika ut.

Sortera färg i naturen:

Du kan behöva en vit duk för att underlätta aktiviteten.

Uppmana barnen till att hitta tre saker var i naturen och ta med dem till dig igen. Samla barnen framför en vit duk och låt dem lägga fram sina fynd på duken.

Diskutera barnens val av föremålen. Var det något de tyckte speciellt mycket om? Hade det en speciell färg, kändes det på ett speciellt sätt? Etc.

Låt dem sedan sortera föremålen efter färg. Låt dem samarbeta och tänka själva, du ska bara agera åhörare eller en hjälpande hand om det är något de behöver fråga om.

Lyssna på barnens diskusioner de kan vara många, roliga och intressanta. Leta former med kort:

Till den här leken behöver du förbereda formkorten som finns längst bak i bilagorna.

Dela ut ett varsitt kort med en form till barnen. Låt dem sedan leta efter en form i naturen, samma som på kortet och som de sedan får visa upp för dig.

Samla barnen i en ring. Samtala om vilka former och mönster som finns i naturen. (Leken går till på samma sätt som Leta färg med kort.)

Former med snören:

Till denna aktivitet behövs ett långt snöre. Där änderna är ihopknutna med varandra. Uppmana barnen att samarbeta och forma det långa, ihopknutna snöret till olika former. Exempel: Forma snöret till en kvadrat, cirkel, triangel o.s.v.

Snöret läggs i formen på marken. Barnen ska sedan gå ett varv på snöret. Barnen får känna formen i hela kroppen!

Alternativt kan man skapa en tärning där varje sida av tärningen har en form. Barnen får sedan en efter en slå tärningen och den talar om vilken form de ska forma snöret till. På så vis har du skapat ett samarbetsspel som barnen kan spela även på förskolan. Barnen ser då också hur formerna ska se ut på tärningen.

34

Begrepp: Färg, form, geometri

Doris säger:

Till leken behöver du vara på ett ställe där du kan rita upp former på marken.

Rita upp de olika grundformerna i till exempel sanden. Som en kvadrat, en cirkel, en rektangel och en triangel.

Sedan får barnen göra som Doris säger: Doris säger hoppa jämfota in i kvadraten. Doris säger gå baklänges in i cirkeln.

Doris säger hitta en kompis och gå hand i hand in i rektangeln. Doris säger gå tre varv runt triangeln.

Beskriv med färg och form:

Samla några olika naturföremål på en vit duk. Samtala tillsammans med barnen om de olika föremålen. Vad är dem för något? Hur ser de ut?

Låt sedan ett av barnen blunda, hålla för ögonen eller vända sig med ryggen åt duken. Ni andra bestämmer er för ett av föremålen och försöker förklara saken med färg och form för barnet som inte ser.

Exempelvis kan det låta så här; den är kantig, lång, rak, rund, mjuk, många kanter, grön, brun, röd.

…Vad är det?

Dokumentation

Kom ihåg att dokumentera det barnen gör med foton att sätta upp på förskolan eller skicka hem och visa för föräldrarna. Eller varför inte filma barnens tankar och kommentarer.

Man kan också låta barnen själva dokumentera genom att rita bilder.

Här följer ett tips på hur man kan låta barnen själva dokumentera det de lärt sig:

Klipp ut några grundformer i olika färger. Låt barnen klistra upp fem valfria former på ett svart papper. Låt barnen sedan leta fem föremål från naturen som har samma färg som de former som de valde och klistra även upp dem på ett svart papper. De kan också leta föremål med samma form som dem de valde och klistra upp på papperet.

35

Begrepp: Mätning av omkrets och längd

Bakgrund

När man mäter med yngre barn behöver det inte i första hand handla om att lära dem enheterna millimeter, centimeter, decimeter och meter. Utan det handlar om att lära dem innebörden av att mäta. Att mätning handlar också till stor del av att jämföra olika förmål. Vem är längst, du eller jag? Jag har byggt ett högre torn än du. Största bollen, minsta bollen. Etc.

Principen i att mäta handlar om att välja ut ett objekt som ska mätas och sedan väljer man ut en enhet att mäta med. Exempelvis du ska mäta hur lång du är. Vad är bästa sättet för att ta reda på detta? Vad kan du behöva en pinne, kottar eller flaggstången?

Tanken med lekarna i detta kapitel är att barnen ska få fundera på och upptäcka detta själva, men med vägledning från dig.

Att tänka på inför lekarna.

Att ju längre/större sak man väljer att mäta med, ju färre saker behöver man.

Att skillnaden mellan att mäta med sten eller pinne och även storleken på mätenheten spelar roll. Att man behöver mäta med samma föremål när man jämför två längder med varandra för att få ett exakt svar. Hur många pinnar lång är du, är jag?

Sagan

- Titta vilket stort träd! ropar Doris.

Ibland brukar Doris bara vilja ligga ner en stund under ett träd. Ligga där på rygg och titta upp mot trädets trädkrona och se alla löv på grenarna som fladdrar i vinden. Det tycker hon är skönt!

Om ni också lägger er ner på rygg under ett träd. - Ser ni vad högt det ser ut?

Vill ni hjälpa Doris att mäta höjden på ett träd?

En annan sak som Doris tycker om att göra är att krama träden för att se omkretsen på trädet. Ni kanske också vill krama ett träd och se om ni kan nå runt det med era armar?

36

Begrepp: Mätning av omkrets och längd

Lekar

Hur lång är du?

På vilket sätt kan man mäta hur lång någon är?

Låt barnen själva tänka ut ett sätt till att mäta hur lång någon är. Låt dem själva komma på en enhet att mäta med, något från naturen.

Man behöver inte alltid ha ett typiskt mätinstrument som måttband och tumstock. Kanske är du fyra pinnar lång?

Du kan också uppmana barnen att hitta något som är lika långt som sin underarm, sin fot, sitt ben, eller lika långt som dem själva.

Mäta längden på ett träd:

För att mäta längden på ett träd behöver du en pinne som är ungefär lika lång som din underarm. Sedan håller du upp pinnen lodrätt mot trädet som ska mätas.

Nedre änden på pinnen ska peka på trädets stam, längst ner där stammen möter marken. Den övre änden på pinnen ska peka längst upp på trädets krona.

För att pinnen ska kunna täcka hela trädet kan du behöva backa eller gå närmre trädet. Sedan vrider du ned pinnen vågrätt från trädetsbotten. Nu behöver du en kompis som ställer sig längst ut i andra änden på pinnen och markerar detta ställe med ett sträck. Nu kan ni mäta ut sträckan från trädets stam till det markerade sträcket.

Så högt är trädet!

För en förklaring med bild. Titta längst bak i bilagorna. Mäta omkretsen på ett träd:

Kan barnen krama trädet och nå med sina armar runt trädets stam? Eller kan barnet behöva en kompis hjälp för att nå runt trädet?

Låt barnen få ett snöre att vira runt trädets stam. Hur långt blir snöret? Jämför snörets längd med barnens längd. Eller kan snöret nå runt något av barnens huvud? Mage? Ben? Låt även barnen komma på ett annat sätt att mäta runt trädets stam. Kan man använda något från naturen. En pinne, kottar, stenar?

Dokumentation

Låt barnen rita bilder på konturen av sig själva.

Bredvid bilden på människan kan de rita hur långa de var. Till exempel om de fick prova hur många pinnar lång de var. Lika så vad de kunde hitta som var lika långt som sin underarm, sin fot etc.

37

Doris visar hur många stenar hon får plats med i sin hand. Hur många får du plats med?

Begrepp: Mätning av area

Bakgrund

Att mäta area med barnen handlar om att jämföra ytor med varandra och att få en känsla av ytans storlek. Barnet möter begreppet area i leken när de till exempel målar och täcker papperets yta med färg, vid legobygget, eller när de bygger pärlplatta. Du kan också se barnen jämföra area på olika föremål genom att de lägger föremålen på varandra för att se vilken som är störst respektive minst.

Att tänka på innan du utför lekarna är att när man mäter area är det viktigt att Hela ytan ska täckas med föremål på objektet som ska mätas.

Sagan

Nästa station på kartan är vid den stora, stora ängen.

- Oj vilken stor äng. Säger Doris. Undrar hur stor den är?

- Jag har hört att man kan mäta area när man vill veta hur stor yta något har. Har ni mätt area någon gång?

- Ska vi tillsammans lära oss hur man mäter area?

Så här många stenar får Doris plats med i sin hand.

Hur många får ni plats med i era händer?

38

Begrepp: Mätning av area

Lekar

Hur många barn får plats?

Rita upp några större geometriska figurer i sanden. Som kvadrater, cirklar, rektanglar och trianglar. Gör dem i olika storlekar. Från där bara ett barn får plats att stå, till där alla barnen får plats att ligga eller sitta.

Ställ frågan till barnen; Hur många barn får plats i figuren?

Barnen ska täcka hela ytan i figuren. Låt dem tänka och diskutera själva och komma fram till en lösning.

Dokumentation

Hur stor area har olika föremål?

Till övningen behövs det rutade papperet längst bak i bilagorna. Även färgpennor. Man kan också välja att använda rutat A4 papper från till exempel ett kollegieblock. Låt barnen ta några varsinna rutade papper.

Barnen får sedan hämta några olika föremål från naturen och rita konturerna av föremålet på papperet. Låt barnen titta på hur många rutor varje föremål täcker på papperet. Detta visar på de olika föremålens olika area.

Låt barnen också färglägga de ytor som föremålen täckte. Blir fina tavlor till förskolan. Hur många föremål får plats?

Rita upp några mindre former i sanden. Som kvadrat, cirkel, rektangel och triangel. Ställ frågan till barnen; Hur många föremål från naturen får plats i figurerna?

Låt barnen testa och undersöka själva med kottar, löv, stenar, pinnar etc. Lika här ska hela ytan av figuren täckas.

Låt dem också testa om det får plats lika många stenar i kvadraten som i cirkeln. Hur stor area har din hand?

Låt barnen testa hur många föremål som får plats i deras egna hand.

Får det plats lika många stenar i din hand som i kompisens hand? Eller i frökens hand? Hur stor area har ett löv?

Låt barnen hämta olika löv från naturen. Låt dem också till exempel hämta några mindre stenar, kottar, eller lingon.

Barnen får sedan lägga ut det föremål de valt att hämta på löven och titta på hur många de behöver för att täcka hela lövets yta. Jämför de olika lövens area.

39

Begrepp: Mätning av volym

Bakgrund

När man mäter volym med barn är det viktigt att ge dem förståelse för att det får plats olika mycket i olika föremål. Alltså de har olika volym.

Men också till exempel att en liter alltid är en liter, oberoende av hur det man mäter ser ut. Man kan använda sig av olika kärl som är höga fast smala, korta men breda, eller korta och långsmala.

För att barnet ska kunna tillägna sig kunskapen av att mäta volym behöver de erfara detta i olika sammanhang och på ett varierande sätt. Man kan till exempel använda sig av vatten, sanden i sandlådan, eller kottar och stenar i naturen.

Ord som kan dyka upp och som barnen kan behöva en förförståelse för är mindre-, större-, mer än.

Sagan

- Titta, en bäck! Doris älskar att leka med vatten. Hon gillar att simma i vatten, plaska i vatten, hoppa i vattenpölar. Hon tycker om att vattna blommorna med vatten, dricka vattnet själv. Och att göra geggamoja så klart!

- Tycker ni om vatten?

Hon brukar ibland hälla vatten mellan olika burkar och flaskor. Hon tittar på hur stor volym de olika burkarna har. Vet ni vad Volym är för något?

Related documents