• No results found

avkastningsskatt på pensionsmedel

In document Regeringens proposition 2010/11:166 (Page 81-86)

Härigenom föreskrivs att 3 och 10 §§ lagen (1990:661) om avkast-ningsskatt på pensionsmedel ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 3 §1

Skatteunderlaget är kapitalunderlaget enligt andra–tionde styckena, multiplicerat med den genomsnittliga statslåneräntan under kalenderåret närmast före ingången av beskattningsåret. Skatteunderlaget avrundas nedåt till helt hundratal kronor.

För skattskyldig som avses i 2 § första stycket 1–3 utgörs kapitalunderlaget av värdet av den skattskyldiges tillgångar vid ingången av beskattningsåret efter avdrag för finansiella skulder vid samma tidpunkt. För skattskyldig som avses i 2 § första stycket 2 och sådana utländska tjänstepensionsinstitut som avses i 2 § första stycket 3 med-räknas dock endast sådana tillgångar och skulder som är hänförliga till den i Sverige bedrivna försäkringsrörelsen eller tjänstepensionsverk-samheten.

Vid beräkning av kapitalunderlag enligt andra stycket ska bortses från den del av tillgångar och skulder som

1. inte förvaltas för försäkringstagarnas räkning,

2. är hänförliga till avgångsbidragsförsäkringar meddelade enligt grun-der som fastställts i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens huvud-organisationer,

3. är hänförliga till försäkringar som i redovisningshänseende tas upp som grupplivförsäkringar, eller

4. avser sjuk- och olycksfallsförsäkringar hänförliga till försäkrings-klass 1, 2, I b och IV enligt 2 kap. 11 § första stycket och 12 § försäkringsrörelselagen (2010:2043).

Bestämmelserna i tredje stycket ska också gälla i tjänstepen-sionsverksamhet i fråga om avtal som är jämförbara med personför-säkring.

Kapitalunderlaget för skattskyl-diga som avses i 2 § första stycket 4 utgörs av avsättningsbeloppet vid ingången av beskattningsåret avseende sådana pensionsutfästel-ser för vilkas tryggande avdrags-rätt föreligger vid inkomsttaxe-ringen.

Kapitalunderlaget för skattskyl-diga som avses i 2 § första stycket 4 utgörs av avsättningsbeloppet vid ingången av beskattningsåret avseende sådana pensionsutfästel-ser för vilkas tryggande avdrags-rätt föreligger vid inkomstbeskatt-ningen.

Kapitalunderlaget för skattskyldiga som avses i 2 § första stycket 5 ut-görs av värdet av de tillgångar som vid ingången av kalenderåret är hänförliga till pensionssparkontot. Avdrag får ske för obetald skatt enligt denna lag som är hänförlig till kontot.

1 Senaste lydelse 2011:74.

Prop. 2010/11:166

82 Kapitalunderlaget för skattskyldiga som avses i 2 § första stycket 6

ut-görs av värdet vid beskattningsårets ingång av sådana försäkringar som anges där. Detta värde beräknas enligt åttonde och nionde styckena.

Som värde av försäkringen tas upp dess på försäkringstekniska beräkningsgrunder framräknade återköpsvärde med tillägg för beräknad upplupen andel i livförsäkringsrörelsens överskott.

I fråga om försäkringsavtal som ingåtts före den 1 januari 1997 ska endast den del av försäkringens värde tas upp som överstiger värdet vid denna tidpunkt. Till det värde som undantas från skatteunderlaget får tillägg göras för årlig värdestegring beräknad enligt första stycket. Denna begränsning gäller dock inte om försäkringen övergått till ny innehavare efter utgången av år 1996 på annat sätt än genom arv, testamente, gåva, bodelning eller, såvitt gäller försäkring som har samband med tjänst, överlåtelse mellan arbetsgivare på grund av anställds byte av tjänst.

Kapitalunderlaget för skattskyldiga som avses i 2 § första stycket 7 och 8 utgörs av värdet vid beskattningsårets ingång av de tillgångar som är hänförliga till avtalet om tjänstepension.

Vid tillämpning av tredje stycket 1 ska tillgångar som svarar mot konsolideringsfond enligt 11 kap. 19 §, 12 kap. 70 § eller 13 kap. 22 § försäkringsrörelselagen anses förvaltade för försäkringstagarnas räkning till den del fonden enligt bolagsordningen får användas för återbäring till försäkringstagarna eller andra ersättningsberättigade på grund av försäkringar.

10 §2 Bestämmelserna i taxerings-lagen (1990:324) och skattebetal-ningslagen (1997:483) gäller för avkastningsskatt.

Avkastningsskatt som ska tas ut av sådan skattskyldig som avses i 2 § första stycket 5 ska för den skattskyldiges räkning betalas av det pensionssparinstitut med vilket den skattskyldige träffat avtal om individuellt pensionssparande. Vid tillämpningen av skattebetalnings-lagen ska vad som sägs om skattskyldig och redovisnings-period i stället gälla sparinstitutet respektive pensions-sparinstitutets beskattningsår. Pen-sionssparinstitutet ska vara re-gistrerat hos beskattningsmyndig-heten.

Förutom pensionssparinstitutet får även skattskyldig som avses i 2 § första stycket 5 överklaga

Bestämmelser om förfarandet vid uttag av avkastningsskatt finns i skatteförfarandelagen (0000:000).

Avkastningsskatt som ska tas ut av sådan skattskyldig som avses i 2 § första stycket 5 ska för den skattskyldiges räkning betalas av det pensionssparinstitut med vilket den skattskyldige träffat avtal om individuellt pensionssparande. Vid tillämpningen av skatteförfarande-lagen ska vad som sägs om skattskyldig och redovisnings-period i stället gälla sparinstitutet respektive pensions-sparinstitutets beskattningsår. Pen-sionssparinstitutet ska vara re-gistrerat hos beskattningsmyndig-heten.

Förutom pensionssparinstitutet får även skattskyldig som avses i 2 § första stycket 5 överklaga

2 Senaste lydelse 2011:74.

Prop. 2010/11:166

83 beskattningsmyndighetens beslut

om skatt enligt bestämmelserna i 22 kap. skattebetalningslagen.

Återbetalas skatt hänförlig till ett pensionssparkonto till ett pen-sionssparinstitut ska beloppet tillsammans med räntan enligt 19 kap. 12 § skattebetalningslagen tillgodoföras kontot. Har kontot avslutats ska institutet ombesörja att beloppet i stället överförs till det pensionssparkonto till vilket de tillgångar som var hänförliga till det avslutade kontot har överförts.

Finns inte sådant konto ska institutet betala ut beloppet på det sätt som gäller för utbetalningar enligt lagen (1993:931) om indi-viduellt pensionssparande.

beskattningsmyndighetens beslut om skatt enligt bestämmelserna i 67 kap. skatteförfarandelagen.

Återbetalas skatt hänförlig till ett pensionssparkonto till ett pen-sionssparinstitut ska beloppet tillsammans med räntan enligt 65 kap. 16 § skatteförfarandelagen tillgodoföras kontot. Har kontot avslutats ska institutet ombesörja att beloppet i stället överförs till det pensionssparkonto till vilket de tillgångar som var hänförliga till det avslutade kontot har överförts.

Finns inte sådant konto ska institutet betala ut beloppet på det sätt som gäller för utbetalningar enligt lagen (1993:931) om indi-viduellt pensionssparande.

1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2012.

2. Den nya lydelsen av 10 § andra och tredje styckena tillämpas på avkastningsskatt som avser beskattningsår och redovisningsperioder som börjar efter den 31 januari 2012. Den nya lydelsen tillämpas även på förlängda räkenskapsår som avslutas efter utgången av 2012 och på förkortade räkenskapsår som både påbörjas och avslutas under 2012.

3. För ränta som tillgodoräknas enligt skattebetalningslagen (1997:483) gäller 10 § fjärde stycket i sin äldre lydelse.

Prop. 2010/11:166

84

2.46 Förslag till lag om ändring i begravningslagen

(1990:1144)

Härigenom föreskrivs att 9 kap. 5 och 14 §§ begravningslagen (1990:1144) ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 9 kap.

5 §1 Vid bestämmande, debitering, redovisning och betalning av be-gravningsavgiften gäller skatte-betalningslagen (1997:483).

Vid tillämpningen av 1 och 2 §§

skall den avgiftsskyldiges folk-bokföring den 1 november året före inkomståret anses gälla hela inkomståret.

Bestämmelser om förfarandet vid uttag av begravningsavgiften finns i skatteförfarandelagen (0000:000).

Vid tillämpningen av 1 och 2 §§

ska den avgiftsskyldiges folk-bokföring den 1 november året före beskattningsåret anses gälla hela beskattningsåret.

14 §2 Svenska kyrkan skall på medium för automatisk data-behandling underrätta regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer om de avgiftssatser som föreslås gälla för det följande inkomståret. Sedan regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer fastställt avgiftssatserna för dem som inte tillhör Svenska kyrkan skall Svenska kyrkan på samma sätt underrätta Skatteverket om de avgiftssatser som skall gälla för det följande inkomståret. På samma sätt skall Svenska kyrkan till Skatteverket lämna de ytterligare uppgifter som behövs för att beräkna, debitera, redovisa och ta in avgifterna. Svenska kyrkan skall till regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer lämna de ytterligare uppgifter som behövs för att fastställa en avgiftssats.

Regeringen eller den myndighet

Svenska kyrkan ska på medium för automatisk databehandling underrätta regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer om de avgiftssatser som föreslås gälla för det följande beskattningsåret. Sedan regering-en eller dregering-en myndighet regeringregering-en bestämmer fastställt avgifts-satserna för dem som inte tillhör Svenska kyrkan ska Svenska kyrkan på samma sätt underrätta Skatteverket om de avgiftssatser som ska gälla för det följande beskattningsåret. På samma sätt ska Svenska kyrkan till Skatteverket lämna de ytterligare uppgifter som behövs för att beräkna, debitera, redovisa och ta in avgifterna. Svenska kyrkan ska till regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer lämna de ytterligare uppgifter som behövs för att fastställa en avgiftssats.

Regeringen eller den myndighet

1 Senaste lydelse 2000:1186.

2 Senaste lydelse 2003:699.

Prop. 2010/11:166

85 som regeringen bestämmer får

meddela närmare föreskrifter om när och hur uppgifterna skall lämnas.

som regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om när och hur uppgifterna ska lämnas.

Bestämmelser om skyldighet att lämna uppgifter när kommun är huvudman finns i lagen (1965:269) med särskilda bestämmelser om kommuns och annan menighets utdebitering av skatt, m.m.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2012 och tillämpas första gången på avgifter som avser det beskattningsår som börjar den 1 januari 2013.

Prop. 2010/11:166

86

2.47 Förslag till lag om ändring i lagen (1990:1427) om

In document Regeringens proposition 2010/11:166 (Page 81-86)