• No results found

Att tänka på vid tapetsering med modern stoppning

5 Avslutande diskussion

5.1 Att tänka på vid tapetsering med modern stoppning

Det finns mycket att tänka på när man ska tapetsera en möbel. Det går inte att jämföra en stoppning med traditionella tekniker och material med en stoppning med moderna tekniker och material. Man måste först se till vad det är för typ av möbel och vad det är för stoppning: traditionell eller modern. Därefter får man försöka sätta sig ner en stund och fundera igenom hur man ska lösa problemet på bästa möjliga sätt. Här nedan följer en del tips och vägledning som kan vara bra att ha med i åtanke vid tapetsering av en möbel med modern stoppning.

Viktigt att dokumentera

När man får in en möbel bör man dokumentera den gamla stoppningen och klädseln, d v s anteckna och/eller fotografera mått och material. Detta är till stor hjälp vid själva stoppningsarbetet eftersom det ibland kan vara svårt att minnas hur stoppningen har sett ut. Ibland kan skummet i möbeln vara så uttorkat och smuligt och möbeln har tappat sin ursprungsform. I sådana fall kan man titta i böcker efter en likadan möbel eller ta reda på från vilken tid möbeln är ifrån och utifrån det fatta beslut om hur stoppningen sannolikt kan ha sett ut.

En dokumentation kan man även få användning av i framtiden då man kanske råkar stöta på en likadan eller en liknande möbel.

På museum väljer man ofta idag att dokumentera stoppningen av möbler där skummet håller på att brytas ned. Man har insett att stoppningen i alla fall kommer att brytas ned helt så småningom. Istället för att låta det gå så långt så dokumenterar man ner mått och material osv. Sedan försöker man att stoppa om möbeln med liknande material och återanvända det gamla tyget om det fortfarande är intakt. Men väldigt viktigt är att behålla den tidigare formen.78

Välj rätt material

Att stoppa en möbel med skum kan vara ganska svårt. Dels finns det ju både skumgummi och skumplast att välja på och dessutom en hel del olika kvaliteter inom dessa grupper, vilket gör det hela ännu svårare. Stoppar man om en möbel med traditionell stoppning så skiljer det sig inte så mycket i materialen mer än att de bryts ned olika fort och därmed tappar sin form.

I en modern möbel med skumstoppning så måste man välja skum efter de olika användningsområdena som sits, rygg och armstöd. Man måste också ta hänsyn till vem som ska använda möbeln. Är det t.ex. en person som väger mycket bör man ha en hårdare kvalitet på skummet i sitsen.

Bevara eller byta ut den gamla stoppningen?

Är det en möbel som är ritad av någon känd designers som t.ex. Arne Jacobsen så bör man använda originalstoppningen i den mån det går. I annat fall går det också bra att använda dagens material bara man försöker behålla den tidigare formen.79 Helst skulle man kanske vilja undvika ingrepp helt och hållet på alla möbler som är designade. Men

78

Sigrid Eklund

79

frågan är ju då om man vill ha en möbel som går att sitta på och som ser ut som originalet till formen eller om man vill ha en möbel som inte går att sitta på och som har sin gamla stoppning kvar som på sikt kommer att brytas ned så pass mycket att den helt tappar sin ursprungliga form och kanske därmed också ett värde.

I vissa fall går det inte att bevara den gamla stoppningen eller klädseln. Kanske är tyget så nött och slitet att det måste bytas ut helt. Och har skummet blivit brunt, hårt och i princip bara består av en massa smulor då är det dags att byta ut det mot nytt. Skulle stoppningen i alla fall vara i ganska bra skick så kan man förbättra på den. Om grundväven är lite slapp kan man spänna denna eller byta ut den helt. Finns det sadelgjordar kan även dessa spännas ifall de skulle vara lite lösa. När det kommer till stoppningen så kan man bygga på den gamla stoppningen med hjälp av fiberfill och latex eller skumplast. Men det är viktigt att komma ihåg att inte ändra formen på möbeln.80

För att skydda stoppningen kan man klä möbeln med domestik och lägga på lite fiberfill innan tyget kommer på. Och även om dagens moderna skum är mycket bättre bör man ändå undvika att ställa en möbel med denna typ av stoppning i direkt solljus.81

Använd bra material

När man ska tapetsera en möbel så är det viktigt att använda så bra material som möjligt eller att byta ut den gamla stoppningen om det anses vara nödvändigt. Har man en t.ex. en fin designad möbel så är det värt att lägga ned de där extra pengarna på lite bättre eller finare material och tyg. Det är ofta jobbet som kostar mycket och inte materialet.82

I det fall det handlar om en möbel med latex- eller skumplaststoppning så är det värt att lägga pengarna på att byta ut materialet på en gång istället för att försöka bättra på den tidigare stoppningen. Det senare resulterar förmodligen i att den ändå måste göras om igen efter några år. Det kan också vara svårt att få till en fin form som överrensstämmer med den gamla. Detta kan vara bra argument inför en kund och du kan också erbjuda dig at göra en dokumentation av möbeln, vilket ger möbeln ett mervärde.

Val av klädsel

Vad det gäller val av tyg till en möbel så finns det många som är oeniga i denna fråga. Vissa anser att man bör välja ett tyg som är tidsenligt med möbeln, andra menar att huvudsaken är att tyget harmonierar med möbeln medan en tredje part tycker att man ska välja ett tyg som passar in i den hemmiljön som möbeln ska stå i.

Vill man behålla värdet av en möbel, vilket i princip bara handlar om designade och kända möbler, så ska man helst sätta på det gamla tyget om det är intakt. I annat fall kan man välja ett tyg som påminner om det gamla. Man kan också kolla upp om möbeln har varit klädd i flera olika tyg eller läder och i så fall använda sig av något som är likadant eller åtminstone påminner om det.

80 Leif Lundin 81 Leif Lundin 82 Leif Lundin

Related documents