• No results found

8. Diskussion

8.8 Avslutande ord

Syftet med studien har varit att söka efter kärnan i hur lärare med erfarenhet av specialpedagogisk undervisning i ämnet Idrott och hälsa upplever specialpedagogik och hur det tar sig i uttryck i deras arbete med särskilt stöd i ämnet. Jag menar att jag har besvarat studiens syfte och dess frågeställningar. Jag har också diskuterat mina resultat i detta diskussionskapitel.

Min förhoppning med studien sträcker sig längre än att uppnå på studiens syfte och besvara dess frågeställningar. Som jag skrev i inledningen var min förhoppning att genom intervjuer och tidigare forskning inom området bidra med kunskap i arbetet mot att utveckla det särskilda stödet i ämnet Idrott och hälsa. Utifrån studiens resultat anser jag att jag har lyckats nå det som var min förhoppning.

47

Skolinspektionens kvalitetsgranskning (2012:5) visar att det hos lärare generellt sätt saknas erfarenheter av och kunskap om arbetssätt för att ge särskilt stöd i ämnet Idrott och hälsa. Utifrån denna avsaknad av erfarenhet och kunskap inom området kan min studie där jag har intervjuat sex lärare i ämnet Idrott och hälsa med erfarenhet av specialpedagogik ge ett kunskapsbidrag.

Jag kan inte svara för hur min studies resultat kommer tas emot eller användas i arbetet mot att utveckla det särskilda stödet i ämnet Idrott och hälsa i stort. Det jag vet är att jag som idrottslärarstudent och snart verksam lärare genom denna studie har fått en djupare förståelse av specialpedagogik. Jag har även fått en ökad kunskap om hur undervisning för elever i behov av särskilt stöd i ämnet Idrott och hälsa kan utformas och vad det kan få får konsekvenser. Dessa upptäckter bär jag med mig i min kommande yrkesroll och jag hoppas att denna uppsats har lett till liknande upptäcker hos dig som läsare.

Referenser

Dahlgren, Lars-Ove & Johansson, Kristina (2009): Fenomenografi. I Andreas Fejes och Robert Thornberg (red): Handbok i kvalitativ analys s 122-135. Stockholm: Liber.

Denscombe, Martyn (2009): Forskningshandboken – för småskaliga forskningsprojekt inom

samhällsvetenskaperna. Lund: Studentlitteratur.

Egelund, Niels & Haug, Peder & Persson, Bengt (2006): Inkluderande pedagogik i

skandinaviskt perspektiv. Stockholm: Liber.

Ericsson, Ingegerd (2003): Motorik, koncentrationsförmåga och skolprestationer: En

interventionsstudie i skolår 1-3. Lärarutbildningen: Malmö Högskola.

Fejes, Andreas & Thornberg, Robert (2009): Kvalitativ forskning och kvalitativ analys. I Andreas Fejes och Robert Thornberg (red): Handbok i kvalitativ analys s 13-37. Stockholm: Liber.

Frykman- Järefält, Margareta (2012): Vart tog specialgymnastiken vägen? Gymnastik- och idrottshögskolan. [Examensarbete 141:2012].

Groth, Dennis (2007): Uppfattningar om specialpedagogiska insatser – aspekter ur elevers

och speciallärares perspektiv. Luleå: Institutionen för utbildningsvetenskap, Luleå tekniska

universitet, 2.

Haug, Peder (1998): Pedagogiskt dilemma: Specialundervisning. Stockholm: Liber

Jerlinder, Kajsa (2010): Social rättvisa i inkluderande idrottsundervisning för elever med

rörelsehinder – en utopi? Örebro: Studies from the Swedish Institute for Disability Research,

33.

Kristén, Lars (2003): Possibilities offered by interventional sports programmes to children

and adolescents with physical disabilities. An explorative and evaulative study. Luleå:

Department of Teacher Education, Center for Teaching and Learning, 23.

Kvale, Steinar & Brinkmann, Svend (2010): Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Larsson, Håkan (2007): Kropp och rörelse – kunskap och lärande. I Håkan Larsson och Jane Meckbach (red): Idrottsdidaktiska utmaningar s 266-285. Stockholm: Liber.

Larsson, Håkan & Redelius, Karin (2004): Mellan nytta och nöje – en introduktion. I Håkan Larsson och Karin Redelius (red): Mellan nytta och nöje. Bilder av ämnet idrott och hälsa, s 11-18. Stockholm: Gymnastik- och idrottshögskolan.

Lgr 11. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Stockholm:

Skolverket.

Lgrsä 11. Läroplan för grundsärskolan 2011. Stockholm: Skolverket.

Lundvall, Susanne (2004): Bilder av ämnet idrott och hälsa – en forskningsöversikt. I Håkan Larsson och Karin Redelius (red): Mellan nytta och nöje. Bilder av ämnet idrott och hälsa, s 19-43. Stockholm: Gymnastik- och idrottshögskolan.

Nilholm, Claes (2006): Inkludering av elever ”i behov av särskilt stöd”- Vad betyder det och

vad vet vi? Forskning i fokus nr 28. Myndigheten för skolutveckling.

Nilholm, Claes (2005): Specialpedagogik. Vilka är de grundläggande perspektiven?

Pedagogisk Forskning i Sverige, 2 (10), s 124- 138.

Nilholm, Claes, Persson, Bengt, Hjerm, Mikael & Runesson Susanne (2007): Kommuners

arbete med elever i behov av särskilt stöd. Jönköping: Högskolan i Jönköping.

Persson, Bengt (2007): Elevers olikheter och specialpedagogisk kunskap. Stockholm: Liber. Persson, Bengt & Persson, Elisabeth (2012): Inkludering och måluppfyllelse – att nå

framgång med alla elever. Stockholm: Liber.

SFS 2010:800 Skollagen. Kapitel 1 ”Inledande bestämmelser” § 8 ”Lika tillgång till utbildning”. Utbildningsdepartementet: Skolverket.

SFS 2010: 800 Skollagen. Kapitel 3 ”Barns och elevers utveckling mot målen” § 9 ”Särskilt stöd”. Utbildningsdepartementet: Skolverket.

SFS 2010:800 Skollagen. Kapitel 3 ”Barns och elevers utveckling mot målen” § 10 ”Särskilt stöd”. Utbildningsdepartementet: Skolverket.

SFS 2010:800 Skollagen. Kapitel 3 ”Barns och elevers utveckling mot målen” § 11 ”Särskilt stöd”. Utbildningsdepartementet: Skolverket.

Skolinspektionen (2012): Idrott och hälsa i grundskolan. Med lärandet i rörelse, 2012:5. Stockholm: Skolinspektionen.

Skolverket (2006): Barn, elever, personal och utbildningsresultat. Kommunal nivå. Rapport 276. Stockholm: Skolverket.

SOU 2004:98 För oss tillsammans. Om utbildning och utvecklingsstörning: Slutbetänkande av Carlbeck– kommittén. Stockholm: Fritzes offentliga publikationer.

Szklarski, Andrzej (2009): Fenomenologi som teori, metodologi och forskningsmetod. I Andreas Fejes & Robert Thorberg, (red): Handbok i kvalitativ analys s 106-121. Stockholm: Liber.

Tøssebro, Jan (2004): Introduksjon – integrering og inkludering, historikk og politikk. I Ove Mallander & Magnus Tideman, red Jan Tøssebro: Integrering och inkludering. s 11-41. Lund: Studentlitteratur.

Vernersson, Inga- Lill (2007): Specialpedagogik i ett inkluderande perspektiv. Andra upplagan. Lund: Studentlitteratur.

Vetenskapsrådet (2002): Forskningsetiska principer inom humanistisk – samhällsvetenskaplig

forskning. Vetenskapsrådet: Stockholm.

Vickerman, Philip & Coates, Janine Kim (2009): Trainee and recently qualified physical education teachers´perspectives on including on children with special educational needs.

Physical Education and Sport Pedagogy. 2 (14), s 137-153.

Webb, Daniel & Pope, C. Clive (1999): Including Within an Inclusive Context – Going Beyond Labels and Categories. Journal of Physical Education, Recreation & Dance. 7(70), s 41-47.

Hej! Bilaga 1

Mitt namn är Elin Sjöberg, jag läser till lärare i grundskolans tidigare år med inriktning mot ämnet Idrott och hälsa på Örebro universitet. Just nu skriver jag min c-uppsats inom området Specialpedagogisk undervisning i ämnet Idrott och hälsa. Syftet med min uppsats är att undersöka hur lärare i ämnet Idrott och hälsa med erfarenhet av specialpedagogik ser på specialpedagogikens roll i ämnet och hur de utformar och upplever sitt arbete med att ge särskilt stöd i ämnet.

Jag är tacksam över att du valt att ställa upp i en intervju angående detta. Jag vill poängtera att ditt deltagande är frivilligt och att du när som helst får välja att avbryta intervjun eller stå över att svara på frågor om så önskas. Intervjun kommer att spelas in och jag vill understryka att din identitet kommer hållas anonym och dina svar kommer endast att användas i uppsatsens syfte. Jag vill även informera dig om att när uppsatsen är färdig kommer den att publiceras via Örebro universitet och då finnas tillgänglig för läsning av andra.

Intervjun beräknas ta som längst en timma. Som vi har kommit överens om så kommer jag ut till din verksamhet. Om du har möjlighet får du gärna ha tänkt ut en ostörd plats för intervjun. Jag ber om ditt samtycke till såväl deltagande som inspelning av intervjun.

Kontakta gärna mig om du har några frågor eller funderingar. Vi ses! Hälsningar Elin Sjöberg

elin@mail.com

070 - 123 45 67

Jag är medveten om uppsatsens syfte och att min identitet kommer hållas anonymt. Jag samtycker till intervjun och godkänner att den spelas in.

_________________________________________________ Underskrift

_________________________________________________ Namnförtydligande och datum

Intervjuns övergripande intresseområde

Bilaga 2 Nedan följer en mycket övergripande beskrivning av de områden som mina frågor kommer utgå från under intervjun.

Specialpedagogikens roll i ämnet Idrott och hälsa

Hur du ser på specialpedagogik i ämnet Idrott och hälsa och vad du anser att den har för uppgift?

Vad ser du för orsaker till att elever behöver få särskilt stöd i ämnet?

Vad upplever du att det finns för stöd för dig som lärare att få i ditt arbete med särskilt stöd?

Utformning av undervisningen för elever i behov av särskilt stöd

Jag kommer också ställa frågor kring hur du utformar din undervisning för elever som behöver särskilt stöd i ämnet och varför du valt att arbeta på det sätt som du beskriver. Hur upplever du arbetet? Vad finns det för eventuella för- och nackdelar? Jag är intresserad av både ordinarie undervisning och eventuella särskilda undervisningsgrupper.

Intervjuguide

Bilaga 3 Börja med att berätta syftet med intervjun, tala om att den kommer spelas in och poängtera att respondentens identitet kommer vara anonym i uppsatsen. Har respondenten några frågor?

Bakgrundsfrågor

Till och börja med är jag lite nyfiken på din ålder, utbildning och tid i yrket.

Specialpedagogikens roll i ämnet Idrott och hälsa

Om jag säger specialpedagogik, vad tänker du på då? Vad är specialpedagogik för dig?

Vad anser du är specialpedagogikens uppgift i ämnet Idrott och hälsa? Hur tolkar du styrdokumenten?

Vad har du för tidigare erfarenheter av specialpedagogik i ämnet Idrott och hälsa? Utbildning, fortbildning, yrken.

Samarbete med specialpedagog, övriga kollegor?

Vad ser du för orsaker till att elever behöver särskilt stöd i ämnet? Vad legitimerar stödet? Skrivs åtgärdsprogram? I så fall, hur används dem?

Utformning av undervisningen

Hur möter du/bedriver undervisning för de elever som behöver särskilt stöd i ämnet? Inkludering – Hur funkar det? Praktiskt exempel? Hur tänker du?

Särskild undervisningsgrupp - Hur bedrivs den, vad innehåller den? Vad krävs för att få delta? Hur involveras eleven i sitt stöd? Har eleven möjlighet att påverka utformningen av undervisningen? Är eleverna medvetna att de får särskilt stöd i ämnet?

Konsekvenser

Hur kommer det sig att ni valt att utforma undervisningen på detta sätt? Ser du några fördelar med att arbeta på detta sätt? Ser du några nackdelar? Hur upplever du att stödet tas emot av eleverna?

Har du någon gång upplevt motstånd i ditt arbete med elever som behöver stöd i ämnet? Vilka konsekvenser skulle du säga att undervisningen inlärningsmässigt och personligt hos eleven?

Avslutning

Related documents