• No results found

Attityder till småskalig egenproducerad el och dess påverkan på spridningen

In document Småskaligt egenproducerad el (Page 68-71)

8. Analys

8.3 Attityder till småskalig egenproducerad el och dess påverkan på spridningen

Vi har i den teoretiska referensramen konstaterat att de tre steg som Rogers förklarar anammandet eller förkastandet av en innovation med, också kan liknas vid komponenterna vetande, känsla och intention som tillsammans utgör en attityd (Fishbein & Ajzen 1975, Solomon et al 2008:140). Detta innebär att helheten i de potentiella användarnas attityd är mycket viktig för deras anammande av konceptet och därmed också för konceptets potentiella framtida spridning. Nu när dessa komponenter är analyserade redogör vi i detta avsnitt för vår

62

tolkning av fastighetsföretagens och energibolagens sammantagna attityd till konceptet egenproducerad el och hur detta kan komma att påverka spridningen av innovationen småskaligt egenproducerad el.

Undersökningen visar att det finns en stark positiv attityd till egenproducerad el men att det finns skiftande uppfattningar huruvida småskalig elproduktion är ett lämpligt alternativ för att åstadkomma detta. Främst är det ett miljöengagemang och ett stigande elpris som har påverkat fastighetsföretagens attityd till att själva producera el, men i två fall finns det också en uttalad ambition att i framtiden vara mindre beroende av de stora energibolagens elförsörjning. Därtill ser energibolagen inga betydande problem med att deras elkunder själva producerar el, men är i olika omfattning intresserade av att stödja dem.

Småskalig elproduktion framställs av fastighetsföretagen som ett mycket olönsamt alternativ för att producera egen el och de företag som seriöst har funderat på konceptet i syfte att i framtiden vara mindre beroende av utomstående elförsörjning fokuserar på storskaliga vindkraftsprojekt som man anser vara överlägsna den småskaliga produktionen. Detta är även energibolagens överhängande attityd och det finns ingen rädsla för att småskalig egenproducerad el i dagsläget eller inom den närmaste framtiden kommer att utgöra en konkurrent till energibolagens storksaliga elproduktion.

Bland fastighetsföretagen finns emellertid en positiv attityd till att småskaligt egenproducerad el kan användas för att stärka företagets miljöprofil och det finns därtill viss framtidstro som bygger på att den småskaliga tekniken kommer att utvecklas och bli mer lönsam i framtiden. Förutom de höga kostnader som är relaterade till småskaliga elproduktionen visar fastighetsföretagens attityd till konceptet inte på några betydande hinder för ett framtida anammande. Vissa problem med tekniken nämns men den negativa påverkan detta har på attityden är marginell i jämförelse med teknikens ineffektivitet. I de fall där fastighetsföretagen känner sig tveksamma på om de har kunskapen som krävs för att anamma konceptet är man öppen för ett samarbete med ett energibolag och samtliga företag är positivt inställda till att ett energibolag skulle placera en småskalig elproduktionsanläggning på eller intill deras fastigheter i syfte att testa tekniken, även Balticgruppen och Norrvidden som i övrigt principiellt är emot samarbete med energibolag. Detta visar på att det inte finns några betydande problem med att just placera dessa anläggningar på eller intill byggnaden om det är någon annan som ansvarar för dem.

När det gäller energibolagen har undersökningen uppmärksammat stora skillnader i attityden till att deras kunder småskaligt producerar egen el. Umeå energi och E.on är överlag positiva till småskalig elproduktion och har i dagsläget ambitionen att testa tekniken och på något sätt bidra till dess utveckling. I och med detta finns det bland dessa företag också en framtidstro till teknikens utveckling. Umeå energi har dessutom en tydlig ambition att i framtiden stödja sina elkunder i anammandet av småskaligt egenproducerad el. Att Umeå energi avviker kraftigt från de övriga energibolagen i detta hänseende kan bero på att det är ett kommunalägt energibolag med tydlig lokal förankring. Detta förstärks även genom att bostaden, som är ett kommunalägt fastighetsföretag, har långtgående intentioner på att tillsammans med Umeå energi på något sätt testa både småskalig sol- och vindkraft i Umeå. Vi tolkar detta som att Umeå kommun, på ett eller annat sätt också är inblandade i detta projekt och deras intentioner att anamma småskalig elproduktion. Detta utgör en stor skillnad gentemot de privatägda bolagen som inte lika naturligt har en koppling mellan fastighetsföretag och energibolag, vilket givetvis kan påverka attityden till småskalig elproduktion och framförallt de båda parternas roll i anammandet av innovationen. Detta motsägs dock något av att Vattenfall, som

63

drivs i statlig regi, har överlag negativ attityd till småskalig elproduktion och därmed inte heller några intentioner att involveras i detta koncept inom en överskådlig framtid. Detta visar på en stor bredd bland energibolagens attityder till småskaligt egenproducerad el, med alltifrån positiv med tydliga intentioner till negativ med ett tydligt avståndstagande.

Den ökade förståelse för energibolagens attityder som undersökningen har bidragit med gör att vi överlag tolkar att spridningen av småskaligt egenproducerad el, utifrån energibolagen, har god potential att spridas förutsatt att tekniken blir mindre kostsam. Då spridningen, enligt energibolagen, inte anses som problematisk eller hotfull kommer den inte att direkt motarbetas även om attityden är negativ som i vattenfalls fall. Samtidigt visar en positiv attityd från både E.on och Umeå Energi att det finns tydliga intentioner att testa tekniken och i framtiden stödja elkunderna i deras vilja att småskaligt producera egen el. Möjlighet till test och observation av resultat samt komplexiteten i småskaligt egenproducerad el har därför stora möjligheter att, i den mån de uppfattas problematiska för fastighetsföretagen, neutraliseras av engagerade energibolag, vilket bör förbättra utvärderingen, förändra attityden och öka spridningen av konceptet.

Vad är då det största problemet för en framtida spridning av småskalig egenproducerad el på fastighetsmarknaden? Trots skillnader i attityd, både bland fastighetsföretag och bland energibolag, är samtliga företag överrens om att småskalig elproduktion i dagsläget brister i sin relativa fördel gentemot storskaliga förnybara alternativ. Detta gör att samtliga företag ställer sig skeptiska till större satsningar på småskaliga sol- och vindkraftverk. I de fall man idag jobbar med konceptet småskaligt egenproducerad el är det i ett undersökande syfte med anledning av att man vill testa och observera dessa alternativ och till viss del också kommunicera att engagemang för nya förnybara elproduktionslösningar till sina kunder. I den mån det finns en positiv attityd till småskalig egenproducerad el är attityden därmed starkt förankrat i en tro på en framtida utveckling av tekniken och en större användbarhet i framtiden. Detta innebär också att det småskaliga konceptet är beroende av en förbättrad relativ fördel, dels långsiktigt för att möjliggöra ett utbrett anammande i syftet att faktiskt producera el, men även kortsiktigt för att de företag som idag har framtidstro och vill satsa på konceptet inte tappar intresset och i framtiden förkastar denna innovation.

64

In document Småskaligt egenproducerad el (Page 68-71)