• No results found

Kostnad för mat, hyra samt el är inte att betrakta som avgift utan kostnader som är en del av förbehållsbeloppet.

Kostnaderna för hyra beräknas och fastställs av sektor service. Kostnad för mat fastställs av sektor service och avgiften som tas ut grundas på denna kostnad utifrån kommunens själv-kostnadspris.

El-avgift för boende på särskilda boende där el ingår, beräknas ett självkostnadspris vilket ska motsvara 4 % av prisbasbeloppet på årsbasis. Detta motsvarar 148 kr/månad med 2015 års prisbasbelopp.

3.1 Avgifter inom högkostnadsskyddet/maxtaxan

Högkostnadsskydd gäller för insatser i ordinärt boende, korttidsplats och särskilt boende. Ex-empel på sådana insatser är hjälp med att äta, förflytta sig, sköta personlig hygien m.fl. Dessa räknas samman till en hemtjänstavgift.

Samtliga belopp avrundas till närmaste hela krontal uppåt.

Summan av avgiften för hemtjänst i boende, dagverksamhet, ledsagare, kontaktperson, matdistribution samt kommunal hälso- och sjukvård får uppgå till högst en tolftedel av 0,48 gånger prisbasbeloppet, det så kallade högkostnadsskyddet.

Grundavgift för respektive insats baseras på en fastställd avgift som motsva-rar kommunens självkostnadspris för en timmes hemtjänst.

6

3.1.1 Avgifter för hemtjänst och hemsjukvård

Avgift för hemtjänst tas ut oavsett om hjälpen ges i ordinärt boende eller i särskilt bo-ende. Avgift för hemsjukvård tas ut enbart om hjälpen ges i ordinärt bobo-ende. Hemsjuk-vård ingår för dem som bor på särskilt boende.

Vårdnivå

Vårdnivån fastställs för var och en genom biståndsbedömning enligt socialtjänstla-gen, SoL. Den som har enbart hemtjänstinsatser betalar enligt nedanstående nivåer.

För den som även har hemsjukvård tillkommer avgift för HSL-insatser.

Vårdnivåer personlig omvårdnad Per månad

Hemtjänst nivå 1* 964 kr

Hemtjänst nivå 2* 1780 kr

*Nivå 1: Personlig omvårdnad vardagar mellan 8-16 eller enbart kväll eller enbart natt

*Nivå 2: Personlig omvårdnad både vardagar mellan 8-16 och kväll, och/eller natt, och/eller lördag/söndag

Avgiften motsvarande grundavgift utgör högst kommunens självkostnads-pris för en timmes hemtjänst.

Avgift för inköpsservice

Avgiften för inköpsservice utgör högst kommunens självkostnadspris för en timmes hemtjänst dvs. grundavgiften.

Avgift för städning och/eller tvätt

Avgift tas ut motsvarande hemtjänstnivå 1, dvs. 964 kr oavsett antal timmar.

När två sammanboende har en eller flera serviceinsatser betalar de hälften var av avgiften under förutsättning att båda har fått biståndsbeslut. Detta gäller även sammanboende släkting-ar.

Avgift för trygghetslarm

Kommunen tillhandahåller trygghetslarm enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen. Avgiften för trygghetslarm fastställs att följa kommunens grundavgift per månad. Se punkt 3.1.

Avgiften för trygghetslarm ska kontrolleras i enlighet med 8 kap socialtjänstlagen.

Avgift för matdistribution

Matdistribution erhålls efter biståndsbeslut.

Avgiften motsvarar kommunens grundavgift enligt punkt 3.1. Avgiften kontrolleras mot maxavgiften.

7

Avgiften för grundavgift matdistribution utgör högst kommunens självkostnadspris för en timmes hemtjänst.

Avgift för dagverksamhet (SoL)

Avgiften för dagverksamhet är 1/30 av maxavgiften per gång.

Kaffe med dopp ingår. Kostnad för ev. lunch tillkommer.

Resor till och från dagverksamheten kostar f.n. 53 kr/enkel resa men maximalt 396 kr/mån vilket motsvarar kostnaden för månadskort vilket beslutas av sektor service eller Västtrafik. Avgiften för resor ska följa kostnaden för månadskort och räknas om i samband med dessa prisförändringar. Dessa resor kontrolleras inte mot maxavgiften.

Avgift för hälso- och sjukvårdsinsatser, utom läkarvård.

Avgiften för hälso- och sjukvårdsinsatser uttas enligt grundavgiften per månad oavsett kvantitet. Hemrehabilitering enligt HSL omfattas av denna avgift.

Ingen hälso- och sjukvårdsavgift tas ut för brukare/patienter under 20 år.

Avgift för hälso- och sjukvårdsinsatser tas ut så länge personen är inskriven i hemsjuk-vården.

Den som har hemtjänstinsatser och insatser enligt Hälso- och sjukvårdslagen betalar enligt Hemtjänsttaxa + HSL-avgift kr/månad. Avgiften kan dock ej överstiga maxavgiften.

Den som har insatser enligt Hälso- och sjukvårdslagen betalar enligt avgiftstaxa oavsett om arbetet utförs av sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut eller av personal som de-legerats uppgiften.

De som har ett löpande beslut om hälso- och sjukvårdsinsats vid behov betalar varje må-nad oavsett om de haft insats den måmå-naden eller ej.

Avgiften för hälso- och sjukvårdsinsatser utgör högst kommunens självkost-nadspris för en timmes hemtjänst.

Avgift för vistelse på korttidsplats/växelvårdsplats (SoL)

Vårdtagare som vistas på kommunal korttidsplats betalar avgift med 1/30 av maxavgiften per dygn samt kostnad för hel kostdag. Samma pris debiteras för sondmat.

8

Elavgift för boende på särskilt boende Se punkt 3.

Ledsagare

Avgift för Ledsagning uttas enligt grundavgiften per månad oavsett kvantitet. Detta gäller både kontinuerlig ledsagning och de som har ledsagning vid behov. De som har ett löpande beslut om ledsagning vid behov betalar varje månad oavsett om de haft insats den månaden eller ej.

Avgiften för ledsagning utgör högst kommunens självkostnadspris för en timmes hemtjänst enligt punkt 3.1.

Kontaktperson

Avgift för kontaktperson uttas enligt grundavgiften per månad oavsett kvantitet. Detta gäl-ler både kontinuerligt och tillfälligt. De som har löpande beslut om kontaktperson betalar varje månad oavsett om de haft insats den månaden eller inte.

Avlösning

Insatsen avlösning i hemmet eller genom vistelse på dagverksamhet som stöd och avlastning för anhöriga är avgiftsfritt upp till 10 timmar/månad. Därefter utgår sedvanlig taxa.

3.2 Avgifter utanför högkostnadsskyddet/maxtaxan

Högkostnadsskyddet omfattar inte avgiften för måltider i särskilda boenden, på riktad dag-verksamhet, vid korttidsplats och matdistribution.

3.3 Avgiftsfria insatser

Avlösning till anhörig upp till 10 timmar per månad samt viss ledsagning upp till 10 tim-mar per månad tas inte ut någon avgift för.

Boendestöd för personer med psykisk funktionsnedsättning

Boendestöd är en insats som ges utifrån socialtjänstlagen i syfte att stödja personer med psykisk funktionsnedsättning för att själv, så lång som möjligt, klara sin dagliga livsföring = social färdighetsträning.

Insatsen är avgiftsfri.

Avgifter för insatser enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS Alla insatser enligt LSS är avgiftsfria.

Den som därutöver har beviljade insatser enligt SoL eller HSL betalar avgift enligt gällande regler för dessa insatser.

9

3.4 Frånvaro

Vid oplanerad frånvaro från insats, t ex vid akut sjukhusvistelse, görs avdrag för hemtjänst med 1/30-del av månadsavgiften från och med första frånvarodagen till och med dagen före återkomsten. Detta innebär att inget frånvaroavdrag görs vid en dags frånvaro.

Från avgift för trygghetslarm görs inget frånvaroavdrag.

Related documents