• No results found

8. Allmänna villkor

8.5. Avropsberättigads åtaganden

För att säkerställa bra arbetsmetoder, service av hög kvalité, bra arbetsförhållanden och en god arbetsmiljö för anställda inom bevakningsbranschen ställs även kravet

att Ramavtalsleverantören lägst ska följa och leva upp till kraven i Svensk standard SS 99100 Bevakningstjänster - Organisation, ledning och personal eller motsvarande.

Uppdraget ska utföras med omsorg i enlighet med Kontraktet och dessa Allmänna villkor.

Avtalade tjänster ska om inte annat överenskommits utföras i enlighet med god sed, följa branschpraxis och i tillämpliga delar de krav som följer av standarden SS 99100:2010.

Ramavtalsleverantören är därvid skyldig att följa gällande lagar och förordningar samt i övrigt agera i enlighet med för branschen gällande god sed och etiska normer.

Avropsberättigad ska lämna Ramavtalsleverantören tillgång till underlag nödvändiga för Uppdragets genomförande. Avropsberättigad ansvarar för att förse Ramavtalsleverantören med relevant information för Tjänsternas tillhandahållande och för att Ramavtalsleverantören ska kunna fullfölja sitt åtagande med gott resultat.

Ramavtalsleverantören äger inte rätt att använda Avropsberättigads namn eller det faktum att Ramavtalsleverantören utför uppdrag åt Avropsberättigad i reklamsammanhang och/eller i marknadsföringssammanhang utan att i förväg ha inhämtat skriftligt medgivande från Avropsberättigad.

Avropsberättigad är ansvarig för att behandling av personuppgifter sker i enlighet med gällande lagstiftning. Ramavtalsleverantören ska följa Avropsberättigads instruktioner angående behandling av personuppgifter.

Personal hos Ramavtalsleverantören som har kontakt med Avropsberättigad ska behärska det svenska språket i tal och skrift.

8.4. Parternas gemensamma åtaganden

8.4.1. Förhållningssätt

Parterna ska verka för att en god avtalsrelation upprätthålls genom att kontinuerligt informera varandra om händelser som påverkar, eller kan komma att påverka objektet.

Parterna är skyldiga att vara väl förtrogna med Kontraktets villkor, samt i övrigt hålla sig informerade om dess praktiska tillämpning och utveckling.

8.4.2. Partsträffar

Avropsberättigad kan i Avropet ange att Parterna ska träffas kontinuerligt samt hur ofta, för avstämning och uppföljning av Kontraktets syfte och mål. Parterna ska ha en löpande dialog för att upprätthålla en god avtalsrelation.

8.5. Avropsberättigads åtaganden

Avropsberättigad ska verka för att Ramavtalsleverantörens möjligheter att tillhandahålla bevakningstjänster av högsta kvalitet möjliggörs.

Avropsberättigad ska tillhandahålla erforderliga nycklar, koder samt i övrigt nödvändig information som krävs för bevakningstjänstens utförande.

8.6. Ramavtalsleverantörens åtaganden

8.6.1. Stabil och långsiktig relation

Ramavtalsleverantören samt eventuella underleverantörer ska inte verka i sådana sammanhang som är ägnade att rubba förtroendet för Avropsberättigads verksamhet.

De tjänster som levereras av Ramavtalsleverantören med stöd av Kontraktet ska uppfylla de i

upphandlingen ställda kraven under hela avtalsperioden. Detta omfattar hela Ramavtalsleverantörens organisation, inklusive eventuella underleverantörer.

Ramavtalsleverantören är skyldig att inneha de godkännanden och tillstånd som krävs för att kunna utföra bevakningstjänster enligt för branschen gällande krav och författningar.

8.6.2. Drogpolicy

Ramavtalsleverantören ska ha en skriftlig policy rörande droger, alkohol och mediciner samt rutiner för att hantera drog-, alkohol och medicineringsproblem.

8.6.3. Drogtester

Ramavtalsleverantören drogpolicy ska omfatta tester av narkotika och alkohol i form av stickprov och test vid misstanke.

8.6.4. Kontroll av personal

Ramavtalsleverantören ska ha rutiner för stickprovsmässig kontroll av personal i tjänst med hänsyn till pålitlighet, etiskt agerande, kompetens, utbildning, godkännande, instruktioner och utrustning.

8.6.5. Löner och förmåner

Ramavtalsleverantören ska ha en policy för lönesättning och förmåner som bidrar till grundtrygghet, trivsel, hälsa och låg personalomsättning bland de anställda som berörs av uppdraget.

8.6.6. Etiska regler och normer

För att säkerställa att den personal som kommer att utföra bevakningstjänsten har ett korrekt uppträdande ska Anbudsgivaren ha etiska regler och normer som tydliggör företagets värderingar och krav på sina medarbetare.

8.6.7. Rutiner vid rekrytering

Enligt SS 99100:2010 ska Anbudsgivaren ha dokumenterade rutiner för rekrytering av nyanställda. Förutom det ska samtlig personal genomgå ett för uppgiften anpassat personlighetstest med godkänt resultat.

8.6.8. Säkerhetschef

För att kunna bibehålla en hög kvalitetsnivå på levererade bevakningstjänster under Kontraktets hela löptid ska Anbudsgivaren ha tillgång till certifierad/diplomerad säkerhetschef enligt normen SSF 1071 eller motsvarande.

8.6.9. Kundnöjdehetsmätningar

Anbudsgivaren ska ha rutiner för kontinuerliga kundnöjdhetsmätningar med tillhörande åtgärdsplan.

8.6.10. Rapporteringssystem

Ramavtalsleverantören ska ha ett väl fungerande rapporteringssystem för avvikelser, åtgärder samt övrig rapportering. All information ska kunna hanteras elektroniskt via PDA eller likvärdigt.

Avropsberättigad ska även ha möjlighet att via rapporteringsverktyget söka information om händelser och åtgärder via urvalssystem, för att ha möjlighet att vara aktiv i bevakningsarbetet och att själv kunna söka information om händelser eller vidtagna åtgärder. Det innebär även en möjlighet för Avropsberättigad att löpande kvalitetssäkra leveransen av bevakningstjänster. Det ger även väktarna möjlighet att snabbt få relevant information för att kunna utföra uppdraget på ett effektivt sätt.

8.6.11. Tjänstens utförande

8.6.11.1. Allmänt

Bevakningstjänster ska utföras sakkunnigt och omdömesgillt. Endast lämpliga och godkända metoder ska användas. Tjänster ska utföras i enlighet med för branschen gällande krav och föreskrifter.

Tjänsternas utförande får inte inkräkta på polisens arbetsuppgifter.

8.6.11.2. Instruktion

Ramavtalsleverantören ska i god tid innan uppdragets start upprätta en skriftlig instruktion som är styrande för hur tjänsterna i Kontraktet ska utföras . Instruktionen ska tas fram i samförstånd med Avropsberättigad, och kräver Avropsberättigads uttryckliga godkännande.

Ändring av instruktionen ska ske skriftligt och undertecknas av behörig företrädare för Avropsberättigad och Ramavtalsleverantören för att vara giltiga.

8.6.11.3. Rapportering

Ramavtalsleverantören är skyldig att rapportera enligt gällande föreskrifter och instruktion. Rapporter ska tillställas Avropsberättigad skriftligen och i elektronisk form, om inget annat överenskommits.

Ramavtalsleverantören ska dokumentera samtliga larm och återföljande åtgärder (larmrapport).

Larmrapporten ska lämnas till Avropsberättigads kontaktperson senast två (2) dagar efter utlöst larm.

Larmrapporter ska tillhandahållas utan extra kostnad och innehålla följande punkter:

· Tidpunkt för mottagandet av larmet

· Larmorsak

· Objekt

· Inställelsetid (räknar från det att larmet gått till dess att väktarna anlänt till objektet)

· Genomförda åtgärder

· Gjorda iakttagelser

En sammanställning och redovisning av larmrapporterna ska ske regelbundet, dock som minst vid partsträffarna.

8.6.11.4. Väktarmöten

Behov av extra möten med personal för att säkerställa åtaganden enligt instruktion och Kontrakt ska ingå kostnadsfritt. Detta gäller även om det med hänsyn till syftet kan anses påkallat att ha extra möten utanför ordinarie arbetstid.

8.6.11.5. Objektsutbildning

Personal som Ramavtalsleverantören tillhandahåller för åtaganden enligt instruktion och Kontrakt ska vara utbildade på objektet. Utbildningen ska vara kostnadsfri för Avropsberättigad, detta gäller även tillkommande utbildningar till följd av ny personal.

8.6.11.6. Ansvar

Avropsberättigads granskning och godkännande av Ramavtalsleverantören förslag, åtgärder eller handlingar befriar inte Ramavtalsleverantören från ansvar för bristfälligt eller felaktigt utfört uppdrag. För fel eller försummelse i utförande av tjänst ansvarar

Ramavtalsleverantören jämlikt allmänna skadeståndsrättsliga principer.

8.6.12. Personal

8.6.12.1. Allmänt

Ramavtalsleverantören ansvarar för att anlitad personal innehar erforderlig formell kompetens och erfarenhet samt uppfyller de standarder och regleringar som är styrande för branschen och förutsätts för att kunna fullgöra detta uppdrag.

För oplanerad frånfall av personal (t.ex. sjukdom) ska Ramavtalsleverantören i förväg ha anmält fullgoda ersättare för att utföra den aktuella tjänsten. Ramavtalsleverantören får endast ersätta anlitad personal med

personal som innehar motsvarande kompetens och erfarenheter som ordinarie personal.

8.6.12.2. Utbyte av personal

Avropsberättigad ska kunna påverka vilken personal som arbetar med uppdraget. Personalsituationen ska kontinuerligt följas upp och stämmas av. Ramavtalsleverantören ska därefter vara beredd att, på begäran, byta ut personer som brister i kompetens eller har samarbetssvårigheter med Avropsberättigad. Utbyte av personal förutsätter att detta ej är obefogat.

Utbyte av personal på Ramavtalsleverantören initiativ ska anmälas till Avropsberättigad senast tre (3) dagar innan utbytet sker, om inte annat överenskommits eller omständigheterna uppenbarligen föranleder

annat.

Ramavtalsleverantören får endast byta ut anlitad personal med personal som innehar motsvarande kompetens och erfarenheter som ordinarie personal.

Utbyte av personal ska ske kostnadsfritt för Avropsberättigad och inte påverka kvalitén i utförandet av uppdraget.

8.6.12.3. Klädsel

Personal ska vid genomförande av uppdrag ha den klädsel och utrustning som föreskrivs i gällande föreskrifter och instruktion.

Vid behov ska Avropsberättigad ha möjlighet att påverka vilken klädsel personal ska bära vid genomförande av uppdrag ur ett ändamålsenligt perspektiv. Detta under förutsättning att Avropsberättigads krav

överensstämmer med de krav på klädsel som föreskrivs i gällande föreskrifter.

8.6.13. Sekretess

Ramavtalsleverantören är skyldig att iaktta den sekretess som är bruklig inom branschen, tillämpliga delar av offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) samt i förekommande fall särskild sekretessförbindelse om Avropsberättigad vid Avrop krävt detta. Parterna förbinder sig att inte röja eller på något sätt utnyttja enligt lag sekretessbelagd uppgift som part får del av genom tillkomsten eller genomförandet av

Kontraktet.

Ramavtalsleverantören åtar sig därvid och ansvarar för att samtliga som Ramavtalsleverantören sysselsätter, inklusive eventuella underleverantörer, enligt Kontraktet har gjorts uppmärksamma på gällande relevanta bestämmelser om sekretess enligt Kontraktet samt vad som i övrigt följer av lag eller föreskrift avseende sekretess. Sekretess enligt denna punkt gäller även efter det att Kontraktet i övrigt upphört att gälla mellan parterna.

Related documents