• No results found

Attityder och förhållningssätt till arbetslöshet 46

Inställningar till arbetslösa

Sedan 1980-talet har upprepade studier genomförts om människors inställ- ning till offentligt stöd till olika grupper. Oavsett om de har sin utgångspunkt i tvärsnittsstudier från olika europeiska länder eller (longitudinella) data från ett och samma land pekar dessa studier mot liknande mönster: människor i allmänhet tycks i högst grad stödja offentligt stöd för äldre, tätt följt av sjuka och funktionshindrade. Offentligt stöd för behövande barnfamiljer sympatiserar människor i betydligt mindre om- fattning med, ersättning för arbetslösa ännu mindre och minst sympati får försörjningsstöd. Detta mönster av inställningar till offentligt stöd tycks alltså vara ett grundläggande element i europeiska välfärdsregimers populära välfärdskultur. Strukturen sammanfaller dessutom med den kro- nologiska ordning olika typer av offentligt stöd införts i dessa länder; efter stöd till äldre har stöd till sjuka och funktionshindrade införts, följt av stöd till barnfamiljer, inkomstbortfallsförsäkring för arbetslösa och slutligen försörjningsstöd (för en mer utförlig beskrivning se van Oorschot 2006). Den kronologiska ordning i vilken dessa olika former av statligt stöd införts och de tankegångar som ligger bakom människors inställning till vem som anses vara värdig, eller förtjänt av, samhällets hjälp, och vilka som inte är det, tycks således bygga på samma logik. När det gäller enskilda människors inställning till vilka som är förtjänta av stöd beskrivs fem fak- torer som bidrar till att förklara vilka vi tycker är mer eller mindre förtjänta än andra (van Oorschot 2000).

Den första faktorn rör hur stor kontroll över sin situation vi bedömer att den behövande har, vilket i detta sammanhang rör arbetslösa människor. Det handlar alltså om i hur stor utsträckning den arbetslöse kan sägas vara personligt ansvarig för sitt behov av samhälleligt stöd. Ju mer personligt ansvar hon har för sin situation, desto mindre, om alls, förtjänt av stöd. Den andra faktorn handlar om hur mycket behov individen har av stöd: ju större behov hon har, desto mer anser vi henne förtjäna stöd. Vidare bidrar våra möjligheter att identifiera oss med henne och hennes situation till hur för- tjänt vi anser henne vara. Det kan ha att göra med social klasstillhörighet eller livsstil. De som är mer lika ”oss” anses vara mer förtjänta av hjälp. En fjärde faktor är attityd. De som framstår som sympatiska, som är tack- samma och konforma med våra normer, betraktar vi som mer förtjänta. Slutligen handlar det också om reciprocitet, det vill säga att de som är mest förtjänta är de som har bidragit till vår grupp eller vårt samhälle eller som

man kan anta kommer att kunna bidra i framtiden. Av dessa fem faktorer tycks kontroll och identitet vara de mest betydelsefulla.

Dessa kriterier kan förklara variationer i människors inställning till behövande människor. Till exempel betraktas äldre eller funktionshindrade arbetslösa som mer förtjänta än arbetslösa som helhet, eftersom det är sociala risker vi alla kan identifiera oss med, men också eftersom det är grupper som inte förväntas (kunna) bidra i samma utsträckning som starka, friska personer i arbetsför ålder. Sistnämnda gruppen arbetslösa ställer samhället högre krav på när det gäller att försörja sig själva och ”göra rätt för sig” i termer av att bidra till samhället. Den allmänna attityden till människor som inte ”gör rätt för sig” tycks vara mindre präglad av sympati och mer av misstro och fientlighet. Den sammantagna bilden forskning från europeiska länder ger om människors syn på arbetslösa är att arbetslösa antas vara arbetsovilliga och med en tveksam moral när det gäller mot- tagande av offentliga medel. Vidare uppfattas arbetslösa tendera till att vara karaktärslösa, mindre uthålliga, mindre pålitliga samt att inte ta ansvar för sig själva (van Oorschot 2006).

Här utgör Sverige inget undantag. Enligt den svenska arbetskraftsunder- sökningen, AKU, anser 78 procent av respondenterna att arbetslösa skulle kunna skaffa ett jobb om de bara ville (Furåker & Blomsterberg 2002). Studier av svenska arbetsgivare visar att arbetssökande med erfarenheter av längre arbetslöshetsperioder betraktas som mindre produktiva eller mindre pålitliga (Agell & Lundborg 1999, Calmfors, Forslund & Hemström 2002, Eriksson 2002). När det gäller den allmänna uppfattningen om arbetslösas arbetsvillighet utgör andelen människor som misstänker att arbetslösa är arbetsskygga endast en femtedel. Samtidigt har, intressant nog, andelen människor med denna föreställning om arbetslöshet halverats sedan mitten av 1980-talet (Svallfors 2011). Detta är ett intressant resultat som pekar på en topp av denna syn på arbetslösa under mitten av 1980-talet, och som skulle kunna peka på en växande förståelse för arbetslöshet parallellt med den växande arbetslösheten som följde i början av 1980-talet, det vill säga en tendens till en normaliserad syn på arbetslöshet.

Orsaker bakom attityder till arbetslöshet

Denna sammantaget negativa inställning till arbetslösa har flera orsaker som i viss mån samspelar med varandra. Generellt kan sägas att några om- ständigheter såsom egen arbetsmarknadsstatus, situationen på arbetsmark- naden samt de arbetslösas ålderskategori tycks bidra till en mer generös, solidarisk eller mindre misstänksam inställning till arbetslösa. Andra

faktorer bidrar till att förklara en mer restriktiv tilltro till arbetslösas arbets- vilja och hederlighet när det gäller samhälleligt stöd.

Egen pågående arbetslöshet är något som i hög utsträckning påverkar inställningen till arbetslösa i allmänhet mot att bli mer förstående (Furåker & Blomsterberg 2002). Vidare kan perioder av hög arbetslöshet ha infly- tande på den generella inställningen mot att bli mer tillåtande eftersom arbetslösheten då i mindre utsträckning kan tillskrivas den enskilda individens eventuella tillkortakommanden, men också för att risken är högre att även ”såna som vi” blir arbetslösa (Gallie & Paugam 2000). Under perioder av hög arbetslöshet ökar ofta även villkoren för tillgång till social- försäkringssystemet, vilket kan leda till en generellt sett mindre negativ eller misstänksam inställning till bidragstagare (Svallfors 2011). Svallfors (1997) beskriver också ett samband mellan inställningen till välfärd och regimtyper, där på en sammantagen nivå de länder med socialdemokratisk respektive konservativ regimtyp uppvisar starkt stöd för välfärdsinterven- tion medan stödet i länder med liberal regimtyp är svagt. Pfeifer (2009) argumenterar för att socioekonomiska karaktäristika påverkar synen på välfärdsintervention i form av försörjningsstöd olika beroende på nationell kontext. Detta stöds till viss del av Jaeger (2006) även om egenintresse i hans studie har något större samband med stödet för välfärdsintervention. Även de arbetslösas ålder kan påverka. Att vara ung och arbetslös kan betraktas som mindre skamligt än att vara vuxen och arbetslös. Det kan ha att göra med att arbetslöshet bland unga är mer utbredd, vilket leder till normalisering i den allmänna synen, samt att många unga har ett större socialt kontaktnät, som mildrar negativa upplevelser (Furnham 1982, Willis 1986).

Parallellt tycks dock samhällsutvecklingen gått emot att betrakta även unga arbetslösa med mindre blida ögon. Det blir tydligt i den arbetsmarknads- politiska lagstiftning som omger arbetslösa unga och som är betydligt strängare än för vuxna. En anledning till det är antagandet att arbetslöshet hos unga i än högre grad antas kunna leda till passivitet i form av arbets- ovillighet. Egenskaper som associeras med arbetsmoral har sina rötter i den protestantiska arbetsetiken. Furnhams välkända studie (1982) visade att personer som i hög utsträckning stödde den protestantiska arbetsetiken tenderade att ge arbetslösa skulden för deras situation, och att misstro arbetslösa som får försörjningsstöd om deras verkliga behov. Människor med hög protestantisk arbetsetik förklarade fattigdom med lathet och dålig hushållning med pengar, välstånd med hårt arbete, ärlighet och sparande och arbetslöshet med lathet. En stark arbetsetik hade även samband med motstånd mot beskattning och offentliga socialförsäkringar.

Vidare finns ett samband mellan människors politiska orientering och deras inställning till arbetslösa. I en studie baserad på nederländska attityd-

data (van Oorschot 2002) var de som var mest för högre krav på arbetslösa äldre, med lägre utbildning och lägre socio-ekonomisk position och mer till höger på den politiska höger-vänsterskalan. De ansåg också i högre ut- sträckning att ersättningsnivån var för hög, att bidragssystemet ofta miss- brukas och att försörjningsstöd gör människor latare. Vänster-orienterade väljare tycktes mer benägna att uttrycka sympati och förståelse för arbets- lösa än mer konservativa väljare, som snarare tenderar att skuldbelägga arbetslösa för deras situation och associera dem med negativa egenskaper såsom exempelvis lathet eller mindre kompetenta. Den politiska orien- teringen förefaller således påverka inställningen till arbetslösa i högre grad än exempelvis erfarenhet av arbetslöshet eller faktisk arbetslöshetsnivå (McFadyen 1998, Fridberg & Ploug 2000).

Det politiska budskapet om individens ökade egna ansvar för sin egen an- ställningsbarhet och försörjning sprids även till allmänheten via exempelvis media. Exempelvis har opinionsbildande aktörer som SAF, föregångaren till Svenskt Näringsliv, och den liberal-konservativa tankesmedjan Timbro aktivt påverkat det politiska språkbruket (Boréus 1994). Genom politiker, men även opinionsbildare, kan politiska uttalanden således få stor genom- slagskraft och på det sättet påverka människors attityder. Här ser vi att en misstänksam och negativt inställd opinion ofta sammanfaller med starka, skuldbeläggande politiska budskap som får mycket uppmärksamhet i media (Eardley & Matheson 2000, Oschmianski 2003).

En förklaring till varför människor påverkas av politiska budskap som rör bidragsfusk och som sprids via media är att bidragsfusket representerar en inre konflikt mellan det mottagarna av budskapet själva skulle vilja och det motstånd de känner mot att faktiskt omsätta det. Spänningen mellan dessa båda skulle då kunna resultera i moralisk upprördhet över detta avvikande bedragande beteende (Windschuttle 1980). Forskning som studerat orsakssamband pekar på en bred variation av faktorer som påverkar inställ- ningen till arbetslösa. De studier som inkluderat flera orsaksförklaringar (McFadyen 1998, Fridberg & Ploug 2000) har visat att den politiska orienteringen tycks vara en av de faktorer som har störst inverkan på människors åsikter om arbetslösa.

Samtidigt tycks likheterna mellan europeiska länder vara betydligt större än skillnaderna när det gäller människors inställning till arbetslösa (Svallfors 1997, van Oorschot 2006, 2008). Det tyder dels på gemensamheter mellan ett samhälles ideologiska och kulturella grund och enskilda människors inställning, dels på att gemensamheterna mellan olika länder och regioner kan ha liknande eller gemensamma ideologiska rötter. Det kan i sin tur betraktas som en indikation på hur starkt förankrad diskursen är i Europa.

Den allmänna inställningen till arbetslösa upplevs av arbetslösa själva ofta som negativ och är därför något många arbetslösa reflekterar över och belastas av (Starrin et al 1999, Andersson 2003, 2006, Mäkitalo & Hertzberg 2006). När det gäller hur arbetslösa själva uppskattar synen på arbetslöshet i samhället bedömde långtidsarbetslösa unga vuxna i Sverige att hälften av människor i allmänhet tycker arbetslösa får skylla sig själva. I samma studie angav kontrollgruppen med anställda att de trodde att en femtedel anser att arbetslöshet är arbetslösas eget fel (Hobbins & Grimmer 2011). Liknande mönster beskriver Breakwell (1986), där arbetslösa ung- domars uppskattning av andra ungdomars inställning till arbetslösa var betydligt mer negativt än vad kontrollgruppen angav. Det är alltså möjligt att arbetslösa överskattar utbredningen av negativa och fientliga attityder till arbetslösa. Samtidigt präglas den sammantagna bild forskning ger av människors inställning till arbetslösa av skuldbeläggande och misstänk- samhet.

Related documents