• No results found

Arbetsprocessen i Fältarbete

2. Fritid och kultur

2.4 Fältgruppen i Biskopsgården

2.4.2 Arbetsprocessen i Fältarbete

Arbetsprocessen i fältarbete är uppbyggd av fyra delar:

 uppsökande arbete

 analys

 insats

 dokumentation/utvärdering.

2.4.2.1 Uppsökande arbete

Syftet med uppsökande arbete är att få kunskap om ungdomssituationen, etablera kontakt med ungdomar och skapa gemensamma upplevelser tillsammans med dem. Genom att regelbundet vistas i de offentliga miljöer där ungdomar samlas skapas det kontakt med ungdomar. Fältgruppen påstår att dessa relationer som skapas genom vardagliga situationer så småningom ger legitimitet i ungdomsmil-jöerna och möjlighet till motivation och förändring.

Ett annats syfte med det uppsökande arbetet är att kartlägga hur ungdomssituatio-nen ser ut och vidareförmedla denna kunskap till politiker och tjänstemän.

Det uppsökande arbetet under vardagarna är framförallt koncentrerat till själva stadsdelen. Fältassistenterna åker runt i Biskopsgården och besöker platser där ungdomar vistas, exempelvis skolor, torg och spårvagnshållplatser. De besöker även The-Spot och Vårvinden. Under helgerna rör fältassistenterna sig även utan-för Biskopsgården, exempelvis i Nordstan, Centralstationen, Teendream och olika arrangerade diskon, eftersom ungdomarna då är mer rörliga.

Under år 2005 uppgick det uppsökande arbetet till 84 kvällar, inklusive Göte-borgskalaset. Vid dessa tillfällen påträffades många ungdomar i utomhusmiljöer, framförallt i riskmiljöerna. Bland ungdomarna cirkulerade det vid dessa tillfällen hasch och alkohol. Även 11-13 åringar var ute i riskmiljöerna, vilket är ganska oroväckande.

Under 2005 ansågs Friskväderstorget, Långströmsgatan och Landamäraskolan ef-ter skoltid vara riskmiljöer för ungdomarna. På Friskväderstorget har ungdomar stått på kvällarna och bilarna har cirkulerat kring platsen. Vad gäller Landamära-skolan har alkoholförtäring förekommit bland ungdomarna på kvällarna och på Långströmsgatan har ungdomar, tjejer och pojkar i 11-13 års ålder varit ute sent på kvällarna.

Den öppna verksamheten fyller en viktig funktion för ungdomar som inte är akti-va i föreningslivet eller har några andra fritidsintressen. Då de verksamheterna är stängda vistas fler och fler ungdomar i utomhusmiljöerna.

2.4.2.2 Analys

Analysen innebär att Fältgruppen utvärderar vad de har sett i ungdomsmiljöerna och identifierar vilken typ av insats som skall göras. För att fältarbetet skall behål-la sin fulbehål-la funktion, krävs det att analysen görs med kontinuitet och regelbunden-het. Insatserna kan vara av olika slag, däribland i form av individuellt stöd till en ungdom, gruppverksamhet med en ungdomsgrupp eller rapporter till Socialnämn-den. Vilken insats som väljs beror således på vad som har framkommit under det

uppsökande arbetet, behov, önskemål från ungdomar samt teorietiska kunskaper.

2.4.2.3 Insats

Insatserna görs på tre olika nivåer:

 individ-

 grupp- och

 samhällsnivå.

2.4.2.3.1 Individnivå

På individnivå är arbetet inriktat mot enskilda ungdomar. Som jag redan har nämnt är det under det uppsökande arbetet som kontakten mellan fältassistenterna och ungdomarna uppstår, och det är utifrån denna kontakt som relationen skapas och byggs upp. Fältassistenten kan, om det så behövs, stödja ungdomen i hans/hennes livsområden, däribland skola och fritid. Insatsen kan vara förebyg-gande och/eller behandlande. Det kan vara en insats där fältassistenten har särskilt fokus och ger extra stöd till en ungdom. En insats kan också vara utformad i en mer strukturerad kontakt där ungdomen och fältassistenten träffas en gång i veck-an.

2.4.2.3.2 Gruppnivå

På gruppnivå är arbetet inriktat till olika grupper av ungdomar. Insatserna kan så-väl vara generell, exempelvis till en hel årskurs, som riktad mot en speciell grupp som löper risk för en ogynnsam utveckling. Verksamheten kan då vara i form av samtalsgrupper och/eller aktivitetsgrupper, där det pedagogiska verktyget är att använda grupprocessen och utveckla kreativa resurser i gruppen.

Gruppverksam-heten kan antigen vara tidsbegränsad eller ha en tillsvidare funktion, där behovet av fortsättning utvärderas varje halvår.

Vilka metoder som används när arbete sker med grupper varierar beroende på gruppens behov. Vanligtvis består den inledande fasen till större del av att fältas-sistenterna tillsammans med ungdomarna gör olika aktiviteter. Syftet är att lära känna varandra och genom gemensamma erfarenheter skapa bärande relationer mellan deltagare och ledare. Efter ett tag övergår gruppverksamheten allt mer i samtal och samarbetsövningar. Syftet med gruppverksamheten är att stärka det positiva hos individerna, arbeta med grupprocessen och ge ungdomarna möjlighet att tillsammans med vuxna ingå i positiva sammanhang.

2.4.2.3.3 Samhällsnivå

Insatserna på samhällsnivå innebär att fältassistenterna skall arbeta för att förbätt-ra ungdomsmiljöerna och ungdomarnas möjligheter i samhället. Detta innebär att samverkan med andra inom den egna organisationen, andra myndigheter, skola, föräldrar m.m. skall ske. Vidare innebär det att fältassistenten delger sina erfaren-heter i rapporter och artiklar till exempelvis beslutsfattare och diskuterar olika in-satser med andra aktörer.

2.4.2.3.4 Dokumentation och utvärdering

Beroende på om det är insats i sig eller en dokumentation av insats kan dokumen-tation se olika ut. Dokumendokumen-tation i form av en insats kan vara en rapport till soci-alnämnden om hur ungdomssituationen ser ut eller en artikel som debatterar ett ungdomsfenomen. Utvärdering och dokumentation av en insats kan se olika ut be-roende på vilken typ av insats och dess effekt. Dokumentation och utvärdering är nödvändigt i fältarbetet både för metod- och verksamhetsutveckling, och i ansva-ret att påverka och föra fram ungdomars talan och situation till allmänheten, che-fer och politiker för att kunna starta och vara med i en förändringsprocess.

Related documents