• No results found

Arbetsmiljö, jämställdhet och lika villkor

Under året har SLU:s jämställdhets- och lika villkorsarbete (JLV) bedrivits på samtliga nivåer inom universitetet. En stor del av arbetet har fokuserat på att stötta upp det systematiska arbetet med lika villkor, särskilt på institutions- och avdelningsnivå.

Arbetsmiljö

SLU har medarbetare geografiskt spridda i landet.

Förutom utmaningen med en geografiskt spridd organisation finns det inom universitetet arbets-miljöer som är utmanande. Djurhållning, under-visning, laboratorier och arbete i skog och vatten för att ta några exempel.

Under 2019 inrättades en central arbetsmiljö-kommitté med syfte att utveckla samarbetet med skyddsorganisationen, öka samordningen inom arbetsmiljöområdet och skapa en gemensam strategi för arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljö-kommittén har under 2021 fokuserat på att tydlig-göra ansvar och befogenheter samt att höja kunskapsnivån i arbetsmiljöfrågor.

Arbetet med att se över hur det systematiska arbetsmiljöarbetet organiseras pågår samtidigt som stödet inom arbetsmiljöarbetet utvecklas. Under året har arbetet med att utveckla stöd och infor-mation på webben fortsatt haft stort fokus.

Implementering av de rutiner för uppgiftsfördel-ning inom systematiskt arbetsmiljöarbete som har tagits fram har pågått under året. För att möta behovet av kunskap inom arbetsmiljöområdet såväl som för att öka samarbetet mellan arbetsgivare och skyddsorganisation har en gemensam arbetsmiljö-utbildning för chefer och skyddsombud genomförts med högt deltagande.

En medarbetarundersökning i form av en total-undersökning genomfördes i början av året.

Resultatet visade på en ökad nöjdhet med arbetsmiljön jämfört med föregående mätningar och verksamheten har under året arbetat med handlingsplaner kopplade till sina resultat.

Jämställdhet

I enlighet med den framtagna planen för jämställd-hetsintegrering har arbetet med att integrera ett jämställdhetsperspektiv i besluts- och arbets-processer pågått under året. Arbetet har utgått från fokusområdena jämställda karriärvägar och jämställd utbildning.

I syfte att belysa vilka konsekvenser den ekonom-iska styrningen får för ojämställda villkor i verk-samheten, har SLU integrerat ett jämställdhets-perspektiv i ordinarie budgetprocess. Som en del i budgetförutsättningarna ingår en instruktion kopplat till särskilda jämställdhetsdata vad gäller fördelning mellan kvinnor och män på institu-tionen. Förutom att institutionerna kommenterat och analyserat siffrorna ur ett jämställdhetsper-spektiv noterar flertalet av dem också tänkbara förbättringsåtgärder för att öka jämställd represen-tation och könsfördelning, vilket är positivt. På övergripande nivå ingår en diskussion om fördel-ning av anslag utifrån ett jämställdhetsperspektiv i universitetsledningens beredning av ekonomisk fördelning nästkommande år. Den jämställdhets-integrerade budgetprocessen förväntas lägga grunden för informerade beslut ur jämställdhets-perspektiv.

Under året har en stor satsning inom kompetens-baserad rekrytering upphandlats, bland annat som en del i arbetet med jämställdhetsintegrering och jämställd rekrytering. Satsningen består av utbildningsinsatser gentemot funktioner som är Återrapportering: SLU ska fortsätta arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr.2016/17:10), t.ex. i fråga om lika möjligheter till karriärvägar, könsbundna studieval och genomströmning. Varje universitet och högskola ska fortsätta arbeta utifrån en lärosätesspecifik plan med utvecklingsbehov, mål och aktiviteter som lärosätet avser att vidta samt beskriva på vilket sätt jämställdhet ska integreras och bli en del av lärosätets ordinarie verksamhet, exempelvis i lärosätets styrprocesser. Jämställdhetsintegreringsuppdraget kan med fördel samordnas med andra uppdrag. Lärosätet har möjlighet att få stöd av Jämställdhetsmyndigheten i t.ex. framtagandet av planen och i samband med att jämställdhetsintegreringsarbetet utvärderas. Åtgärder och resultat utifrån planen ska redovisas och tillgängliggöras. SLU ska särskilt redovisa hur universitetet beaktar jämställdhet i utbildningen och vid fördelning av forskningsmedel.

Återrapportering: SLU ska redovisa hur man verkar för en jämställd könsfördelning vid rekrytering av professorer. Under 2021-2023 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 52 procent kvinnor.

involverade i rekryteringsprocessen, såsom lärarförslagsnämnder och chefer.

Under året har SLU varit initiativtagare till en avsiktsförklaring för en attraktiv, jämställd och jämlik arbets- och studiemiljö inom den gröna sektorn.

Inom ramen för jämställd utbildning har också insatser gjorts på fakultetsnivå för att öka förutsätt-ningarna för lärare att integrera jämställdhet i undervisning och utbildning, se avsnitt 2.6.

Lika villkor

Lika villkorsarbetet syftar till att alla anställda, studenter och sökande ska kunna arbeta och studera på lika villkor oavsett kön, sexuell läggning, köns-överskridande identitet eller uttryck, funktions-nedsättning, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning och ålder. Förutom att det vid SLU råder nolltolerans mot diskriminering, trakasserier eller övrig kränkande särbehandling arbetar chefer och utsedda handläggare proaktivt för att motverka diskriminering och på annat sätt verka för att lika rättigheter och möjligheter råder för alla inom universitetet.

Samordningsgruppen för jämställdhet och lika villkor har, i samarbete med JLV-handläggarna (se avsnitt 2.6), tagit fram utbildningskoncept för samtliga anställda vid SLU, som del i en bred utbildningssatsning för olika målgrupper inom universitetet. Utbildningen till medarbetare är webbaserad och fokuserar på riktlinjer vid trakasserier och förebyggande lika villkorsarbete.

Under året har särskilda utbildningar getts till lokala samverkansgrupper på institutionsnivå i syfte att stärka upp det fortlöpande arbetet enligt diskrimineringslagen. Utbildningen tar fasta på ett samordnat arbetssätt för det systematiska arbets-miljöarbetet och aktiva åtgärder enligt

diskrimineringslagen. Stödmaterial i form av mallar och föreslagna arbetssätt har samlats i en ny webbportal för jämställdhet och lika villkor vid universitetet.

Under året har resultat kopplade till JLV-frågor från medarbetarundersökningen presenterats och diskuterats på alla nivåer inom JLV-organisationen och med ansvariga funktioner inom universitetet.

Resultatet visar att de flesta upplever SLU som en arbetsplats fri från diskriminering. De flesta tycker också att det är lätt att förena föräldraskap och arbete. Av de som upplever diskriminering svarar de flesta att det beror på kön följt av etnisk till-hörighet och ålder. Åtgärderna har så långt som möjligt integrerats i strategi- och verksamhets-planer.

Det kontinuerliga lika villkorsarbetet bedrivs av olika funktioner på olika nivåer inom universitetet, men en särskilt viktig roll har fakulteternas JLV-kommittéer. Kommittéerna har under året utgjort forum för diskussion och information gällande jämställdhet och lika villkor. De har även aktivt arbetat med fortbildning av medarbetare och chefer genom samordning och arrangemang av före-läsningar, workshopar och temadagar. Arbetet har bland annat fokuserat på att stödja det systematiska arbetet, genom till exempel regelbundna träffar med kontaktpersoner för JLV och genom särskilt processtöd för det fortlöpande lika villkorsarbetet.

Inom universitetsadministrationens och bibliotekets rådgivande kommitté för jämställdhet och lika villkor har fokus legat på att stötta det systematiska lika villkorsarbetet, bland annat genom fram-tagande av särskilt stödmaterial till chefer.

Könsfördelning bland anställda

Av SLU:s 3 193 årsarbetare 2021 utgjordes 55 procent av kvinnor och 45 procent av män, vilket är oförändrat jämfört med 2020. Bland den forskande och undervisande personalen (inklusive anställda doktorander) var könsfördelningen totalt sett jämn;

50 procent kvinnor och 50 procent män. Könsför-delningen varierar mellan olika anställnings-kategorier, men ligger genomgående inom det etablerade jämställdhetsintervallet 40–60 procent.

Undantagen är professorer och adjunkter.

Diagram 9. Andel kvinnor (%) per anställningskategori 2017-2021, årsarbetare

Källa: Lins (Primula)

Bland professorer var könsfördelningen 32 procent kvinnor och 68 procent män – bland adjunkter var könsfördelningen det omvända; 68 procent kvinnor och 32 procent män. Dessa mönster återfinns också i den nationella statistiken för hela riket som Universitetskanslersämbetet publicerar.

Under 2021 har 13 nya professorer anställts vid SLU, varav två är kvinnor. Rekryteringsmålet för perioden 2021-2023 om 52 procent kvinnor ligger långt borta efter det första året. Inom det pågående projektet för jämställda karriärvägar ingår bland annat en översyn av rekryteringsprocessen ur ett jämställdhetsperspektiv. Ett antal satsningar inom jämställd rekrytering har gjorts under detta år och förväntas leda till en jämnare könsfördelning vad gäller professorsanställningarna. Ett exempel är att mallen för kompetensförsörjningsplanen reviderats samt att den inkluderats i budgetdialogerna. Som framgår i diagram 9 har könsfördelningen under den senaste femårsperioden varit jämn – dvs. inom intervallet 40-60 procent – i

anställnings-kategorierna universitetslektor, meriterings-anställning, annan forskande och undervisande

personal, doktorand samt teknisk personal. Därmed är könsfördelningen bland adjunkter, administrativ personal, bibliotekspersonal, arvodister och professorer ojämställd. Den enda anställnings-kategorin där män är överrepresenterade är professor.

Andelen kvinnor i kategorierna professorer och universitetslektorer är dock högre vid SLU än i riket i övrigt enligt UKÄ:s årsrapport 2021. På SLU är 32 procent bland professorerna kvinnor jämfört med 31 procent för hela riket och 51 procent bland lektorer, jämfört med 47 procent för hela riket.

Andelen kvinnliga chefer (dekaner, prefekter och rektorer) med akademisk anställning inom SLU är 39 procent (tabell 22). Detta innebär att andelen närmar sig det jämställda intervallet 40-60 procent.

Bland chefer inom stödverksamheterna har SLU fler kvinnor än män, men gruppen är relativt liten och andelarna påverkas vid små förändringar, som att en man slutar och ersätts av en kvinna.

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

Professor

Universitetslektor

Meriteringsanställning

Adjunkt

Annan forskande och undervisande personal

Doktorand

Administrativ personal

Bibliotekspersonal

Teknisk personal

Arvodist

2017 2018 2019 2020 2021

Tabell 22. Chefer inom akademi* och stödverksamheter 2017–2021, årsarbetare.

2017 2018 2019 2020 2021

Akademi 41 40 40 39 40

kvinnor 31% 30% 34% 39% 39%

män 69% 70% 66% 61% 61%

Stödverksamheter 18 18 18 18 19

kvinnor 44% 52% 59% 61% 63%

män 56% 48% 41% 39% 37%

Totalt 59 58 58 57 59

kvinnor 35% 37% 42% 46% 47%

män 65% 63% 58% 54% 53%

Källa: Lins (Primula)

* Dekaner, prefekter och rektorer.