• No results found

I mina avslutande kommentarer vill jag lyfta blicken från delarna för att se på helheten. Jag har under arbetets gång försökt få fram en övergripande förståelse för konceptet genom att behandla delarna, men den strategiska kartan måste naturligtvis ses som en helhet. Viktigt att hålla i minnet är också att ett styrkoncept aldrig är lösningen på alla problem.

En insikt jag fått är att den strategiska kartan är ett styrverktyg som alla andra. I grunden är den rätt lik andra styrverktyg. Kärnan är densamma. Kartan ska skapa struktur,

ordning och samband. Den har fokus på tekniska lösningar och inte på människor. Det finansiella är fortfarande mycket viktigt. Risken för suboptimeringar på grund av att för stor vikt sätts på det finansiella är en klassisk kritik mot ekonomistyrningen. Jag tycker att den strategiska kartan har en tendens att leva sitt eget liv, vilket också är en klassisk kritik. Jag tycker ändå att den känns mer modern än tidigare koncept eftersom det har tillkommit nyare inslag som processfokus. Detta räcker dock inte för att kartan ska ses som något helt nytt. Den strategiska kartan är ett styrverktyg i tiden, men fortfarande just ett styrverktyg.

En annan insikt jag fått är att Kaplan och Nortons grundsyn har utvecklats något mellan det balanserade styrkortet och den strategiska kartan. Jag tycker mig kunna konstatera att Kaplan och Norton var väldigt traditionella i sin grundsyn när de skapade det

balanserade styrkortet. Då var deras arbete väldigt tekniskt. Det syns bland annat i deras syn på företagen som strikt hierarkiska. Deras tro på samband är också en del i detta. Känslan av traditionalism hade jag också när jag började titta på den strategiska kartan. Under arbetets gång har jag kommit underfund om att den synen har ändrats något. När jag har tittat på delarna har jag sett att några delar har en annan grund. Det är speciellt processorienteringen som gör att jag känner så. Det verkar som om grundsynen har förändrats något mot det mer moderna hållet vilket innebär att deras kunskapssyn har blivit mer tolkande. Detta ger ett annat intryck av helheten.

De som kritiserar den strategiska kartan har en annan kunskapssyn än Kaplan och Norton. De artikelförfattare jag hänvisat till i arbetet har enligt min tolkning alla en i grunden tolkande kunskapssyn, praktisk-hermeneutisk. Några av dem har även en viss dragning mot den radikala kritiken, det emancipatoriska.

Som jag ser det så kommer den strategiska kartan att passa en del medan somliga kommer att finna det svårt att tycka att den är riktigt bra. Det är inte något konstigt med det eftersom det till stor del beror på vilken kunskapssyn de olika människorna har. De som har en mer traditionell kunskapssyn kommer att tycka att den strategiska kartan passar dem bra. Med traditionell menar jag här den i grunden tekniska synen som finns i systemperspektivet. Det kommer att bli rätt enkelt för dem att styra med kartan,

eftersom den som jag tidigare sagt bygger på ordning och reda. Det kommer att stämma med tanke på att kartan enligt mitt synsätt är ett styrverktyg.

Jag tror att de som har en mer modern kunskapssyn som till exempel empowerment inte kommer att tilltalas av den strategiska kartan på samma sätt eftersom den verkar vara ett tekniskt styrverktyg. Det kommer att bli svårare för dem att styra med kartan. De vill inte styra via verktyg utan vill ha med människan i styrningen på ett helt annat sätt. Här sätts människan i centrum, hon ses som en aktör och har då lättare att komma med invändningar. Jag tror att det är svårt för dem som har denna moderna kunskapssyn att kunna använda ett så pass tekniskt styrverktyg. Jag antar att det inte kommer att kännas rätt för dem.

Det här arbetet har gett mig en insikt i hur den strategiska kartan ser ut i grunden. Jag har också fått en förståelse för hur viktigt det är att se på grundläggande antaganden om kunskapssyn och idédimensioner för att kunna tolka olika författare. Det behövs för att kunna bedöma deras syn på olika delar i ett styrkoncept men även för att se på konceptet som helhet.

En viktig lärdom jag fått är att kartan står för sig själv, vilket jag inte trodde när arbetet började. Den behöver inte det balanserade styrkortet för att fungera. Detta är en

spännande idé att gå vidare med och det vill jag med varm hand lämna över till någon annan kunskapare.

REFERENSLISTA

Böcker

Alvesson, M, 2005, Organisationskultur och ledning. Liber Ekonomi, Malmö.

Alvesson, M & Deetz, S, 2000, Kritisk samhällsvetenskaplig metod. Studentlitteratur, Lund.

Alvesson, M & Sköldberg, K, 1994, Tolkning och reflektion. Vetenskapsfilosofi och

kvalitativ metod. Studentlitteratur, Lund.

Arbnor, I & Bjerke, B, 1994, Företagsekonomisk metodlära. Andra upplagan, Studentlitteratur, Lund.

Bjurwill, C, 2001, A, B, C och D. Vägledning för studenter som skriver akademiska

uppsatser. Studentlitteratur, Lund.

Carlström, I & Hagman, L-P, 1995, Metodik för utvecklingsarbete & utvärdering. Andra upplagan, andra tryckningen. Akademiförlaget, Göteborg.

Eriksson, LT & Wiedersheim-Paul, F, 2001. Att utreda, forska och rapportera. Upplaga 7:1, Liber Ekonomi, Malmö.

Hedman, T, 1999, Informationssökning för samhällsvetare och humanister. Studentlitteratur, Lund.

Johnson, H T, 1992, Relevance Regained: from top-down control to bottom-up

empowerment. The Free Press, New York.

Kaplan, R S & Johnson, H T, 1991, Relevance Lost: The Rise and Fall of Management

Accounting. Harvard Business School Press, Boston.

Kaplan, R S & Norton, D P, 2004, Strategy Maps: converting intangible assets into

tangible outcomes. Harvard Business School Press, Boston.

Kaplan, R S & Norton, D P, 2001, The strategy-Focused Organization: how balanced

scorecard companies thrive in the new business environment. Harvard Business School

Press, Boston.

Kaplan, R S & Norton, D P, 1996, The Balanced Scorecard: translating strategy into

action. Harvard Business School Press, Boston.

Kaplan, R S & Norton, D P, 1999, The Balanced Scorecard: från strategi till handling. Svensk översättning av originalet. ISL Förlag AB, Göteborg.

Lindholm, S, 2001, Vägen till vetenskapsfilosofin – En introduktion. Upplaga 1:3, Academia Adacta, Lund.

Lindvall, J, 2001, Verksamhetsstyrning, från traditionell ekonomistyrning till modern

verksamhetsstyrning. Studentlitteratur, Lund.

Lundahl, U & Skärvad, P-H, 1999, Utredningsmetodik för samhällsvetare och

ekonomer. Studentlitteratur, Lund.

Nationalencyklopedin, 1995

Olve, N-G et al, 2003, Framgångsrikt styrkortsarbete – metoder och erfarenheter. Liber Ekonomi, Malmö.

Olve, N-G et al, 2000, Performance Drivers: a practical guide to using the balanced

scorecard. John Wiley & Sons Ltd, Chichester.

Olve, N-G et al, 1999, Balanced Scorecard i svensk praktik. Liber Ekonomi, Malmö. Samuelson, L A (red), 2001, Controllerhandboken. Utgåva 7. Industrilitteratur, Stockholm.

Puxty, A G, 1999, The Social & Organizational Context of Management Accounting. International Thomson Business Press, London.

Samuelsson, L A (red), 2001, Controllerhandboken. Industrilitteratur AB, Stockholm. Wallén, G, 1996, Vetenskapsteori och forskningsmetodik. Andra upplagen,

Studentlitteratur, Lund.

Ödman, P-J, 1988, Tolkning, förståelse, vetande. Hermeneutik i teori och praktik. Första upplagan, fjärde tryckningen.Almqvist & Wiksell Förlag AB, Stockholm.

Artiklar

Atkinson, H, 2006, Strategy implementation: a role for the balanced scoredard? Management Decision, Vol 44, No 10, pp 1441-1460.

Kaplan, R S & Norton, D P, 2006, How to emplement a new strategy without disrupting

your organization. Harvard Business Review, March.

Kaplan, R S & Norton D P, 2000, Having trouble with your strategy? Then map it. Harvard Business Review, September-October.

Lawrie, G & Cobbold I, 2004, Third-generation balanced scorecard: evolution of an

effective strategic control tool. International Journal of Productivity and Performance

Management, Vol 53, No 7, pp 611-623.

Marr, B et al, 2004, The dynamics of value creation: mapping your intellectual

performance drivers. Journal of Intellectual Capital, Vol 5, No 2, pp 312-325.

Marr, B & Adams, C, The balanced scorecard and intangible assets: similar ideas,

unaligned concepts. Measuring Business Excellence, Vol 8, No 3, pp 18-27.

Marr, B & Schiuma, G, Business performance measurement – past, present and future. Management Decision, 41/8, pp 680-687.

Nørreklit, H, 2000, The balance on the balanced scorecard: a critical analysis of some

of its assumptions. Management Accounting Research, Vol 11, No 1, pp 65-88.

Voelpel, S C et al, 2006, The tyranny of the Balanced Scorecard in the innovation

economy. Journal of Intellectual Capital, Vol 7, No 1, pp 43-60.

Övrigt

Larsson, A-K, Examensarbete: företagsekonomi 2002, Det balanserade styrkortet:

fördelar och nackdelar.

Gustafsson, F & Trygg, F, Examensarbete: företagsekonomi 2006, Balanserat styrkort – att förmedla vision och strategier inom divisionen för flygtrafiktjänst vid svenska Luftfartsverket.

Johansson, V & Nordblom, M, Examensarbete: ekonomistyrning 2005, Förväntningar

på balanced scorecard – en studie på tre företag.

Noresten, J & Sandberg, J, Examensarbete: ekonomistyrning 2005, Balanced Scorecard

i svenska handels- och tjänsteföretag.

Kontakter

Related documents