• No results found

Det här kapitlet behandlar arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen. Först beskriver vi arbetsvillkoret enligt de ordinarie reglerna och därefter den tillfälliga ändringen av det. Vi redogör för de konsekvenser av regeländringarna som vi har identifierat i granskningen när det gäller de ersättningsökandes möjligheter att uppfylla arbetsvillkoret och för arbetslöshetskassornas handläggning.

3.1 Arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen

Rätten till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen har alltid varit kopplat till ett arbetsvillkor i någon form. Villkoret innebär att en ersättningssökande ska ha arbetat i en viss omfattning innan arbetslösheten. Hur arbetsvillkoret utformas är, något förenklat, en avvägning mellan två delvis motstridiga mål med arbetslöshets-försäkringen: omställning och trygghet. Arbetslöshetsförsäkringens funktion som omställningsförsäkring betonas genom ett högt ställt arbetsvillkor som ger incitament till och premierar förvärvsarbete. Ett lågt ställt arbetsvillkor ökar arbetslösas

ekonomiska trygghet, även för dem med sämre förankring på arbetsmarknaden. Det stärker även arbetslöshetsförsäkringens funktion som automatisk ekonomisk

stabilisator vid konjunkturnedgångar genom att fler arbetslösas köpkraft upprätthålls.

3.1.1 Ordinarie arbetsvillkor och tillfällig ändring

Arbetsvillkoret enligt huvudregeln innebär att en ersättningssökande under de tolv månaderna omedelbart innan arbetslösheten ska ha arbetat minst 80 timmar per månad under minst sex månader. Enligt alternativregeln krävs samma totala arbetstid på minst 480 timmar, men under en sammanhängande tid av sex månader och med minst 50 timmar under var och en av dessa månader.

Minsta antalet arbetade timmar enligt både huvudregeln och alternativregeln sänktes från och med den 13 april 2020 från 80 till 60 timmar per månad respektive från 480 till 420 timmar totalt och från 50 till 40 timmar per månad. Ändringarna är för närvarande i kraft till och med den 1 januari 2023.8

Ändringen syftade till att fler personer som varit timanställda eller arbetat deltid skulle få arbetslöshetsersättning.9

8 12 § första stycket ALF ändrat under perioden den 13 april 2020 till och med den 1 januari 2023, se SFS 2020:217, 219, 1250 och 1251 med övergångsbestämmelser. (13 a § ALF om arbetsvillkor med jämställd tid är oförändrad materiellt, men följdändrad på grund av hänvisning till 12 § ALF.)

9 www.regeringen.se/artiklar/2020/04/a-kassan-forandras-tillfalligt. Hämtat 2021-12-30.

Konsekvenser av de tillfälliga regeländringarna i arbetslöshetsförsäkringen, IAF 15

3.2 Fler som arbetat mindre uppfyller arbetsvillkoret

Förenklat gäller att normalarbetstiden beräknas till 40 timmar för den som arbetat heltid och till 20 timmar för den som arbetat halvtid. Det tillfälliga arbetsvillkoret ställer lägre krav på arbetade timmar än tidigare, vilket innebär att normalarbetstiden blir lägre för en person som uppfyller arbetsvillkoret med hjälp av det tillfälliga arbetsvillkoret. Om fler personer som beviljas arbetslöshetsersättning har låga normalarbetstider kan det tyda på att det tillfälliga arbetsvillkoret innebär att fler kan uppfylla arbetsvillkoret10. Men det är också möjligt att lägre normalarbetstider beror på att en större andel av de som blivit arbetslösa i pandemins spår arbetat i mindre omfattning innan arbetslösheten jämfört med de som blev arbetslösa tidigare.

I diagrammen 1 och 2 presenteras normalarbetstidens medelvärde för alla ersättningstagare och uppdelat per kön över tid. Normalarbetstiden, för de med arbetslöshetsersättning, sjönk under våren 2020. Av diagrammen framgår att minskningen var något större för kvinnor än för män.

Under samma period ökade andelen ersättningstagare som har en relativt låg normalarbetstid. Den lägsta möjliga normalarbetstiden är 8 timmar. I diagram 3 framgår att andelen ersättningstagare med normalarbetstid i intervallet 8–20 timmar ökade under våren 2020. Den effekten är än tydligare för andelen ersättningssökande med en mycket låg normalarbetstid, i intervallet 8–12 timmar. Av diagram 4 framgår en markant ökad andel våren 2020, där andelen fortsatt har legat kvar på den nivån.

Notera att skalan på den vertikala axeln är olika i diagram 3 och 4. Det är värt att poängtera att det är relativt få individer det handlar om. I genomsnitt var det cirka 170 och 570 individer med 8–12 timmars normalarbetstid per vecka fram till respektive efter vecka 11 2020.

10 Då de tillfälliga reglerna skapades genom att ändra lydelsen i befintliga paragrafer så går det inte att skilja på personer som uppfyllt arbetsvillkoret med hjälp av de tillfälliga reglerna från dem som ändå skulle ha gjort det i den statistik som skapas utifrån arbetslöshetskassornas registreringar.

Diagram 1: Normalarbetstid för alla. Diagram 2: Normalarbetstid per kön.

16 Konsekvenser av de tillfälliga regeländringarna i arbetslöshetsförsäkringen, IAF

Pandemin påverkade inte alla sektorer av ekonomin lika mycket, vilket bland annat märks i att arbetslöshetskassornas inflöden av ersättningssökande var olika.11 Inom vissa sektorer är till exempel timanställningar relativt vanligt och på så sätt kan sammansättningen av de ersättningssökande ha ändrats under pandemin. Det är inom ramen för granskningen inte möjligt att avgöra i vilken utsträckning

normalarbetstiden och andelen med låg normalarbetstid har påverkats av ändrad sammansättning av ersättningssökande respektive ändrade regler. Detta medför att vi inte kan ange hur många som påverkats och därmed inte heller beräkna effekterna på utbetald ersättning som en konsekvens av regeländringen. Tecken på att ändringen, trots detta, har haft en effekt är den relativt koncentrerade förändringen av den genomsnittliga normalarbetstiden och att andelen med låg normalarbetstid förändrades runt tidpunkten för införandet av de ändrade reglerna.

3.3 Handläggning och rättstillämpning hos arbetslöshetskassorna

Majoriteten av arbetslöshetskassorna uppger i enkätsvaren att de tillfälliga

regeländringarna i arbetsvillkoret inte har medfört några större förändringar för dem i handläggningen av ärenden, eller i tillämpningen av regelverket jämfört med tidigare utformning.

11 IAF 2021:16, Analys och utvärdering av långa handläggningstider.

Diagram 3: Andelen av dem med ersättning med normalarbetstid i intervallet 8–20 timmar, per kassakortsvecka.

Diagram 4: Andelen av dem med ersättning med normalarbetstid i intervallet 8–12 timmar, per kassakortsvecka.

Konsekvenser av de tillfälliga regeländringarna i arbetslöshetsförsäkringen, IAF 17

Related documents