• No results found

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088)

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088)

Förslag till beslut

Kommunstyrelse föreslår Kommunfullmäktige besluta 1. Bygg- och miljönämnden har rätt att besluta om avgift för

tillståndsprövningar och tillsyn inom tobakslagens område med stöd av 8 kap § 1 och 2 tobakslagen (2018:2088) Förslag på avgifter, se tabell nedan och i bilaga 1.

2. Bygg- och miljönämnden har rätt att besluta om nedsättning eller efterskänkande av avgift beroende på omständigheter.

3. Avgifterna ska gälla från och med 1 mars 2020.

Sammanfattning

Bygg- och miljönämnden beslutade om förslag till avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Den 12 december 2018 beslutade riksdagen om en ny lag om tobak och liknande produkter. Bland annat införs en tillståndsplikt för handel med tobak.

Detaljhandel och partihandel med tobaksvaror ska få bedrivas endast av den som har tillstånd för sådan handel. Lagen gäller från och med den 1 juli 2019.

Upplands-Bro kommun har rätt att ta ut en avgift för prövningen av en ansökan eller anmälan om försäljning. Upplands-Bro kommun får även ta ut avgifter för sin tillsyn av den som bedriver tillståndspliktig försäljning enligt 5 kap. 1 § Lagen om tobak och liknande produkter.

Beslutsunderlag

 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 10 januari 2020

 Protokollsutdrag från Bygg- och miljönämndens sammanträde den 12 december 2019

Ärendet

Riksdagen beslutade den 12 december 2018 om en ny lag om tobak och liknande produkter. Det införs bland annat en tillståndsplikt för handel med tobak. Detaljhandel och partihandel med tobaksvaror ska få bedrivas endast av den som har tillstånd för sådan handel. Lagen gäller från och med den 1 juli 2019.

Kommunledningskontoret

Datum Vår beteckning 2 (4)

2020-01-10 KS 19/0737

Upplands-Bro kommun har rätt att ta ut en avgift för prövningen av en ansökan eller anmälan om försäljning. Upplands-Bro kommun får även ta ut avgifter för sin tillsyn av den som bedriver tillståndspliktig försäljning enligt 5 kap. 1 § Lagen om tobak och liknande produkter.

Enligt prop. 2017/18:156, sidan 130, framgår att prövningen ska i allt

väsentligt kunna ske på samma sätt som vid en ansökan om serveringstillstånd.

Den nu föreslagna tillståndsprövningen innehåller färre bedömningskriterier och är inte fullt lika komplex. Regeringen bedömer därför att kommunernas kostnad för att hantera ansökningar om tillstånd för tobaksförsäljning kan komma att vara något lägre än motsvarande kommunala kostnader för serveringstillstånd.

Tobaksförsäljare som innan den 1 juli har anmält försäljning enligt tidigare tobakslag får fortsätta sin försäljning. De måste dock senast 31 oktober 2019 inkomma med en ansökan om tobakstillstånd. De kan sen visa sina

partihandlare att de har ett ärende hos kommunen och kan sälja ett tag till.

Partihandlarna har sagt muntligen att framåt mars 2020 så borde alla fått sitt tillstånd och denna undantagstid är då över.

Kommunen får ett ändrat och utökat tillsynsansvar jämfört med tidigare tobakslag. Tillsynsansvar för ev partihandlare tillkommer för de kommuner som har sådana verksamheter. Däremot så har tex Swedish match ansökt för sitt huvudkontor och därmed ingår lagerhållning i huvudkontoret. Så Swedish Match i Brunna är inte registrerad partihandlare i Upplands-Bro kommun.

Enligt lagen kan ansökan avse distanshandel, detaljhandel eller partihandel. En omfattande lämplighetsprövning ska göras innan tillstånd får beviljas.

Uppgifter hämtas från polismyndigheten, skatteverket,

kronofogdemyndigheten och i vissa fall tullverket. Utredningen ska visa på sökandes vandel, ekonomiska förhållande och sökandes ekonomiska möjligheter att köpa den aktuella verksamheten. Sökande ska visa varifrån kapitalet kommer ifrån, för att motverka tillkomsten av försäljningsställen som finansieras med illegala medel. Lagstiftaren trycker särskilt på att

tillståndsmyndigheten behöver vara uppmärksam på ansökningar där sökande i själva verket företräder någon annan, ett så kallat bulvanförhållande. Utöver utredningsarbetet ska försäljningsstället besökas för att kontrollera

tobakslagret, skyltning och marknadsföring. Sökande skall också bifoga ett egenkontrollprogram till sin ansökan.

Kommunens tillsyn över tillståndshavare och partihandlare består av två delar, en yttre tillsyn och en administrativ inre tillsyn. Den yttre tillsynen är besök på försäljningsstället. Den administrativa delen är regelbunden fortsatt kontroll av tillståndshavarens lämplighet. Ändringar avseende uppgifter av betydelse för tillsynen ska anmälas till kommunen. Detta innebär bland annat att

bolagsändringar och betydande förändringar av ägarförhållanden måste anmälas. Denna kontroll beräknas ingå i tillsynsavgiften.

Kommunledningskontoret

Datum Vår beteckning 3 (4)

2020-01-10 KS 19/0737

Försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare fortsätter att endast vara anmälningspliktiga, men överförs från tidigare Lag om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare (2017:425) till Lag om tobak och liknande produkter. Tillsynsavgiften beräknas vara 1160 kronor för denna typ av avgift.

Ekonomi

Livsmedelsavdelning får med nya lämplighetsprövningar och ett utökat tillsynsansvar en högre belastning. På kort sikt ökar intäkterna för avgifter för ansökningarna, men på längre sikt blir det mer tillsynstimmar. Vi ökar den årliga tillsynsavgiften eftersom den inre tillsynen på kontroll av företagen ökar.

Tillstånds- och tillsynsavgifterna ska täcka handläggningskostnader, tillsyn och övriga myndighetskostnader och på ATL (Alkohol, Tobak och Läkemedel) så ligger livsmedelsavdelningen nära den budget som lagts.

Självfinansieringsgraden på ATL är alltså så pass hög som 95% eller mer.

Avgifter

I Upplands-Bro kommun är det 21 stycken som 1 juli 2019 har anmält att de säljer tobaksvaror. 19 stycken av dessa har lämnat in ansökan enligt den nya tobakslagen. Livsmedelsavdelningen har visstidsanställt en person som täcker upp för att vi kunna handlägga alla ansökningar och bli klara i tid. Processerna ligger dock efter med grundbesluten som delegation och rutiner kring

ansökningsförfarande, men det ligger med i planeringen för att tas som beslut i bygg- och miljönämnden den 12 december.

Lagstöd för beslut

8 kap. 1 § Kommunen får ta ut en avgift för prövningen av ansökan om försäljningstillstånd enligt 5 kap 1 § enligt de grunder som beslutas av kommunfullmäktige.

8 kap. 2 § En kommun får ta ut avgifter för sin tillsyn av den som bedriver tillståndspliktig försäljning enligt 5 kap. 1 § och av den som bedriver anmälningspliktig försäljning enligt 5 kap. 15 §.

Enligt prop. 2017/18:156, sidan 63, framgår att lämpligheten bör i allt

väsentligt kunna ske på samma sätt som vid en ansökan om serveringstillstånd.

Enligt prop. 1994/95:89 förslag till alkohollag, sidan 107, framgår att den avgift som tas ut för tillsyn förutsätts beräknas efter schablon och inte efter antal tillsynstillfällen som kommunen finner erforderligt i varje särskilt fall.

Barnperspektiv

Alkohol- och tobaksförsäljning påverkar barn i deras närmiljö. För att

säkerställa att lagar och regler följs krävs ekonomiska förutsättningar för detta.

Kommunledningskontoret

Datum Vår beteckning 4 (4)

2020-01-10 KS 19/0737

Kommunledningskontoret

Ida Texell

Kommundirektör Sara Lauri

Kanslichef Bilagor

1. Protokollsutdrag från Bygg- och miljönämndens sammanträde den 12 december 2019

2. Förslag till Taxa för prövning och tillsyn enligt lagen om tobak och liknande produkter

Beslut sänds till

 Bygg- och miljönämnden

PROTOKOLLSUTDRAG 3 (32)

Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum:

2019-12-12

§ 119 Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt