• No results found

Avslutande diskussion

I vår studie har vi sett att sexualiteten framställs på olika sätt i flickors respektive pojkars LVU-domar. Vi har även funnit att flickors sexualitet nämns i betydligt större utsträckning än pojkars. Genomgående i vår analys har vi visat exempel på hur flickors sexualitet konstrueras i LVU-domarna. Flickornas sexualitet

konstrueras som destruktiv och skyddsvärd. Vidare har vi sett en paradox i hur flickorna å ena sidan konstrueras som offer för sin egen och pojkars sexualitet och å andra sidan som aktörer, som har sitt eget beteende att skylla när de utsatts för övergrepp. Gemensamt för alla flickorna i denna studie är att de anses behöva tvångsomhändertas oavsett om de konstrueras som offer eller aktörer. Vi hävdar att detta beror på den rådande patriarkala diskurs vi lever i. En förtryckande diskurs som vi alla är med och reproducerar.

Historiskt har flickor omhändertagits på grund av “vanartighet”, “sedeslöshet” och “nöjeslystnad” och flickor har kunnat tvångsomhändertas även i preventivt syfte. I bedömningen av omhändertagandet fanns det ofta sexuella inslag och beteckningen “sexuell vanart” var ett rekvisit för omhändertagande av flickor fram till 1965. Efter det har lagen teoretiskt sett blivit könsneutral, dock inte i praktiken. Flickor omhändertas fortfarande av samma anledningar men istället för att säga att flickan är “sexuellt vanartig” heter det nu att hon har ett annat socialt

nedbrytande beteende.

Hamreby (2004) beskriver hur det i början av 1900-talet ansågs att kyrkoherden var bäst lämpad för att bedöma huruvida ett barn skulle omhändertas. Det ansågs att kyrkan hade den bästa kunskapen om “tuktlöshet” och “laglöshet” (Hamreby, 2004:40). I dagens Sverige är det inte kyrkan som avgör huruvida ett barn ska omhändertas eller ej. Dock kan vi se att kristendomens inverkan på våra samhälleliga normer fortfarande är stor. Följande citat från Gamla testamentet anser vi går att koppla till den skuldbeläggning flickor som blivit utsatta för övergrepp tilldelas, som vi sett i vår studie:

“Ty Adam skapades först och sedan Eva. Och det var inte Adam som lockades utan kvinnan som lät sig lockas och förleddes till överträdelse." (1 Timoteusbrevet 2:13-14)

Förr besatt kyrkan en disciplinerande makt. Idag har den disciplinerande makten flyttat från kyrkan till politiken (fortfarande med inslag av kristna värderingar). Vad som kommer att definieras som sociala problem och vad som kommer att bli föremål för åtgärder är en politisk fråga. Politiken är en del av den patriarkala diskursen, där männen besitter makten och kvinnorna är underordnade. Därför anser vi att en ändring måste ske på strukturell nivå. Vi måste utmana den rådande diskursen och den ojämställda genusordningen. Den ojämställda genusordningen är minst sagt aktuell i dagens västerländska politiska läge, då en av världens mäktigaste män har gjort sig skyldig till sexuella trakasserier:

“We ask women why they dont’t come forward when sexually assaulted. It’s beacause we live in a society where their abusers can become president.” (darrenhayes, 2016)

I linje med Schlytter (1999), anser vi att det behövs en offentlig utredning om flickors problematik och vad offentliga myndigheter har för ansvar för dessa flickors livsvillkor. Lagtexten måste också ändras, så att den täcker sociala problem bland flickor. Schlytter menar att dagens rättssystem är

könsdiskriminerande och förmedlar och producerar sociala normer om män och kvinnor och relationen mellan dem (Schlytter, 1999:23, 105). I vårt resultat blir dessa könsnormer tydliga, då flickor och pojkar omhändertagits på grund av olika anledningar och att flickornas sexualitet sammankopplas med deras sociala problem i mycket högre utsträckning än pojkarnas.

Trots att det forskats mycket på detta område anser vi att det fortfarande är en viktig samhällsfråga att belysa. Den tidigare forskning vi tagit del av visar alla samma resultat, att flickor sexualiseras och att deras sexualitet konstrueras som ett problem i större utsträckning än pojkars, både historiskt sett och i nutid. Tyvärr visar vår studie att ingenting verkar ha förändrats, trots att vi ofta sägs bo i “världens mest jämställda land”.

Hamreby (2004) har sett att forskning om flickor och deras sociala problem inte nått lika stor spridning som forskning på pojkar. Utifrån det drar hon slutsatsen att kunskapen om flickors sociala problem inte nått fram till de

Detta är en anledning till varför flickor och deras sociala problem behöver belysas, om och om igen tills förändring sker.

En idé till vidare forskning i ämnet är att studera hur klass spelar in på konstruktionen av flickors och pojkars sexualitet. Hamreby (2004) beskriver hur sexualitet och dåligt uppförande har kopplats samman med arbetarklassen. Gällande kvinnlig sexualitet så är det endast arbetarklassens kvinnor som besitter en sådan, medan borglighetens kvinnor inte ger uttryck för någon sexualitet (Hamreby, 2004:76). Det skulle också vara intressant att studera, med stöd av till exempel postkoloniala teorier, hur etniciteten spelar in i konstruktionen av flickors och pojkars sexualitet. Vi tänker att det även bland pojkar finns “dålig” sexualitet (vilket vi också sett i Emils fall) och att denna kan vara kopplat till deras etnicitet eller klass. Teorier om manlighet hade också kunnat vara behjälpligt vid analysen av Emils LVU-dom.

Under studiens gång har vi funderat över hur flickorna själva ställer sig till hur de framställs i domarna. Reflekterar de över hur deras sexualitet beskrivs och problematiseras? Dessa frågor kan en dokumentanalys bestående av LVU-domar inte besvara. Vi skulle istället behöva intervjua flickorna, vars LVU-domar vi studerat, för att få svar på våra funderingar.

Den mest centrala frågan som vi ställt oss under denna studie är om vi

verkligen ska låsa in barn för att de utnyttjats sexuellt eller haft frivilligt sex? Är det inte dags att fostra männen/pojkarna att inte våldta istället för att fostra och lära tjejer att undvika att hamna i “riskfyllda miljöer där de riskerar att utsätta sig för farliga situationer”?

“[...] The law is like this room full of men. When it notises women, it inevitably simultaneousely sexes them and embodies them.” (Smart, 1995 citerad i Schlytter, 1999:19)

8. Referenslista

Berg, M-L. (2002). Problemsyndrom hos flickor på särskilda ungdomshem. Allmän SiS-rapport 2002:2

Bergström, G. & Boréus, K. (2012). Textens mening och makt: metodbok i

samhällsvetenskaplig text- och diskursanalys. Lund: Studentlitteratur AB

Bibeln 1:a Timoteusbrevet 2:13-14

Billquist, L. & Johnsson, L. (2007). Sociala akter som empiri. Om möjligheter och svårigheter med att använda socialarbetares dokumentation i forskningssyfte. Socialvetenskaplig tidskrift. Årgång 14:1 sid. 3-19.

Bowen, G. A. (2009). Document Analysis as a Qualitative Research Method. Qualitative Research Journal, Vol. 9 Iss 2 pp. 27 - 40

Burr, V. (2003). Social Constructionism. London: Routledge.

Claezon, I. (2008). Att göra skillnad: könsperspektiv i socialt arbete med barn och

ungdomar. Edita Västra Aros

darrenhayes. (2016, 09 november). [Twitter post]. Hämtad från https://twitter.com/darrenhayes/status/796237627271716864

David, M. & Sutton, D. (2016). Samhällsvetenskaplig metod. Lund: Studentlitteratur

FN:s barnkonvention, artikel 6 (2009)

https://unicef.se/barnkonventionen/las-texten (2016-11-22)

Foucault, M. (2003). Övervakning och straff (C. G. Liungman, övers. 4 ed.). Lund: Arkiv

Hamreby, K. (2004). Flickor och pojkar i den sociala barnavården:

Föreställningar om kön och sociala problem under 1900-talet. Umeå: Print &

Media.

Hirdman, Y. (2001). Genus - om det stabilas föränderliga former. Malmö: Liber AB

Johansson, H. (2006). Brist på manliga förebilder: Dekonstruktion av en

föreställning och dess praktik. Göteborg: Intellecta Docusys.

Johannisson, K. (1994). Den mörka kontinenten: kvinnan, medicinen och

fin-de-siècle. Stockholm: Nordstedts.

Kalman, H & Lövgren, V. (2012). Etiska dilemman: forskningsdeltagande,

samtycke och utsatthet. Malmö: Gleerups.

Löfgren-Mårtensson, L. (2013). Sexualitet. Malmö: Liber AB

Mattson, T. (2005). I viljan att göra det normala – en kritisk studie av

genusperspektivet i missbrukarvården. Malmö: Égalité

Nygren, L. (2012). Risken finns, finns nyttan? Etiksprövningsnämndnen och den kvalitativa forskningen. i: Kalman, H & Lövgren, V. (red): Etiska dilemman:

forskningsdeltagande, samtycke och utsatthet. Malmö: Gleerups.

prop.1989/90:28. Vård i vissa fall av barn och ungdomar

Schlytter, A. (1999). Kön och juridik i socialt arbete. Lund: Studentlitteratur.

SFS 1990:52. Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Stockholm: Socialdepartementet.

Socialstyrelsen (2009)

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/8404/2009-126-182_2009126182.pdf (2016-11-08)

Vogel-Andersson, M. (2012). Särskilda ungdomshem och vårdkedjor – Om

ungdomar, kön, klass och etnicitet. Rapport i socialt arbete nr 140, 2012.

Stockholms Universitet

Related documents