• No results found

Avgränsningar

In document Sportfiskeapplikation till Android (Page 58-64)

Under projektets gång har många beslut tagits om hur applikationen ska fungera och se ut. Här nämner vi de viktigaste besluten, vilka alternativ som fanns och vad de resulterade i.

Applikationen ska endast täcka Vänern.

Vänern är Sveriges största insjö och även den mest populära sjön för fiske i Sverige. Detta leder till att det blir ännu viktigare att ta hand om sjön. För att ta hand om sjön så måste forskarna ha tillräckligt med data för att få ut mönster så att de vet exakt hur de ska sköta sjön. Att vi endast valde Vänern beror på att det ligger så mycket tyngd på att man får in data här och kunden ville att vi endast fokuserar på Vänern med extrafunktioner som statistik över användarens fiskfångster och information om sjön. Dessa är dock lågt prioriterade då tyngden ligger på rapportering av fångster.

Sätta ”Mina fångster” till startsida

Den första vyn användaren kommer till är inloggningsvyn. Är användaren inloggad så öpp-nas alltid vyn ”Mina fångster” när applikationen startas. Detta beslut togs för att det är den vy vi förmodar är den användaren oftast vill åt. Till en början hade vi tänkt att ha en meny-vy där användaren fick välja en ikon som motsvarade den vyn som ville nås, men vi ersatte denna med en ”Drawer menu”. Med denna meny så kan man nå alla vyer vart användaren än befinner sig i applikationen. Detta gör att användaren lätt kommer åt rap-porteringen och gör det enkelt för användaren att rapportera sin fångst.

Helt ny databas

Databasen som kommer att användas kommer att byggas om helt. Kunden hade stora problem med det förra webbhotellet. De lyckades inte få ur någon data ur databasen, utan fick istället skriva av all data som visades publikt på hemsidan. Den förra databasen hade dock inte många fångstrapporter i sig, så vi bygger den nya från grunden och fyller sedan in de rapporterna manuellt. Databasen ligger på Microsoft Azure. Azure är en molntjänst som tillsammans med Microsoft SQL Server technology täcker de områden som en databas ska täcka. Priset för denna databas är även låg jämfört med andra webbhotells databaser vilket passar perfekt då vår kund är en idéell förening. Detta val kom från ett förslag från vår handledare på Sogeti som ansåg att detta passade perfekt till den mängd data som vi ska lagra.

Lokal och extern databas

Den externa databasen är ett måste för att kunna rapportera fångsterna, men den lokala databasen var ett beslut som gjordes för att stötta offline-rapportering. Den lokala da-tabasen sparar datan på samma sätt som den externa men behöver inget nät då datan sparas direkt i Androidenheten. Alla fält som lagras i den externa databasen täcks även i den lokala, så när användaren har tillgång till nät så är det bara att ladda upp de lokala rapporterna direkt till den externa databasen.

3.6 Summering

Applikationen består av 5 huvudavdelningar. Den första som användaren kommer till är inloggningsavdelningen. Här kan man välja mellan att logga in, att skapa ett nytt konto eller att få ett nytt lösenord skickat till din mail. denna avdelning når man endast om man inte är inloggad på Androidenheten. Det vill säga om man inte tidigare har loggat in eller om man väljer att logga ut.

Efter inloggningen så kommer användaren till ”Mina fångster”. Här visas det två listor, en som innehåller de fångster som man inte registrerat och en annan lista som visar upp alla fångster som man registrerat i databasen. Klickar användaren på en registrering i listan så kommer visas en sida med detaljerad information om fångsten. Här kan användaren även välja att registrera fångsten eller att ta bort den. ”Mina fångster” har även en knapp där användaren laddar upp alla fångster från den oregistrerade listan till den registrerade listan.

De andra avdelningarna får användaren navigera sig till via vår meny. Dessa 3 är ”Re-gistrera fångst”, ”Statistik” och ”Information”.

”Registrera fångst” håller på alla fält som användaren fyller i för att spara en fångst. Efter att fälten fyllts i, så sparas fångsten och den läggs i ”Oregistrerade fångster”-listan i ”Mina fångster”.

”Statistik”-avdelningen visar upp enkel statistik för fångsterna i den registrerade listan. Denna avdelning är planerad till att byggas ut med grafer i framtiden.

”Information” innehåller information om fiskar, regler och karta över zoner. Det finns även en förklarande text om vad applikationens syfte är.

Dessa avdelningar är de som alltid kommer att finnas. Det finns redan planer på att bygga på applikationen. Alla avdelningar kommer att få fler funktioner och det kommer även antagligen att komma en fungerande applikation för iOS. Sogeti har redan skickat fakturor för kommande ändringar och kommer antagligen att börja arbeta med dem till hösten.

Kapitel 4

Resultat och utvärdering

4.1 Introduktion

Det här kapitlet presenterar resultatet från vår del av detta projekt. Alla funktioner som vi satte i funktionskraven i början av projektet är täckta, men ett flertal extrafunktioner har diskuterats under projektets gång. Vi kommer i de följande sektionerna att stega igenom hur stor skillnad det är på det visuella samt det funktionella på applikationen jämfört med våra mockups som vi redovisade i början av uppsatsen.

I första sektionen så jämför vi de visuella skillnaderna. Här kommer tydligt bilder på hur applikationen ser ut nu jämfört med bilderna som vi målade upp som skissar att visas. Vi kommer även att förklara orsakerna/tankarna bakom varje ändring.

Den andra sektionen är snarlik den första sektionen. Skillnaden är att vi går från de vi-suella till de funktionella förändringarna. Vi kommer också att diskutera hur applikationen påverkats vid ändringarna.

Vi kommer även att ha en utvärderingssektion. Där går vi igenom resultatet mer nog-grant för hur applikationen ser ut i dagsläget. Som kommer att diskuteras i nästa kapitel så finns det redan planer på att utveckla applikationen mer framöver, men i vår diskussion så ser vi applikationen som en färdig produkt och utgår ifrån det i utvärderingarna.

In document Sportfiskeapplikation till Android (Page 58-64)

Related documents