• No results found

Vilka attityder upplever Du att det finns till fältundervisning?

In document Lärande och undervisning utomhus (Page 39-42)

6. Resultat och Analys

6.1. Elevers uppfattning om fältundervisning

6.1.8. Vilka attityder upplever Du att det finns till fältundervisning?

På enkätfrågorna om attityder till fältundervisning ser svarsalternativen annorlunda ut till skillnad mot tidigare enkätfrågor. Istället för enskilda svarsalternativ, med svarsrutor framför att kryssa i, finns här en form av graderad skala att fylla i (se bilaga 2). Den graderade skalan går från ”mycket negativ” attityd längst till vänster för att graderas över till avslutningsvis

”mycket positiv” attityd längst till höger. Då den graderade skalan delats in i fem tydliga alternativ har jag valt att redovisa resultaten på liknande sätt som övriga enkätfrågor, genom

6.1.8.1. Attityder till fältundervisning som elever upplever finns hos klasskamrater.

Elevrespondenterna som intervjuades uppfattar det som att de flesta klasskamraterna har en positiv attityd till fältundervisning. Många tycker att det är kul. Elevrespondent 4 menar att alla är piggare, gladare och mer aktiva när de är på exkursion jämfört med hur det annars är i klassrummet. Samtliga nämner dock att det finns de som inte tycker om att vara utomhus eller att rör på sig. Elevrespondent 1 berättar att många klagade när de var ute eftersom att det regnade. Även elevrespondent 3, 4 och 5 nämner att vädret och bekvämligheter påverkar.

Elevrespondent 5 säger att många tycker att det är omständigt att passa bussar och att de är oroliga för att de ska vara ute länge så att de slutar senare den dagen än vad de annars skulle gjort.

Tabell 13. Angivelse från elever, deltagande i enkätundersökningen, hur de upplever klasskamraters attityd till fältundervisning.

Attityd Antal Andel (%)

Mycket negativ 0 0

Negativ 11 20

Neutral 14 25

Positiv 23 42

Mycket positiv 7 13

55 100

Flertalet elever upplever att attityden till fältundervisningen bland klasskamraterna är positiv.

Bland eleverna som svarat på enkäten beskriver 42 % klasskamraternas attityd som positiv och 13 % sträcker sig till att beskriva den som mycket positiv (svarsfrekvenser presenteras i tabell 13). De intervjuade elevrespondenterna tror samtliga att klasskamraterna överlag har en positiv attityd till fältundervisning. De förklarar detta med att de i samband med

fältundervisning upplever att klasskamraterna har roligt och att de är gladare, piggare och mer aktiva än annars. De säger sig dock veta att det finns de som inte tycker om fältundervisning och tror att detta beror på att vissa inte tycker om att vara ute och att det mycket beror på bekvämligheter så som att det är omständigt att anpassa sig efter väder, bussar och att de inte vill sluta senare än annars. Av de elever som svarat i enkätundersökningen uppfattar 20 % att klasskamraterna har en negativ attityd till fältundervisning, 25 % uppfattar det som att de är neutralt inställda.

6.1.8.2. Attityder till fältundervisning som elever upplever finns hos lärare.

Elevrepresentanterna som intervjuades är samtliga överens om att lärarna är mycket positiva till fältundervisning.

Tabell 14. Angivelse från elever, deltagande i enkätundersökningen, hur de upplever lärares attityd till fältundervisning.

Eleverna har en uppfattning om att lärarna har en positiv attityd till fältundervisning. Varken i intervju eller enkätundersökning framkommer att någon elev uppfattar en negativ attityd till fältundervisning hos lärare. Endast 5 % uppfattar attityden som neutral. Av övriga är det hela 60 % ser att lärare har en positiv attityd och 35 % menar att lärares attityd till och med kan uppfattas som mycket positiv (svarsfrekvenser presenteras i tabell 14).

6.1.8.3. Attityder till fältundervisning som elever upplever finns i samhället.

Elevrepresentanterna som intervjuades uppfattar att samhällets attityd till fältundervisning är positiv. Flera tycker att det var en svår fråga. Elevrepresentant 3 tror inte att samhället bryr sig så mycket om frågan om fältundervisning. Elevrepresentant 2 ser det som att eftersom att det finns med i undervisningen så är det förmodligen något som samhället ser som positivt.

Elevrespondent 2 tror att samhället är positivt inställda till fältundervisning då det i framtiden måste finnas de som kan arbeta med och ta hand om naturen. Elevrepresentant 4,5 och 6 ser inte varför någon skulle tycka att det var något dåligt att gå ut i naturen.

Tabell 15. Angivelse från elever, deltagande i enkätundersökningen, avseende hur de upplever samhällets attityd till fältundervisning.

Eleverna tycks anse att det är en svår fråga att svara på vilken attityd det finns i samhället till fältundervisning. Flertalet (60 %) svarar i enkätundersökningen att de uppfattar samhällets attityd som neutral (svarsfrekvenser presenteras i tabell 15). I intervjuerna med

förklaringar till detta som att fältundervisning är något som man beslutat att man ska ha i skolan och att bakgrunden till ett sådant beslut borde vara att samhället ser det som positivt.

Övriga elevrespondenter i intervjuerna tycks föra över sin egen uppfattning om att fältundervisning är något positivt till att samhället också har en positiv attityd till

fältundervisning. Bland enkätsvaren är det 29 % som upplever samhällets attityd som positiv och 4 % upplever att den är mycket positiv. Inget finns angett i denna undersökning om hur de resonerar som anser att de har en uppfattning om att samhället har en negativ attityd till fältundervisning (7 %).

6.1.8.4. Attityder till fältundervisning som elever upplever finns hos dem själva.

Elevrespondenterna som intervjuades var samtliga positiva till fältundervisning.

Elevrespondent tycker att det var en mysig stämning i hela klassen. Elevrespondent 3 tycker att det är en rolig upplevelse och att det är något annat än vanlig undervisning.

Tabell 16. Angivelse från elever, deltagande i enkätundersökningen, avseende hur de upplever sin egen attityd till fältundervisning.

Flertalet deltagande elever i enkätundersökning upplever att de har en positiv attityd till fältundervisning, 40 % menar att den är positiv och 25 % ser den som mycket positiv (svarsfrekvenser presenteras i tabell 16). Bland elevrespondenterna som intervjuades är samtliga positivt inställda. De beskriver fältundervisning som en rolig, mysig och annorlunda upplevelse. Det finns dock de som i enkätundersökning anser att de har en negativ attityd (11

%) till fältundervisning och de som anser sig ha en neutral attityd (24 %).

6.1.9. Hur skulle Du önska att fältundervisningen inom ämnet biologi på

In document Lärande och undervisning utomhus (Page 39-42)