• No results found

Avslutande diskussion

Med symbolisk interaktionism som teori har vi analyserat hur intervjupersonerna definierar och omdefinierar sin yrkesroll utifrån relationerna på boendet. I resultatet framkommer att de intervjupersoner som såg boendet som ett hem för ungdomarna också definierade sin yrkesroll främst utifrån relationen till ungdomarna. De som inte såg boendet som ett hem var mer inriktade på sin yrkesroll gentemot kolleger och ledning. I vårt resultat kan vi även se att yrkesrollens huvudsakliga syfte, utifrån intervjupersonernas berättelser, handlar om att bygga upp en nära relation till ungdomarna vilket innebär att personalen ibland får hantera känslomässigt svåra situationer. Detta ställer krav på en förmåga till närhet från personalens sida samtidigt som det finns behov av att hålla distans. Det är där tanken om att vara

professionell kommer in i intervjupersonernas berättelser. Alla intervjupersoner definierar att vara professionell som att på olika sätt upprätthålla en känslomässig distans gentemot ungdomarna. Vi har även visat hur personalen i relationen till ungdomarna definierar sin roll utifrån de ensamkommande barnens juridiska ålder samtidigt som de är medvetna om barnens sociala ålder. Detta innebär att personalen får omdefiniera sin roll gentemot ungdomarna samtidigt som ungdomarna får omdefiniera sin egen identitet i relation till personalen och boendets regler.

Särskilt de unga kvinnor vi har intervjuat utmärker sig i hur de definierar sin yrkesroll i interaktionen med ungdomarna utifrån kön, ålder och kultur. Att vara ung och kvinna är något som blir centralt i dessa intervjupersoners yrkesroll och är den främsta orsaken till att personal distanserar sig gentemot ungdomarna. Det är ett perspektiv som vi inte har träffat på i den tidigare forskningen. Det är först när de unga kvinnorna befinner sig på boendet, och interagerar med kolleger och ungdomar, som egenskapen att vara ung kvinna definieras och gör dem till representanter för svenska kvinnor och jämställdhet. Detta resultat, svårigheten att vara kvinna, vore en intressant aspekt att forska vidare om utifrån genusvetenskapliga perspektiv. En fråga är då om det ska ingå i yrkesrollen att vara en representant för den svenska kvinnorollen eller om detta projekt framkallas genom avsaknaden av stöd från kolleger och ledning?

Ytterligare en intressant aspekt, som knyter an till integrationsforskning är hur intervjupersonerna berättar att ett av uppdragen i arbetet är att aktivt arbeta med integration. I resultatet ser vi två olika ingångar till hur personalen förhåller sig till integration. Det finns en ambition att vilja integrera ungdomarna till självständiga samhällsmedborgare genom att ta vara på ungdomarnas inneboende kapacitet utifrån deras sociala ålder. Samtidigt upplever dessa intervjupersoner att de känner sig förhindrade att fullt ut arbeta med att självständiggöra ungdomarna på grund av att de är hindrade att utfärda konsekvenser på boendena. Den andra ingången handlar om att ungdomarna ska integreras i svenska samhället vilket sker genom att personalen medvetandegör dem på svenska symbolers innebörd, med betoning på att ungdomarna ska bli ”svenska”. Eftersom det är omöjligt att veta om ungdomarna kommer att stanna i Sverige på lång sikt och i synnerhet eftersom några av de intervjuade arbetar med ungdomar som fortfarande är asylsökande bör fokus ligga på att hjälpa ungdomarna utvecklas till självständiga samhällsmedborgare snarare än att integrera dem i det svenska samhället. Syftet med integration blir då att ungdomarna ska klara sig oavsett vart i världen de bosätter sig.

En annan viktig och intressant fråga som vi blivit uppmärksammade på av en intervjuperson är att hon observerat att det förekommer missbruksproblematik bland de ensamkommande barnen. Utifrån vår förförståelse har vi förstått att detta inte är helt ovanligt och kan vara svårt att hantera om det saknas kunskap om missbruksproblematik bland personalen. Vi har inte heller sett problematiken missbruk i tidigare forskning som vi tagit del av. Det vore önskvärt med en uppföljande studie om hur vanligt det är och hur boendena hanterar detta.

Vi kan konstatera utifrån resultatet av vår studie att arbetet som personal vid HVB för ensamkommande barn är ett krävande arbete. Personalen ska kunna klara allt från administrativt arbete, kontakter med myndigheter, vardagligt hushållsarbete till att hantera svåra känslomässiga levnadsberättelser. Därför är det viktigt att personalen ges möjlighet att föra en dialog med varandra om yrkets syfte för att hitta en gemensam definition av yrkesrollen och arbetssituationen på boendet. Eftersom personalen ofta arbetar på rullande schema finns det risk att några i personalgruppen aldrig träffas om personalmöten och handledning uteblir. Vi har av några intervjupersoner blivit uppmärksammade på att det på ett av boendena saknas både regelbundna personalmöten och extern handledning. Därav uteblir möjligheten till återkoppling och att hitta en gemensam definition av situationen för att på bästa sätt kunna hantera de problem och situationer som uppstår. Vi menar att det är avgörande att ha en ledning som är närvarande och medveten om hur yrkesrollen och personalens förhållningssätt formas i de interaktionsprocesser som pågår inom boendet gentemot både ungdomarna, kolleger och ledning.

I denna studie har vi visat på de svårigheter och dilemman som finns i arbetet med de ensamkommande barnen. Med studien önskar vi bidra till utvecklingen av yrkesrollen där personalen kan lägga större fokus vid de ensamkommande barnens specifika situation och mindre på att definiera sin yrkesroll. Ett annat område som vi vill bidra till är att ledningen utifrån kunskap om hur yrkesroller definieras tar ett större ansvar för de interaktionsprocesser som pågår i boendet.

Referenser

Andersson, Leena och Karlsson, Kenneth (2010). Ensamkommande barn och ungdomar – ett

gemensamt ansvar. Kartläggning och åtgärdsplan. SKL - Sveriges Kommuner och Landsting.

Bronstein, Israel, Montgomery, Paul & Ott, Eleanor (2013). Emotional and behavioural problems amongst Afgan anaccompanied asylum-seeking children: results from a large-scale cross-sectional study. European Child & Adolescent Psychiatry. Vol. 22 Issue 5, pp285-294. Brunnberg, Elinor, Borg, Rose-Marie & Fridström, Camilla (2011). Ensamkommande barn –

en forskningsöversikt. Lund: Studentlitteratur.

Bryman, Alan. (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. 2.upplagan. Lund: Liber.

Derluyn, Ilse & Broekaert, Eric (2007). Different perspective on emotional and behavioural problems in unaccompanied refugee children and adolescents. Ethnicity and Health. Vol. 12, No. 2, April 2007, pp. 141-162.

Dybdahl, Ragnhild, Borchgrevink, Marit C. & Aandal-Herseth, Ruth (2010). Hvordan går det med hjelperne? Arbeidsglede og traumatisering hos hjelpere som arbeider med asylsokere og flyktinger. I: Vike, Halvard (red.) Over profesjonelle barrierer. Et minioritetsperspektiv i

psykososialt arbeid med barn og unge. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag.

EG-direktivet (2005/85/EG).

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:326:0013:0034:SV:PDF [140107]

Gustafsson, Kristina, Fioretos, Ingrid & Norström, Eva (2012). Between Empowerment and Powerlessnes: Seperated Minors in Sweden. In A. Orgocka & C. Clark_Kazak (Eds.),

Independent Child Migration – Insights into Agency, Vulnerability, and Structure. New

Directions for Child and Adolescent Development, 136, 65-77.

Holstein, James A. & Gubrium, Jaber F. (2003). Inside interviewing. I Holstein, James & Gubrium, Jaber F. (Red.) Inside interviewing: New lenses, new concerns. California: Thousand Oaks.

Heron, Gavin & Chakrabarti, Mono (2003). Exploring the Perceptions of Staff Towards Children and Young People Living in Community-Based Children’s Homes. Journal of

Social Work 2003 3:81.

Hessle, Marie (2009). Ensamkommande men inte ensamma. Tioårsuppföljning av

ensamkommande asylsökande flyktingbarns livsvillkor och erfarenheter som unga vuxna i Sverige. Diss. Pedagogiska Institutionen. Stockholms Universitet.

Hopkins, Peter & Hill, Malcolm (2010). The needs and strengths of unaccompanied asylum-seeking children and young people in Scotland. Child & Family Social Work. Vol. 15 Issue 4, p 399-408.

Inspektionen för Vård och Omsorg (2013). En trygg och säker vård – har personalen lämplig

utbildning? En granskning av vård- och omsorgspersonalens utbildning och metoder i HVB för barn och unga. November 2013, artikelnummer: IVO2013-5.

Knorth, Erik J., Harder, Annbmiek T., Huyghen, Anne-Marie N., Kalverboer, Margrite E. & Zandberg, Tjalling. (2010). Residential youth care and treatment research: care workers as key factor in outcomes? International Journal of Child and Family Welfare, 13, 49-67.

Kohli, Ravi K.S. (2006). The comfort of strangers: social work practice with unaccompanied asylum-seeking children and young people in the UK. Social Work. 2006, 11, pp. 1-10.

Kohler Riessman, Cathrine (2003). Analysis of personal narratives. I Holstein, James A. & Gubrium, Jaber F. (Eds.) Inside interviewing: New lenses, new concerns. California: Thousand Oaks.

Kohli, Ravi K.S. (2007). Social work with unaccompanied asylum-seeking Children. New York: Palgrave Macmillan.

Kvale, Steinar & Brinkmann, Svend (2009). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Lagnebro, Lillemor (1994). Finska krigsbarn. Diss. Institutionen för Socialt Arbete. Umeå universitet.

Lomfors, Ingrid (1996). Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från

Nazityskland. Diss. Historiska institutionen. Göteborgs universitet.

Migrationsverket (2013a). Direktanvisning till kommun för alla ensamkommande barn. http://www.migrationsverket.se/info/7651.html [131003]

Migrationsverket (2013b). Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar. http://www.migrationsverket.se/download/18.43648b4513b902d4269b03a/Rapport_ensamko mmande+barn_februari+2013.pdf [13-12-02] Ett samarbete mellan Migrationsverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Skolverket, Länsstyrelsen och Socialstyrelsen.

Norström, Eva & Gustafsson, Kristina (2010). To receive with grace - The reception of separated, Asylum-seeking minors arriving in Sweden. In Diskurs Kindheits- und

Jugenfroschung Heft 2-2010, s. 169-180.

Rennstam, Jens & Wästerfors, David (2011). Att analysera kvalitativt material. I Arhne, Göran & Svensson, Peter (Red.) Handbok i kvalitativa metoder. Malmö: Liber

Rosenberg, David, Bolin, Malin & Drejare, Joakim (2012). Som vilket barn som helst.

Erfarenheter av 25 års mottagande av ensamkommande flyktingbarn i Härnösand. Rapport

2012:8. Kommunförbundet; FoU Västernorrland.

Sanchez-Cao, Elisabeth, Kramer, Tami & Hodes, Matthew (2012). Psychological distress and mental health service contact of unaccompanied asylum-seeking children. Child: Care,

Health & Development, 2012 April pp. 651-659.

Socialstyrelsen (2013). Tillsynsrapport 2013 - Hälso- och sjukvård och socialtjänst. Socialstyrelsen. Artikel nr 2013-4-10.

Stretmo, Live & Melander, Charlotte (2013). Får jag vara med? Erfarenheter från

ensamkommande barn och ungdomar i Göteborgsregionen och arbetet med denna grupp.

FoU- rapport 2013:2.

Trost, Jan & Levin, Irene (2010). Att förstå vardagen – med ett symbolisk interaktionistiskt

perspektiv. Lund: Studentlitteratur.

UNCHR (1996). Working with unaccompanied children. A community-based Approach. UN High Commissioner for Refugees. http://www. Refworld.org/docid/4a54bc24d.html [140108] Wernesjö, Ulrika (2012). Unaccompanied asylym-seeking children: Whose perspective?

Childhood. Vol. 19 No. 4. http://chd.sage.com/content/19/4/495 [131003]

BILAGA 1

Related documents