• No results found

Att möjliggöra Botkyrkabornas medskapande av samhället

2 Mål, mätbara mål och åtaganden

2.1 Att möjliggöra Botkyrkabornas medskapande av samhället

Analys

Måluppfyllelsen inom området Botkyrkabornas medskapande av samhället bedöms sammantaget som godtagbar. Processen medskapande av samhället är av sådan karaktär att fullständig måluppfyllelse inte kommer att uppnås. Nämnden kommer alltid att sträva mot att ytterligare stärka elevers inflytande i verksamheten, målområdet kommer därför sannolikt inte att få någon högre markering än godtagbar. Det kommer alltid att finnas potential till förbättringar.

Mål 1 Botkyrkaborna är mer delaktiga i samhällsutvecklingen

Nämndmål 1 a: På varje enhet finns möjligheten för barn och elever oavsett kön att ha inflytande över undervisningen/verksamheten i enlighet med Skollagen och läroplanerna.

Analys

Förvaltningen arbetar aktivt med elevinflytandefrågor både inom och utanför förvaltningsområdet, bl.a. genom samarbete med ungdomsfullmäktige samt med demokratiutvecklaren.

Index för upplevt elevinflytande har ökat i två gymnasieskolor. I Tullinge gymnasium har index ökat från 30 till 35% och i St Botvid från 48 till 59%. Framför allt S:t Botvid har haft en positiv utveckling i detta avseende. I Tumba gymnasium har index gått ned från 39 till 36%.

Verksamhetschef grundskola och förvaltningschef träffar grundskolornas elevråd (eller motsvarande) med fokus på inflytandefrågor, demokratifrågor och trygghetsfrågor. 17 av 22 skolbesök är genomförda och ca 30 elever i åk 8 från olika skolor har deltagit i elevskyddsombudsutbildning. Utfallet i elevenkäten motsvarar inte målsättningen, endast 13 av 22 grundskolor har höjt resultatet avseende andel elever som svarar positivt på påståendet "Lärarna i min skola tar hänsyn till elevernas åsikter". I grundsärskolan är utfallet avsevärt mycket bättre, där svarar 100% av eleverna på samtliga enheter positivt på frågan.

Verksamhetsområde grundskola har genomfört kurser för skolledare gällande läroplanens nya kapitel om fritidshemmet. Kurser och nätverksarbete, för fritidshemspersonal, pågår rörande delaktighet och utveckling av verksamheten. Arbetslag i fritidshemmen får planeringsstöd och det pågår implementering av aktivitetsstyrt fritidshem. Utfallet i elevenkäten motsvarar inte målsättningen, endast 8 av 22 grundskolor har höjt resultatet avseende andel elever som svarar positivt på påståendet "Jag är med och bestämmer om aktiviteterna på fritids".

Inom verksamhetsområde förskola pågår arbete avseende forum för samråd med barn respektive vårdnadshavare. Förskolan har olika typer av forum som benämns olika på olika enheter.

Verksamhetsområde förskola kommer i förskolechefsgruppen samt områdesgrupperna att kartlägga vilka forum som finns och enas kring vad respektive forum ska kallas. Under hösten kommer det att göras en inventering av forum för samråd med barn respektive vårdnadshavare samt en planering för samråd under 2018, vilken omfattar samtliga förskolor.

Åtaganden

Förvaltningen ska återetablera samarbetsformer med ungdomsfullmäktige.

Analys

Verksamhetsområde gymnasieskola har tillsammans med verksamhetsområde grundskola skapat nya

samarbetsformer. Ungdomsfullmäktige kommer att besöka rektorsmöten både i grundskolan och gymnasieskolan under hösten. Det har även tillsatts en arbetsgrupp på central förvaltning för att underlätta kontakterna med ungdomsfullmäktige. Verksamhetsområde gymnasieskola efterfrågar t.ex. samverkan kring

elevskyddsombudsutbildning.

Samtliga skolor ska ha aktiva forum för elevinflytande.

Analys

Verksamhetsområde grundskola genomför verksamhetsbesök med fokus på elevinflytande samt tar upp frågan i medarbetarsamtal med rektorer.

Det finns aktiva forum för elevinflytande i samtliga grundskolor och gymnasieskolor. Vid två av gymnasieskolorna finns dessutom elevkårer.

Förvaltningen ska följa upp hur skolans personal tillsammans med elever använder resultaten från elevenkäter i sitt systematiska kvalitetsarbete. Detsamma gäller förskolan avseende barns inflytande via forum för samråd med barn.

Analys

Barns och elevers delaktighet följs upp vid resultatdialoger med verksamheten.

Förvaltningen ska påbörja ett samarbete med demokratiutvecklaren för att stärka barns och elevers intresse för och engagemang i lokalsamhället.

Analys

I grundskolan har arbetet inte påbörjats ännu.

Demokratiutvecklaren har besökt rektorsmötet för gymnasieskolorna och fick då en kontaktperson vid respektive gymnasieskola. Varje rektor beslutar om hur information från politiska partier ska ges utifrån Skolverkets Allmänna råd.

Mätbart mål

Mätbara mål/Indikatorer Utfall 2014 Andelen elever som svarar positivt ("stämmer bra"

eller stämmer ganska bra") på elevenkätens påstående " Lärarna i min skola tar hänsyn till elevernas åsikter." ökar i samtliga grundskolor (22 grundskolor).

22 13

Andelen elever som svarar positivt ("stämmer bra"

eller "stämmer ganska bra") på elevenkätens påstående " Jag är med och bestämmer om aktiviteterna på fritids." ökar i samtliga grundskolor (20 grundskolor, elever i åk 3)

20 8

Index för upplevt elevinflytande i undervisningen ökar på samtliga gymnasieskolor. (3

gymnasieskolor)

1 3 2

Andelen elever som svara positivt ("stämmer bra"

eller "stämmer ganska bra") på elevenkätens påstående "Lärarna i min skola tar hänsyn till elevernas åsikter." ökar i samtliga grundsärskolor (5 grundsärskolor med elever som läser ämnen)

5 4

Samtliga förskolor har forum för samråd med barnen. (50 förskolor)

50

Samtliga förskolor har forum för samråd med vårdnadshavare (50 förskolor)

50

Mål 2 Botkyrkaborna har mer jämställda och jämlika förutsättningar och villkor

Nämndmål 2a: Alla förskolor och skolor arbetar aktivt mot kränkningar och diskriminering.

Analys

Regelverket avseende planer mot diskriminering och kränkande behandling har ändrats. Det innebär att enheterna måste få tid på sig att justera sina planer innan förvaltningen genomför uppföljning av dessa. Förvaltningen håller på med upphandling av ett digitalt verktyg som ska underlätta uppföljning av det stora antal anmälningar som görs från skolorna. Verktyget kommer att kunna bidra till bättre överblick och analys av arbetet. Företrädare från verksamheterna deltar i arbetet.

Verksamhetsområde förskola har inhämtat samtliga enheters planer mot diskriminering och kränkande behandling. Planerna diskuteras i möten med respektive förskolechef för att titta närmare på hur planerna levandegörs i verksamheten.

Verksamhetsområde grundskola kommer att begära in samtliga enheters planer under hösten 2017.

Antalet förelägganden från Skolinspektionen har ökat från 8 st 2016 till 12 st hittills i år.

Åtaganden

Förvaltningen ska följa upp att varje förskola och skola har aktuella och levande planer mot diskriminering och kränkande behandling.

Analys

Planerna mot diskriminering och kränkande behandling kommer att begäras in under hösten 2017.

Förvaltningen ska, som underlag för det förebyggande arbetet, analysera och identifiera problemområden baserat på inkomna klagomål samt anmälningar om diskriminering och kränkande behandling.

Analys

Förvaltningen har påbörjat en upphandling av ett digitalt verktyg som kommer att underlätta det förebyggande arbetet med diskriminering och kränkande behandling.

Mätbart mål

Mätbara mål/Indikatorer Utfall 2014 Antalet förelägganden från Skolinspektionen/BEO

minskar

8 12

Nämndmål 2b: Alla förskolor och skolor arbetar aktivt för att ge alla barn och elever, oavsett kön och område, likvärdiga förutsättningar i utbildningen.

Analys

Nämndmålet behandlas i förvaltningens resultatdialoger. Måluppfyllelsen kan inte säkert avgöras eftersom analyser av officiella resultat ännu inte är genomförda. Betygsstatistik från Skolverket publiceras senare under hösten. Analyser av preliminära resultat pågår.

Åtaganden

Förvaltningen ska utreda och analysera betygsresultaten utifrån kön och andra faktorer som mäts i elevenkäter i grundskolan och gymnasieskolan

Analys

De aggregerade officiella resultaten från Skolverket kommer att analyseras under hösten 2017. Analys av de preliminära resultaten pågår.